Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 12:43

ΕΜΠΑΡΓΚΟ Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στο εμπόριο: Σπάμε τη βιτρίνα καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων

Κατηγορία Ανακοινώσεις

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ!

Πίσω από το ταμείο, τη μαναβική, μέσα στους στενόμακρους διαδρόμους, με μια κούτα στο χέρι, στις αποθήκες ή στους χώρους πώλησης, πάντα χαμογελαστοί κι ας πονάνε γόνατα και μέση από την ορθοστασία, βρισκόμαστε καθημερινά όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο εμπόριο. Στο ψιλικατζίδικο ή το βιβλιοπωλείο, στους κολοσσούς των Public/Praktiker/Media Markt/Η&Μ/ Carrefour κλπ είμαστε δέσμιοι των ίδιων εξαντλητικών συνθηκών, της ίδιας εργασιακής προοπτικής. Μόνιμα κάτω από επισφαλείς συνθήκες, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που αγωνιούμε για το αν θα ανανεωθούν ή αν θα βρεθούμε ξανά μπροστά στις ουρές του ΟΑΕΔ, με σπαστά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, με 32 Κυριακές και «κομμένα» ρεπό, με την εργοδοτική τρομοκρατία πάνω από τα κεφάλια μας. Μας θέλουν ρομπότ, μαριονέτες-λάστιχο μπροστά στο κυνήγι των bonus, να κουνάμε μηχανικά το κεφάλι σε κάθε διαταγή, να εμπιστευόμαστε τον εργοδότη ή τον προϊστάμενο και όχι τον συνάδελφό μας. Κι ακατάπαυστα μας λένε ότι πρέπει γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί, πειθήνιοι και ευέλικτοι για να επιβιώσουμε στην εργασιακή ζούγκλα του εμπορίου.

Η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο… Πόσο χειρότερο; Όσο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητάει η Κυβέρνηση με τους Θεσμούς, που έρχεται να νομιμοποιήσει με τη βούλα πλέον ότι θα γίνουμε εργαζόμενοι χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, με μισθό κατώτατο του κατώτατου και ισόβιο για όλο τον εργασιακό βίο, χωρίς προσαυξήσεις, επιδόματα, δώρα. Εργαζόμενοι που θα υπογράφουμε την ατομική σύμβαση το πρωί και το βράδυ την απόλυσή μας, γιατί το αφεντικό δεν θα μας χρειάζεται την επόμενη μέρα αλλά την μεθεπόμενη. Γυμνοί και απροστάτευτοι απέναντι στα βίτσια της εργοδοσίας χωρίς τη δυνατότητα να απεργήσουμε, να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε μια άλλη ζωή γιατί αυτή δεν μας χωρά, ούτε εμάς, ούτε τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο το επισιτισμού, των τουριστικών επιχειρήσεων, των call center κ.α. που βιώνουν την ίδια εκμετάλλευση και εργασιακή αναξιοπρέπεια.

Η Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα διεθνή επιτροπάτα προσυπογράφουν με λόγια κι έργα ότι πρέπει να χρεοκοπήσουν οι εργαζόμενοι για να μην χρεοκοπήσουν οι ίδιοι, να θαφτούμε εμείς για να σωθούν οι εργοδότες και το Κεφάλαιο. Προσυπογράφουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την κοινωνική εξαθλίωση και τον οικονομικό μας στραγγαλισμό και επιβάλλουν να βαδίσουμε μαζί τους. Αυτό που ξεχνάμε, όμως, είναι ότι κι εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε δύναμη να χαράξουμε τη δική μας πορεία, αν οργανωθούμε-αγωνιστούμε και δεν τραβήξει ο καθένας μηχανικά στη δική του εργασιακή ρουτίνα, αλλά ενωθούμε και χτυπήσουμε από κοινού τα «απόρθητα» τείχη τους. Η συλλογικoποίηση, η αλληλεγγύη και η οργάνωση στους χώρους δουλειάς είναι το όπλο μας για να σηκώσουμε πρόθυμα ανάστημα απέναντι στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να σταματήσουμε να αισθανόμαστε αδύναμοι μπροστά στη θηλιά της απόλυσης επειδή αντιμιλήσαμε στο αφεντικό μας, επειδή διεκδικήσαμε το αυτονόητο.

Γι’ αυτό ως εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου δημιουργήσαμε την αγωνιστική εργατική συσπείρωση ΕΜΠΑΡΓΚΟ, μια ανοιχτή εργατική συλλογικότητα-σχήμα που παρεμβαίνει στο αντίστοιχο κλαδικό σωματείο (Ένωση εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης). Επιλέγουμε την αγωνιστική συσπείρωση και την συλλογική αντίσταση, την οργάνωση στα μαζικά και αντιπροσωπευτικά σωματεία του κλάδου ως μονόδρομο για να ανατρέψουμε το σύγχρονο εργασιακό Μεσαίωνα και τα σκλαβοπάζαρά του. Με τόλμη και πείσμα ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει υπέρ των εργαζομένων μόνο μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες. Με πίστη ότι δεν θα γίνουμε αναλώσιμοι απασχολούμενοι αλλά θα είμαστε εργαζόμενοι με δικαιώματα και αξιοπρέπεια έτοιμοι και σίγουροι για το πώς θα τα υπερασπιστούμε, από τους μισθούς και την ασφάλιση μέχρι το διάλλειμα, τις πληρωμένες υπερωρίες, την επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας, την σωματική μας ακεραιότητα εν ώρα εργασίας. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, λοιπόν! Οργανωνόμαστε στο σωματείο. Χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης με το ΕΜΠΑΡΓΚΟ. Αγωνιζόμαστε.

ΕΜΠΑΡΓΚΟ Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στο εμπόριο

χρωμα εμπαργκο 1

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 12:55
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.