Είμαστε μια συμμαχία σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής εναντίον όλων των διεθνών και περιφερειακών Μεσανατολικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολέμων τους, είτε των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας είτε του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Είμαστε επίσης ενάντια σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως του Άσαντ στη Συρία και του Σίσι στην Αίγυπτο, καθώς και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό είτε της ISIS, της Αλ Κάιντα, της Χεζμπολάχ είτε της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Joseph Daher Η Χεζμπολάχ (ή Κόμμα του Θεού), κίνημα που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ‘80, έγινε επισήμως κόμμα το 1985, σε μια περίοδο έντονης πολιτικής κρίσης, που καθοριζόταν από τον λιβανέζικο εμφύλιο πόλεμο και την κατάληψη του Λιβάνου από το Ισραήλ, το 1982, και μετά την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, το 1979, σε περιφερειακό επίπεδο.
Joseph Daher Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο ευνοιοκρατικός καπιταλισμός ενισχύθηκε από την κληρονομική φύση του κράτους στο οποίο τα κέντρα δύναμης (πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά) μέσα σε ένα καθεστώς συγκεντρώνονται σε μία οικογένεια και την κλίκα της, στη Συρία στην οικογένεια του Ασαντ. Στο κληρονομικό καθεστώς της Συρίας, είχαμε την ανάπτυξη μιας μορφής ευνοιοκρατικού καπιταλισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όπου κυριαρχούσαν εισοδηματίες που αναζητούσαν συμμαχίες με πολιτικούς διαμεσολαβητές (με επικεφαλής την οικογένεια της μητέρας του Άσαντ) και την αστική τάξη που υποστηρίζει το καθεστώς. Με άλλα λόγια, οι κύκλοι κοντά στην κυρίαρχη οικογένεια εκμεταλλεύονται την…
Joseph Daher Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Χάριρι σόκαρε τους σχολιαστές της Μέσης Ανατολής, αλλά ήταν μόνο το τελευταίο σύμπτωμα μιας σύγκρουσης που βράζει μεταξύ των ισχυρότερων χωρών της περιοχής – της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Αυτός ο ανταγωνισμός διαδραματίζεται μέσα από πολλούς πολέμους εντολοδόχων καθώς και μέσα από τη δυναμική του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που διαπερνά τη Μέση Ανατολή, καθώς εξωτερικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα.
Τρίτη, 28 Νοέμβριος 2017 21:58

Ο Λίβανος στην κόψη μαχαιριού

Omar Hassan Οι εντάσεις στο Λίβανο κλιμακώνονται για άλλη μια φορά καθώς η Σαουδική Αραβία απειλεί να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο στον ψυχρό πόλεμο με το Ιράν. Η αιτία για την τελευταία κρίση ήταν η παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 2005.
Joseph Daher Μπορεί να είχατε δει την φρικτή φωτογραφία της Σαμάρ Ντοφντάα ηλικίας 34 ημερών που οι ακτιβιστές κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Η οικογένειά της είναι μια από τις χιλιάδες που βρίσκονται υπό πολιορκία από τις δυνάμεις Άσαντ στην ανατολική Γούτα. Το μωρό ήταν σκελετωμένο και με προφανή αγωνία. Πέθανε την επόμενη μέρα. Παρόλο που η προσοχή του κόσμου αποτραβήχτηκε από τη Συρία, οι άμαχοι εξακολουθούν να υποφέρουν, αλλά παραμένει και η λαϊκή αντίσταση.
Σελίδα 1 από 19