Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 22:56

Ε, όχι και αδύναμο φύλο! (η διαδήλωση των γυναικών στην Πολωνία)

Χιλιάδες γυναίκες και άντρες γέμισαν, υπό βροχή, τους δρόμους της Βαρσοβίας, του Γκνταντσκ και του Βρότσλαβ και διαμήνυσαν ότι το δικαίωμα στην έκτρωση δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ο αγώνας τους δικαιώθηκε | AP PHOTO/ CZAREK SOKOLOWSKI

Κορίνα Βασιλοπούλου

Oι γυναίκες έτρεψαν σε... υποχώρηση την υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας. Μετά τη «Μαύρη Διαμαρτυρία» της Δευτέρας, όπου δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ντυμένες στα μαύρα, αλλά και αρκετοί άντρες, πλημμύρισαν τους δρόμους παρά τη βροχή για να διαμαρτυρηθούν για ένα νόμο που θα επέβαλλε καθολική απαγόρευση στις αμβλώσεις, η ηγεσία της χώρας έδειξε σημάδια υπαναχώρησης.

«Οι διαμαρτυρίες των γυναικών μάς ανάγκασαν να σκεφτούμε και μας δίδαξαν ταπεινότητα», είπε ο υπουργός Επιστημών και Ανώτερης Εκπαίδευσης Γιαροσλάβ Γκόβιν.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης καταψήφισαν τη σχετική πρόταση νόμου στα πλαίσια σύγκλισης της κοινοβουλευτικής τους επιτροπής. Το θέμα, ωστόσο, θα πρέπει να συζητηθεί σήμερα και από την ολομέλεια της Κάτω Βουλής.

Μέχρι τότε, πάντως, όλα έδειχναν ότι η Πολωνία ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει το μεγάλο άλμα προς τον Μεσαίωνα, ψηφίζοντας ένα νόμο που θα απαγόρευε καθολικά τις αμβλώσεις, ακόμα και σε περίπτωση βιασμού ή σοβαρών γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο.

Ο νόμος θα άφηνε ένα μικρό παράθυρο μόνο για τις περιπτώσεις που η ζωή της εγκυμονούσας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Προέβλεπε επίσης την πρωτοφανή στα χρονικά φυλάκιση έως πέντε έτη για τις γυναίκες που κάνουν άμβλωση (για τους γιατρούς ισχύει ήδη), ενώ θα περιόριζε σημαντικά και τη δυνατότητα για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Βρέθηκαν ωστόσο περισσότεροι από 200.000 Πολωνοί να προσυπογράψουν και να υποβάλουν στη Βουλή αυτό το μισογυνικό τερατούργημα, το οποίο προώθησε το «Σταματήστε τις αμβλώσεις», μια πρωτοβουλία πολιτών που υποστηρίζεται από την Καθολική Εκκλησία και το (ακρο)δεξιό κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης.

Υπολόγισαν όμως χωρίς τη δύναμη των γυναικών, ακόμα και πολλών πιστών καθολικών. Στις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν την πρώτη τους διαδήλωση και στη συνέχεια ακολούθησε η «Μαύρη Διαμαρτυρία» πριν από τρεις ημέρες, αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαδικτυακής καμπάνιας από την πλατφόρμα «Σώστε τις γυναίκες», στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πολλές δημοσιογράφοι, καλλιτέχνιδες και φεμινίστριες.

Το κάλεσμα προς τις γυναίκες για εκείνη την ημέρα ήταν να μην πάνε στη δουλειά, να μην ασχοληθούν με δουλειές του σπιτιού ούτε τίποτα άλλο παρά να βγουν στον δρόμο να διεκδικήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τη ζωή τους και το σώμα τους. «Σταματήστε τους φανατικούς στην κυβέρνηση», «θέλουμε γιατρούς, όχι αστυνομικούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Η κινητοποίηση των γυναικών στην Πολωνία ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή κατά της κυβέρνησης του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης. Χθες μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις Πολωνές κρατώντας πλακάτ.

Αλλο ένα επεισοδιακό περιστατικό στις σχέσεις Ε.Ε.-Πολωνίας από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές.

Είχε προηγηθεί η έρευνα εκ μέρους της Ε.Ε. για πιθανή παρέμβαση της κυβέρνησης της Πολωνίας στη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σημειωτέον ότι η Πολωνία μαζί με την Ιρλανδία έχουν την πιο σκληρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις. Βάσει του σημερινού νόμου, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, γενετικών ανωμαλιών και σοβαρών προβλημάτων υγείας της μητέρας.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη χώρα λιγότερες από 1.000 νόμιμες αμβλώσεις και δεκάδες χιλιάδες παράνομες. Οι γυναικείες οργανώσεις υπολογίζουν ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τις 150.000.

Τα πράγματα για τις γυναίκες είναι ακόμα πιο δύσκολα στην επίσης καθολική Ιρλανδία, όπου ισχύει σχεδόν παντελής απαγόρευση των αμβλώσεων.

Το 2012, ο θάνατος της Σαβίτα Χαλαπανάβαρ από επιπλοκές μιας αποβολής ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Οι γιατροί αρνήθηκαν να αφαιρέσουν από τη μήτρα της το έμβρυο με τη δικαιολογία ότι η καρδιά του χτυπούσε ακόμα, με αποτέλεσμα η γυναίκα να πεθάνει από σηψαιμία.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τη χώρα να αλλάξει τη νομοθεσία της με αφορμή την περίπτωση της Αμάντα Μέλετ, μιας νεαρής γυναίκας που το 2011 αναγκάστηκε, παρά την κακή σωματική και οικονομική της κατάσταση, να ταξιδέψει αυθημερόν στην Αγγλία προκειμένου να διακόψει την κύησή της, καθώς το έμβρυο παρουσίαζε σοβαρές γενετικές βλάβες. Ποιος είπε ότι τα πράγματα στην Ενωμένη Ευρώπη βαδίζουν προς τα εμπρός;

Εφημερίδα των Συντακτών, 6 Οκτωβρίου 2016

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 15:58

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.