Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 10:49

ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ-Δημοτικό σχήμα Βασιλικών- Θέρμης- Μίκρας: Παρουσίαση ψηφοδελτίου και εκλογική διακήρυξη

ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Δημοτικό σχήμα Βασιλικών- Θέρμης- Μίκρας

ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ ΨΗΦΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

 

Πανέτοιμοι για την μάχη των εκλογών οι υποψήφιοι που απαρτίζουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο μας έπειτα και από την επίσημη κατάθεση του συνδυασμού μας στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή. Στο ψηφοδέλτιο του «Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής» συμμετέχουν εργάτες, αγρότες, εργαζόμενοι , άνεργοι, επιστήμονες, μικροεπαγγελματίες και εκπαιδευτικοί δημότες του Δήμου Θέρμης. Αγωνιστές των τοπικών κινημάτων με δυνατό παρών στις μάχες του τόπου μας (εγκατάσταση εργοστασίων βιομάζας, προσφυγικό, μεταφορά μαθητών στα σχολεία και άλλα).

Επικεφαλής του συνδυασμού – Υποψήφιος Δήμαρχος

Βλαχομήτρος Δημήτρης : Συνταξιούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων. Από τη δεκαετία του 1970 με πλούσια δράση και δυναμική συνδικαλιστική παρουσία στις γραμμές της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ως ναυτεργάτης ηλεκτρολόγος Εμπορικού ναυτικού υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Το 1985 εκλέγεται μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού και έπειτα το 1992 εκλέγεται Αντιπρόσωπος στις εκλογές του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος στη ΓΣΕΒΕΕ. Έπειτα ιδρύει μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής Βασιλικών τον Επαγγελματικό- Εμπορικό Σύλλογο του Δήμου Βασιλικών. Πρόεδρος μέχρι σήμερα της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου Συνταξιούχων « Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» το οποίο αριθμεί 1600 μέλη. Με δυνατή δράση και παρουσία σε όλους τους αγώνες της περιοχής (για να μη φύγει το ΙΚΑ από τα Βασιλικά, να μην κλείσει το Υποθηκοφυλακείο, να μην εγκατασταθούν τα εργοστάσια βιομάζας, για τη μείωση των τιμολογίων της ύδρευσης. Το 2014 μαζί με άλλους συναγωνιστές του δήμου ιδρύουν το δημοτικό σχήμα «Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής» και εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος αναδεικνύοντας και παλεύοντας καθημερινά για τα προβλήματα της περιοχής του δήμου Θέρμης.

 

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασιλικών

Αλωπούδης Θεοχάρης : αγρότης με δράση στο αγροτικό κίνημα.

Βλαχομήτρου Στέλλα: Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., Ελεύθερη επαγγελματίας. Μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Ενεργή φοιτητική δράση ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Α.Π.Θ. Αγωνιστική παρουσία στο αντιπολεμικό και αντιφασιστικό κίνημα

Δούμπλιος Ξενοφών : Άνεργος, με συμμετοχή στα τοπικά κινήματα της περιοχής για την ανάδειξη των προβλημάτων της.

Μυλωνοπούλου Ζωή: Εργαζόμενη. Μαχητική παρουσία στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού στις Σκουριές (SOS ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ) και στο κίνημα ενάντια στην εγκατάσταση εργοστασίων βιομάζας στη Λακκιά Βασιλικών.

Φερραίος Αλέξης: Φοιτητής , μέλος της ΕΑΑΚ με παρουσία στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα

Ψαρράς Χαράλαμπος: αρτεργατης με συμετοχή στα τοπικά κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής. Πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του Δήμου Βασιλικών.

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θέρμης

Αγναντόπουλος Σωτήρης: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Θέρμη. Σπούδασε στο ιστορικό τμήμα του φιλοσοφικού πανεπιστημίου του Νόβι Σαντ. Ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση και είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Συμμετέχει δυναμικά στα κοινωνικά – οικολογικά κινήματα της περιοχής και της πόλης μας.

Αρχοντή Βάνα: φοιτήτρια, μέλος της ΕΑΑΚ με συμμετοχή στο γυναικείο κίνημα

Βασιλειάδου Δέσποινα: Γεννημένη το 1968 στη Θεσσαλονίκη και μόνιμος κάτοικος στην επέκταση της Θέρμης από το 2011. Δασκάλα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης (Τριάδι). Συνδικαλίστρια της εκπαιδευτικής παράταξης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.» και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του δήμου Θέρμης, διορισμένη από το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών.

Βλαχομήτρου Βάγια: απόφοιτη του τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ με ενεργή παρουσία στο φοιτητικό κίνημα.

Μαστρογιαννάκη Μαρτίνα: καθηγήτρια γερμανικής φιλολογίας, εργαζόμενη στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μονάκη Ρόζη: απόφοιτη Αρχιτεκτονικής, ηθοποιός

Μούστος Αλέξης: φοιτητής, μέλος της ΕΑΑΚ

Μπας Ααρών Ρίτσαρντ: Ελεύθερος Επαγγελματίας- Αγρότης με δυνατό παρών στις τοπικές πρωτοβουλίες και κινήσεις

Αλέξανδρος Ξενόπουλος: Ελεύθερος Επαγγελματίας

Παναγιωτίδου Τερζοπούλου Πέπη: φοιτήτρια, μέλος της ΕΑΑΚ , μουσικός

Ταστζόγλου Γρηγόρης: Μεταπτυχιακός φοιτητής του Δ.Π.Θ με ενεργή δράση στο φοιτητικό κίνημα και τις πρωτοβουλίες γειτονιάς.

Ταστζόγλου Δήμος: Εργαζόμενος Μηχανικός, απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης (2007-2013). Ενεργό μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης (2007-2013). Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας (2017). Ενεργή και πλούσια συμμετοχή σε αντιφασιστικές και αντιπολεμικές πρωτοβουλίες και κινήσεις.

Τσάταλης Δήμος: φυσικός, εργαζόμενος στην ιδιωτική εκπάιδευση

Τσολάκης Νίκος: φοιτητής, εργαζόμενος στον επισιτισμό, μέλος της εργατικής συσπείρωσης ΛΑΝΤΖΑ

Χάλασα Ράμζι: Ιδιωτικός υπάλληλος, με πλούσια δράση στο αντιφασιστικό και λαϊκό κίνημα

Ψαλλίδας Δημήτρης: απόφοιτος Φυσικού ΑΠΘ

 

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μίκρας

Δίγκα Νικολέττα: Ερευνήτρια – Βιολόγος, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Ενεργή συμμετοχή στο φοιτητικό και αντιπολεμικό κίνημα.

Μπάρα Μαρία: Συνταξιούχος.

Νασιουτζίκης Χρήστος : μεταπτυχιακός φοιτητής, προγραμματιστής

Παρασκευόπουλος Γιώργος: Εκπαιδευτικός , Δάσκαλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με αγωνιστική δράση στα τοπικά κινήματα αλλά και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Πλουμής Ανδρέας: Οικονομολόγος–Λογιστής, πρ. πρόεδρος Δ.Σ. σωματείου εργαζομένων Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας, μέλος Δ.Σ. περιβαλλοντικής κίνησης «Κρουσίδα Γη».

Ροζάνα Υρώ: αρχιτέκτονας

Τάταλας Πέτρος: εργαζόμενος στον τουρισμό, μέλος της εργατικής συσπείρωσης ΛΑΝΤΖΑ

Τσαπρούνη Ευαγγελία: ιδιωτική υπάλληλος

Τσιβελεκίδης Θεόδωρος: εκπαιδευτικός, απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Μέλος της Συγκλήτου πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως εκπρόσωπος φοιτητών 1996-1998.Μέλος του Δ.Σ του συλλόγου φοιτητών ιστορικού αρχαιολογικου πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1995-1998. Μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών Τριλόφου ενάντια στα χαράτσια.Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου νηπιαγωγείου Τριλόφου 2013. Συμμετοχή σε αντικαπιταλιστικές αντιφασιστικές πρωτοβουλίες.

Τσολογιάννης Μάρκος: φοιτητής

Φίλιου Ρένα: δασκάλα με ενεργή συμμετοχή στο εκπαιδευτικό κίνημα και τις τοπικές κινήσεις.

 

Το ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΛΕΙ τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, τη νεολαία, τους αγρότες, και τους επαγγελματίες του δήμου Θέρμης σε κοινό αγώνα για:

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ για ένα δήμο ο οποίος να ανήκει στους δημότες και τούς κατοίκους του

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Καλλικράτη και του Κλεισθένη. Γενναία επιχορήγηση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό! Διαγραφή του χρέους -έξω από την ΕΕ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ φορολόγηση στις μεγάλες επιχειρήσεις αεροδρόμια, ξενοδοχεία, καζίνο κλπ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ των υπηρεσιών, καμία ιδιωτικοποίηση.

ΔΗΜΟΣΙΑ δωρεάν περίθαλψη και παιδεία για όλους. Ενίσχυση του κέντρου υγείας σε γιατρούς, νοσηλευτές, ιατροφαρμακευτικό υλικό, πολυιατρεια στα χωριά.

ΔΗΜΟΣΙΑ σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, με δωρεάν τροφεία και δίδακτρα στο πολιτισμό, επιχορήγηση των συλλόγων. Μονιμοποίηση των εργαζομένων.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ σχέδιο στη Δημοτική ενότητα Βασιλικών.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΑΝΤΥΠΥΡΙΚΑ έργα. Καθαρισμός όλων των ρεμάτων ,γέφυρες στον ΑΝΘΕΜΟΥΝΤΑ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ σε όλες τις κοινότητες, άμεσα εγκατάσταση του βιολογικού στη Θέρμη.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ποιοτικές συγκοινωνίες, τακτικά δρομολόγια, σκέπαστρα σε στάσεις, δωρεάν δημόσια μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ όλων των δρομολογίων στη Θέρμη.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ φτηνών και ποιοτικών τροφίμων για το λαό .Αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες. Παραγωγικοί συνεταιρισμοί, ενταγμένοι σε δημόσιο φορέα, σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. Η δημοτική γη να παραχωρείται σε ανέργους, ακτήμονες, συνεταιρισμένους αγρότες. Δωρεάν γη ,παροχή ρεύματος και νερού στους κτηνοτρόφους.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του περιβάλλοντος, όχι ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ στον Άγιο Αντώνιο

Να μην λειτουργήσουν τα λατομεία στο Λιβάδι ,να σταματήσει η λειτουργία των λατομείων στους Ταγαράδες.

ΟΧΙ στους ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ λαϊκής κατοικίας ,κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα νερό και θέρμανση. Διαγραφή των χρεών σε τράπεζες δήμους και κράτος της λαϊκής οικογενείας

ΜΟΝΙΜΗ δουλειά για όλους. Προσλήψεις . Αυξήσεις, επιστροφή όλων των περικοπών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

Να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ανοίξουν τα σύνορα, ελευθερία κίνησης των προσφύγων. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ, διαπλάτυνση των εθνικών οδών Λακκιά -Γαλατιστα, Νέο Ρυσιο Σουρωτή Μονοπηγαδο, Μηδέν Τρίλοφος Καρδία. Άμεσα μέτρα ασφαλείας στη οδό Α. Κουγιαμη στην επέκταση της Θέρμης.

ΔΙΝΟΥΜΕ από κοινού τη μάχη και συντονισμένα με σωματεία, συλλόγους, επιτροπές αγώνα στις γειτονιές για τη συντριβή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και της Ε.Ε.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΠΙΣΤΟ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ .

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΗΣ. ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Ε.Ε.

ΜΑΖΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ «ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ».

 

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΑΗΣ 2019

Η κρίση συνεχίζεται στην χώρα μας ως συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, αλλά και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες εντάσσονται πιστά και αδιαμαρτύρητα στο γενικό πολιτικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βάναυσων θεσμών της. Μνημόνια, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, μισθοί πείνας, ελαστικά ωράρια, μετανάστευση, περικοπές συντάξεων κλπ. . Ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή είναι η μίζερη πραγματικότητα που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιστροφή στην κανονικότητα συνεχίζοντας την εφαρμογή των μνημονίων βαφτίζοντάς τα “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια. Τρία στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρόκειται παρά για μονιμοποίηση του μνημονιακού καθεστώτος:

1 . Η αποπληρωμή του τοκογλυφικού και ληστρικού χρέους που θα συνεχίζει να ρουφάει το αίμα της κοινωνίας μέχρι τη δεκαετία του 2060, έχοντας υποτάξει δύο γενιές χωρίς ορατή διέξοδο.

2.Κανένας από τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους και ρυθμίσεις των τριών μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων δεν καταργείται. Ούτε τίθεται ζήτημα να πάρουν πίσω οι εργαζόμενοι όσα έχασαν.

3.Το γεγονός ότι η επιτροπεία από τους “θεσμούς” συνεχίζεται. Τα κλιμάκια της βρίσκονται ακόμα πιο συχνά στην Ελλάδα για να ελέγχουν την πορεία εφαρμογής των μέτρων αλλά και τη διασφάλιση των αιματηρών πλεονασμάτων με στόχο την πληρωμή του χρέους.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά του ιμπεριαλισμού και του εθνικισμού, έχοντας προσδεθεί ολοκληρωτικά στον αμερικάνικο παράγοντα με προσδοκίες για μερίδιο στη Βαλκανική ενδοχώρα αλλά και στις ΑΟΖ της Μεσογείου.

Η γενικευμένη κρίση έχει τις επιπτώσεις της και στους δήμους: Περικοπές ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), επενδυτικών προγραμμάτων κατά 65-70%, ληστρικά ανταποδοτικά τέλη και φόροι.

Πρώτος μνημονιακός νόμος ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ . Μετατροπή δήμων σε μικρά κράτη. Συγκεντρωτική διοίκηση, δημαρχοκεντρικό σύστημα. Στην ουσία καταργούνται τα τοπικά συμβούλια καθώς δεν αποφασίζουν και ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός. Μόνο ο Δήμαρχος αποφασίζει και όλες οι τοπικές υπηρεσίες μεταφέρονται στο κέντρο εξουσίας. Ο νομικός κατάλογος συνεχίζει με ιδιωτικοποιήσεις (ύδρευση, καθαριότητα, ανακύκλωση , νεκροταφεία, συντήρηση οδικού δικτύου κλπ.) , αύξηση δημοτικών τελών.

Η μνημονιακή πολιτικη συνεχίζεται με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ. Άνοιγμα του δρόμου για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών. Φαραονικά έργα (καθαριότητα,μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων π.χ. στον Άγιο Αντώνιο). Δίνεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα να παραχωρούν μέρος των υπηρεσιών στους ιδιώτες, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, πρόνοια , τροφοδοσία, εργολαβίες σε μικρά και μεγάλα έργα κ.λπ., ενώ οι συμβασιούχοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην αβεβαιότητα των δίμηνων και οχτάμηνων συμβάσεων.

 

Το ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ θα παρέμβει στις Δημοτικές εκλογές του Μάη 2019, γιατί?

Γιατί, οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σε περίοδο έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Γιατί στην επίθεση αυτή συμμετέχει και «βοηθά» η τοπική αρχή, το «τοπικό κράτος». Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι γινεται ολοένα και πιο αντιδραστικός ο χαρακτήρας του.πχ Σ.Δ.Ι.Τ. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου,ιδιωτικοποιηση υπηρεσιών, αύξησή τελών.κ.α.

Αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε όλη την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης (και στο όνομα αυτής) με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ γίνονται βαθιές αντιδραστικές αλλαγές στο χαρακτήρα, στη δομή, και στη λειτουργία των δήμων((τοπικό κράτος).

Ποια είναι τα βαθύτατα αντιδραστικά χαρακτηριστικά του «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» των Δήμων;

1 . Παραχωρήθηκαν αρμοδιότητες- οι οποίες μέχρι πρότινος ανήκαν στο κεντρικό κράτος- στους Δήμους, ενώ μεθοδεύεται να παραχωρηθούν και νέες.

Με την πολιτική αυτή επιλογή απομακρύνεται το κεντρικό κράτος από τη χρηματοδότηση των Δήμων για μια σειρά κοινωνικών παροχών. Έτσι α) καλλιεργείται σιγά σιγά στη συνείδηση των πολιτών η εντύπωση ότι οι κοινωνικές παροχές δεν αποτελούν κοινωνικό δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους, β) πολλές φορές ενισχύονται οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί στο όνομα της συνέχισής της λειτουργίας τους γ) συχνά οδηγούνται συνειδητά στην παρακμή και στην χρεοκοπία, ώστε να ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών .

Οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, λοιπόν, στο όνομα των νέων αρμοδιοτήτων τους μετεξελίσσονται σε «υγιείς» επιχειρήσεις (ισοσκελισμός προϋπολογισμών, εξυγίανση υπερχρεωμένων Δήμων κ.α.) Η «επιχειρηματική στροφή» τούς οδηγεί στην παράδοση κρίσιμων λειτουργιών (βλ. διαχείριση δημόσιων χώρων, απορριμμάτων κ.α.) σε ντόπιους ή πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) οι οποίες έχουν γενικευτεί τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος του δημόσιου πλούτου περνά σε δομές όπως το ΤΑΙΠΕΔ και ξεπουλιέται. Η «ανάπτυξη», δηλαδή, που επικαλούνται είναι υποταγμένη στο κέρδος και την εκμετάλλευση. Μετατρέπει τις πιο ζωτικές δραστηριότητες και ανάγκες (το νερό, τον ελεύθερο- δημόσιο χώρο, την αναψυχή, τη διασκέδαση κ.α.) σε εμπορεύματα.

 

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΣΔΙΤ – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΜΕΣΑ!

  1. Παράλληλα, οι δήμοι γίνονται το μακρύ χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. εμπλέκεται άμεσα σε θέματα λειτουργίας και συγκρότησης των ΟΤΑ. (βλ. τα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, την ένταξη έργων σε κοινοτικά προγράμματα (επιλέξιμα) και κυρίως τον αντιλαϊκό προσανατολισμό των ΕΣΠΑ, που μεθοδικά εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις ιδιωτικοποιήσεις). Έτσι, κάθε «αναπτυξιακός σχεδιασμός» των Δήμων εναρμονίζεται πλήρως με τις ευρωμνημονιακές επιταγές

  2. Από την άλλη το «τοπικό κράτος» προωθεί την αντεργατική πολιτική μέσω της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στο εσωτερικό του. Με την εφαρμογή κοινωφελών προγραμμάτων, με την εμφάνιση του θεσμού της μαθητείας κ.α., η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έχει γίνει καθεστώς για χιλιάδες εργαζομένους Το αποτέλεσμα είναι το 1/3 των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με τους χειρότερους όρους (χωρίς εργατικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές κ.α.).

O νόμος «Κλεισθένης Ι» της κυβέρνησης ο οποίος ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ αποτελεί τη συνέχεια, τον «εκσυγχρονισμό» και την εμπέδωση των προηγούμενων πλαισίων ( βλ. «Καποδίστριας», «Καλλικράτης»), για την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων μέσω του «τοπικού κράτους». Στόχος της εφαρμογής του είναι η αποτελεσματικότερη και η ταχύτερη πρόσδεση και διαπλοκή των Δήμων με τα 3 σημεία που προαναφέραμε εντάσσοντας τους ΟΤΑ στο «εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Παράλληλα με τον «Κλεισθένη Ι» επιδιώκεται η εξασφάλιση ευρύτερων συναινέσεων και η εμπλοκή «υγιών» δυνάμεων στην προώθηση και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω των Δήμων με μοχλό ένα σύστημα εκλογής το οποίο πλασάρεται ως δήθεν «απλή αναλογική» στόχος η εμπλοκή και η συνεργασία «διάφορων» δυνάμεων στην προώθηση και την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.

Αυτή η πολιτική, που απλώνεται από το κεντρικό ως το τοπικό κράτος, δεν παίρνει διορθώσεις. Για αυτό βασικός μας στόχος, είναι ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κάθε κυβέρνησης που ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική καθώς και της τοπικής τους εκδοχής στον δήμο Θέρμης.

Δήμος Θέρμης. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι ο «Καλλικράτης», η μνημονιακή πολιτική διαρκείας, οι συνένοχοι διαχειριστές της διοίκησης Παπαδόπουλου που εκφράζεται με την συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, το μοντέλο του δήμου-επιχειρηματία, το τοπικό κράτος σε βάρος της πλειοψηφίας ,(αύξηση δημοτικών τελών στα μνήματα) την υποβάθμιση της περιοχής (έλλειψη έργων), και του περιβάλλοντος (λατομεία Ταγαράδων,Μ.Ε.Α.Αγιου Αντωνίου).

 

Τι πιστεύουμε εμείς: η πολιτική της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους μπορεί να ανατραπεί.Αυτό το απέδειξε περίτρανα ο ΜΑΖΙΚΟΣ αγώνας, εργαζομένων, νεολαίας, αγροτών,επαγγελματιών,συνταξιούχων, για την μη εγκατάσταση των εργοστασίων βιομάζας στα Βασιλικά καθώς και ο αγώνας του πολιτιστικού συλλόγου Λιβαδιωτών για να μην λειτουργήσουν τα λατομεία. Οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της επέκτασης Θέρμης για υποδομές (ύδρευση,αποχέτευση,φωτισμός,πεζοδρόμια,,παιδική χαρά και άμεσα να παρθούν μέτρα για την προστασία των κατοίκων στη θανατηφόρο οδό Α.ΚΟΥΓΙΑΜΗ.

 

Παλεύουμε:

για ένα δήμο που να ανήκει στο λαό του, υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει τα δικαιώματά τους. Αδήριτη ανάγκη η ρήξη με τον «Κλεισθένη Ι», με την πολιτική των κυβερνήσεων στα ζητήματα οργάνωσης του «τοπικού κράτους».

για συνεργασία με όλο το αντικαπιταλιστικό και ριζοσπαστικό κίνημα. Ρήξη- έξοδο από την Ε.Ε η οποία μετατρέπει τους δήμους σε μακρύ αντιδραστικό χέρι της.

για γενναία επιχορήγηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό με εθνικοποιημένες-κρατικοποιημένες τράπεζες και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Το μεγάλο λάθος του δημάρχου Παπαδόπουλου ο οποίος το χρηματικό υπόλοιπο των 14.000.000 ευρώ στο τέλος του 2018 δεν το μετέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια, σε έργα υποδομής τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, με αποτέλεσμα αυτά με απόφαση της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα Ιανουάριο, να κατευθύνονται στην τράπεζα Ελλάδος για τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για εξόφληση των δόσεων του χρέους! Ουσιαστικά, πρέπει να σταματήσει η εξυπηρέτηση των «δανειστών» μέσω της μονομερούς διαγραφής του χρέους. Να επιστραφούν οι παράνομες περικοπές μισθών και συντάξεων, Οι ΚΑΠ στους Δήμους.

για αυξημένη κλιμακωτή φορολογία στις μεγαλοαστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες π.χ. ΚΑΖΙΝΟ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ,με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών φόρων για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πρέπει να πληρώνουν κανένα δημοτικό φόρο.

για ΔΩΡΕΑΝ ποιοτικές δημοτικές υπηρεσίες .Καμία ιδιωτικοποίηση- Αποκέντρωση των υπηρεσιών.

Nα προχωρήσει άμεσα το πολεοδομικό στη δημοτική ενότητα βασιλικών.

για δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη και παιδεία για όλους. Να απαιτήσουμε τώρα την ενίσχυση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΡΜΗΣ με έμψυχο δυναμικό. Γιατρούς για όλες τις ειδικότητες, νοσηλευτές, πλήρη ιατροφαρμακευτικό υλικό και οργάνωση πολυιατρείων στα χωριά. Διεκδικούμενέα δημόσια σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις για μια αποκλειστικά δημόσια δωρεάν πρόνοια και εκπαίδευση. Άμεση εξόφληση των εργαζομένων. Η διοίκηση Παπαδόπουλου κάτω από τη δική μας παρέμβαση και απαίτηση δημιουργεί ένα και μόνο σχολείο στο Τριάδι το οποίο ενώ θα έπρεπε να είναι έτοιμο το περασμένο Σεπτέμβρη ,ας ελπίσουμε ότι θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη 2019!!

 

Το ΜΕΤΩΠΟ Ρ.Α. παλεύει μαζί με τους κατοίκους για την προστασία του περιβάλλοντος. Με τους κατοίκους Βασιλικών- Λακκιάς για να μην εγκατασταθούν τα εργοστάσια βιομάζας στη περιοχή τους. Με τους κατοίκους του Λιβαδιού να μην λειτουργήσουν τα λατομεία. Δίνει τη μάχη στο Δ.Σ. και συμπαραστέκεται στον αγώνα του τοπικού συμβουλίου Ταγαράδων για να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις λειτουργίας των λατομείων. Καταγγέλλει και απαιτεί να μην εγκατασταθεί στον Άγιο Αντώνιο η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων 128.000 t/έτος και 20.000 t/έτος βιοαποβλήτων και ιλύες από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Ενάντια στη ρύπανση του αέρα στο Τρίλοφο.

-Αντιπυρικα-Αντιπλημμυρικά έργα. Καθαρισμός όλων των ρεμάτων. Μόνιμη πυροσβεστική υπηρεσία στο Δημο.Γέφυρα και περιβαλλοντική μελέτη στον Ανθεμούντα στα Βασιλικά.Να γίνει η εγκατάσταση του βιολογικού για να λειτουργήσει η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Βασιλικών. Να ξεκινήσει άμεσα το έργο της αποχέτευσης Σουρωτής και της Αγίας Παρασκευής.(έπρεπε να είχε ξεκινήσει το περασμένο Σεπτέμβριο.). Να γίνουν οι αποχετεύσεις στη Λακκιά, Περιστερά, Λιβάδι, Άγιο Αντώνιο, Μονοπηγαδο,Σχολαρι. Να διορθωθεί το λάθος στην αποχέτευση Καρδίας Τριλόφου, και να αρχίσει άμεσα το έργο της αποχέτευσης στην επέκταση της Θέρμης. Αντικατάσταση όλων των αγωγών αμιάντου στην ύδρευση .Ποιοτική επαρκή ύδρευση παντού. Άγιο Αντώνιο, Μονοπήγαδο, επέκταση Θέρμης.

-για δημόσιες ποιοτικές δωρεάν συγκοινωνίες.Να αντικατασταθούν τα σαράβαλα με καινούργια. Τακτικά δρομολόγια, να περιοριστεί η χρήση του Ι.Χ.Να επανέλθουν τα κομμένα δρομολόγια από τον ΟΑΣΘ στη Θέρμη, να αυξηθούν τα δρομολόγια στα ορεινά χωριά Περιστερά, Λιβάδι, Άγιο Αντώνιο και Μονοπήγαδο. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία με λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Να συνδεθεί ο Τρίλοφος με το Πλαγιάρι. Τελευταίο δρομολόγιο για όλα τα χωριά στις 12.00 το βράδυ. Σκέπαστρα σε όλες τις στάσεις. ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΘ!.

-Κατασκευή πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων. Να ενισχυθεί ο ηλεκτροφωτισμός.Ασφαλτοστρωσεις παντού,και στους επαρχιακούς δρόμους. Να συνεχισθεί η διαπλάτυνση της εθνικής οδού από την Λακκιά έως Γαλάτιστα.Επίσης να γίνει διαπλάτυνση της εθνικής οδού Νέου Ρυσίου -Σουρωτής- Μονοπήγαδου – Κρήνης.Άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων στη θανατηφόρο οδό Α.Κουγιάμη στην επέκταση Θέρμης.

για υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων χώρων : να πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές, να δημιουργηθούν νέες, Αγία Παρασκευή,Σουρωτή,επέκταση Θέρμης,Ν.Ραιδεστος, Τριλοφος,Πλαγιαρι κ.α.. Ο Δήμος Θέρμης να φτιάξει το δικό του κολυμβητήριο στη περιοχή της Δημοτικής ενότητας Βασιλικών καθώς σε ολόκληρο το Δήμο υπάρχει παντελής απουσία δημόσιου κολυμβητηρίου!

για δημόσιο κεντρικό πλάνο ανακύκλωσης, μείωσης των σύμμεικτων απορριμμάτων με πλήρη διαλογή στην πηγή . Ενημέρωση των κατοίκων .Δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη κοινωνία. Αποκεντρωμένες μονάδες μικρής κλίμακας και όχι τα φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια καύσης ,όπως η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στον Άγιο Αντώνιο. Να καταργηθεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας καθαριότητας του δήμου, γιατί φορτώνει νέα βάρη στους κατοίκους αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη. ΈΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.

για πολιτισμό που δεν θα αφορά τους λίγους και εκλεκτούς. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πρέπει να αναγνωριστούν ως αυτό που πραγματικά είναι: υπόθεση του συνόλου του λαού και όχι ως μια εμπορευματοποιημένη διαδικασία. Γήπεδα ποδοσφαίρου(Περιστερά) ενδυνάμωση ερασιτεχνικού αθλητισμού, ανάδειξη των τοπικών αθλητών, στήριξη τοπικών καλλιτεχνών ,ενίσχυση τοπικών ομάδων θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, δημιουργία στεκιών νεολαίας κ.α. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας και να μπει φραγμός σε μια σειρά φαινομένων κοινωνικής παθογένειας (ναρκωτικά, βία, εγκληματικότητα κ.α.).Να ενισχυθεί ο τουρισμός στο δήμο. Ο ορεινός τουρισμός σε Περιστερά, Λιβάδι. Χαρτογράφηση της περιοχής. Να τελειώσει επιτέλους και να λειτουργήσει το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ,να γίνουν οι αποχετεύσεις.

-Να περάσουν στα χέρια του Δήμου οι δημόσιοι χώροι που ανήκουν στο κράτος και τις τράπεζες και να γίνουν πάρκα πρασίνου, λαϊκού αθλητισμού, παιδικές χαρές ,χώροι πολιτισμού , αναψυκτήρια,Κ.Α.Π.Η.(Λακκιά).Ανάπλαση Συντήρηση όλων των χώρων αναψυχής, των πάρκων και των πλατειών.

-για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών τροφίμων και ένα αξιοπρεπές εισόδημα των αγροτών. Με πρωτοβάθμιους παραγωγικούς συνεταιρισμούς ενταγμένους σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων, σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και της Ε.Ε. Η καλλιεργήσιμη δημοτική γη να δίνεται σε ομάδες ανέργων εργαζομένων και επιστημόνων, σε ακτήμονες και συνεταιρισμένους αγρότες στη μορφή της κοινωνικοποιημένης επιχείρησης με έλεγχο και αποφάσεις από το σύνολο των εργαζομένων. Δωρεάν δημοτική γη στους φτωχούς κτηνοτρόφους,επιδότηση παροχής ρεύματος και ύδρευσης.

για άμεση δημοκρατία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων του δήμου στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό. Το ελεύθερο δικαίωμα ψήφου πρέπει να το απολαμβάνουν ισότιμα όλοι οι κάτοικοι και οι εκλογές να διεξάγονται με απλή ανόθευτη αναλογική. Έστω και ένας να μπορεί να πάρει μέρος στις εκλογές.

για τη συμμετοχή και την αποφασιστική στήριξη των τοπικών κινημάτων π.χ. ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Το Μ.Ρ.Α. συγκέντρωσε εκατοντάδες υπογραφές στο Δήμο Θέρμης ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις λογαριασμών από εφορία και Δήμο. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα νερό,θερμανση.Προσλήψεις,όχι στις απολύσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. ίσα δικαιώματα σε Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, αξιοπρεπείς μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση. για ίσα δικαιώματα σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ! Η Ε.Ε. να ανοίξει τα σύνορα έτσι ώστε οι πρόσφυγες να πάνε εκεί που επιθυμούν. Όλα τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν ισότιμα στα σχολεία. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΤΕΛΟΣ το Μ.Ρ.Α. καλεί δημόσια: σωματεία,συλλόγους, συνεταιρισμούς ,επιτροπές ,αγωνιστές-ιες που θεωρούν αναγκαία τη συλλογική δράση, να δώσουμε από κοινού τη μάχη για τη συντριβή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ενάντια στον αντιλαϊκό συνασπισμό, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του Παπαδόπουλου ,στην ντόπια άρχουσα τάξη και όλους όσους επικαλούνται μια «ανάπτυξη» που έχει ρημάξει τις ζωές μας. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια αξιοπρεπή κοινωνία της ισότητας, της δημιουργίας, της αλληλεγγύης, της ειρήνης. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ένα ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΗΣ ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

 

https://metoporixisanatropisthermis.wordpress.com/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 17:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.