Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 23:21

Ανακοίνωση του NPA: Απέναντι στις απειλές του Τραμπ: Αλληλεγγύη στη Βενεζουέλα! Όχι σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση! Κύριο

Nouveau Parti Anticapitaliste (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα)

Απέναντι στις απειλές του Τραμπ: Αλληλεγγύη στη Βενεζουέλα! Όχι σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση!

Απειλώντας τη Βενεζουέλα με μια «πιθανή στρατιωτική επιλογή», ο αποκρουστικός και επικίνδυνος Ντόναλντ Τράμπ έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά τής πολύ σοβαρής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης στην οποία βρίσκεται αυτή η χώρα. Ακόμα κι αν όλες οι λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και οι στενότεροι σύμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και η δεξιά αντιπολίτευση της Βενεζουέλας που συνδέεται με την Ουάσινγκτον, αποστασιοποιήθηκαν από αυτά τα λόγια ή και τα καταδίκασαν, αποτελούν μια προειδοποίηση που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν μακρά παράδοση στρατιωτικών επεμβάσεων, υποστήριξης σε πραξικοπήματα και στρατιωτικές δικτατορίες στην περιοχή. Και τώρα παρεμβαίνουν -όπως κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον δικό της τρόπο- μέσω πολιτικών και διπλωματικών χειρισμών και οικονομικών κυρώσεων.

Το NPA καταγγέλλει όλες αυτές τις επεμβάσεις και τις απειλές. Καλεί σε αλληλεγγύη προς τον λαό της Βενεζουέλας, πρωτίστως σήμερα, υπερασπίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν πρέπει να βάλει το πόδι του στο έδαφός της! Και αν αύριο, δυστυχώς, μια τέτοια επιθετικότητα γίνει πραγματικότητα, όλες οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, γενικότερα όσοι και όσες υποστηρίζουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών, πρέπει να ενωθούν ενάντια στα στρατεύματα του «θείου Σαμ».

Αυτό δεν σημαίνει, από την πλευρά μας, άκριτη ή τυφλή υποστήριξη στην πολιτική του Νικολάς Μαδούρο και της κυβέρνησής του. Οι τομείς της γραφειοκρατίας των Τσαβίστας και της «Μπολιμπουρζουαζία» φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή καταστροφή, τροφοδοτώντας έτσι τις εκκλήσεις για πραξικόπημα και τις βίαιες ενέργειες της αντιδραστικής και νεοφιλελεύθερης δεξιάς του MUD (Mesa de Unidad Democrática - Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας). Η διαφθορά και οι καταχρήσεις, οι επιθέσεις εναντίον των δημοκρατικών ελευθεριών και η εκλογική απάτη δεν είναι το προνόμιο της μιας ή της άλλης πλευράς, εις βάρος αυτών που βρίσκονται από κάτω. Αντιμέτωποι με τη δεξιά και την φιλοαμερικανική παλιά μπουρζουαζία, ο Μαδούρο και η σημερινή κυβέρνηση, που υποστηρίζονται όλο και περισσότερο από το στρατό, εμφανίζονται ως αντιιμπεριαλιστές. Είναι αυτοί που πληρώνουν, χωρίς καμιά καθυστέρηση, ένα εξωτερικό χρέος που αφαιμάσσει ολοένα και περισσότερο τη χώρα, αλλά κι αυτοί που παραδίδουν το Orinoco Mining Arc (το 12% της εθνικής επικράτειας) στην απληστία ξένων πολυεθνικών, με καταστροφικές συνέπειες για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις οικολογικές ισορροπίες.

Η πολιτική μας αλληλεγγύη αφορά τους εργάτες και τους λαϊκούς τομείς, που στο παρελθόν υπήρξαν πρωταγωνιστές πολύ μεγάλων κινητοποιήσεων (της αποκαλούμενης εξέγερσης του Καρακάσο το 1989, του νικηφόρου αγώνα ενάντια στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Τσαβες το 2002, της δημιουργίας χώρων αστικής και αγροτικής αυτοοργάνωσης για περισσότερο από 15 χρόνια), τομείς που δεν έχουν ακόμη παρέμβει στην παρούσα κρίση. Η υποστήριξή μας αφορά φυσικά και στις οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που αγωνίζονται σήμερα να επιτύχουν μια τέτοια αυτόνομη παρέμβαση.

Montreuil 15 Αυγούστου 2017

Μετάφραση: e la libertà

Nouveau Parti Anticapitaliste, «Face aux menaces de Trump: solidarité avec le Venezuela!», NPA, 15 Αυγούστου 2017· στα αγγλικά: «Faced with Trump’s threats: solidarity with Venezuela! No to any imperialist intervention!», International Viewpoint, 15 Αυγούστου 2017.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:07

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.