Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 15:04

Ηχηρό μήνυμα από τους επιχειρηματίες να προχωρήσει τάχιστα η 2η αξιολόγηση

Θ. Μαράκης

Οι επιχειρηματίες και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποί τους επιχαίρουν τον πρωθυπουργό για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και από την άλλη τον προτρέπουν εν χορώ να τρέξει την 2η αξιολόγηση. Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Μίχαλος Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και ΕΒΕΑ δηλώνει:

«Ο πρόσφατος ανασχηματισμός δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, επιταχύνοντας ή και διευκολύνοντας τη διαχείριση μια σειράς εκκρεμοτήτων.»1

Θεωρούν την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, το πρώτο «crash test», που θα κρίνει στην πράξη τις προθέσεις της κυβέρνησης και θα στείλει ένα μήνυμα στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ότι πράγματι εννοεί όσα λέει!!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι άλλοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου και ΕΒΕΠ:

«Το ζητούμενου για την επιχειρηματικότητα είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με τους θεσμούς εντός του έτους. [...] Ελπίζω αυτός ο ανασχηματισμός να μην εξαντληθεί μόνο σε επικοινωνιακά οφέλη...»2

Και ακολουθεί ο Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας:

«Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός ελπίζω ότι σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις απαιτούμενες αλλαγές για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης...»3

Αυτοί είναι οι μικρομεσαίοι, όπως βλέπεται αγαπητοί σύντροφοι της αριστεράς, οι απόψεις τους ταυτίζονται αυτή την στιγμή με αυτές του μεγάλου κεφαλαίου!!! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά σε ΣΕΒ, Τραπεζίτες και Εφοπλιστές αυτοί είναι υπέρμαχοι των μνημονίων! Γνωστό, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε...

Καιρός να παραθέσουμε τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης για να λυθεί το μυστήριο του μεγάλου ενδιαφέροντος μικρού και μεγάλου κεφαλαίου ντόπιου και ξένου. Πάμε λοιπόν:

1. Εργασιακό: Καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως ο μισθός πρέπει να αποφασίζεται από την κυβέρνηση και ο ρόλος των κοινωνικών «Πουτάνων» εταίρων να είναι συμβουλευτικός. Μάλιστα το ΔΝΤ εκτιμά πως ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με τοις ανταγωνίστριες χώρες επειδή η δομή του περιλαμβάνει τριετίες επιδόματα κλπ και θεωρεί πως πρέπει να στρογγυλέψει, να είναι ένα μοναδιαίο ποσό!!

Επίσης θεωρούν στρεβλό το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέλουν αλλά Γαλλία οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών!!!

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οι δανειστές στηριζόμενοι στην εισήγηση του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην οποία υποστήριζε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ , το περασμένο καλοκαίρι, ως μη συμβατή με την κοινοτική οδηγία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων!!

Αλλαγήτου συνδικαλιστικού νόμου. Επιμένουν στην αλλαγή του τρόπου λήψη των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ζητούν η απόφαση για απεργία να παίρνεται από το 50+1 της συνέλευσης των μελών του σωματείου, με την συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Επίσης απαιτούν να αλλάξει το καθεστώς των αδειών των συνδικαλιστικών στελεχών καθώς και η προστασία τους από τις απολύσεις. Και να επιτραπεί το Λοκ Αουτ.

2. Δημοσιονομικό: Η απειλή για συμπληρωματικά μέτρα ύψους 1 δισ ευρώ εξ αιτίας της τρύπας που εντόπισαν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2017. Ανάμεσα στα μέτρα που ζητούν είναι η καθήλωση του αφορολόγητου από 8200 στα 5000 ευρώ για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή!!! Αει στο διάολο... δεν είμαστε καλά!!

3. Ασφαλιστικό: Οι δανειστές επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί έχει καθυστερήσει πολύ την έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του νόμου-4387/2016-Κατρούγκαλου. Και υπάρχει προβληματισμός γύρω από το θέμα του Ενιαίου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο μέχρι το τέλος του2016 πρέπει να έχουν ενσωματωθεί όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

4. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Σοβαρό σημείο τριβής με τους δανειστές επειδή υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση 460 εκατ ευρώ από τα 760 εκατ ευρώ που συνολικά απαιτούνται το 2017 για να χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που ανάμεσα στα άλλα θα αντικαθιστούσε το ΕΚΑΣ.

5. Ειδικά μισθολόγια: Η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και το «πάγωμα» των ωριμανσεών τους από την 1η Γενάρη 2016. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να προτείνει ισοδύναμα μέτρα έως τις 29 Σεπτέμβρη αλλά δεν βρέθηκε προς το παρόν τίποτα. Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν δικαστικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς κλπ όλο τον καλό κόσμο της εργασίας, τον οποίο θέλει κάθε κυβέρνηση να τον έχει στα όπα-όπα!

6. Ιδιωτικοποιήσεις: Μιλάμε για την ΔΕΗ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ κλπ έχουνε μείνει πίσω ανάγκη να τις τρέξει η κυβέρνηση πιέζουν οι δανειστές.

7. «Κόκκινα Δάνεια»: Ανάγκη μεγάλη να απαλλαγούν από το βάρος των «κόκκινων δανείων» οι τράπεζες και η εφορία, ακόμη και αν χρειαστεί να κατασχεθεί η πρώτη κατοικία. Προτείνουν αυτόματες διαδικασίες κατασχέσεων μέσω νέων προγραμμάτων λογισμικού!!

8. Νομοσχέδιο για το «Μαύρο Χρήμα»: Ο καιρός περνάει τα πολυνομοσχέδια για τις περικοπές των μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών ψηφίζονται με συνοπτικές αντισυνταγματικές διαδικασίες, όμως ακόμη δεν έχει βρεθεί «η χρυσή τομή» για τους συντελεστές με τους οποίους θα φορολογηθούν όσοι «φυγάδευσαν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή τα έκρυψαν σε θυρίδες και σεντούκια και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Μιλάμε για τη λιστα «Λαγκάρντ», «Μποργιάνς», κλπ!!! Άϊντε καιρός να γίνει και κάτι καλό....

Υπάρχουν και άλλα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αναφερθήκαμε στα πιο βασικά αυτά που δείχνουν με έντονα ότι οι προτάσεις των δανειστών είναι απόλυτα ταυτισμένες με τασυμφέροντα του μεγάλου και μικρού κεφαλαίου στην Ελλάδα και αυτό είναι από τους πιο σοβαρούς λόγους που παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στη ζώνη του ευρώ και βέβαια στην ΕΕ. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι αλλά θα χρειαστεί ξεχωριστό άρθρο γι αυτό...

Σημειώσεις

1 Χρήστος Κολώνας, «Το ζητούν από τη νέα κυβέρνηση οι φορείς της αγοράς. Επανεκκίνηση μόνο με μείωση φόρων», Ημερησία, 13 Νοεμβρίου 2016. 

2 ο.π.

3 ο.π.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 15:35