Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 12:56

Μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις θεάτρων στη Γαλλία κατά της εργασιακής «μεταρρύθμισης»

 

 

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Γαλλία εναντίον της μεταρρύθμισης για τις εργασιακές σχέσεις. Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Με έναυσμα την κατάληψη του θεάτρου Odeon, στο κέντρο του Παρισιού, το ένα μετά το άλλο τα γαλλικά θέατρα καταλαμβάνονται από διαδηλωτές που αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά της χώρας, ένα νομοσχέδιο που έχει φέρει σε αναβρασμό τη γαλλική κοινωνία.

Την Μ. Τετάρτη διαδηλωτές κατέλαβαν την Κομμεντί Φρανσέζ οποία έχει δημιουργηθεί το 1680, προκαλώντας τη ματαίωση της παράστασης «Λουκρητία Βοργία». Λίγο νωρίτερα, στο Θέατρο Οντεόν, που έχει καταληφθεί από την Κυριακή, είχε ματαιωθεί μια παράσταση της «Φαίδρας» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Τα θέατρα του Στρασβούργου, του Μπορντό, της Λίλλης, του Μονπελιέ και της Καν τελούν σήμερα επίσης υπό κατάληψη, όμως πρόκειται κυρίως για συμβολικές καταλήψεις, καθώς δεν έχουν εμποδιστεί παραστάσεις.

Οι «εποχικοί», αυτοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, καλλιτεχνικοί διευθυντές, οι οποίοι ασκούν τα επαγγέλματα τους εναλλάσσοντας περιόδους απασχόλησης και ανεργίας, αποζημιώνονται στη Γαλλία από ένα ειδικό καθεστώς ασφάλισης ανεργίας, που είναι το πιο ευνοϊκό σε όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα επτά γαλλικά συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ζητώντας την απόσυρση των αλλαγών στα εργασιακά. Πρόκειται για την τέταρτη κινητοποίηση μέσα σε έναν μήνα, πριν φτάσει το νομοσχέδιο για συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη Τρίτη.

Τα συνδικάτα CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL και FIDL, τα οποία χαρακτηρίζουν τον νόμο «ανεπίδεκτο βελτίωσης», κατεβαίνουν ξανά στο δρόμο με αίτημα την πλήρη απόσυρση του νόμου ελ Κομρί.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην αναχαίτιση υψηλό ποσοστό ανεργίας της χώρας. Οι διαδηλωτές και τα συνδικάτα των εργαζομένων, ωστόσο, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να καταστεί ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή για τους εργοδότες η απόλυση εργαζομένων.

Το ποσοστό ανεργίας της Γαλλίας σημείωσε ένα νέο ρεκόρ τον περασμένο μήνα, με τον αριθμό να ανεβαίνει σε 3.591.000 άτομα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί τόνισε ότι είναι η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας από τις μέρες της οικονομικής άνθησης του 2000.

 

 

alterthess, 28/4/2016

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:41

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.