Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 21:21

«Öğrenci isyan» («εξέγερση μαθητών»): Γενική Απεργία και μαθητικές κινητοποιήσεις στη Βόρεια Κύπρο Κύριο

Κώστας Κούσιαντας

«Öğrenci isyan» («εξέγερση μαθητών»): Γενική Απεργία και μαθητικές κινητοποιήσεις στη Βόρεια Κύπρο

Ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει τους Τουρκοκύπριους

Σε γενική απεργία κάλεσαν σήμερα 1η Δεκέμβρη1 οι τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Βόρεια Κύπρο και σε συγκεντρώσεις έξω απ’ το πρωθυπουργικό γραφείο. Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται ύστερα από ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα - σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με φορτηγό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μαθητριών και του οδηγού του σχολικού λεωφορείου το πρωί της Τρίτης στον δρόμο Κυθρέας - Κερύνειας, κοντά σε λατομείο, στο χωριό Ντάγιολου στην περιοχή Πενταδάκτυλου. Ένας ακόμα μαθητής και μια μαθήτρια βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση2.

Το δυστύχημα έχει προκαλέσει την οργή χιλιάδων Τουρκοκύπριων, οι οποίοι επιρρίπτουν τις ευθύνες στην τουρκοκυπριακή κυβέρνηση και συγκεκριμένα, στον υπουργό εργασίας, καθώς ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου δεν είχε ασφάλεια, αλλά και στον υπουργό συγκοινωνιών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οδική ασφάλεια. Τα συνδικάτα και οι πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση, η οποία προωθεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας, που καταργεί τους ελέγχους ασφαλείας και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις. Ζητούν επίσης την εφαρμογή της χειμερινής ώρας. Η Βόρεια Κύπρος ακολούθησε την Τουρκία, η οποία φέτος αποφάσισε, για πρώτη φορά, να μην ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες στην αλλαγή της ώρας (από θερινή σε χειμερινή), με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα και οι οργανώσεις των Τουρκοκυπρίων, στις 7 το πρωί, την ώρα δηλαδή της μεταφοράς των μαθητών, να είναι ακόμα νύχτα. Στην περιοχή που έγινε το δυστύχημα, μεγάλα φορτηγά μεταφέρουν συνεχώς πέτρες από τον Πενταδάκτυλο.

Πολλά τουρκοκυπριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτήσει σε μαύρο φόντο το σύνθημα: «πεθάναμε αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα»3.

Ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας καθηγητών Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ, ο οποίος υπογράφει εκ μέρους της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας της Βόρειας Κύπρου την ανακοίνωση για την απεργία της 1ης Δεκεμβρίου, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τα τα μέλη των συντεχνιών, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους μαθητές, τους γονείς τους και όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί4.

Νωρίτερα, οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών, KTOEÖS, KTÖS και DAÜ-SEN, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητάνε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντάς την υπεύθυνη για την κακή κατάσταση των δρόμων, την ανυπαρξία ελέγχου στα οχήματα μεταφοράς μαθητών και την αδιαφορία για τη λήψη μέτρων πρόληψης οδικών ατυχημάτων.

Η απόφαση της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας για την κινητοποίηση της 30 Νοεμβρίου και την γενική απεργία της 1ης Δεκεμβρίου, αναφέρει τα εξής5:

«Απόφαση Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας

Πανεθνική Απεργία και κινητοποίηση

Αποκαλύφθηκε γι' ακόμα μια φορά, ότι το καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε μετά τη σφαγή του 1974 δεν έδωσε καμιά σημασία στον λαό μας· με την άβουλη και δουλοπρεπή πολιτική μαριονέτας, δεν έλυσε κανένα πρόβλημα και δεν ανέλαβε καμιά ευθύνη.

Οι κυβερνήσεις μαριονέτες που εξαθλίωσαν τον λαό αυτής της χώρας, θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα μέτρα που πήραν σχετικά με τον πληθυσμό, για την αποδιοργάνωση, την επικινδυνότητα των δρόμων, τους παράνομα εργαζόμενους, τις άδειες εργασίας και τη μεταφορά μαθητών.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ: ο υπουργός Εργασίας επειδή ο οδηγός του φορτηγού εργαζόταν χωρίς άδεια· ο υπουργός Παιδείας επειδή ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου εργαζόταν χωρίς ασφάλεια και χωρίς σύμβαση και επειδή ήταν επικίνδυνη η μεταφορά των μαθητών· και ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος ενώ ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια των δρόμων κορόιδευε την κοινωνία.

Η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα που συνεδρίασε 30 του Νοεμβρίου 2016 πήρε τις παρακάτω αποφάσεις:

1) Στη χώρα μας, να συγχρονιστεί αμέσως η ώρα με την ώρα της ΕΕ.

2) Ο υπουργός Εργασίας, ο υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Μεταφορών πρέπει να παραιτηθούν αμέσως.

3) Μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 16:00 [30 Νοεμβρίου] μπροστά στο πρωθυπουργικό γραφείο για να διατυπώσουμε άμεσα τα αιτήματά μας.

4) Την 1η Δεκέμβρη του 2016, την Πέμπτη (αύριο) τα συνδικάτα που ανήκουν στην Συνδικαλιστική Πλατφόρμα οργανώνουν γενική απεργία και κινητοποίηση σε όλη τη χώρα. Στις 11:00 συγκέντρωση μπροστά στο πρωθυπουργικό γραφείο και μαζική συμμετοχή στην κηδεία.

Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι να φέρουν αποτέλεσμα. Σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις καλούμε όλο τον λαό, τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους γονείς και τους μαθητές.

Αρκετά πια!!!....»

Μαζικές Κινητοποιήσεις

Η κινητοποίηση της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου έγινε έξω από το προεδρικό μέγαρο την ώρα που συνεδρίαζε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από αίτημα του Τουρκοκύπριου προέδρου Μουσταφά Ακιντζί (ο οποίος έχει κι αυτός αναρτήσει στη σελίδα του facebook το μαύρο φόντο με το σύνθημα που αναφέραμε).

Οι διαδηλωτές / διαδηλώτριες, κυρίως μαθήτριες και μαθητές, πολιόρκησαν το πρωθυπουργικό γραφείο επί ώρες, παρά τη βροχή, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της πολιτικής της που οδήγησε στο θάνατο των ανθρώπων: «Κυβέρνηση δολοφόνων», «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση», «Η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει», «Δεν πηγαίνουμε σχολείο στο σκοτάδι», «Να φτιαχτούν δρόμοι κι όχι τάφοι»... Απέκλεισαν την είσοδο του πρωθυπουργικού γραφείου και πέταξαν αυγά, ενώ όταν εμφανίστηκε ο Σερντάρ Ντεκτάς (γιος του Ραούφ Ντεκτάς και μέλος της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού), οι συγκεντρωμένοι/ες του φώναζαν «δολοφόνε παραιτήσου»6.

Πολύ μαζικότερη ήταν και η συμμετοχή νεολαίας και εργαζόμενων στην απεργιακή συγκέντρωση έξω απ’ το πρωθυπουργικό γραφείο στις 10 το πρωί της 1η Δεκέμβρη και λίγο αργότερα, στην κηδεία των θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος7. Απ’ ο,τι φαίνεται υπάρχει η διάθεση για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Μέχρι στιγμής, η εκπαιδευτική συντεχνία KTÖS, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιεί ωριαίες στάσεις εργασίας κάθε μέρα, από τις 8 πμ ως τις 9 πμ., μέχρι να συγχρονιτεί η ώρα της Βόρειας Κύπρου με την ώρα στις ευρωπαϊκές χώρες8.

Οι αγώνες είναι η λύση

Η δεξιά συγκυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος UBP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας \ Ulusal Birlik Partisi, το κόμμα που ίδρυσε ο Ραούφ Ντεκτάς) με το DP (Δημοκρατικό Κόμμα / Demokrat Parti, το κόμμα του Ραούφ Ντεκτάς) έχει προκαλέσει και στο παρελθόν την οργή της τουρκοκυπριακής νεολαίας. Το περασμένο καλοκαίρι για δυο μήνες περίπου η νεολαία και τα συνδικάτα στη Βόρεια Κύπρο βρισκόταν καθημερινά στο δρόμο και συγκρότησαν το κίνημα «#Reddediyoruz» («Απορρίπτουμε»)9, ενάντια στον νόμο (ο οποίος τελικά ψηφίστηκε), που παραχωρούσε τον έλεγχο των πολιτιστικών ιδρυμάτων της Βόρειας Κύπρου στο τουρκικό υπουργείο πολιτισμού. Οι νεολαία και τα συνδικάτα κινητοποιούνταν ενάντια στις αυταρχικές, θρησκευτικές και σοβινιστικές αλλαγές, αλλά και ενάντια στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο λειτουργίας που θα επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση (διαχωρισμός των ιδρυμάτων με βάση το φύλο, υποχρεωτική διδασκαλία του Κορανίου, τουρκικός εθνικισμός, πολιτικός έλεγχος από το τουρκικό κράτος και όχι από την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ιδιωτικοποίηση κτλ).

Πριν από λίγες μέρες και πάλι η νεολαία και τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα βρέθηκαν στο δρόμο, για να απαιτήσουν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτή τη φορά, το κίνημα της Βόρειας Κύπρου συναντήθηκε και συντονίστηκε με το κίνημα της ελληνοκυπριακής πλευράς10. Το σύνολο σχεδόν των τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων, των αριστερών κομμάτων κι οργανώσεων και των οργανώσεων της νεολαίας και της κοινωνίας των πολιτών μαζί με τις αριστερές ελληνοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις αριστερές πολιτικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς, συνδιοργάνωσαν κοινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και στις δυο πλευρές του νησιού11 (οι οργανώσεις που συμμετέχουν είναι 120 περίπου συνολικά). Η κοινή διαδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στο γήπεδο της Τσεντίν Καγιά στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία ξεπέρασε τα 5.000 άτομα (οι διοργανωτές περίμεναν αρχικά μέχρι 1.000)12.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, η γενική απεργία και οι μαθητικές κινητοποιήσεις στη Βόρεια Κύπρο, μαζί με τις κοινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για την επίλυση του κυπριακού, μπορούν να διαμορφώσουν το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο, οι εργαζόμενες μάζες και η νεολαία της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς να μπορέσουν να καθορίσουν οι ίδιες τα χαρακτηριστικά της λύσης του κυπριακού, αναγκάζοντας σε υποχώρηση τις αστικές ηγεσίες, οι οποίες, και στις δυο πλευρές του νησιού, ενδιαφέρονται κυρίως να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των αρχουσών τάξεων και όχι των λαϊκών μαζών. Μόνο μέσα από τέτοιους αγώνες οι λαϊκές μάζες και οι νεολαία των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια δικιά τους, ενιαία, ταξική και διεθνιστική πολιτική απάντηση απέναντι στις άρχουσες τάξεις τους και τους ιμπεριαλιστές «προστάτες» τους, την Ελλάδα και την Τουρκία, πρώτα’ απ’ όλους, αλλά και την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Öğrenci isyan»: 30 Νοεμβρίου

72108 headline72129 headlineMEZAR2 3011116MEZAR301116OFKE235SVA2DSofkeme6482414ogrenci8 31116OGRENCI301116sonnnnnnzasvsv3111165sonnononono31116TEPEDEN301116yagmaur31116yyyyyyyy31116661

1 Δεκέμβρη, συγκέντρωση μαθητών / εργαζομένων

τ κ 72133 headlineτ κ arbed2 11121666τ κ arbedee1121666τ κ bbonucevkuv354τ κ cebalksac111216τ κ cevkuv11216τ κ gena11116τ κ arbedee1121666τ κ genis11216τ κ genlerhayran111216τ κ ofofo11116τ κ OKOKOK11112τ κ ozgurkkkk111216τ κ send11216τ κ YAGMUR11216

Στην κηδεία

τ κ κηδ. 72143 headlineτ κ κηδ. cenaze112166

Σημειώσεις/Πηγές:

1 Βλ. και «Γενική απεργία στη Βόρεια Κύπρο την 1η Δεκεμβρίου λόγω του θανατηφόρου τροχαίου», e la libertà, 6 Αυγούστου 2016. 

2 «Κατεχόμενα: Φοβερό δυστύχημα με σχολικό λεωφορείο - Τρεις νεκροί (vid)», Πολίτης, 29 Νοεμβρίου 2016. 

3 «Αντιδράσεις Τ/κ για θανατηφόρο: Πεθάναμε αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα», Πολίτης, 29 Νοεμβρίου 2016. 

4 «Γενική απεργία αύριο στα κατεχόμενα λόγω του θανατηφόρου», Πολίτης, 29 Νοεμβρίου 2016. 

5 «Öfke binmiyor. Sendikal Platform, ülke genelinde eylem ve grev kararı aldı», Yenidüzen, 30 Νοεμβρίου 2016. 

6 «‘‘Kara gun, uyan Kıbrıs’’», Yenidüzen, 30 Νοεμβρίου 2016.  «Hükümete büyük öfke!», Yenidüzen, 30 Νοεμβρίου 2016.

7 «Başbakanlık önünde gerginlik», Yenidüzen, 1 Δεκεμβρίου 2016.  «En acı veda. İlayda Yeliz Öztürk’ün cenazesi bugün öğle namazının ardından Lefkoşa Mezarlığı’na defnedildi» Yenidüzen, 1 Δεκεμβρίου 2016. 

8 «KTÖS yarından itibaren grevde», Yenidüzen, 1 Δεκεμβρίου 2016. 

9 Κούσιαντας Κώστας, «Το κίνημα ‘‘#Reddediyoruz’’ (‘‘Απορρίπτουμε’’) της Τουρκοκυπριακής νεολαίας», e la libertà, 6 Αυγούστου 2016.

10 «Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης- Ενωμένη Κύπρος ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ», The Trim Το κούρεμα, 6 Νοεμβρίου 2016. 

11 «Πορείες υπέρ της λύσης στη Βόρεια Κύπρο», Voice of the Island. «Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι: Kαλούμε τους δύο ηγέτες να προχωρήσουν με τόλμη και αποφασιστικότητα για να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια στις συνομιλίες», The Trim Το κούρεμα, 6 Νοεμβρίου 2016. 

12 Αγιομαμίτης Ντίνος, «Λευκωσία: Συλλαλητήριο Ειρήνης και Επανένωσης», Εργατική Αλληλεγγύη, φ. 1251, 29 Νοεμβρίου 2016. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:37

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.