Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 11:26

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας συμβάλει στην αστάθεια Κύριο

Kim Young-ik

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας συμβάλει στην αστάθεια

Οι τελευταίες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας ενθάρρυναν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απαντήσει με απειλές για «φωτιά και μανία». Η κατάσταση αύξησης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο είναι απίθανο να οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην αστάθεια στην περιοχή, στη ρίζα της οποίας βρίσκεται η αυξανόμενη αντιπαλότητα και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ενώ οι εντάσεις βρίσκονται σε έξαρση στα ανατολικά της Κίνας, η Κίνα είδε επίσης μια ξαφνική εδαφική αντιπαράθεση με την Ινδία προς τα δυτικά. Η Ινδία ανησυχεί για την είσοδο της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό - ένας φόβος ο οποίος, προς μεγάλη ευχαρίστηση της Ουάσιγκτον, οδηγεί στην γρήγορη ανάπτυξη δεσμών της Ινδίας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Τον Ιούλιο, καθώς οι ινδικοί και κινεζικοί στρατοί βρέθηκαν στα αμφισβητούμενα σύνορα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία πραγματοποίησαν μαζική ναυτική άσκηση στον Ινδικό Ωκεανό, τον Αύγουστο η Ουάσιγκτον και το Δελχί συμφώνησαν να καθιερώσουν υπουργικό διάλογο για τις διπλωματικές και στρατιωτικές υποθέσεις.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ακόμα ένα σημείο ανάφλεξης. Τον Αύγουστο, το Βιετνάμ ενίσχυσε τους αμυντικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, οι οποίες θα έχουν σαν συνέπεια το επόμενο έτος ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ να επισκεφτεί το Βιετνάμ για πρώτη φορά από το 1975.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Ο Τραμπ έχει υπογράψει προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει τη διερεύνηση εικαζόμενης παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από κινεζικές επιχειρήσεις.

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με αυτές τις άλλες εξελίξεις. Η Ουάσιγκτον προσπάθησε να προσελκύσει τις ασιατικές χώρες που ανησυχούν με την άνοδο της Κίνας ως εταίρους στην προσπάθειά της να περιορίσει την Κίνα. Ως εκ τούτου, ο Τραμπ έχει επίσης αυξήσει τις πιέσεις εναντίον του Πεκίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξήθηκαν οι εντάσεις στα Ιμαλάια, στα Στενά της Ταϊβάν και στην Κορεατική Χερσόνησο όλα μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Ήταν ο Τραμπ που, τον Απρίλιο, ανέπτυξε το Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), μέρος του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, στη Νότια Κορέα. Η «απειλή» της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα, αλλά το πραγματικό κίνητρο ήταν να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ΗΠΑ να παρακολουθούν κινεζικούς πυραύλους όταν υπάρξει ανάγκη.

Ως απάντηση στην αυξανόμενη πίεση από την Ουάσινγκτον, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απείλησε με μια δοκιμή διηπειροτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, η Πιονγιάνγκ πρότεινε να παγώσει τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα σταματήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ήταν μια πρόσκληση για διάλογο.

Ο Τραμπ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Γιάε-ιν απέρριψαν την προσφορά. Τον Ιούνιο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε κινεζική τράπεζα για τις συναλλαγές της με τη Βόρεια Κορέα. Στις 4 Ιουλίου, η Πιονγκγιάνγκ ξεκίνησε μία ICBM.

Η δοκιμή ήταν η απάντηση της Πιονγκγιάνγκ στην αυξημένη επιθετικότητα της Ουάσινγκτον στην Ανατολική Ασία και ειδικότερα στη Βόρεια Κορέα.

Μετά τη δοκιμή των πυραύλων, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ψήφισμα του ΟΗΕ που επιβάλλει συνολική απαγόρευση στις εξαγωγές ορυκτών της Βόρειας Κορέας. Οι πολεμοχαρείς δηλώσεις του Τραμπ περιείχαν μηνύματα που απευθύνονταν όχι μόνο στη Βόρεια Κορέα αλλά και στην Κίνα και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ρωσίας έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα γύρω από την Κορέα.

Η Κίνα ανταγωνίζεται με τη Βόρεια Κορέα για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, αλλά θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση του καθεστώτος. Η κατάρρευση της Βόρειας Κορέας θα έχει ως αποτέλεσμα να μοιράζεται η Κίνα σύνορα με τη Νότια Κορέα που φιλοξενεί 25.000 αμερικανικά στρατεύματα. Στην κορύφωση των εντάσεων στη Βόρεια Κορέα, η κρατική εφημερίδα της Κίνας, Global Times, ανέφερε σε ένα άρθρο ότι «εάν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποιήσουν επιθέσεις και προσπαθήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και να αλλάξουν το πολιτικό πρότυπο της Κορεατικής Χερσονήσου, η Κίνα θα τους εμποδίσει να το κάνουν.»

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν αποκλίνοντα αυτοκρατορικά συμφέροντα, αλλά και οι δυο αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται την «απειλή» της Βόρειας Κορέας για την νομιμοποίηση της στρατιωτικής τους δράσης και για την ενίσχυση των συμμαχιών τους στην περιοχή.

Ο Τραμπ αυξάνει την ένταση στο Πεκίνο, καλώντας το να συνεργαστεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Μια τέτοια πίεση από την ανατολή πρέπει να είναι αρκετά δυσάρεστη για την Κίνα σε μια εποχή που είναι καθηλωμένη σε μια εδαφική διαμάχη με τη γείτονά της προς τα δυτικά. Επιπλέον, οι εμπορικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που προκάλεσε ο Τραμπ θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με το ζήτημα της Βόρειας Κορέας με τρόπους που θα επιδεινώσουν τις εντάσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Στη Νότια Κορέα, εν τω μεταξύ, το δεξιό κόμμα που ανατράπηυκε από την εξουσία στις αρχές του χρόνου ζητά την (επαν)ανάπτυξη των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη χώρα. Ο Μουν και το φιλελεύθερο κόμμα που είναι στην κυβέρνηση δεν συμμερίζονται αυτή τη θέση, αλλά μιλούν για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων της Νότιας Κορέας. Ο Μουν υπήρξε ένας συνειδητός συνεργάτης στις πολιτικές του Τραμπ για την Ανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της THAAD και της βόρειας Κορέας. Αυτή η στάση αυξάνει μόνο το πρόβλημα.

Παρ’ όλ’ αυτά, είναι δυνατόν τα πράγματα να κινηθούν προς μια προσωρινή ύφεση. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες η Πιονγιάνγκ και η Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πάντα τη Βόρεια Κορέα στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεών τους με την Κίνα και άλλους ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές. Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαλότητα μεταξύ των τεσσάρων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Ρωσία) που έχουν αποκλίνοντα συμφέροντα γύρω από τη στρατηγικά σημαντική κορεατική χερσόνησο αναπαράγει αναγκαστικά τις εντάσεις και κάποια στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση στη χερσόνησο.

Δεν μπορεί να βρεθεί καμιά διαφυγή από αυτές τις απειλητικές εξελίξεις από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ή από τους ηγέτες των δύο κορεατικών κρατών. Η οργάνωση Εργατική Αλληλεγγύη [κορεατικά: Nodongjayeondae] υποστηρίζει την οικοδόμηση ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντικαπιταλιστικού εργατικού κινήματος ως βασική στρατηγική κατεύθυνση για την αριστερά.

Μετάφρασηe la libertà

Kim Young-ik, «US-North Korea standoff adds to instability», Socialist Review, τεύχος 427, Σεπτέμβριος 2017.

Μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Kyung nok Chun.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:06

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.