Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 14:31

Καλά και… απεργιακά Χριστούγεννα στη Βρετανία

Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων είναι η Βρετανία λίγες ημέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς οι υπάλληλοι των ταχυδρομείων ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, ενώ κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και στην British Airways.

Οι υπάλληλοι των ταχυδρομείων ξεκίνησαν σήμερα απεργία πέντε ημερών, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση προσωπικού και τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος συνταξιοδότησης. Πρόκειται για περίπου 3.500 εργαζομένους των κρατικών ταχυδρομείων (Post Office) μέλη του συνδικάτου CWU, η απεργία των οποίων αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία εκατοντάδων ταχυδρομείων σε όλη τη χώρα, την εποχή με το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.

Μάλιστα, 1.000ι εργαζόμενοι του οργανισμού ταχυδρομείων Royal Mail, που ιδιωτικοποιήθηκε το 2013 και έχει αναλάβει την διακίνηση της αλληλογραφίας, απείλησαν να υποστηρίξουν τις ενέργειες των εργαζομένων των ταχυδρομικών καταστημάτων.

Τρένα και αεροπλάνα

Ταυτόχρονα, συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν και οι εργαζόμενοι της σιδηροδρομικής εταιρείας Southern Railways, η οποίοι διαμαρτύρονται για μειώσεις προσωπικού -προσπαθεί να καταργήσει τη θέση του εισπράκτορα, τη δουλειά του οποίου καλείται να διεκπεραιώνει ο μηχανοδηγός.

Η απεργία που εξήγγειλαν τα στελέχη του ισχυρού συνδικάτου RMT (Rail, Maritime and Transport union), έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα και επηρεάζουν τους περίπου 300.000 επιβάτες των δρομολογίων των σιδηροδρόμων που συνδέουν τη νότια Αγγλία με το Λονδίνο.

Μισθολογικό περιεχόμενο έχουν οι κινητοποιήσεις στην αεροπορική εταιρεία British Airways, όπου σχεδόν 2.000 εργαζόμενοι, πληρώματα καμπίνας, ψήφισαν υπέρ της απεργίας ανήμερα τα Χριστούγεννα και στις 26 Δεκεμβρίου.

Η απεργία, στην οποία καλεί το συνδικάτο Unite, αφορά τις μισθολογικές απολαβές των νεοπροσληφθέντων από το 2010.

Έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις μεταξύ προσωπικού και εταιρείας ώστε να δοθεί μια λύση και η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις ακόμα και στην περίπτωση απεργίας.

Την ίδια στιγμή, οι πιλότοι της εταιρείας Virgin Atlantic και αχθοφόροι σε 18 αεροδρόμια της χώρας απειλούν με κινητοποιήσεις.

«Απαράδεκτη κατάσταση»

Η κυβέρνηση αντέδρασε στις κινητοποιήσεις χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «απαράδεκτη».

Εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού Μέι υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί όλα τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους και να τερματίσουν τον εφιάλτη που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι».

Όπως είπε, έπειτα από ερώτηση αν οι κινητοποιήσεις ήταν συντονισμένες, «εάν αυτές οι απεργίες έχουν κάτι το κοινό, αυτό είναι η περιφρόνηση για τους πολίτες».

Επιπλέον, στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος κάλεσαν την Τερέζα Μέι να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομοθεσία αναφορικά με το δικαίωμα στην απεργία προκειμένου να αποτρέψει νέες κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κινητοποιήσεις «έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την ανησυχία των εργαζομένων οι οποίοι αισθάνονται ανησυχία ως επακόλουθο της οικονομικής πίεσης».

Όλο το έτος ήταν ήταν γεμάτο κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Βρετανία, συνέπεια του ασταθούς κλίματος και της ανασφάλειας που αισθάνονται οι εργαζόμενοι. Όπως σημειώνεται, οι απεργιακές κινητοποιήσεις τον τελευταίο χρόνο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το 2015.

Πηγή: efsyn.gr, 19.12.2016

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 18:20

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.