Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 17:32

Στάση εργασίας αρχαιολόγων για το Ελληνικό

Συντάκτης: efsyn.gr

Σε παναττική στάση εργασίας προχωρούν την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανάπτυξης του μητροπολιτικου πάρκου Ελληνικού και κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για «πραξικόπημα», διότι όπως τονίζουν παρακάμπτονται ο αρχαιολογικός νόμος και οι Εφορίες Αρχαιοτήτων.

Η στάση εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), θα πραγματοποιηθεί «την Τρίτη, 5/9/2017, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, ως πρώτη αντίδραση ενάντια στο πραξικόπημα που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στο υπουργείο Πολιτισμού από την πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα από την υπουργό Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, για την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Νόμου και των Εφορειών Αρχαιοτήτων».

Ο ΣΕΑ προκηρύσσει τη στάση εργασίας αύριο Τρίτη, ημέρα κατά την οποία συζητείται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ως θέμα, η έγκριση του ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά», «χωρίς να έχει προηγηθεί» όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου που επανειλημμένως και με στοιχεία έχει ζητήσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων».

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει «πρωτοφανή μεθόδευση, χωρίς προηγούμενο στα χρονικά του ΥΠΠΟΑ: η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν εισήχθη ποτέ στο αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση στα Αφάντου Ρόδου, αν και με απαράδεκτη καθυστέρηση, η κήρυξη τελικά πραγματοποιήθηκε. Ενημερώνουμε μάλιστα ότι μετά την κήρυξη το μνημόνιο της επένδυσης με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων βρίσκεται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ για έγκριση».

Μεταξύ άλλων, επιτίθεται στη Λυδία Κονιόρδου, διότι όπως σημειώνει η επένδυση του Ελληνικού είναι η «ίδια επένδυση για την οποία η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου υπέγραψε πραξικοπηματικά, χωρίς σχετική διάταξη νόμου, αναρμοδίως και παρακάμπτοντας κάθε αρμόδια Υπηρεσία, το “Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ”».

►Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού θα παραστούν στη συνεδρίαση (05/09) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και Συμβουλίου Μουσείων για το θέμα των αρχαιοτήτων του Ελληνικού. Η «Επιτροπή» καλεί σε μαζική παρουσία που θα επισημάνει ότι «η παρέμβαση είναι προέκταση ενός κινήματος ενεργών πολιτών».

efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:17

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.