Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Μαϊος 2017 12:48

Διώχνουν τους πρόσφυγες από το Ελληνικό

Στην τελική ευθεία η εκκένωση του Ελληνικού

Συντάκτης: efsyn.gr

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η ενημέρωση προς τους πρόσφυγες του Ελληνικού από κλιμάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, εν όψει της εκκένωσης του άτυπου κέντρου φιλοξενίας που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ενημέρωση θα είναι ατομική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε πρόσφυγα.

Την ίδια στιγμή, διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνουν προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση και πιέζουν προκειμένου να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης για τους πρόσφυγες που θα αποχωρήσουν από το Ελληνικό.

Σημειώνεται πως παράλληλα διακινούνται πληροφορίες που φτάνουν μέχρι τα αυτιά των προσφύγων, όπως π.χ. πως τερματίζεται η λειτουργία των περισσότερων δομών που παρέχουν υπηρεσίες στο Ελληνικό, καθώς και πως οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στη νέα δομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Θήβα, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του μήνα.

Η Διεθνής Αμνηστία, με ανακοίνωσή της, τονίζει πως μέχρι στιγμής «δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση με τους διαμένοντες στο Ελληνικό που έχουν πλήρη άγνοια σχετικά με το πότε και το πού θα μεταφερθούν» και απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ζητώντας να διασφαλιστούν επαρκείς, εναλλακτικές στέγασης στους πρόσφυγες παράλληλα με το κλείσιμο των τριών καταυλισμών. Επίσης, σημειώνει πως πολλοί πρόσφυγες έχουν πληροφορηθεί πως θα μεταφερθούν στη Θήβα και φοβούνται ότι στο νέο καταυλισμό θα αποκοπούν από τα δίκτυα υποστήριξης που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ελληνικό.

Από την πλευρά της, η ΚΕΕΡΦΑ κατηγορεί τον Γ. Μουζάλα πως «μεθοδεύει την εκκένωση του Ελληνικού με εκτοπισμό των προσφύγων έξω από τον ιστό πόλης» και τονίζει τη σημαντικότητα των υποστηρικτικών δομών για τη ζωή των προσφύγων.

efsyn.gr 

KΕΕΡΦΑ

Ο Μουζάλας μεθοδεύει την εκκένωση του Ελληνικού με εκτοπισμό των προσφύγων έξω από τον ιστό πόλης

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Η σταδιακή αποχώρηση των ΜΚΟ από το χώρο του στρατοπέδου προσφύγων στο Ελληνικό κορυφώνεται την επομένη Τετάρτη με την πλήρη διακοπή παροχής φαγητού.

Με αυτού του τύπου τις μεθοδεύσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης Μουζάλας, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των προσφύγων, στρώνει το έδαφος για να αναγκάσει τους πρόσφυγες να μεταφερθούν στο στρατόπεδο της Θήβας.

Την προηγούμενη βδομάδα το στρατόπεδο δέχτηκε επισκέψεις διάφορων υπηρεσιακών παραγόντων. Ορισμένοι φροντίζουν να καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας μέσα στους πρόσφυγες , με βασική αιχμή ότι θα σας κοπούν οι παροχές και δεν θα πάρετε ποτέ άσυλο.

Οι πρόσφυγες ζητάνε να πάνε σε σπίτια μέσα στον ιστό της πόλης. Ήδη, παιδιά πηγαίνουν στο Διαπολιτισμικό σχολείο. Άλλοι πηγαίνουν σε σχολεία εθελοντών μέσα στην Αθήνα.

Η ΚΕΕΡΦΑ έχει επισκεφθεί και έχει φωτογραφήσει το νέο στρατόπεδο-γκέτο στην Θήβα. Βρίσκεται χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στη βιομηχανική περιοχή, με το νοσοκομείο ακόμη πιο μακριά, στην άλλη πλευρά της πόλης.

Οι πρόσφυγες στο Ελληνικό έχουν πολλά παιδιά, αρκετά βρέφη. Μέχρι τώρα, η πρόσβαση στα νοσοκομεία Παίδων έδινε λύσεις. Τώρα πάνε στη μέση του πουθενά με τους αρρώστους να κινδυνεύουν εξ αιτίας της δύσκολης πρόσβασης στα νοσοκομεία. Ποιος ξεχνά την περίπτωση του βρέφους στη Ριτσώνα που έχασε τη ζωή του;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έχει καρατομήσει το δικαίωμα στο άσυλο και προχωράει σε εγκλωβισμό των προσφύγων σε στρατόπεδα-γκέτο, με τα παιδιά μακρυά από τα σχολεία και τους πρόσφυγες χωρίς δικαίωμα στη δουλειά. Προχωρά σε μαζικά κέντρα κράτησης στα νησιά και σε μαζικές απελάσεις. Είναι η πολιτική που σε όλη την Ευρώπη στρώνει το έδαφος στην φασιστική και ρατσιστική άκρα δεξιά.

Η απαγόρευση της εισόδου στην Διεθνή Αμνηστία δείχνει ότι ο Μουζάλας έχει να κρύψει πολλά από την ρατσιστική κακομεταχείριση των προσφύγων ενώ ετοιμάζει τα χειρότερα με υποχρεωτικό εκτοπισμό.

Καλούμε τα συνδικάτα και το κίνημα αλληλεγγύης να βρεθούν στο πλευρό των προσφύγων στον αγώνα για ανοιχτές πόλεις και διαμονή σε ανθρώπινες συνθήκες μέσα στις γειτονιές μας, με όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολειά.

ΚΕΕΡΦΑ

Διώχνουν τους πρόσφυγες από το Ελληνικό για χάρη του Λάτση

Πάνος Πέτρου

Παρά το «θολό» τοπίο το οποίο συντηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γύρω από τις λεπτοµέρειες της επιχείρησης, είναι δεδοµένη η πρόθεσή της να προχωρήσει άµεσα σε εκκένωση του Ελληνικού από τους πρόσφυγες. Άλλωστε έχει ήδη ξεκινήσει η αποχώρηση όλων των οργανώσεων (ΜΚΟ) από το χώρο που διαµένουν οι πρόσφυγες, πλην των γιατρών και της οµάδας της διανοµής φαγητού.

Το υπουργείο µέχρι τώρα δεν έχει οργανώσει καµία επίσηµη ενηµέρωση των προσφύγων, ενώ παράλληλα δεν επέτρεψε ακόµα και στη Διεθνή Αµνηστία να βρεθεί στο χώρο του Ελληνικού για να συζητήσει µε τους διαµένοντες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα απογίνουν και ανησυχούν για την επόµενη µέρα.

Όπως φαίνεται, το Ελληνικό θα «αποψιλωθεί» από υποδοµές για να υποχρεωθούν σταδιακά οι πρόσφυγες να αποδεχθούν όποια «λύση» οργανωθεί από το υπουργείο, το οποίο διαρρέει πως η ενηµέρωση θα είναι «ατοµική» (για να αποφύγει την όποια συλλογική συζήτηση των προσφύγων πάνω στις προτάσεις που θα γίνουν), και πως θα προτιµηθούν κέντρα «κοντά στην Αττική», µια διατύπωση-λάστιχο που προφανώς περιλαµβάνει το χώρο έξω από τη Θήβα ή αντίστοιχα αποµονωµένα κέντρα «φιλοξενίας», εκτός πόλεων και µακριά από την Αθήνα.

Πέρα από τη σταδιακή εκκένωση δια της εγκατάλειψης, σύµφωνα µε κάποια ρεπορτάζ δεν αποκλείεται να επέµβουν κάποια στιγµή και οι αστυνοµικές δυνάµεις, αν υπάρξουν «νεαροί οι οποίοι αντιδρούν στη µετακίνησή τους». Άλλωστε όλη η επιχείρηση εκκένωσης γίνεται για παραχωρηθεί στο Λάτση και σε άλλα επιχειρηµατικά συµφέροντα και οι προθεσµίες των «επενδυτών» ιεραρχούνται ψηλότερα από τις ανάγκες και τις επιλογές των προσφύγων.

Η εκκένωση του Ελληνικού είναι ένα ακόµα παράδειγµα της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση που µοίρασε η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισµό» σε εξόρµηση στην περιοχή:

«Οι πρόσφυγες αφήνονται σταδιακά στη µοίρα τους, µια µοίρα που δεν αποφάσισαν, αλλά υποχρεώνονται να βιώσουν, µια µοίρα που τους “επιφυλάσσουν” οι ιµπεριαλιστικοί, ατέρµονοι, βάρβαροι και τραγικοί πόλεµοι, η ανελέητη φτώχεια στις χώρες τους. Από αυτή τη µοίρα προσπάθησαν να ξεφύγουν. Η “πολιτισµένη” Δύση τους “υποδέχτηκε” µε το ΝΑΤΟ και τη FRONTEX, µε υδάτινους και σιδερένιους φράκτες και προσπάθησε να τους κάνει το “βίο αβίωτο” για να τους απωθήσει παραδειγµατικά. Και µε τη συµφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα των µνηµονίων, εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά, τους αποµονώνει από την υπόλοιπη κοινωνία, τους στερεί στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ξαποστέλνει τα προσφυγόπουλα σε ξεχωριστά ωράρια στα σχολεία, σαν µαθητές διαφορετικής “κατηγορίας”.

Τα µνηµόνια δεν χωράνε “ευαισθησίες” για κανέναν άνθρωπο που εξαρτάται από τη δουλειά του για να ζήσει, είτε είναι ντόπιος, είτε µετανάστης. Τα δικαιώµατα των λαών αποτελούν “πολυτέλειες” στην εποχή του ακραίου νεοφιλελευθερισµού.

Ολόκληρες πόλεις κι ελεύθεροι χώροι παραδίδονται στα επιχειρηµατικά συµφέροντα, µαζί µε άφθονο δηµόσιο χρήµα. Από τη Ν. Φιλαδέλφεια και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, έως το Βοτανικό και την Κέρκυρα, γήπεδα και µπετά προκρίνονται, ιδιωτικές επιχειρήσεις στήνονται εκεί που υπάρχουν δηµόσιοι χώροι. Και στο Ελληνικό αυτό συµβαίνει. Ο χώρος εκκενώνεται για να παραχωρηθεί στο Λάτση και σε άλλους «επενδυτές», για να φτιαχτεί καζίνο, Mall και ξενοδοχεία, αντί να αξιοποιηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής (δηµιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου)».

Είναι απολύτως κρίσιµο το επόµενο διάστηµα να σταθούµε στο πλευρό των προσφύγων του Ελληνικού. Να υπερασπιστούµε το δικαίωµά τους να επιλέξουν ό,τι εκείνοι θεωρούν καλύτερο για τους ίδιους. Να αγωνιστούµε για να διασφαλίσουµε το δικαίωµά τους σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αντιρατσιστικές οργανώσεις, φορείς, συνδικάτα, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, οργανώσεις της Αριστεράς να οργανώσουµε ένα πλατύ µέτωπο.

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισµό»

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 18:41