Σάββατο, 18 Μαϊος 2019 12:26

Μια Πόλη στο Δρόμο – αριστερή ανατρεπτική δημοτική κίνηση Καλλιθέας-ψηφοδέλτιο και ιδρυτική διακήρυξη

 

 

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ανατρεπτικής Δημοτικής Κίνησης “Μια Πόλη στο Δρόμο”.Με πενηνταέναν (51) υποψήφιους και υποψήφιες, με πάνω από 50% συμμετοχή γυναικών, με μεγάλο ποσοστό νεολαίας. Εργαζόμενοι και άνεργοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι και φοιτητές. Αγωνίστριες και αγωνιστές, με χρόνια στην Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα, συναντιούνται με νέους και νέες των χρόνων της κρίσης και συστρατεύονται σε μια κοινή προσπάθεια. Για να ακουστεί η φωνή των “από κάτω”, η φωνή των κινημάτων, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας.

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου διεκδικούμε τη στήριξη του λαού της Καλλιθέας, για να μετασχηματιστεί η αγανάκτηση σε δύναμη για νίκες και κατακτήσεις στις ζωές των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου.

Για την Καλλιθέα του Αγώνα, της Αντίστασης και της Αλληλεγγύης!

Για δημοτικές υπηρεσίες στην υπηρεσία των κατοίκων, Ελλήνων και μεταναστών, ειδικά των πιο αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.

Δια δημόσιους χώρους πραγματικά ανοιχτούς σε όλους τους πολίτες.

Για μια Καλλιθέα καθαρή από φασίστες!

 

Η συλλογική μας εκπροσώπηση

Χρήστος Ιωαννίδης – υποψήφιος Δήμαρχος

 

Λ. Αναγνώστου-Δ. Γκεμιτζόγλου-Ρ. Καστρίτσης

 

Οι Υποψήφιοι αλφαβητικά

 1. Αναγνώστου Λεωνίδας-γιατρός

 2. Αργυράτου Ευγενία-Ιδιωτική υπάλληλος

 3. Αυθίνος Παντελής-Αναλυτής – Προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

 4. Βαγγέλης Ελευθέριος-Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 5. Βασιλάκη Κωνσταντίνα

 6. Βουράκης Θεόδωρος-Φοιτητής στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

 7. Γεωργιάδου Γεωργία-Υπάλληλος ΕΤΕ

 8. Γεωργόπουλος Κωνσταντίνος-Μουσικός.

 9. Γκεμιτζόγλου Δήμητρα-Ιδιωτική υπάλληλος,

 10. Δοδοπούλου Ανθούλα

 11. Δούλη Βασιλική (Βίκυ)

 12. Επισκοποπούλου Ζωή-υπάλληλος ΕΦΚΑ

 13. Ευγενία Ασπασία – Ευαγγελία-φοιτήτρια Φυσικού

 14. Ζυμπουνέλη Δανιέλα – Ειρήνη- Ιδιωτική Υπάλληλος.

 15. Ζωγάκη Ιωάννα (Άννα)-Καθηγήτρια

 16. Ιωαννίδης Χρήστος-Ελαιοχρωματιστής

 17. Καβαλιεράτος Νικόλαος-ιδιωτικός υπάλληλος

 18. Καλαντζή Παναγιώτα-Συνταξιούχος Δήμου Καλλιθέας

 19. Καλλέργης Αλέξιος-γραφίστας

 20. Καλλέργη Αικατερίνη-φοιτήτρια Παντείου

 21. Καλλέργη Μαρία -νοσηλεύτρια

 22. Καλόγηρος Νικόλαος-Εκπαιδευτικός ΠΕ

 23. Καραπέτη Αικατερίνη-Φοιτήτρια Φυσικού, εργαζόμενη.

 24. Καραπέτης Χρήστος-Φοιτητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας,

 25. Καρυστιναίου – Ευθυμιάτου Ερνεστίνα-Αρχιτεκτόνισσα.

 26. Καστρίτσης Ραφαήλ-Ιδιωτικός Υπάλληλος.

 27. Κατόπης Χρήστος-Νέος εργαζόμενος στον τομέα της Πληροφορικής.

 28. Κολοκοτρώνης Βασίλειος-Συνταξιούχος

 29. Κουμαρέλης Ιωάννης-Κτηματομεσίτης

 30. Κούσιαντας Κωνσταντίνος-Άνεργος εκπαιδευτικός.

 31. Λίπκοβιτς Μαρία (Μαίρη)-Εκπαιδευτικός στην Π.Ε. και συγγραφέας,

 32. Μακανίκας Κωνσταντίνος

 33. Μακρή Ευσταθία (Εύη)

 34. Μανωλέσου Δανάη-σχεδίαση ιατρικών εργαλείων.

 35. Μεταξάς Γεώργιος-Φοιτητής Οικονομικού ΕΚΠΑ

 36. Μουρμούρης Γεώργιος – Ελευθέριος-δημοσιογράφος

 37. Μπολτσή Αικατερίνη-Φοιτήτρια Ιατρικής Αθήνας, ενεργό μέλος της ΕΑΑΚ.

 38. Μπολτσής Έκτορας – Παναγιώτης-Εργαζόμενος φοιτητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

 39. Ξεντές Νικόλαος- μισθωτός Μηχανικός

 40. Παπαβασιλείου Αναστασία

 41. Παπαδόπουλος Νικηφόρος- κοινωνικός λειτουργός στον ιδιωτικό τομέα

 42. Παπακώστας – Καλαντζής Αλέξανδρος

 43. Παυλοπούλου Αικατερίνη

 44. Ποτήρη Γεωργία-Φαρμακοποιός.

 45. Στριφτάρας Γεώργιος-Λογιστής φοροτεχνικό

 46. Ταβουλάρης Ματθαίος (Μάνθος)- βιβλιοϋπάλληλος

 47. Τιμογιαννάκη Ελένη-ιδ. υπάλληλος

 48. Τουρκοχωρίτη Ευαγγελία

 49. Φέτση Όλγα

 50. Χείλαρη Σοφία-Ιδιωτική υπάλληλος

 51. Χρυσίδου Σοφία (Σόνια)

 

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

 

Μια Πόλη στο Δρόμο – αριστερή ανατρεπτική δημοτική κίνηση Καλλιθέας

 

Ποιοι είμαστε

 

Οι δημοτικές εκλογές που θα γίνουν μαζί με τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις λαϊκές μάζες των πιο φτωχών κυρίως δήμων της χώρας.

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, του αυταρχισμού και της ανατροπής όλων των μεταπολεμικών κατακτήσεων, παρά την διάψευση των ελπίδων, την απογοήτευση και την επιβολή της ΤΙΝΑ (Δεν Υπάρχει Εναλλακτική) ως αδήριτη πραγματικότητα, στην Καλλιθέα, έχει υπάρξει και έχει αναπτυχθεί ένα πλήθος εργατικών και λαϊκών κινημάτων.

Από τον Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό αγώνα έως τις απεργίες και τις καταλήψεις των εργαζόμενων συμβασιούχων στο Δήμο ενάντια στις απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και τις κινητοποιήσεις για την Κυριακάτικη αργία, από τον αγώνα ενάντια στους Πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών και τις Αποκοπές Ρεύματος / Νερού έως το Κίνημα Αλληλεγγύης, ένα πλήθος κινημάτων τα οποία συνθέτουν την εικόνα μιας άλλης πόλης: μιας Καλλιθέας του Αγώνα, της Αντίστασης και της Αλληλεγγύης.

 

Γιατί σκεπτόμαστε να παρέμβουμε σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές

 

Καμιά μάχη δεν είναι στενά συνδικαλιστική ή κινηματική, σε όλα τα μέτωπα χρειάζονται πολιτικές παρεμβάσεις. Γι’ αυτό λοιπόν, για τις φτωχές λαϊκές μάζες της Καλλιθέας, το βασικό διακύβευμα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου θα είναι όλα αυτά τα κινήματα να μπορέσουν να εκφραστούν πολιτικά με όλο το δυναμισμό και τον ριζοσπαστισμό τους, να αξιοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή της αντίστασης, του αγώνα και της αλληλεγγύης, με βασικό στόχο να κλονιστεί και να υπάρξουν ρήγματα στη λειτουργία του τοπικού οικονομικο-πολιτικού συστήματος, μηχανισμού υλοποίησης της πολιτικής κεφαλαίου – κυβέρνησης-ΕΕ. Οι δημοτικές εκλογές θα έχουν αντικειμενικά το χαρακτήρα μιας πολιτικής μάχης, όπου αυτό που πραγματικά διακυβεύεται είναι το ποια Αριστερά μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά και να εκφράσει την αγανάκτηση του κόσμου για τους συμβιβασμούς και την κατρακύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να καταγραφεί ότι ο κόσμος που συγκρούστηκε με τις κυβερνήσεις όλη τη περίοδο των παλιών μνημονίων δεν γυρνάει πίσω στη δεξιά ή την ακροδεξιά.

 

Με πρωταρχικό στόχο την δημιουργία ενός Κινήματος Πόλης που θα συμπυκνώνει όλα τα παραπάνω κινήματα, και ταυτόχρονα θα παρεμβαίνει σε όλα τα τοπικά ζητήματα που αφορούν τον λαό της Καλλιθέας, από την λειτουργία του Δήμου και των κοινωνικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους μέχρι τους δημόσιους χώρους και από την υπεράσπιση και έμπρακτη στήριξη των εργατικών διεκδικήσεων μέχρι την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Με την συγκρότηση Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης που, αξιοποιώντας τις δυνατότητες αναλογικής εκπροσώπησης που δίνει ο νέος νόμος για τους Ο.Τ.Α., θα προσπαθήσει να παρέμβει και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Η πολιτική συγκυρία στην οποία γίνονται φέτος οι Δημοτικές εκλογές

 

Η «μεταμνημονιακή» εποχή

 

Οι δημοτικές εκλογές που θα γίνουν μαζί με τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, συμπίπτουν με το αφήγημα της «εξόδου από τα μνημόνια» το οποίο προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

Το πολιτικό αυτό παραμύθι της κυβέρνησης, η οποία από τον Αύγουστο του ‘15 εφάρμοσε πιστά όλες τις μνημονιακές επιταγές, δεν είναι πειστικό. Οι δεσμεύσεις της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % (7 δισ. ευρώ) ετησίως μέχρι το 2022 και 2,2% (4 δισ. ευρώ) ετησίως μέχρι το 2060, για μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου, για ένταση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και για ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι προαποφασισμένες και ψηφισμένες. Επίσης, θα υπάρχει ενισχυμένη επιτροπεία και ασφυκτικός έλεγχος των δανειστών για την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων αντιλαϊκών μέτρων. Όλο το μνημονιακό νομικό καθεστώς, που επιβλήθηκε τα τελευταία 8 χρόνια, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Το δημόσιο χρέος δεν διαγράφηκε ούτε κατά ένα ευρώ.

Το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2019 κινείται στη λογική των προηγούμενων μνημονιακών προϋπολογισμών και εφαρμόζει πιστά τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις του νέου άτυπου μνημονίου 2019-2022, που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτή η κατά φαντασία «έξοδος από τα μνημόνια» πυροδοτεί εργατικές και λαϊκές διεκδικήσεις: οι κινητοποιήσεις εργαζόμενων στην εκπαίδευση, την υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, αναπληρωτών κλπ και για μαζικούς διορισμούς με μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι μικροί ή μεγάλοι αγώνες που ξεσπούν όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στα κάτεργα του ιδιωτικού τομέα (πχ στην COSCO) είναι δείγματα της διάθεσης της κοινωνίας που θέλει να παλέψει για «να τα πάρουμε όλα πίσω», τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση ως «τοπικό κράτος»

 

Η κυβερνητική πολιτική στο τοπικό κράτος στηρίζεται από όλα τα μνημονιακά κόμματα και ταυτόχρονα γίνεται αποδεκτή και προωθείται από περιφέρειες και δήμους. Οι δημοτικές αρχές υλοποιούν μια αντιλαϊκή-αντεργατική περιβαλλοντοκτόνα πολιτική που εκδηλώνεται με τη φορομπηξία, την επέκταση-καθιέρωση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, την ακρίβεια στην παροχή υπηρεσιών με ανταποδοτικά κριτήρια, την οικονομική τους λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, την κατάργηση δωρεάν υπηρεσιών πρόνοιας (τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, αποκλεισμοί παιδιών, παροχή υπηρεσιών φροντίδας κλπ), την υποβάθμιση δημόσιων χώρων και υποδομών, την εκμετάλλευση όλης της δημόσιας περιουσίας (μεγάλες εκτάσεις γης, λιμάνια, αεροδρόμια και πιο πρόσφατα 10.119 ακίνητα του δημοσίου) για διαχείριση-εμπορευματοποίησή τους ή και πώληση από το Υπερταμείο, την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων και ακινήτων μέχρι και 99 χρόνια σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις-πλειστηριασμούς για χρέη προς τους δήμους και τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ πιθανά και σαν οικονομικό πόρο των δήμων. Παράλληλα, προωθούν την επέλαση των επενδυτών για πλήρη παράδοση στο κεφάλαιο του χώρου, του περιβάλλοντος και των ενεργειακών αποθεμάτων στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης (Ελληνικό, Κασσιόπη, Σκουριές, Ήπειρος κ.α.). Περιφέρειες και δήμοι είναι συνυπεύθυνοι για την ανυπαρξία έργων πολιτικής προστασίας και την κατάρρευση των δημόσιων υποδομών. Πολιτικές με τραγικές και δολοφονικές συνέπειες όπως κατέδειξαν η ρύπανση του Σαρωνικού, η πλημμύρα στη Μάνδρα, οι φωτιές σε Κινέττα, Μάτι, Εύβοια κ.α..

Από την πλευρά των «από πάνω» αυτό που διακυβεύεται σ’ αυτές τις εκλογές θα είναι η εντατική εξάπλωση των μνημονιακών και «μεταμνημονιακών» επιθέσεων στις τοπικές κοινωνίες, η ολοκλήρωση της καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας και η μετατροπή της σε κερδοφόρα φιλέτα για τους καπιταλιστές, η πλήρης εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων και η παραχώρηση των υπηρεσιών των δήμων σε επιχειρήσεις που θα χρεώνουν αδρά τους δημότες για τις «υπηρεσίες» τους.

Οι συγχωνεύσεις δήμων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν ανοίξει το δρόμο για την μετατροπή των δήμων σε μηχανισμούς επιβολής μιας άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο με τη στήριξη και τις υποδείξεις της ΕΕ.

Αυτή η πολιτική, η οποία έχει ως βασικό πρωταγωνιστή την τοπική αυτοδιοίκηση σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, δεν οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση τα πιο φτωχά και ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού, αλλά πλήττει βάναυσα την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων των δήμων. Ο ελεύθερος, δημόσιος χώρος –απαραίτητος για την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των δημοτών, αλλά και για την καθημερινότητα τους – καταστρέφεται και εξαφανίζεται.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες υποβαθμίζονται, τόσο μέσα από μια διαδικασία απαξίωσης, εμπορευματοποίησης ή και καταστροφής των χώρων πρασίνου, όσο και από την εντατική υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Ο αυταρχισμός και η καταστολή εντείνονται και σε επίπεδο δήμου, προκειμένου να θωρακιστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές των δημοτικών αρχών, των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία ενισχύονται, ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας των από πάνω –όχι μόνο των κυβερνήσεων, των συντονισμένων επιθέσεων των κρατών της ΕΕ και του κεφαλαίου, αλλά συχνά και των τοπικών παραγόντων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών ΜΜΕ κτλ– να μετατρέψουν τους πρόσφυγες/μετανάστες σε εξιλαστήρια θύματα της πολιτικής τους και να διασπάσουν κάθε δυνατότητα κοινής κινηματικής δράσης ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουν τη δράση τους φασιστικές συμμορίες με στόχο να κυριαρχήσουν στους δρόμους και στις γειτονιές μας, συχνά με την ανοχή ή και την υποστήριξη και των δημοτικών αρχών και τοπικών οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, αλλά και των τοπικών ΜΜΕ. Η τρομοκρατία και η δολοφονική βία που θέλουν να επιβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες οι φασιστικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής, αποτελούν συχνά μια εναλλακτική «λύση» για την επιβολή του «νόμου και της τάξης» που αποτελεί κοινή επιδίωξη όλων σχεδόν των δημοτικών αρχών.

Όσα αναφέρουμε παραπάνω περιγράφουν την κατάσταση σε κάθε σχεδόν δήμο της χώρας, αλλά στην Καλλιθέα εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερη ένταση.

 

Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι – νέο μνημονιακό πλαίσιο για τους ΟΤΑ

 

Οι επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ονομάζεται ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι. Με την ψήφιση του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» παγιώνεται και διευρύνεται το μνημονιακό - νεοφιλελεύθερο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κεντρικός πυρήνας αυτής της πολιτικής είναι η μείωση των επιχορηγήσεων που καταβάλλει το κεντρικό κράτος σε δήμους και περιφέρειες, με παράλληλη μετακύλιση αρμοδιοτήτων κάτω από τη σημαία της «αποκέντρωσης». Τα τελευταία χρόνια, οι λεγόμενοι ίδιοι πόροι (κυρίως προερχόμενοι από δημοτικά τέλη) απογειώθηκαν ξεπερνώντας κατά πολύ τους πόρους που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα έχουν μειωθεί οι επιχορηγήσεις για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις (ΣΑΤΑ) ενώ περιορίζονται σε μηδαμινά κονδύλια οι δημόσιες δαπάνες για σημαντικές ανάγκες (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -Π.Δ.Ε.) όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση και τα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική φτάνουν μέχρι τα όρια των περίφημων «δικτύων φτώχειας» συνεπικουρούμενα από τον εθελοντισμό.

Η μείωση των επιχορηγήσεων επιβλήθηκε με προγράμματα «εξυγίανσης» υπερχρεωμένων δήμων, εφαρμογή δεσμεύσεων, όπως οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με τη μνημονιακή εντολή να συγκρατούν στα «χαμηλότερα δυνατά επίπεδα τις δαπάνες τους», η απαγόρευση προσλήψεων, η λειτουργία κεντρικών ελεγκτικών οργάνων όπως το «Παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας».

Προωθείται δε η λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών με ιδιωτικoοικονομικά κριτήρια στο σύνολο των δραστηριοτήτων και την επιδίωξη αυτό να αποκτήσει χαρακτηριστικά και μορφή «υγιούς επιχείρησης». Ο δρόμος αυτός επιβάλλεται με τη μνημονιακή ρύθμιση και εφαρμογή της αύξησης των ίδιων πόρων, που μεταφράζεται σε ένταση της φορομπηξίας με αύξηση δημοτικών τελών, μετατροπή ακόμα περισσότερων υπηρεσιών από δωρεάν σε επί πληρωμή, παραχώρηση ολόκληρων τομέων καθώς και δημόσιας γης - ακινήτων απευθείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο ή εμπορευματοποίησή τους από τους ίδιους τους δήμους, υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων σε στενή συνεργασία με τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» υιοθετεί πλήρως τη λογική του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», πηγαίνει αρκετά νεοφιλελεύθερα βήματα πιο πέρα, αφού ενσωματώνει κατά γράμμα τις κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου περί «Τριετούς Στρατηγικής Μεταρρυθμίσεων» και μεταλλάσσει το ρόλο της Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους και σε εργαλείο εφαρμογής όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Υιοθετεί, ενσωματώνει και επεκτείνει τις μνημονιακές ανατροπές, που συντελέστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία 8 χρόνια, καταργεί την όποια αυτοτέλεια της, «νομιμοποιεί» τις αντισυνταγματικές περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (υπολογίζονται σε 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2022), με αποκορύφωμα το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2019 και το πρόσφατο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπου προβλέπεται περαιτέρω μείωσή τους. Διευρύνει τη λογική της «επιχειρηματικότητας» στη λειτουργία των Δήμων. Προωθεί, με την αναγγελία περί «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙ» και συνταγματικής αναθεώρησης, την μετατροπή των δήμων ουσιαστικά σε Α.Ε, αφού συζητείται η κατάργηση των ΚΑΠ και η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, μετατρέποντας τους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Ουσιαστικά έχουμε την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Ο έλεγχός από το παρατηρητήριο των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, με βάση όλα τα σχετικά μνημονιακά άρθρα, είναι ασφυκτικός και αναφέρεται ρητά ότι βασικό κριτήριο για την σύνταξη τους θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Η συζήτηση που κυριάρχησε γύρω από τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» δεν ήταν για το μνημονιακό, νεοφιλελεύθερο πλαίσιο που επιβάλλει, αλλά για τον νέο εκλογικό νόμο. Ο νόμος αυτός, αν και δίνει τη δυνατότητα αναλογικής εκπροσώπησης τόσο στα Δημοτικά όσο και στα Περιφερειακά Συμβούλια (αφού δεν υπάρχει υποχρεωτικό πλαφόν ποσοστού ψήφων), δεν καθιερώνει την γνήσια Απλή Αναλογική, γιατί αυτό θα σήμαινε ένας μόνο γύρος εκλογών και εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο συγκεντρωτικός ρόλος του δημάρχου και του περιφερειάρχη, η αντιδημοκρατική λειτουργία των επιτροπών, των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, η αντιδημοκρατική συγκρότηση του τοπικού πολιτικού συστήματος και επιπλέον η οικονομική επιτροπεία στους δήμους αναδεικνύουν σε ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αυτό της δημοκρατίας.

 

Η απάτη του πολυδιαφημισμένου ΕΣΠΑ

 

Το ΕΣΠΑ συχνά εμφανίζεται ως πανάκεια από τέως και νυν δημοτικές αρχές, σαν να επρόκειτο για μία στρόφιγγα που απλώς παρέχει κεφάλαια. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Tο ΕΣΠΑ παίζει κυρίως το ρόλο της «μόχλευσης» κεφαλαίων με συνδυασμένα επενδυτικά σχήματα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου δεν καλύπτει ποιοτικά και σε όλη τους την έκταση σημαντικές κοινωνικές δαπάνες, λόγω των κανόνων και των κριτηρίων που τίθενται από την ΕΕ. Σε πολλές περιπτώσεις, επίσης, ιδιωτικές εταιρείες - εργολαβικές/υπηρεσιών/συμβούλων - καθορίζουν το περιεχόμενο των έργων, μέσω της υποστήριξης που παρέχουν στους υποστελεχωμένους Δήμους κατά την υποβολή των προτάσεων χρηματοδότησης.

Παράλληλα μέσω του ΕΣΠΑ και των Δήμων προωθήθηκε το μοντέλο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο. Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για μετατροπή της εργασίας από δικαίωμα σε «ανταλλακτικό εμπόρευμα» είχαμε τη σταδιακή μετακίνηση από τις παθητικές μορφές στήριξης ανέργων όπως το επίδομα ανεργίας στις «ενεργητικές πολιτικές αγοράς εργασίας». Ξεκίνησαν με τις έννοιες «αξιολόγηση», «διαθεσιμότητα», «διαδημοτική κινητικότητα», οι οποίες οδήγησαν στη σταδιακή μείωση των εργαζομένων αορίστου χρόνου και την αντικατάστασή τους από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ. Με το τέλος της σύμβασης, οι εργαζόμενοι απολύονταν, με τον εργοδότη δήμο ή περιφέρεια να καθυστερεί συχνά την καταβολή των δεδουλευμένων.

Τα ΕΣΠΑ τέλος διαδραματίζουν και έναν πολύ σημαντικό ιδεολογικό ρόλο, επιχειρώντας να παγιωθεί στις λαϊκές συνειδήσεις ότι χωρίς χρηματοδότηση από την ΕΕ -και κατ΄ επέκταση χωρίς ΕΕ εν γένει- δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης στοιχειωδών αναγκών, «παραβλέποντας» ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές προέρχονται από την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια αυτά τα κεφάλαια στηρίζουν ποικιλοτρόπως κυρίως τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι ένα ποσοστό του κάθε ευρωπαϊκού «πακέτου» προορίζεται για διαφημιστική δαπάνη αυτοπροώθησής του.

 

Οι Προγραμματικοί μας Άξονες

 

Η θέση μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κομμάτι της διάρθρωσης του κράτους, λειτουργεί μέσα στο ίδιο πλαίσιο και κάτω από τις ίδιες κυρίαρχες επιλογές που επιβάλλουν οι κοινωνικοί συσχετισμοί δύναμης. Όλες οι μνημονιακές επιλογές περνούν και μέσα από τους ΟΤΑ. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις, που εφαρμόζουν στο κεντρικό κράτος τις πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής αποδιάρθρωσης, κυριαρχούν και στους Ο.Τ.Α. Κάθε επιδίωξη - πραγματική ή προσχηματική - διαφορετικής πολιτικής, προσκρούει στα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που επιβάλει η «εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους».

Το ίδιο ισχύει και για τον δήμο της Καλλιθέας. Την νεοφιλελεύθερη πολιτική της διοίκησης Ασκούνη (περιορισμός δαπανών, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων με εισαγωγή ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ, εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων στις οικονομικές πολιτικές και ορέξεις του Ιδρύματος Νιάρχου, του Ομίλου Σκλαβενίτη, του Lidl κλπ, εθελούσια υπαγωγή της Καλλιθέας στο Οικονομικό Παρατηρητήριο των Ο.Τ.Α.) συνέχισε με μεγαλύτερη ορμή η διοίκηση Κάρναβου. Επί πλέον ακροδεξιός αυταρχισμός από στελέχη της Διοίκησης με απειλές και μηνύσεις σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Η Καλλιθέα ασφυκτιά από την έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, από την εμπορευματοποίηση κάθε ελεύθερου τετραγωνικού μέτρου σε περιοχές-«φιλέτα», από την εγκατάλειψη του δημόσιου χώρου στις γειτονιές της. Έτσι από του Χαροκόπου μέχρι τις Τζιτζιφιές, ανάμεσα στα πυκνά οικοδομικά τετράγωνα συναντάμε μόνο εγκαταλελειμμένα πάρκα και δημοτικές δομές υπό κατάρρευση. Στον αντίποδα, δίπλα στη θάλασσα δεσπόζει το κέντρο πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ στην παραλία χτίζεται το νέο «τείχος του αίσχους», στερώντας από την πόλη μας την ιστορική ευκαιρία να ανοιχτεί επιτέλους ξανά προς τη θάλασσα.

ΚΠΙΣΝ: Ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου, στις Τζιτζιφιές, αποτελούσε μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει η Καλλιθέα και όλη η Αττική έναν πνεύμονα πρασίνου και δημόσιων χρήσεων, δίπλα στην θάλασσα. Αντί να γίνει αυτό, το 2009 παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να κατασκευάσει εκεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την αρχική ευφορία για το σχεδιασμένο από τον Ρέντσο Πιάνο «κόσμημα», ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες, αμέσως μετά τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του. Το κυκλοφοριακό και η ηχορύπανση, η προσπάθεια ισοπέδωσης πεζοδρομίων και δέντρων και ο περιορισμός των θέσεων στάθμευσης στις Τζιτζιφιές για να εξυπηρετηθούν τα λεωφορεία του Ιδρύματος, η εκτόξευση των ενοικίων στην περιοχή, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η ίδια η σύμβαση παραχώρησης αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο.

Αναφέρει ξεκάθαρα ότι το ΚΠΙΣΝ θα λειτουργεί ως «φορέας ιδιωτικού δικαίου», ωστόσο απαλλάσσεται από «κάθε φύσης φόρους» ενώ προβλέπεται ότι μεταξύ των εσόδων του είναι «η επαρκής χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών». Παρά δε το γεγονός ότι Εθνική Βιβλιοθήκη και Εθνική Λυρική Σκηνή θα φιλοξενούνται πλέον σε ένα «δημόσιο κτίριο», είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν... ενοίκιο για την παραμονή τους εκεί, ενώ σε περίπτωση που το Ίδρυμα κρίνει ότι παραβιάζουν τους όρους δικαιούται να λύσει τη Σύμβαση μονομερώς.

Ο σημαντικότερος όμως ίσως όρος της συμφωνίας είναι αυτός που δίνει τη δυνατότητα στο Ίδρυμα, όχι μόνο να διακόψει οποιαδήποτε στιγμή τη Σύμβαση, αλλά και να ζητήσει πίσω, από το ελληνικό Δημόσιο, ολόκληρο το κόστος υλοποίησης του έργου. Είναι φανερό ότι αν το Ίδρυμα αποφασίσει να ζητήσει πίσω περίπου μισό δισεκατομμύριο, το Δημόσιο θα βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα. Πρόκειται για έναν σημαντικό μοχλό πίεσης και προώθησης των συμφερόντων του ομίλου ο οποίος, εκτός της διαφήμισης και της αξιοποίησης του Κέντρου για δικό του κέρδος, κατέχει κι ένα διαπραγματευτικό χαρτί ανεκτίμητης αξίας για τις σχέσεις του με το ελληνικό κράτος.

Παραλιακό μέτωπο: Η μοναδική ευκαιρία που είχε η πόλη μας να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στη θάλασσα, να ανοίξει στην παραλία της που έκλεισε η Χούντα, χάνεται ανεπιστρεπτί με την «ανάπλαση» - τείχος ύψους 13 μέτρων που υλοποιούν η Περιφέρεια Αττικής (Δούρου) και η εταιρεία ΑΚΤΩΡ (Μπόμπολας). Ανάπλαση που γίνεται με βάση μελέτες που έγιναν το 2012 - ‘13 με «δωρεά» του Ιδρύματος Νιάρχος και που σκοπό έχουν να μετατρέψουν τον Φαληρικό όρμο σε επιχειρηματική «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Πρόκειται για την ίδια μελέτη για την οποία απορρίφθηκε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ («υποδομές») αφού μέχρι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι πρόκειται για έργο βιτρίνας. Όμως, ώ του θαύματος, η Περιφέρεια Αττικής με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Καλλιθέας, διέθεσε το 2016 πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ (το 40% του αποθεματικού όλης της Αττικής!) μόνο για την 1η Φάση του έργου, ώστε απρόσκοπτα να εκτελεστεί η «παραγγελία» του Ιδρύματος Νιάρχος.

Σκλαβενίτης – Lidl: Ο χώρος του πρώην εργοστασίου της Ιζόλα στις Τζιτζιφιές, στον οποίο υπήρχε η πρόβλεψη να γίνει πάρκο και άλλες δημοτικές χρήσεις, άλλαξε χρήση μέσα σε μια νύχτα, επί διοικήσεως Ασκούνη, και αποδόθηκε στην εταιρεία Σκλαβενίτη για την οικοδόμηση του τεράστιου Super Market. Η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας να φτιάξει «και πάρκο» μέσα στον χώρο περιορίστηκε σε λίγα δεντράκια, που οριοθετούν τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης του καταστήματος. Το υπαίθριο parking στην συμβολή Θησέως & Ατθίδων, για το οποίο υπήρχε πρόβλεψη να απαλλοτριωθεί και να διαμορφωθεί για χρήσεις υπέρ των κατοίκων, αφέθηκε να παραχωρηθεί στην εταιρεία Lidl. Έτσι, αντί για πράσινο και παιδικές χαρές, έχουμε εκεί ένα ακόμα τεράστιο Super Market.

Καλλιτεχνικά εργαστήρια: Τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια (Τμήματα Ερασιτεχνικής Δημιουργίας) του δήμου Καλλιθέας, αποτέλεσαν ένα χτυπητό παράδειγμα εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ελαστικών μορφών εργασίας στον δήμο μας. Από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων η διοίκηση Ασκούνη (με αντιδήμαρχο Ψαλιδόπουλο) “έπεισε” τους δασκάλους-εργαζόμενους ότι ο όνος τρόπος να κρατήσουν τη δουλειά τους ήταν να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) και σαν εργολάβοι πια να διεκδικήσουν τη λειτουργία των τμημάτων.

Γρήγορα φάνηκε η παγίδα, αφού κάθε χρονιά έπρεπε να εγκριθεί το “έργο”. Υπήρξαν περίοδοι που δούλεψαν για πάνω από 8 μήνες απλήρωτοι, μόνο και μόνο για να μην κλείσουν τα εργαστήρια. Με τον φόβο πάντα, το “έργο” να μην εγκριθεί ούτε εκ των υστέρων, ή να βρεθεί κάποια τρίτη εταιρεία να το διεκδικήσει μέσω διαγωνισμού.

Η διοίκηση Κάρναβου συνέχισε την πολιτική που βρήκε. Φάνηκε δε η διάθεση αντικατάστασης των δασκάλων (κάποιοι απ' αυτούς με πάνω από 20 χρόνια προσφοράς στην Καλλιθέα) και την μετατροπή των εργαστηρίων σε κύκλους σπουδών ορισμένου χρόνου.

Μαζικές διαμαρτυρίες των δασκάλων, μαζί με μαθητές και αλληλέγγυους πολίτες στο δημοτικό συμβούλιο, απέτρεψαν τα χειρότερα, όμως ακόμα τα τμήματα λειτουργούν μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ.

Πόλη αβίωτη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα: Όλες αυτές οι μορφές «αξιοποίησης» - ξεπουλήματος του δημόσιου χώρου αλλάζουν σταδιακά τον χαρακτήρα της γειτονιάς μας, με πιο ορατή επίπτωση την σταδιακή εκτόξευση των ενοικίων που φέρνει το airbnb. Ήδη περιοχές της πόλης μας που γειτνιάζουν είτε με το ΚΠΙΣΝ είτε με το Κουκάκι και κατ’ επέκταση με τον τουριστικό πυρήνα του κέντρου της Αθήνας δέχονται πιέσεις από την άνοδο του airbnb, με φοιτητές και φτωχούς εργαζόμενους να μην καταφέρνουν σταδιακά να ανταποκριθούν στην άνοδο των ενοικίων. Το επόμενο διάστημα ο αγώνας ενάντια στις επιπτώσεις του airbnb θα αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση ζωής για τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης μας, ειδικά από τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα ακίνητα περνούν στα χέρια μεγάλων funds, τα οποία τα εκμεταλλεύονται ενοικιάζοντάς τα μαζικά, μη διστάζοντας να πετάξουν στον δρόμο τους φτωχούς ενοίκους τους.

 

Ρατσιστικές διακρίσεις και επιθέσεις φασιστών: Η Καλλιθέα είναι μια από τις περιοχές με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που πέφτουν καθημερινά θύματα διακρίσεων των ρατσιστικών πολιτικών των κυβερνήσεων αλλά και των δημοτικών αρχών –από τα ζητήματα της νομιμοποίησης των «παλιών» μεταναστών που μένουν για δεκαετίες χωρίς «χαρτιά» μέχρι τη στέγη και την πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες των προσφύγων κλπ. Αυτή η πολιτική τρέφει την ακροδεξιά και στα προβλήματα που μαστίζουν την πόλη μας έρχεται να προστεθεί η εγκληματική δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που προσπαθεί -όπως παντού- να σπείρει το μίσος μεταξύ των φτωχών για να επιβάλει το δικό της πολιτικό σχέδιο για την έξοδο του καπιταλισμού από την κρίση, τσακίζοντας με ωμή βία και τρομοκρατία κάθε μορφή οργανωμένης αντίστασης των λαϊκών μαζών. Από τα μαχαιρώματα και τις επιθέσεις σε μετανάστες κατοίκους της Καλλιθέας μέχρι τους ξυλοδαρμούς αγωνιστών και τα εμετικά συνθήματα σε σχολεία, η Χρυσή Αυγή προσπάθησε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια να σπείρει τον τρόμο στη γειτονιά μας. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά η Καλλιθέα, κάτω από την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος, μετατράπηκε στο παράδειγμα μιας γειτονιάς που βρέθηκε στο στόχαστρο των φασιστών και κατάφερε να τους πετάξει έξω από την πόλη. Στις καμπές του αντιφασιστικού αγώνα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η πάντοτε επαμφοτερίζουσα στάση του δημάρχου Κάρναβου, που άλλοτε καλούσε τη Χρυσή Αυγή να καταθέσει στεφάνι, απειλώντας - όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του Κώστας Ασκούνης- να ματαιώσει όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις σε "εθνικές επετείους", άλλοτε πάλι -και κάτω από την πίεση του κινήματος- υποχρεωνόταν να δηλώσει ότι οι απόγονοι των Ναζί είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας. Σε κάθε περίπτωση δεν ξεχνάμε τη συμμετοχή χρυσαυγιτών στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου στις εκλογές του 2014, ενώ για μια ακόμα φορά διατρανώνουμε ότι στην Καλλιθέα δεν θα περάσει ο φασισμός.

Συγκεφαλαιώνοντας, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα μιας ριζικά διαφορετικής διαχείρισης. Πιστεύουμε ότι μόνο με τον αγώνα, μόνο με την οργάνωση και κινητοποίηση του λαού της Καλλιθέας, Ελλήνων και μεταναστών, μπορούν να υπάρξουν νίκες σε μικρά ή μεγάλα ζητήματα.

Είμαστε ενάντια στη λογική της διαχείρισης των αστικών δήμων και θα αγωνιστούμε για την ανατροπή κάθε πολιτικής που απορρέει από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, από τις στρατηγικές των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των τοπικών παραρτημάτων του και από τις επιταγές της ΕΕ. Θα σταθούμε ενάντια στις αστικές δημοτικές παρατάξεις που προωθούν αυτές τις πολιτικές στο επίπεδο των δήμων, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων με τα οποία οι δήμοι μετατρέπονται σε πεδία εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών. Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε το αστικό σύστημα δημόσιας διοίκησης, αλλά επιδιώκουμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στη δημιουργία ενός κινήματος που θα μπλοκάρει τη λειτουργία του και θα το αντικαταστήσει με τις δικές του δομές αυτοοργάνωσης.

Γι’ αυτή την οργάνωση των εργαζόμενων και του λαού της Καλλιθέας θέλουμε να παλέψουμε σαν Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση. Φωνή σ’ αυτές τις υποτελείς τάξεις, στον λαό της πόλης μας, επιδιώκουμε να δώσουμε μέσα από την συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προτείνουμε ένα μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης βασισμένο στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που θα οικοδομούν τα κινήματα και ο λαός της πόλης: συνελεύσεις με αποφασιστικό χαρακτήρα σε επίπεδο γειτονιάς, στους χώρους εργασίας, σε σχολές και σε σχολεία.

 

Δήμοι και Κοινωνική Πολιτική

 

Δημοτικές υπηρεσίες ποιοτικές, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, για όλους τους κατοίκους της Καλλιθέας, Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες.

Παιδικοί σταθμοί επαρκώς στελεχωμένοι, δωρεάν για όλα τα παιδάκια της πόλης μας.

ΚΑΠΗ επαρκώς στελεχωμένα με προσωπικό που θα περιλαμβάνει γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς. Ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, σε χώρους που να καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις καταλληλότητας και ασφάλειας.

Δημοτικά Ιατρεία στελεχωμένα με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων, κυρίως των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, των άνεργων, των ανασφάλιστων, των άστεγων και των προσφύγων.

Ενίσχυση του ανοιχτού θεραπευτικού προγράμματος Θησέας. Στελέχωση με το απαραίτητο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Επαρκής χρηματοδότηση ώστε να καλύπτει τις ανάγκες (ενημέρωση, πρόληψη, συμβουλευτική, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη) των εξαρτημένων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους.

Κοινωνικό Παντοπωλείο και δομές αλληλεγγύης που θα εξασφαλίζουν τα απαραίτητα στους συμπολίτες μας (ντόπιους και μετανάστες/πρόσφυγες) οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Τακτική χρηματοδότηση από τον Δήμο ώστε να προσφέρει σε σταθερή βάση και χωρίς διακοπές ποιοτικά προϊόντα. Οι συνεισφορές των πολιτών να αποτελούν επικουρική και όχι την αποκλειστική πηγή εξασφάλισης των προϊόντων.

Ξενώνας αστέγων – φροντίδα για την υγιεινή και διατροφή τους. Επισκευή όσων κενών προσφυγικών κατοικιών βρίσκονται στην ιδιοκτησία του δήμου και στέγαση αστέγων σ’ αυτές.

Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών χωρίς αποκλεισμούς, τον οποίο η προηγούμενη και η νυν δημοτική αρχή αρνήθηκαν να υλοποιήσουν. Στελέχωση των δημοτικών ιατρείων με γυναικολόγους, ώστε οι γυναίκες να έχουν εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε γυναικολογική περίθαλψη. Δημιουργία δομών παροχής ψυχολογικής υποστήριξης και προσφυγής των γυναικών και των ΛΟΑΤΚ ατόμων, θυμάτων σεξιστικής βίας.

Δημοτική συγκοινωνία, δωρεάν, που θα συνδέει με τακτικά δρομολόγια τις απομακρυσμένες γειτονιές της πόλης μας μεταξύ τους, με τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και τις υπηρεσίες δημόσιου ενδιαφέροντος (δημαρχείο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΙΚΑ, τράπεζες κλπ). Τακτική σύνδεση με το δημοτικό Κοιμητήριο.

Αγώνας για αποτροπή Πλειστηριασμών και αποκοπής ρεύματος / νερού. Διαγραφή δημοτικών χρεών σε άνεργους και σε οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

 

Περιβάλλον και Δημόσιοι Χώροι

 

ΚΠΙΣΝ: ο χώρος και οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί λαϊκή περιουσία μητροπολιτικού χαρακτήρα. Απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους κατοίκους. Να καταργηθούν όλες οι προβλέψεις που δίνουν στο ΚΠΙΣΝ ρυθμιστικό λόγο (όροι δόμησης και χρήση γης, ρυμοτομικό, συγκοινωνιακό) στην ευρύτερη περιοχή. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων (κυκλοφοριακό, στάθμευση, ηχορύπανση) που προκαλεί η λειτουργία του στους κατοίκους των Τζιτζιφιών, σύμφωνα με τις ανάγκες και με καθοριστικό ρόλο τις θέσεις των κατοίκων.

"Ανάπλαση" Παραλιακού Μετώπου: Αποτροπή των έργων εκείνων της «ανάπλασης» (όσων επιτρέπει ο μέχρι τώρα βαθμός ολοκλήρωσης του έργου) που θα εμποδίζουν την πρόσβαση των κατοίκων στην παραλία και δημιουργούν τείχος ανάμεσα στην πόλη και την θάλασσα. Πραγματικά ελεύθερη πρόσβαση και χρήσεις προς όφελος των κατοίκων της Αττικής. Αποτροπή εμπορευματοποίησης του χώρου. Αποτροπή δόμησης των εμπορικών και άλλων κέντρων που προβλέπει η Φάση 3 του έργου.

Απόδοση πλατειών και πεζοδρομίων στους κατοίκους με περιορισμό των εμπορικών και επιχειρηματικών χρήσεων. Εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, ιδιαίτερα στο κέντρο της Καλλιθέας. Χώροι πράσινου και λαϊκής άθλησης, κυρίως στις υποβαθμισμένες και πυκνοδομημένες γειτονιές.

Κανόνες για την εγκατάσταση των σταθμών εκπομπών (κεραιών) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τα όρια εκπομπών. Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τήρηση των αποστάσεων εγκατάστασης από τους χώρους που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, κατοικίες), ενημέρωση του πληθυσμού και μέτρα για το συνεχή έλεγχο της τήρησης των ορίων για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

Προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ και άλλα άτομα με δυσκολίες κίνησης. Απελευθέρωση και εκσυγχρονισμό / συμπλήρωση των διαδρόμων για τυφλούς και των ραμπών στα πεζοδρόμια. Ράμπες και άλλα μέσα πρόσβασης σε όλα τα δημοτικά κτήρια.

 

Δήμος και Αντιφασιστική δουλειά

 

Υποστηρίζουμε τις δράσεις του μαζικού, λαϊκού αντιφασιστικού κινήματος, ενάντια στις προσπάθειες της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών συμμοριών να αναπτύξουν τη δολοφονική τους δράση στην πόλη μας. Τα τελευταία χρόνια, η μαζική παρουσία του κόσμου στους δρόμους και το ήταν αυτό που εμπόδισαν τους φασίστες να έχουν παρουσία στον δημόσιο χώρο του δήμου μας, από τις συγκεντρώσεις στις παρελάσεις ενάντια στην προσπάθεια των χρυσαυγιτών να καταθέσουν στεφάνι μέχρι την αντιφασιστική παρέμβαση στις γειτονιές και τα σχολεία το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα δομούσε αντιστάσεις ενάντια στο φασιστικό δηλητήριο στην πόλη μας. Απαιτούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην επιτρέψει και να καταδικάσει κάθε προσπάθεια εμφάνισης των φασιστών στο δημόσιο χώρο και στην πολιτική ζωή της Καλλιθέας. Στο μέτωπο της πάλης ενάντια στη φασιστική απειλή, το εκλογικό κατέβασμα της Χρυσής Αυγής στην Καλλιθέα είναι κεντρική επιλογή για την ηγεσία των νεοναζί που, στριμωγμένοι και από την εξέλιξη της δίκης τους, βάζουν στόχο να πατήσουν πόδι και να στήσουν τάγματα εφόδου σε μία μεγάλη λαϊκή εργατογειτονιά. Χρειάζεται να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τη μάχη που έχουμε δώσει ως τώρα, δραστηριοποιώντας την πλειοψηφία του κόσμου, τα συνδικάτα, όλη την αριστερά και τους μετανάστες για να μην τους επιτρέψουμε να περάσουν ούτε καν το κατώφλι του Δήμου.

 

 

Αγώνας για δουλειά, για παιδεία και υγεία, για δημοκρατικά δικαιώματα

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στο εργατικό κίνημα και στα κοινωνικά κινήματα προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους που είναι και δικές μας. Μαζί αγωνιζόμαστε: Για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό, ενάντια στη διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας, ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Για δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, εγγραφή των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Δημόσιες μετακινήσεις με τακτικά και πυκνά δρομολόγια, δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, πρόσφυγες, φοιτητές/μαθητές, ενάντια στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΜΜΜ, ενίσχυση των δημόσιων ΜΜΜ και επέκταση των ποδηλατοδρόμων. Να μην περάσουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί για διαχείριση των απορριμμάτων με δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών μονάδων και αναπαραγωγή του αίσχους των χωματερών, όπως σε Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό. Ενάντια στην εισβολή ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της καθαριότητας.

Αγωνιζόμαστε για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, ενάντια στην αστυνομική και κρατική καταστολή. Για τη διάλυση των μηχανισμών καταστολής των κινημάτων. Ενάντια στην ένταση της αστυνομοκρατίας, τις πολιτικές του νόμου και της τάξης με πρόσχημα εγκληματικότητα. Για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Για δουλειά με δικαιώματα. Ενάντια στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές και τις αργίες και ενάντια στην παραβίαση του 8ωρου. Για αυξήσεις μισθών - αποδοχών άμεσα. Για μέτρα προστασίας των ανέργων και αξιοπρεπή επιδόματα για όλους τους ανέργους.

Απαιτούμε πλήρη στελέχωση των Δημοτικών υπηρεσιών με μαζικούς διορισμούς, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας σε μια σύγχρονη πόλη και σε μια δύσκολη συγκυρία για τα λαϊκά στρώματα. Με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Καμία απόλυση εργαζομένων. Μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, με πραγματικό εργατικό έλεγχο. Χωρίς χρήση ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ και άλλων ελαστικών μορφών εργασίας. Αν υπάρχουν έκτακτοι εργαζόμενοι (από προγράμματα ΟΑΕΔ κλπ), αυτοί να καλύπτονται και να αμείβονται σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

 

Πώς σκεπτόμαστε μια Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση στην Καλλιθέα

 

Τα πολιτικά της χαρακτηριστικά

 

Με βάση τους παραπάνω άξονες, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτό το καθήκον. Στο καθήκον να συγκροτήσουμε μια Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση, η οποία να αποτελεί τη φωνή και το βήμα αυτών που αγωνίζονται στην Καλλιθέα και ταυτόχρονα να αποτελεί το πεδίο οργάνωσης των αγώνων τους.

Μία Κίνηση υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού. Ένα σχήμα οργάνωσης και ανάπτυξης της ταξικής αλληλεγγύης που θα σταθεί στο πλευρό όλων όσοι/όσες αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και για κοινωνική δικαιοσύνη.

Μια κινηματική, Αγωνιστική Κίνηση η οποία θα θέσει ως στόχο της την οργάνωση ενός κινήματος που δεν θα επιτρέψει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά που θα διεκδικήσει την μετατροπή σε λαϊκή περιουσία, οποιασδήποτε ιδιωτικής περιουσίας είναι απαραίτητη για τις λαϊκές ανάγκες. Μια Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση η οποία, μαζί με το σύνολο της εργατικής τάξης, θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και θα απαιτήσει άμεσα μαζικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του δήμου και τη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία τους κάτω από τον άμεσο έλεγχο των ίδιων των εργαζόμενων.

Μια Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση η οποία θα πρωτοστατεί στην οργάνωση της αλληλεγγύης για όλους τους εργατικούς αγώνες στο δήμο μας. Μια Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση στην οποία θα μπορεί να απευθυνθεί ο κάθε εργαζόμενος στη πόλη μας για να ζητήσει συμπαράσταση απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Μια Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση η οποία θα προτάσσει τις λαϊκές ανάγκες πάνω από τα επιχειρηματικά κέρδη και θα διεκδικεί αγωνιστικά περισσότερους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου, την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο και τη μετατροπή των αθλητικών εγκαταστάσεων και του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου» σε πραγματικά δημόσια περιουσία ή δημόσιο αγαθό των κατοίκων των δήμων της περιοχής.

Που θα υπερασπίζεται με μαχητικότητα τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα του γυναικείου κινήματος και τις διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Όχι στις απολύσεις εγκύων. Όχι σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο, στο σπίτι και στη δουλειά.. Ανάπτυξη παιδικών σταθμών στους χώρους εργασίας.

Που θα συγκρούεται με αποφασιστικότητα με την πολεμοκαπηλεία και τους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς του ελληνικού καπιταλισμού με τους άλλους καπιταλισμούς της περιοχής, καθώς και με τις ΝΑΤΟϊκές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη των λαών της περιοχής και τη συνεργασία μεταξύ των λαϊκών κινημάτων, ενάντια στο δηλητήριο του εθνικισμού. Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς και το σωβινισμό. Έξω από το ΝΑΤΟ. Κλείσιμο της Σούδας, καμία νέα βάση. Όχι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια.

Που θα αγωνίζεται καθημερινά ενάντια στον ρατσισμό και θα αποτελεί τη φωνή των χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων της πόλης μας, συμβάλλοντας στην οργάνωση και των ίδιων για να διεκδικήσουν ελεύθερη πρόσβαση στις δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και την αναγνώρισή τους ως ισότιμους δημότες της πόλης μας με δικαίωμα ψήφου. Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα, καλοδεχούμενοι πρόσφυγες-μετανάστες, άσυλο και χαρτιά για όλους. Όχι στην ΕΕ-φρούριο, την FRONTEX, να κλείσουν τώρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και την ενδοχώρα. Όχι σε δομές γκέτο. Να δοθούν σπίτια για όλους στις γειτονιές. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία στην πρωινή ζώνη, τμήματα υποδοχής και διορισμοί εκπαιδευτικών. Διερμηνείς σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων.

Μια Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση η οποία θα πρωτοστατεί για τη συγκρότηση ενός μαζικού και μαχητικού λαϊκού αντιφασιστικού κινήματος, ντόπιων και μεταναστών, ενάντια σε κάθε προσπάθεια της Χρυσής Αυγής και οποιουδήποτε φασιστικού μορφώματος να εμφανιστεί δημόσια στην πόλη μας και να καταλάβει τις γειτονιές μας και τους δρόμους μας, επιβάλλοντας κλίμα ωμής τρομοκρατίας. Στη φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής με επιτάχυνση της δίκης. Να κλείσουν παντού τα γραφεία-ορμητήρια. Δικαιοσύνη για τα θύματα των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων.

Μια αντικαπιταλιστική Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση που όχι μόνο να στηρίζει τους αγώνες αλλά να δίνει προοπτική. Ανατροπή παλιών και νέων μνημονίων. Διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των Τραπεζών χωρίς αποζημίωση κάτω από εργατικό έλεγχο. Ρήξη με την ΕΕ και το ευρώ, με διεθνιστική αλληλεγγύη και κοινή δράση των εργαζόμενων.

Προχωράμε μπροστά για τη δικιά μας εναλλακτική διέξοδο από τη κρίση, στηριγμένοι στη δύναμη μας, για να μπουν οι ανάγκες όλων μας, ντόπιων και μεταναστών πάνω από τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτό το μήνυμα εκπέμπουν οι αγώνες, αυτή την περίοδο, με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Το στηρίζουμε και θα το εκφράσουμε και με τη συμμετοχή μας στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Με τη δράση μας, γινόμαστε στήριγμα των αγώνων για να μετασχηματιστεί η αγανάκτηση σε δύναμη για νίκες και κατακτήσεις για τις ζωές των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου.

Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι όλα αυτά τα οποία προτείνουμε και για τα οποία η Κίνηση δεσμεύεται ότι θα αγωνίζεται, μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς ένα μαζικό κίνημα που όχι μόνο θα συγκρούεται με τις αστικές κυβερνήσεις, αλλά θα αμφισβητεί το ίδιο το αστικό σύστημα και την οικονομική και πολιτική κυριαρχία της αστικής τάξης, προβάλλοντας διαρκώς την ανάγκη και τη δυνατότητα των από κάτω να πάρουν οι ίδιοι και οι ίδιες την πόλη τους και τη ζωή τους στα χέρια τους.

 

Τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας

 

Ο τρόπος οργάνωσης της Κίνησής μας αντανακλά το όραμά μας για την οργάνωσης της κοινωνίας. Επιδιώκουμε λοιπόν μια Κίνηση συγκροτημένη από τα κάτω, μια Κίνηση των μελών, ανοιχτή, ενωτική, δημοκρατική. Μια Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση με αμεσοδημοκρατική λειτουργία, βασισμένη στις Συνελεύσεις των μελών της, που οι τακτικές και ζωντανές συνελεύσεις θα αποτελούν τρόπο και όρο ύπαρξής της.

Οποιοδήποτε Συντονιστικό όργανο θα αναδεικνύεται από την Συνέλευση, θα εφαρμόζει τις αποφάσεις της, θα λογοδοτεί και θα παύεται απ’ αυτήν.

Κύτταρα λειτουργίας της θα αποτελούν οι Ομάδες Δουλειάς, οι οποίες θα επεξεργάζονται τα ζητήματα, θα εισηγούνται στην Συνέλευση και θα διαμορφώνουν την πολιτική της Κίνησης με βάση τους Προγραμματικούς της Άξονες και τις αποφάσεις των Συνελεύσεων. Οι Ομάδες Δουλειάς θα στηρίζουν Δημοτικούς Συμβούλους που τυχόν θα εκλεγούν. Στόχος μας όλα τα μέλη αλλά και άλλοι πολίτες να μετέχουν στις Ομάδες Δουλειάς.

 

Αν εκλέξουμε Δημοτικούς Συμβούλους

 

Η ίδιες αρχές λειτουργίας θα ισχύουν και για τους/τις Δημοτικούς Συμβούλους, αν και εφόσον εκλέξουμε.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα εφαρμόζουν τις Προγραμματικές θέσεις της Κίνησης και τις αποφάσεις των Συνελεύσεων. Με βάση αυτές θα εμφανίζονται δημόσια, θα τοποθετούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ψηφίζουν σ’ αυτό.

Θα λογοδοτούν στην Συνέλευση μελών και θα είναι άμεσα ανακλητοί απ’ αυτήν, με πλειοψηφία 2/3, άσχετα αν αυτό δεν προβλέπεται από τους αστικοδημοκρατικούς νόμους.

Ο/η/οι δημοτικοί σύμβουλοι θα παραιτούνται και θα αναλαμβάνουν οι επόμενοι/ες στην σειρά μετά από την παραμονή στην θέση του/της δημοτικού/ης συμβούλου για ένα έτος.

 

Μια Πόλη στο Δρόμο – αριστερή ανατρεπτική δημοτική κίνηση Καλλιθέας

 

Email επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 17:34

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.