Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016 14:46

Τέσσερις νεκροί στο Ελληνικό. Ακούει κανείς;- Δραματική έκκληση από την Αφγανική Κοινότητα στην Ελλάδα.

Τέσσερις νεκροί στο Ελληνικό - «Ακούει κανείς;» 

Δραματική έκκληση από την Αφγανική Κοινότητα στην Ελλάδα. 

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα  "Το Ποντίκι" ο Μ. ΛΑΓΑΝΗΣ:

"Το «εκρηκτικό σκηνικό» που έχει διαμορφωθεί στα “hotspots”, καθώς και η απουσία του κράτους από τη διαχείριση της κρίσης , αποτυπώνεται στην «κραυγή αγωνίας» μέσω μιας επιστολής που εξέδωσαν την Παρασκευή τα μέλη της Αφγανικής Κοινότητας στην Ελλάδα. Το ερώτημα όμως παραμένει… Ποιος ακούει… ;"

Παρακάτω, ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η Αφγανική Κοινότητα στην Ελλάδα.

«Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβη την Πέμπτη 14/7/2016 στο κέντρο υποδοχής προσφύγων Ελληνικού, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πρόσφυγα, θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία και τον προβληματισμό μας για της συνθήκες που διαβιούν οι πρόσφυγες αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται στα κέντρα για να βοηθήσουν στην ομαλή συμβίωση του πληθυσμού.
Αρκεί μονάχα μια σύντομη αναδρομή στις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο χώρο του Ελληνικού για να πειστεί και ο πιο κακόπιστος ότι αυτές οι ίδιες οι συνθήκες λειτουργούν καταλυτικά και εν τέλει μοιραία για τους πρόσφυγες. Η ελλιπής καθαριότητα, οι ανεπαρκείς συνθήκες καθημερινής υγιεινής, η απουσία κλιματισμού και μόνιμου εξαερισμού, οι πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, η έλλειψη ιδιωτικότητας, ακόμα και η αδυναμία εκπλήρωσης βασικών συζυγικών και οικογενειακών καθηκόντων δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυκτικό και εχθρικό προς τους διαμένοντες στον καταυλισμό. Αποτέλεσμα, να έχουν σημειωθεί ήδη 4 θανατηφόρα κρούσματα στο χώρο του Ελληνικού.
Όμως, δεν είναι ανησυχητική μόνο η περίπτωση του Ελληνικού. Περιστατικά βίαιων επιθέσεων με μαχαίρι εκδηλώθηκαν και στο λιμάνι του Πειραιά. Και όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς καμία απάντηση ή ειδική μέριμνα, δεν διερευνήθηκαν ποτέ οι ακριβείς συνθήκες ούτε αναγνωρίστηκαν οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτά τα γεγονότα.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί η νέα νομοθεσία που διέπει τη σύνθεση και στελέχωση των επιτροπών ασύλου, με την παρουσία πλέον δικαστών, αλλά και την εν γένει ψυχολογική πίεση που ασκείται από τα όργανα της πολιτείας σε πρόσφυγες ώστε να πάρουν το δρόμο της επιστροφής προς την πατρίδα τους (χαρακτηριστικότερη η περίπτωση του Αφγανιστάν, που ενώ κανείς διεθνής οργανισμός δε συγκαταλέγει την χώρα στους ασφαλείς προορισμούς, οι Αφγανοί πρόσφυγες δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση), γίνεται κατανοητό ότι οι πρόσφυγες συνεχίζουν να βιώνουν τη δική τους καθημερινή οδύσσεια με τραγικά μερικές φορές αποτελέσματα.
Τα προαναφερθέντα, που τείνουν να γίνουν πλέον καθεστώς, δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν σε περίσκεψη και προβληματισμό τις οργανώσεις και τους φορείς που μάχονται και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τις οργανώσεις που ασχολούνται κατεξοχήν με τους πρόσφυγες. Για αυτό, κρίνεται επείγον να τεθεί επί τάπητος και να αξιολογηθεί άμεσα και υπεύθυνα η παράμετρος των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής και παραμονής των προσφύγων αλλά και να απαντηθεί το μείζον ερώτημα της συσχέτισης των υφιστάμενων συνθηκών στους καταυλισμούς με τα περιστατικά θανάτου των τελευταίων μηνών.
Με εκτίμηση»

 

www.topontiki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 16:36

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.