Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 19:33

Αποχή από το φαγητό στον Ελαιώνα λίγο πριν την έναρξη του ραμαζανιού

Αποχή από το φαγητό στον Ελαιώνα λίγο πριν την έναρξη του ραμαζανιού Κινητοποίηση στον Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, Πέμπτη 9 Ιούνη, 5μμ Πλατεία Εθνικής Αντίστασης(οδός Αθηνάς)

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Αποχή από το φαγητό στον Ελαιώνα λίγο πριν την έναρξη του ραμαζανιού

Κινητοποίηση στον Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, Πέμπτη 9 Ιούνη, 5μμ Πλατεία Εθνικής Αντίστασης(οδός Αθηνάς)

Με το ξεκίνημα του ραμαζανιού στις 6 Ιούνη, είναι έτοιμο το κράτος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων; Ο κύριος Μουζάλας οφείλει να ανακοινώσει τα μέτρα που θα πάρει ειδικά για το ζήτημα του φαγητού τις μέρες του ραμαζανιού. Η περίπτωση του Ελαιώνα δείχνει μάλλον το αντίθετο.

Η ενημέρωση για τις συνθήκες σίτισης έγινε στην ΚΕΕΡΦΑ από επιτροπή προσφύγων με πολυεθνική σύνθεση ( Σύροι, Αφγανοί, Κούρδοι) το Σάββατο 4 Ιούνη στις 8.30μμ. Να τι μας είπαν:
«Εκατοντάδες μερίδες φαγητού κατέληξαν στους σκουπιδοτενεκέδες το Σάββατο 4 Ιούνη στο τμήμα του καταυλισμού που διαχειρίζεται ο στρατός. Οι πρόσφυγες έχουμε διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την άθλια ποιότητα του φαγητού, ακόμη και για «παράξενα» αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα σε μερίδες κοτόπουλου.

Το μενού περιλαμβάνει συχνά επαναλαμβανόμενες μερίδες πιάτων με πατάτες η μακαρόνια. Άνθρωποι υποφέρουν από πόνους, άλλοι καταλήγουν σε νοσοκομεία, άλλοι χάνουν βάρος διαρκώς.
Με πολλά παιδιά στον καταυλισμό, το βασικό πρόβλημα είναι η μη χορήγηση φρέσκου γάλακτος.
Καθημερινά χορηγείται ως πρωινό ένα κρουασάν και ένας χυμός.

Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για διαβητικούς.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνηθίσουν το ψωμί και ζητάνε διατροφή με βάση τις συνήθειες τους από τις χώρες καταγωγής τους (πίττες κλπ).

Προτείνουν μάλιστα αντί για μοίρασμα φαγητού από το κέτερινγκ να τους χορηγηθεί κάρτα αγορών από καταστήματα ώστε να μαγειρεύουν οι ίδιοι το φαγητό τους καθώς και των παιδιών τους.

Στο συγκεκριμένο τμήμα του καταυλισμού του Ελαιώνα, η διοίκηση και η διαχείριση ασκείται από τον στρατό με μόνο προσωπικό τους στρατιώτες.

Η κινητοποίηση με αποχή από το φαγητό το Σάββατο 4 Ιούνη ζήτησε από την διοίκηση συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα τους την Δευτέρα 6 Ιούνη.

Όμως η περίπτωση του Ελαιώνα δεν είναι εξαίρεση. Πριν 15 μέρες στον Πειραιά 24 άτομα κατέληξαν σε νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση.»

Έχουν άραγε αποδοθεί ευθύνες σε οποιονδήποτε η απλά τα κονδύλια καταλήγουν στους σκουπιδοτενεκέδες ως φαγητά-σκουπίδια;

Ειδικά για τον Ελαιώνα, ο Δήμαρχος Αθήνας Γ.Καμίνης δεν μπορεί να αποποιείται των ευθυνών του. Η «ανοιχτή δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα» έχει προβληθεί ως πρότυπο. Επισκέπτες από το εξωτερικό φωτογραφίζονται κάθε τόσο με τον Δήμαρχο της Αθήνας. Ο Δήμος διέθεσε την περιοχή για καταυλισμό για να πάρει ως ανταπόδοση την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής και αδιαφορεί για τις ζωές των προσφύγων και των παιδιών τους; Τι μέτρα θα πάρει λοιπόν:

Η δομή πρέπει να περάσει στη διαχείριση του Δήμου Αθήνας, με απαίτηση για άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξασφαλιστούν προσλήψεις προσωπικού, σίτιση από το Δημοτικό Βρεφοκομείο ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα και καθαρισμός από την υπηρεσία καθαριότητας. Με τρεις πενταμηνίτες στο ένα τμήμα του καταυλισμού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες.

Την Πέμπτη 9 Ιούνη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συζητάει ως πρώτο θέμα το προσφυγικό. Έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 5μμ, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργαζόμενων από τα νοσοκομεία, κινήσεις αλληλεγγύης και χώροι φιλοξενίας προσφύγων από την Αθήνα, επιτροπές προσφύγων, δημοτικές κινήσεις η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν σε κινητοποίηση. Διεκδικούν Αθήνα, ανοιχτή πόλη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με ένταξη των προσφύγων μέσα στον ιστό της πόλης, με μαζικές προσλήψεις σε Δήμους, σχολεία και νοσοκομεία, με επίταξη κλειστών ξενοδοχείων και δημόσιων κτιρίων ώστε να υπάρχει ανθρώπινη φιλοξενία, με εγγραφή των προσφυγόπουλων σε σχολεία κα παιδικούς σταθμούς.

ΚΕΕΡΦΑ, 5/6/2016

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 17:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.