Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 08:44

Απεργία πείνας προσφύγων σε Σχιστό και Χίο

Σε απεργία πείνας προχώρησαν από χθες Τρίτη οι πρόσφυγες στο Σχιστό διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες φυλάκισης και απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

χιοσ

 

Cit 0G5WEAADiYE

Επίσης, περίπου 40 πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας στο hot spot στη Χίο απαιτώντας, ελευθερία, προστασία, νομική κάλυψη.

Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό Σωματείων, Φοιτητιών Συλλόγων, Συλλογικοτήτων, 18/5/16

 

 apergia peinas prosfugwn metanastwn se sxisto xio.w l

 

 

Απεργία πείνας 40 προσφύγων στη Χίο

Γιώργος Παγούδης

Στο ύστατο μέσο πίεσης, αυτό της απεργίας πείνας, καταφεύγουν σαράντα Ιρακινοί και Σύριοι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη Χίο.

Από το απόγευμα της Τρίτης οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες στο καταυλισμό της Σούδας αρνούνται να παραλάβουν το φαγητό που τους μοιράζουν εθελοντές και ΜΚΟ οργανώσεις, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη παραμονή τους στο νησί και ζητούν να επιτραπεί η ένταξή τους στο καθεστώς διεθνούς προστασίας και η αναχώρησή τους σε χώρες επιλογής τους.

«Είμαστε αποκλεισμένοι εδώ και δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον μας. Θέλουμε να φύγουμε, να πάμε σε ευρωπαϊκές χώρες, να ζητήσουμε άσυλο και δεν μας το επιτρέπουν», έλεγαν οι ίδιοι.

Στον συγκεκριμένο καταυλισμό, δυναμικότητας περίπου 1.000 ατόμων, που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με τον δήμο Χίου, διαβιούν αυτήν τη στιγμή ίσως και 1.200 πρόσφυγες, στριμωγμένοι σε οικίσκους των δέκα ατόμων, σε σκηνές επίσης των δέκα ατόμων, αλλά και σε δύο τεράστιες τέντες, που στήθηκαν ώστε να μπορούν έστω και υποτυπωδώς να στεγαστούν οι υπεράριθμοι, πάντα υπό τις συγκεκριμένες ασφυκτικές συνθήκες .

Στο μεταξύ, σήμερα στη Χίο έφθασαν ακόμα 98 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν από το ρουμάνικο σκάφος της FRONTEX στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού σε δυο διαφορετικά περιστατικά, εντείνοντας έτσι το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει και η ΒΙΑΛ, όπου και θα πρέπει να μεταφερθούν.

Στο μεταξύ, εκεί από τη Δευτέρα έληξε η απεργία πείνας που είχαν ξεκινήσει πέντε πρόσφυγες, με τους τρεις από αυτούς να έχουν ράψει το στόμα τους.

Εφημερίδα των Συντακτών, 18.05.2016

chios prosfyges 2

 

 

 

Απεργία πείνας προσφύγων στη Σούδα του Κάστρου της Χίου- «αγωνιούμε για τα παιδιά μας»

Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από το πρωί τη Τρίτης 45 πρόσφυγες, 20 άντρες και 25 γυναίκες στο Κέντρο φιλοξενίας στη Σούδα του Κάστρου της Χίου.

απεργία

Κάτω από τέντες στην είσοδο του Κέντρου, κάθονται για δεύτερη μέρα αρνούμενοι να σιτιστούν και ζητώντας μία υπεύθυνη απάντηση για το μέλλον τους.

«Δεν χρειαζόμαστε φαγητό, χρειαζόμαστε ένα μέλλον», γράφουν σε ένα από τα ταμπλό όπου κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους.

Σύριοι στην πλειοψηφία τους, από το μεσημέρι και μετά, έκλεισαν με χαρτοταινία τα στόματα τους και δέθηκαν συμβολικά ανά δύο με πλαστικές λωρίδες

Οι περισσότεροι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χίο από τις 20 του Μάρτη, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ. Και Τουρκίας.

Ο Γουασίμπ είναι καθηγητής αγγλικών στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού. Βρίσκεται στη χώρα μας μαζί με τη γυναίκα του και τα 3 παιδιά τους.

IMG 20160518 113743 300x225Έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε την απεργία πείνας μέχρι να πάρουμε μια ικανοποιητική απάντηση από την Ελληνική Κυβέρνηση ή από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

«Αν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία , θέλουμε να γυρίσουμε στην πατρίδα μας», λέει.

Ο Ογκμα είναι από την πόλη deir al zour, ιδιαίτερα δυναμικός στο λόγο του ξεχωρίζει ανάμεσα στους απεργούς.

Διέθετε μια μικρή επιχείρηση και αναγκάστηκε να φύγει μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Κρατά στα χέρια του, το ένα του παιδί, «για αυτά παλεύουμε» μας λέει.

Πολλοί πρόσφυγες επισημαίνουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο φιλοξενίας της Σούδας, κυρίως σε φαγητό, αφού σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται στο κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ δεν τους διανέμεται φαγητό.

Κοντά τους βρίσκονται οι αλληλέγγυοι πολίτες της Χίου, που τους προσφέρουν φαγητό αλλά και ψυχολογική στήριξη σε αυτή τη δύσκολη φάση της περιπέτειάς τους.

Αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Νορβηγική NRC, με τον Sebastian Ntarintan, επικεφαλή του γραφείου Norvegian Refugees Council στη Χίο να μας μιλά για τα προγράμματα που προσπαθούν να υλοποιήσουν με στάδια ανοιχτά για τους πρόσφυγες ή την δεντροφύτευση σε χωριό της Χίου που είχε πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά.

IMG 20160518 113746 300x225Η Φάτια είναι δασκάλα καλλιτεχνικών, πέρασε με κίνδυνο της ζωής της και του γιου της στη Χίο, εδώ και 2 μήνες περίπου. Στη Συρία άφησε τον άντρα της με τα άλλα δυο τους παιδιά, λόγω των άρρωστων γονιών τους.

Μάλιστα όπως λέει η οικογένειά της είναι εγκλωβισμένη σε περιοχή που ελέγχεται από τους ISIS, ενώ τελικός τους προορισμός θέλουν να είναι η Ολλανδία.

800 πρόσφυγες απαριθμούνται περίπου στο Κέντρο, από αυτούς το 40% είναι παιδιά και περίπου 60 ασυνόδευτα…

Ο υπεύθυνος του Κέντρου από πλευράς Δήμου Χίου Γιώργος Χαβιάρας, κατανοεί τα αιτήματα  των απεργών πείνας.

Επισημαίνει ότι έχει καθυστερήσει πολύ η εξέταση των αιτημάτων ασύλου, που αναμενόμενο είναι να προκαλεί μια νευρικότητα μέσα στο κέντρο, το οποίο δεν προοριζόταν για τέτοιο σκοπό.

Στους εσωτερικούς χώρους του Κέντρου της Σούδας, η ζωή των προσφύγων συνεχίζει τους ρυθμούς της.

IMG 20160518 123441 300x225Τα παιδιά συνεχίζουν το παιχνίδι τους, μια όμορφη κοπέλα με πορτοκαλί μαντήλα μας παρακαλεί να μην την χρησιμοποιήσουμε πλάνα σε περίπτωση που την έχουμε τραβήξει, κάποια γιαγιά κάθεται ακόμα στην «εξώπορτα» του οικίσκου με το εγγόνι αγκαλιά, ενώ οι άντρες συζητούν τα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν και πως μπορούν να τα λύσουν, μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

ΕΡΤ, 19/5/2016

 

 

 

apergia v 1805

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 17:13