Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 11:49

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας: Εκδήλωση, Σάββατο 10/2, 7:30μμ: “Εξαρτήσεις στην εποχή της κρίσης-Συλλογικές αντιστάσεις”

Κατηγορία Ανακοινώσεις

«Εξαρτήσεις στην εποχή της κρίσης. Συλλογικές αντιστάσεις»

Τρόποι πρόληψης, αντιμετώπισης και επανένταξης

      

Η εκδήλωση θα αποτελείται από δύο μέρη.

 Στο πρώτο θα προβληθεί η πολύ ενδιαφέρουσα ταινία-ντοκιμαντέρ «Τώρα κάνω όνειρα. Τέχνη και θεραπεία στην απεξάρτηση», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (διάρκεια 60’). Είναι μια ταινία που απομυθοποιεί τον κόσμο των ουσιών και «παρουσιάζει την υπαρξιακή μετάβαση από την ακραία αλλοτρίωση προς την αυτόνομη υπόσταση, χωρίς ηθικολογίες και διδακτισμούς, και αναδεικνύει την ουσία της συγκλονιστικής και συγκινητικής μεταμόρφωσης αυτών των ανθρώπων».

Η ταινία παρουσιάζει την προσπάθεια απεξάρτησης ανθρώπων που έχουν ενταχθεί σε σχετικά προγράμματα της Μονάδας18ΑΝΩ και δίνει πολλά εναύσματα για συζήτηση σχετικά με το πολυπαραγοντικό πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες

Θα ακολουθήσει συζήτηση με βασικό άξονα τις εξαρτήσεις στην εποχή της κρίσης και το πώς μπορούμε να οργανώσουμε συλλογικά τις αντιστάσεις μας στη λαίλαπα των εξαρτησιογόνων ουσιών. Με αφορμή την ταινία, θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά μας σε δύο καταξιωμένους στο χώρο τους επιστήμονες: τον Δημήτρη Υφαντή, κοινωνιολόγο, Υπεύθυνο του Τμήματος Έρευνας και Εκπαίδευσης του 18ΑΝΩ, και την Άσπα Μπινιώρη, ψυχολόγο στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών.

Ο Δημήτρης Υφαντής θα ορίσει το φαινόμενο, ώστε να υπάρχει μια κοινή γλώσσα για τη συζήτησή μας (τι είναι η εξάρτηση, ποιος είναι ο εξαρτημένος, ποιο είναι το προφίλ της οικογένειας του εξαρτημένου εφήβου ή νεαρού ενήλικα και ποια είναι η θεραπεία της απεξάρτησης). Θα αναφερθεί, επίσης, στις ταυτότητες του εξαρτημένου και στο πώς κοινωνικοποιείται, καθώς και στα ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία της εξάρτησης. Θα απαντήσει, τέλος, στα ερωτήματα που θα προκύψουν από την ταινία ως προς την πρόληψη, την θεραπεία και την επανένταξη, μέσα από τα προγράμματα απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ.

Η Άσπα Μπινιώρη, μέσα από τον δικό της επαγγελματικό ρόλο, θα απαντήσει σε ερωτήματα που θα αναδειχθούν από την θέαση της ταινίας και που σχετίζονται με το ποινικό κομμάτι της χρήσης και τη μεθοδολογία που ακολουθείται στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης κρατουμένων τοξικομανών, οι οποίοι εκτίουν ποινή για παραβάσεις του νόμου που σχετίζονται με τη χρήση.

    

ydragogeio.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 20:59
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.