Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 17:53

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όλοι στην απεργία στις 20 Ιουλίου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Όλοι στην απεργία στις 20 Ιουλίου

Εργαζόμενοι/ες.

Κυβέρνηση και τουριστική βιομηχανία θριαμβολογούν για τα νέα φετινά ρεκόρ στον τουρισμό. Μιλάνε για τις αφίξεις τουριστών που θα φτάσουν τα 30.000.000. Όμως, πίσω από τα ρεκόρ και τη γκλαμουριά κρύβεται η ζοφερή και σκοτεινή πραγματικότητα των άθλιων συνθηκών δουλειάς των χιλιάδων εργαζόμενων στη τουριστική βιομηχανία. Αυτή την πραγματικότητα όσο και αν θέλουν δεν μπορούν να τη κρύψουν!

Η υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων, η απασχόληση φτηνού και αναλώσιμου προσωπικού, η εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, τα ατέλειωτα εξαντλητικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, η επιβολή κάθε είδους ελαστικών εργασιακών συνθηκών και η καταπάτηση των εργατικών κατακτήσεων είναι η καθημερινότητα, ενώ δεν θεωρείται αυτονόητη υποχρέωση για την εργοδοσία η παροχή δωρεάν στέγης και σίτισης! Να ποια είναι η κατάσταση των εργαζόμενων στον τουρισμό!

Οι εργαζόμενο του κλάδου δεν έχουν κλαδική σύμβαση εργασίας από το 2012, και με τα μεροκάματα να καθορίζονται από την ΕΓΣΣΕ, που σημαίνει ημερομίσθιο 22,87 ευρώ(!). Χωρίς εποχικό επίδομα για χιλιάδες εργαζομένους εξαιτίας της επέκτασης της μαύρης και της αδήλωτης εργασίας. Με υποχρεωτικές μειώσεις και απολύσεις ακόμα και στους κολοσσούς της τουριστικής βιομηχανίας (βλ. Αστέρας Βουλιαγμένης ή Χίλτον). Και όλα αυτά, την ώρα που τα κέρδη για τα αφεντικά ανθούν και το 50% από τις εκκινήσεις εργασιών για το 2015 αφορά ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια.

Ο ΣΕΤΕ, οι ξενοδόχοι, οι tour operators και η εργοδοσία δεν είναι μόνοι τους. Εδώ και δεκαετίες έχουν εξασφαλίσει τη σύμπνοια των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι οποίες υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αξιοποιούν και αναπτύσσουν το οπλοστάσιό τους με μέτρα ειδικά απέναντι στη νεολαία. Τα φετινά voucher τουρισμού περιλαμβάνουν 6.650 θέσεις κακοπληρωμένης μαθητείας (πραγματικής εργασίας) επιδοτούμενες με 30.000.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις (!) που θησαυρίζουν από το «τεράστιο τουριστικό ρεύμα».

Την ίδια στιγμή που η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί 30.000.000 τουρίστες, η κυβέρνηση καταργεί την Εργατική Εστία και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κάνοντας άπιαστο όνειρο τις διακοπές για εκατομμύρια εργαζόμενους και ανέργους, ποινικοποιεί το ελεύθερο κάμπινγκ και στοιβάζει σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης 50.000 πρόσφυγες πολέμου. Οι επιλογές είναι εξώθλαμες.

Να πιάσουμε το νήμα των αγώνων!

Κανένας εργαζόμενος να μην πάει για δουλειά στις 20 Ιουλίου !

Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα στους συναδέλφους στην τουριστική βιομηχανία. Απευθύνουμε κάλεσμα στους συνάδελφους μας στο εμπόριο, στα λιμάνια και στις μεταφορές, στους γιατρούς και τους ξεναγούς, σε όλους αυτούς που ζουν στο πετσί τους τα καλοκαίρια της εκμετάλλευσης για τους πολλούς και των κερδών για τους λίγους!

Για να κερδίσουμε όλα αυτά που τα αφεντικά μας καρπώνονται από τον δικό μας ιδρώτα!

Ξέρουμε καλά πως ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αλλά και της ΠΟΕΕ- ΥΤΕ αντιστρατεύεται τα εργατικά συμφέροντα και διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Μας θεωρούν αόρατους, και δεν προτείνουν κανένα αγωνιστικό σχέδιο, έχουν σημάνει την απεργοσπασία και την παράδοση, έχουν κηρύξει σιωπητήριο αγώνων βάζοντας πλάτη στην κατάργηση μιας σειράς κατακτήσεων.

Παλεύουμε για:

Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στον επισιτισμό, εφαρμογή της καθολικά, και ένταξη όλων των ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Πενθήμερο - 8ωρο και αυξήσεις στους μισθούς.. Όχι στις απολύσεις.

● Αξιοπρεπής και δωρεάν σίτιση και στέγαση για κάθε εργαζόμενο.

Επίδομα ανεργίας για κάθε εποχικό υπάλληλο με τη λήξη της σύμβασής του. Καταβολή δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, καθώς και κάθε νόμιμη άδεια.

Διεκδίκηση υγιεινών και ασφαλών συνθηκών εργασίας, κόντρα στη στάση της εργοδοσίας που μας θεωρεί αναλώσιμους. Το περιστατικό στη Ζάκυνθο με τον θάνατο της φοιτήτριας- καμαριέρας, αλλά και τα εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες σε Everest και Mikel να είναι τα τελευταία.

Κατάργηση των προγραμμάτων voucher και μαθητείας στον κλάδου του επισιτισμού, αλλά και παντού. Μόνιμες, σταθερές θέσεις για όλους.

ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ. ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ. ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ.

Το παραπάνω πλαίσιο αιτημάτων και στόχων έρχεται σε σύγκρουση με τα μνημόνια, την ΕΕ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που κάνουν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τον ΣΕΤΕ, τους ξενοδόχους και τους tour operators, πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων και της ζωής μας!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΚΑΝΕΝΟΣ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Ήρθε η ώρα να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στον εργοδοτικό δεσποτισμό διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα! Ακολουθούμε τον δρόμο της εργατικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της συλλογικής πάλης.

Με σωματεία αγωνιστικά και επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς, όπλο πραγματικό στα χέρια των εργαζομένων. Σε αυτό το σχέδιο κάθε αγωνιστική δύναμη, κάθε εργατική συλλογικότητα και κάθε σωματείο οφείλει να συμβάλλει.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 15:13

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.