Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 13:47

Και άλλες απελάσεις από την «φιλόξενη» -για τους τουρίστες μόνο- Κρήτη

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες

Και άλλες απελάσεις από την «φιλόξενη» -για τους τουρίστες μόνο- Κρήτη

Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη ενημερωθήκαμε πως τα ξημερώματα της Παρασκευής 29/9 η Αστυνομία Ρεθύμνου στοίβαξε σε κλούβες τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και τους μετέφερε στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου στις 8 το πρωί αναχώρησαν -ως κρατούμενοι πάντα- για κάποιο μακρινό hot spot κάποιου νησιού του ΝΑ Αιγαίου (μάλλον πάλι της Κω). Οι συλλογικότητες του Ρεθύμνου μιλούν για απαγωγή ουσιαστικά των ανθρώπων: τους αφαιρέθηκαν τα κινητά για να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. Η Αστυνομία που αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των αλληλέγγυων που βρίσκονταν έξω από το χώρο, είναι η ίδια που μόλις μια μέρα πριν (28/9) διαβεβαίωνε τους πρόσφυγες, τις συλλογικότητες αλλά και το κλιμάκιο του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης πως θα τηρηθούν στο έπακρο όλες οι νόμιμες διαδικασίες και όσοι το θελήσουν θα κάνουν αίτηση ασύλου εδώ (εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι 38 από τους 44). Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα μάλιστα, μαζί με τα υπηρεσιακά σημειώματα της κράτησης και απέλασης, δόθηκε στους ανθρώπους και μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα καταγραφόταν η βούλησή τους για άσυλο. Μεταξύ των προσφύγων είναι οικογένειες με παιδιά, ένα θύμα βασανιστηρίων και γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Αγγλία και ήρθαν με την πρώτη πτήση στο Ρέθυμνο για να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανένωσης μέσω δικηγόρου. Όλοι, πλην ενός τραυματία που βρίσκεται στο νοσοκομείο και δυο ασυνόδευτων ανηλίκων των οποίων η τύχη αγνοείται, έφυγαν για Κω χωρίς την παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο, μεταφραστή ή με τους 2 συζύγους από Αγγλία.

Δύο βδομάδες πριν η Αστυνομία Ηρακλείου μετέφερε με χειροπέδες 72 πρόσφυγες από χώρο του Λιμεναρχείου Ηρακλείου στο πλοίο, αφού πρώτα τους είχε απαγορέψει να κάνουν αίτηση ασύλου και να δουν δικηγόρο, παρά την πρόθεση και του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Κρήτης να προχωρήσει τη διαδικασία και του προγράμματος στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας να τους βρει κατάλυμα (τα διαμερίσματα βρέθηκαν και εξοπλίστηκαν αμέσως με τα απαραίτητα). Με το ίδιο πλοίο, της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ, που συνηθίζει εδώ και πολλά χρόνια τέτοιες business μεταγωγών ανθρώπων σιδηροδέσμιων, με το αζημίωτο φυσικά, έφυγαν κι οι υπόλοιπες «καραβιές».

Στις 27/9, πάλι στις 5 τα ξημερώματα, οι πρόσφυγες που προσωρινά βρίσκονταν στον Καλαθά Χανίων έφυγαν για Κω, με την ίδια προσφιλή τακτική, δηλαδή χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς μεταφραστή, χωρίς δικηγόρο. Τα «έγκυρα» τοπικά μέσα μαζικής εξαπάτησης αφιέρωσαν μια παράγραφο γράφοντας πως «αποχώρησαν οι πρόσφυγες» λες και πάνε διακοπές στα κέντρα κράτησης με την σύμφωνη γνώμη τους. Γιατί αυτό είναι τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης: κέντρα κράτησης. Ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, απουσία υγειονομικής περίθαλψης, ελάχιστο και σάπιο φαγητό, συρματοπλέγματα, αδυναμία πρόσβασης δικηγόρων. Επιπροσθέτως είναι και γεμάτα με αποτέλεσμα τα εκεί Γραφεία Ασύλου να μην προλαβαίνουν να εξετάζουν τις αιτήσεις των προσφύγων και εκείνοι να παραμένουν κρατούμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εύλογα διατυπώνεται για άλλη μια φορά το ερώτημα: γιατί όχι εδώ;

Αποτελεί κοινό μυστικό πως φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πιεσμένοι από τουριστικούς παράγοντες του μαζικού αλκοολ-τουρισμού του «πολιτισμένου» βόρειου άξονα του νησιού κινούν τα νήματα και πως πίσω από τις εντελώς παράνομες πράξεις της Αστυνομίας δεν κρύβεται μόνο η απάνθρωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης. Αποδεικνύεται περίτρανα για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα πως η «φιλόξενη» Κρήτη, που μπορεί και δέχεται εκατομμύρια τουριστών μέσα σε 3 μήνες και να λειτουργούν όλα ωραία και εύρυθμα, κοιτά με τρόμο και αδράνεια μια χούφτα ανθρώπων που νομίζει πως της «χαλάνε» την εικόνα του “Live your myth in Crete”.

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε:

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στην πραγματικά φιλόξενη Κρήτη,

Οι διαδικασίες αιτήσεων ασύλου βάσει της γνωμοδότησης του Συνηγόρου του Πολίτη ΔΕΝ χρειάζεται να γίνουν σε κάποιο μακρινό hot spot εφόσον λειτουργεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης,

Οι άνθρωποι ΔΕΝ είναι κρατούμενοι, η μετακίνηση πληθυσμών ΔΕΝ είναι έγκλημα αλλά απόρροια των πολέμων -οικονομικών και στρατιωτικών- της Δύσης, η εμμονή στην πολιτική της Ευρώπης-φρούριο και στους φράχτες της γεννά εξαθλίωση και θανάτους,

Τα ασυνόδευτα ανήλικα δεν γίνεται να πετιούνται ελλείψει δομών στα κρατητήρια χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, μέχρι να φιλοτιμηθεί κάποιος εισαγγελέας να τα αναζητήσει. Σουρεαλισμός στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου μας επετράπη την περασμένη εβδομάδα να επισκεφτούμε τα ασυνόδευτα από τον αρμόδιο εισαγγελέα, όμως οι Αστυνομία για άλλη μια φορά μας το απαγόρευσε (με τίνος διαταγή;)

Καλούμε στην κινητοποίηση των συλλογικοτήτων του Ρεθύμνου σήμερα Παρασκευή 29/9 στις 18.00 έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου και σε όσες ακολουθήσουν.

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 18:33