Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 13:32

Κάλεσμα Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής στη Γενική Συνέλευση [Κυριακή 11/3, 11πμ]

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την Κυριακή 11 Μάρτη 2018, στις 11πμ, καλούμαστε όλες και όλοι να συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.

Να συζητήσουμε για τη δυσχερή εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουμε, για την επίθεση στα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα και -συνολικά- στη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Να αναζητήσουμε από κοινού το πώς θα δώσουμε μια δυναμική συνέχεια στην όλη αγωνιστική δράση του Συλλόγου μας, σε μια σειρά από μέτωπα. Κι αυτό έχοντας βέβαια κατά νου πως ούτε έτοιμες και εύκολες λύσεις υπάρχουν και πως ούτε κάποιοι άλλοι πρόκειται να αγωνιστούν για λογαριασμό μας ή θα έρθουν να δικαιώσουν τους αγώνες μας. Έχοντας επίσης υπόψη πως ούτε η κρίση του συστήματος, ούτε τα αντεργατικά-αντικοινωνικά μέτρα, ούτε η επίθεση που δεχόμαστε διαχρονικά ως εργαζόμενοι θα εξαφανιστούν, σαν να ήταν ένα φυσικό φαινόμενο.

Στο χέρι μας είναι, μέσα από την από τα κάτω οργάνωσή μας σε κάθε εργασιακό χώρο, τη συναδελφική-ταξική αλληλεγγύη και τη συλλογική αντίσταση, να βάλουμε ένα φρένο στην ολοκληρωτική επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα. Κι αυτό δεν αποτελεί μια απλή προτροπή. Αποτελεί κι ένα πραγματικό βίωμα για το Σύλλογό μας και για πολλούς και πολλές από εμάς, που έχοντας δώσει διαχρονικά μια σειρά αγώνων, έχουμε βιώσει και νίκες και ήττες, έχουμε ζήσει την ίδια τη χαρά της συναδελφικότητας και της ταξικής πάλης, κι έχουμε κάθε λόγο -ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες- να μην το βάζουμε κάτω, να εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας και να συνεχίζουμε τους αγώνες μας. Κι αν για κάτι ακόμα μπορούμε να δηλώνουμε πεπεισμένοι, είναι ότι η θετική έκβαση των αγώνων αυτών περνά και μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας και τη συσπείρωση μας στο Σύλλογό μας.

Σε αυτή τη φάση, ανάμεσα στις διάφορες συλλογικές διεκδικήσεις που ως Σύλλογος βάζουμε μπροστά, ξεχωρίζει και η κίνησή μας για τα δικαιώματα όσων από εμάς εργάζονται με δίκυκλο. Απαιτούμε -ανάμεσα σε άλλα- οι εταιρίες να αγοράζουν οι ίδιες και να συντηρούν τα δίκυκλα, να καταβάλλουν όλα τα έξοδα για τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα, ανταλλακτικά, σέρβις κ.λπ., να αγοράζουν οι ίδιες και να χορηγούν στον εργαζόμενο εξοπλισμό προστασίας (αδιάβροχο – αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο παντελόνι, αδιάβροχες μπότες, γάντια, κράνος κ.λπ.).

Παράλληλα, επιχειρούμε να βάλουμε ένα τέλος στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας (καθυστέρηση ή και μη καταβολή των δεδουλευμένων μας, μέρους ή και του συνόλου των μισθών μας και των αποζημιώσεων απόλυσης).

Και βέβαια η προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας είναι αυτή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας σύμφωνης με τις ανάγκες μας. Διεκδικώντας σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους συναδέλφους (ανεξαρτήτως ηλικίας, ειδικότητας κλπ), μείωση του εργάσιμου χρόνου και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Η κατάργηση των ΣΣΕ, όπως και αυτής του κλάδου μας, αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα μνημονιακά δωράκια προς τους εργοδότες μας. Κι αυτό γιατί, πέρα από το ότι τους εξασφάλισε μικρότερο εργατικό κόστος, μέσα από την κατάργηση των ΣΣΕ πόνταραν στην υποχώρηση της συλλογικής εργατικής συνείδησης, στην αποσυσπείρωση των σωματείων και στην επακόλουθη εξαφάνιση κάθε εμποδίου στις αντεργατικές μεθοδεύσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη μερίδα των αφεντικών του κλάδου μας (βλ. ΕΝΕΛΒΙ) έφτασαν μέχρι και στην ευθεία αμφισβήτηση του Συλλόγου μας ως το συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων.

Παράλληλα, συνεχίσουμε και επιχειρούμε να δυναμώσουμε το αγώνα για την Κυριακάτικη αργία. Ήδη μπροστά μας έχουμε την Κυριακή 1 Απρίλη, οπότε και τα μαγαζιά θα επιχειρήσουν να είναι και πάλι ανοιχτά, ενώ από Μάη έρχεται και πάλι το κύμα των συνεχόμενων Κυριακών με τα μαγαζιά ανοιχτά (Μάης-Οκτώβρης).

Σε κάθε περίπτωση, είναι ανοιχτό σε όλους και όλες μας να ενημερώσουμε για τα όποια άλλα ζητήματα τρέχουν στους χώρους δουλειάς μας και να συζητήσουμε στη συνέλευσή μας και γι’ αυτά.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | bookworker.wordpress.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 14:45

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.