Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 09:05

Αστυνομικοί σε ρόλο... ψυχιάτρου

Αυτόκλητοι ψυχίατροι με... στολή

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης

Για ευθεία παρεμπόδιση του ιατρικού έργου, προκλητική και απαξιωτική στάση απέναντι σε γιατρούς και νοσηλευτές και συμπεριφορά που δεν σέβεται τους χώρους ενός νοσοκομείου καταγγέλλονται δύο αστυνομικοί του Τμήματος Ομονοίας, οι οποίοι συνόδευαν τη Δευτέρα στο Δρομοκαΐτειο αλλοδαπό κρατούμενο που χρειάστηκε να νοσηλευτεί με συμπτώματα ψυχικής ασθένειας.

Το πρωτοφανές επεισόδιο, που αναστάτωσε για ώρες τη ζωή του νοσοκομείου το απόγευμα της Δευτέρας, αναδεικνύει πολύ σοβαρά ζητήματα υπέρβασης εξουσίας και αυθαιρεσίας από αστυνομικούς, οι οποίοι φαίνεται να πιστεύουν πως η στολή τούς δίνει απόλυτη εξουσία ακόμα και στον χώρο ενός νοσοκομείου.

Αναδεικνύει επίσης τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο τρόπο που συχνά μεταχειρίζονται οι αστυνομικοί τους κρατουμένους με προβλήματα υγείας, καταφεύγοντας σε μεθόδους δικής τους έμπνευσης που όχι μόνο έρχονται σε αντίθεση με την ιατρική πρακτική, αλλά και συνιστούν βασανιστήριο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» η Στέλλα Γαλιανού, ψυχολόγος της εφημερίας, και ο Στέφανος Γαλάρας, ειδικευόμενος γιατρός, ο κρατούμενος μπήκε στο νοσοκομείο συνοδευόμενος από τους δύο αστυνομικούς.

Παρουσίαζε έντονα συμπτώματα ψυχικής διαταραχής και οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε «προστατευτικό κλινοστατισμό», όπως είναι ο ιατρικός όρος για τη λεγόμενη «καθήλωση», το δέσιμο του νοσηλευόμενου με ιμάντες στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Η πρακτική, η οποία μπορεί να επιφέρει οργανική βλάβη στον ασθενή, εφαρμόζεται σε ιδιαίτερες περιστάσεις και με συνεχή έλεγχο της κατάστασης του ασθενούς, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος αυτοτραυματισμός του ή βλάβη σε άλλους.

Η διευθύντρια έδωσε οδηγία να εξεταστεί ξανά το απόγευμα ο νοσηλευόμενος και, αν το επιτρέπει η κατάστασή του, να σταματήσει η καθήλωση.

Εφραξε την είσοδο

Πράγματι, ο κ. Γαλάρας εξέτασε το απόγευμα τον ασθενή, παρουσία μάλιστα των αστυνομικών, κάτι που δεν προβλέπεται, βρήκε την κατάστασή του σαφώς βελτιωμένη και του ανακοίνωσε ότι θα τον λύσει. Ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν διαφορετική γνώμη.

«Δεν πρόκειται να λυθεί όσο είμαστε εμείς εδώ», ανακοίνωσαν στον γιατρό. Και όταν η νοσηλεύτρια επιχείρησε να μπει στον θάλαμο για να λύσει τους ιμάντες, ο ένας αστυνομικός τής έφραξε την είσοδο και δεν την άφησε να προχωρήσει.

«Ποιος θα έχει την ευθύνη αν φύγει; Δεν ξέρετε τι έχει κάνει ο κρατούμενος. Μπορεί να επιτεθεί. Εμείς έχουμε την ευθύνη, εμείς ξέρουμε. Είναι κρατούμενος και ισχύει γι’ αυτόν ό,τι ισχύει για τους κρατούμενους στη φυλακή. Αμα βγάλετε τους ιμάντες, θα τον δέσουμε με χειροπέδες στο κρεβάτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε μου θάλαμο που κλειδώνει», είπαν στον γιατρό.

Ο γιατρός αντέταξε ότι η καθήλωση συνιστά ιατρική πρακτική που εφαρμόζεται αποκλειστικά με ευθύνη του γιατρού και δεν αποτελεί μέσο φρούρησης, ενώ μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο που είναι δεμένος. «Αν διαπιστώσω ότι πάθει κάτι η υγεία του όσο είναι δεμένος θα αποφασίσετε εσείς αν πρέπει να λυθεί;», ρώτησε εύλογα.

Οι αστυνομικοί τον ρώτησαν περιπαιχτικά αν έχει πτυχίο, ενώ η αστυνομικός είπε στη νοσηλεύτρια, μια γυναίκα με εμπειρία δεκαετιών στο νοσοκομείο, πως δεν ξέρει τη δουλειά της. Οταν μια γιατρός χαρακτήρισε την αστυνομικό «άσχετη», αυτή την απείλησε με σύλληψη για εξύβριση αρχής και σημείωσε ότι πρέπει να της φέρονται με σεβασμό.

Βασανιστήριο

Υστερα από περίπου δύο ώρες, ο γιατρός μίλησε στο τηλέφωνο με τον διοικητή του Τμήματος Ομονοίας, ο οποίος ισχυρίστηκε και αυτός ότι βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών αν θα λυθούν οι ιμάντες. Τελικά αργά το βράδυ φαίνεται ότι οι αστυνομικοί συμφώνησαν να βγουν οι ιμάντες και ο νοσηλευόμενος μπόρεσε επιτέλους να γλιτώσει από ένα βασανιστήριο που παρατάθηκε για ώρες.

Η καθήλωση των ψυχικά ασθενών κρατουμένων φαίνεται πως αποτελεί αποδεκτή πρακτική για την αστυνομία. Εχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά πρόσδεσης των ασθενών με χειροπέδες σε πάγκους σε διαδρόμους τμημάτων για ολόκληρα εικοσιτετράωρα ή και εβδομάδες, προκειμένου τάχα να προστατευτούν οι ίδιοι και οι συγκρατούμενοί τους, ωστόσο η πρακτική αυτή ισοδυναμεί με βασανιστήριο, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων.

Γιατροί του Δρομοκαΐτειου εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν γραπτή αναφορά στα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για το περιστατικό.

Εφημερίδα των Συντακτών, 31 Αυγούστου 2017

Η φωτογραφία είναι από παλιότερη... παρέμβαση της αστυνομίας στο Δρομοκαΐτειο, στις 26/11/2015, εναντίον κινητοποίησης των εργαζομένων

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:18