Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 12:03

Θεσσαλονίκη:Ενωτικό Ψηφοδέλτιο «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής»-παρουσίαση ψηφοδελτίου και άξονες δράσης

Κατηγορία Ανακοινώσεις

Ενωτικό Ψηφοδέλτιο «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής»

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ/ΟΙ ΜΑΣ

 

ΑΡΓΥΡΙΑΔΟΥ ΛΟΥΚΙΑ

Συλλογική εκπροσώπηση

Εργαζόμενη σε περιβαλλοντική οργάνωση, απόφοιτος ΟΔΕ ΠΑΜΑΚ, κάτοχος Μεταπτυχιακού της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ στη Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού, με ενεργή συμμετοχή σε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, καθώς και στο φεμινιστικό και ΛΟΑΔΚΙ κίνημα, μέλος της Ανασύνθεσης ΟΝΡΑ, αρθρογράφος του alterthess.gr.

 

ΚΕΚΗ ΜΑΡΙΑ

Συλλογική εκπροσώπηση

Απόφοιτη του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα, έχοντας υπάρξει ενεργό μέλος του Σ.Φ. Γεωπονίας, στο ΔΣ του οποίου διετέλεσε και μέλος. Ιδρυτικό μέλος της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη.

 

ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συλλογική εκπροσώπηση

Δικηγόρος, απόφοιτος Νομικής Σχολής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία του Δικαίου. Μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης.

ΜΑΡΙΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Συλλογική εκπροσώπηση

Εργάζεται ως ταμίας στην Εθνική Τράπεζα και δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στον χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων («Πρωτοβουλία»). Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα του 2006-07 και είναι ενεργός στους αντιφασιστικούς αγώνες. Ιδρυτικό μέλος της Αντιφασιστικής Επιτροπής Τούμπας και μέλος της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης – Ξεκίνημα.

 

 

ΣΑΜΔΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Συλλογική εκπροσώπηση

Αυτοαπασχολούμενος αρχιτέκτονας μηχανικός, ιδρυτικό μέλος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, μέλος κεντρικής αντιπροσωπείας ΤΕΕ και αντιπροσωπείας Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας ΤΕΕ, μέλος αντιπροσωπείας Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, ενεργό μέλος του ΣΦ Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ στο φοιτητικό κίνημα 2006-2007.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Συλλογική εκπροσώπηση

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Μεγάλωσε στη γειτονιά της Τούμπας. Ως μαθητής του 1ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (αποφ. 2000) συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ενάντια στο νόμο Αρσένη πρωτοστατώντας στη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας Κατειλημμένων Σχολείων Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμ. Φυτικής Παραγωγής, όπου και έδρασε μέσα από το σχήμα της ΕΑΑΚ. Συμμετείχε στο Συντονιστικό ΑΕΙ-ΤΕΙ 2006-2007 στις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16. Μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης. Ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο του επισιτισμού.

 

ΓΑΖΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Επικεφαλής συνδυασμού

Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρόεδρος του ΔΣ του Σχολείου Αλληλεγγύης «Οδυσσέας», μέλος των Παρεμβάσεων ΔΕ, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος του «Βαρδάρη» (Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Marginalia-Σημειώσεις στο Περιθώριο.

 

 

ΑΒΕΛΛΑ ΣΤΕΛΛΑ

Ιδιωτική Υπάλληλος, πωλήτρια σε εταιρεία ρούχων. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ, με έντονη συνδικαλιστική και κινηματική δράση, συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς, μέλος της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για τους πολιτικούς πρόσφυγες και κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.

 

 

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Εργάστηκε αρχικά ως αθλητικός δημοσιογράφος. Στην πολιτική δημοσιογραφία προσπαθεί για να δοθεί φωνή σε εκείνους που φιμώνονται απ’ τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Αγωνίστηκε για μια «Ελεύθερη ΕΡΤ», αλλά ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ… Είναι υποψήφιος διδάκτορας στην πολιτική θεωρία και ιστορία.

 

ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Ιδιωτική Υπάλληλος σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. με ενεργή συμμετοχή στα φοιτητικά κινήματα, μέλος της επιτροπής κατοίκων 5ου διαμερίσματος ενάντια στους Πλειστηριασμούς.

 

 

ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελεύθερος επαγγελματίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πρώην εργαζόμενος της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ με ενεργό δράση στο σωματείο του και τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε ΜΚΟ. Απόφοιτος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Αγωνίστηκε ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 στις φοιτητικές κινητοποιήσεις 2006-2007. Ως εργαζόμενος στα πεντάμηνα του ΟΑΕΔ και μέλος του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, συμμετείχε στις νικηφόρες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Είναι μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Αρρένων Θεσσαλονίκης το 1979. Πτυχιούχος μαθηματικός (ΑΠΘ) και ΤΕΦΑΑ (ΑΠΘ). Εργάζεται ως μαθηματικός στο 5 ΕΠΑΛ Εσπερινό Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει στο Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι μεταναστών, στην Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και στο Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

 

ΑΛΑΒΕΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ζωγράφος και εκπαιδευτικός με σπουδές Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και στην ολλανδική πόλη Enschede (Α.K.I). Οι ζωντανές εικαστικές δράσεις του επεκτείνονται πέρα από τους καθιερωμένους χώρους των αιθουσών τέχνης σε κινηματικές δράσεις στους δρόμους. Ως εκπαιδευτικός συμμετέχει συνδικαλιστικά στην Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση της Δ΄ ΕΛΜΕ και στην Ένωση εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθήματων και στηρίζει ποικίλες εθελοντικές δραστηριότητες.

 

 

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ

Καθηγήτρια της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Γλωσσολογίας. Συμμετέχει ενεργά σε κινήματα αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης. Μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και του Στεκιού Μεταναστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης.

 

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου και δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά με την Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα. Συμμετείχε στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια και στο ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει στην Επιτροπή Κατοίκων 5ης δημοτικής κοινότητας ενάντια στους Πλειστηριασμούς. Είναι μέλος της γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς.

 

ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978 και σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην περιβαλλοντική μηχανική. Ανακηρύχτηκε διδάκτορας στη Φυσική Ωκεανογραφία στο ΑΠΘ και είναι έκτοτε ερευνητής στο University of Miami και διδάσκων στα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2004 μέχρι σήμερα συμμετέχει στην παρακολούθηση της ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου. Τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχει ανελλιπώς στη διοργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

 

 

ΑΠΟΤΣΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Εργαζόμενος σε Μεταφορική Εταιρεία, απόφοιτος Οικονομικών Επιστημών ΠΑΜΑΚ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, μέλος επιτροπής κατοίκων 5ου Διαμερίσματος ενάντια στους Πλειστηριασμούς, μέλος Δικτύου Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων.

 

 

ΓΑΝΔΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά του Φαλήρου, στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Καβάλας. Έχει σπουδάσει υποκριτική στο εργαστήριο δραματικής τέχνης Studio Παράθλαση. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χορού και φωνητικής. Δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου και του τραγουδιού συμμετέχοντα σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και σε μουσικά προγράμματα ως τραγουδίστρια.

 

ΓΑΠΠΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

Είναι φιλόλογος και εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Συμμετείχε στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος σαν μέλος της ΕΑΑΚ. Είναι μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΦΙΕ) και συμμετέχει στην Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Ιδιωτ. Εκπαίδευσης. Εκλέχτηκε στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων 55ου Δημ. Σχολείου Θεσσαλονίκης.

 

 

ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ (ΕΦΗ)

Κοινωνική λειτουργός, με μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Έχει εργαστεί με άτομα, οικογένειες και ομάδες που δοκιμάζονται από τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές μεταβάσεις και με την περιβαλλοντική εκπαίδευση ως εργαλείο ενεργοποίησης. Συμμετείχε στην Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, την Πρωτοβουλία για τον Ξενώνα Προσφύγων Θεσσαλονίκης και άλλα κινήματα για την αναπηρία και τα δικαιώματα των προσφύγων.

 

 

ΓΕΩΡΓΑΚΗ-ΚΟΛΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

Αναπληρώτρια δασκάλα, μέλος του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και των Παρεμβάσεων. Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό κίνημα από τα μαθητικά της χρόνια, ως φοιτήτρια μέσα από τις γραμμές της ΕΑΑΚ. Είναι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Εκπροσωπεί την Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

ΓΚΑΛΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ηθοποιός, απόφοιτος του ΠΤΔΕ ΑΠΘ. Ως φοιτητής και μέλος της ΕΑΑΚ συμμετείχε σε φοιτητικά κινήματα ενάντια σε αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και για την προστασία της φοιτητικής μέριμνας, σίτισης και στέγασης μέσα από το Φοιτητικό Σύλλογο και το Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών ΑΠΘ. Μέλος της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

ΓΚΛΑΡΝΕΤΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόεδρος Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου. Αντιρρησίας συνείδησης, πρώην αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Γραφείου για Αντίρρηση Συνείδησης. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία από την αρχή. Οικολογική Κίνηση (1985-2001), υποψήφιος δημοτικές εκλογές 1990 (Οικολογική Θεσσαλονίκη), νομαρχιακές 1994 και 1998 (Οικολογία Αλληλεγγύη). Συντακτική επιτροπή Οικοτοπίας και Αρνούμαι. Μεταφραστής βιβλίων του Μ. Bookchin. Συγγραφέας (σειρά Στιγμές Σαλονίκης). Οργανώνει ιστορικές περιηγήσεις. Πρωτοστατεί στο Κέντρο Ιστορικών Κοινωνικών Μελετών Θεσσαλονίκης «Βαρδάρης».

 

 

ΓΛΑΝΤΖΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1960 κι εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Κατοικεί στο Ε΄ διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Γιατρός, εργαζόμενος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), μέλος της ΕΝΙΘ. Σαν φοιτητής αγωνίστηκε μέσα από την ΕΑΑΚ στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

 

 

ΘΕΟΔΟΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς μετανάστες. Μεγάλωσε στο Καραμπουρνάκι, όπου ζει μέχρι σήμερα. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης το διάστημα 2006-2009. Συμμετείχε ενεργά ως μέλος στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, στην Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης, στη Συνέλευση κατοίκων Καλαμαριάς, καθώς και σε κινηματικές δράσεις ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό.

 

 

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πτυχιούχος ΠΑΜΑΚ, με μεταπτυχιακό στην Οικολογική Οικονομία. Ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος 2006-2007. Στο παρελθόν εργάστηκε για την Greenpeace και το WWF, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια για την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ. Ενεργό μέλος του συνεταιριστικού εγχειρήματος Βίος Coop και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ. Μέλος των Water Warriors που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

 

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Πτυχιούχος βρεφονηπιοκόμος και δασκάλα. Εργάζεται ως αναπληρώτρια δασκάλα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει ενεργό συμμετοχή στο αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό και εκπαιδευτικό κίνημα από τα μαθητικά της χρόνια.

 

 

ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986. Την τελευταία δεκαετία εργάζεται ως κινηματογραφιστής συμμετέχοντας σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές ταινιών, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Είναι μέλος της ειδησεογραφικής συνεταιριστικής επιχείρησης alterthess.gr και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος (ΕΚΒΕ).

 

 

ΚΑΛΟΥΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Φοιτητής Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων ΑΠΘ, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου. Μέλος της ΕΑΑΚ, του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι 35 ετών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται ως σχεδιαστής σε κατασκευαστική εταιρεία. Ενεργός στο κίνημα από τα φοιτητικά του χρόνια. Είναι μέλος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς.

 

 

ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Μεγάλωσε στην Άνω Τούμπα και έζησε στην Άνω Πόλη. Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Ως φοιτητής και μέλος της ΕΑΑΚ συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα του 2006-2007 και ως μέλος του ΝΑΡ, της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κινήματα ενάντια στα μνημόνια, την ανεργία και την επισφάλεια. Είναι εργαζόμενος σε συνεργατικό βιβλιοπωλείο και εκδοτικό οίκο της πόλης.

 

 

ΚΑΣΑΒΙΕΧΑ ΓΚΡΑΤΣΙΕΛΑ

Καθηγήτρια Ισπανικής Φιλολογίας και Ιταλικής Γλώσσας. Γεννήθηκε στην Ουρουγουάη. Υπήρξε οργανωμένη στην Αριστερά από φοιτήτρια. Ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, ενταγμένη σε οργανώσεις του τροτσκιστικού χώρου. Σταθερά δίπλα στις μειονότητες και τους/τις καταπιεσμένους/νες. Πάντα ανήσυχη και ποτέ δεδομένη.

 

ΚΑΣΙΟΥΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 18 χρόνια. Επαγγελματίας ηθοποιός, μέλος του ΣΕΗ, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε ΚΔΑΠ, τελειόφοιτη Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

 

 

ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ιδιωτικός υπάλληλος, απόφοιτος οικονομικών επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα ως μέλος του ΔΣ του ΣΦ ΠΑΜΑΚ, καθώς και στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 2008 και του 2011. Ενεργός σε ζητήματα γειτονιάς και ανεργίας – επισφάλειας, έχει συμμετάσχει στην πρωτοβουλία κατοίκων Τούμπας, στο δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων και στο Generation 400. Μέλος της γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

 

 

ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ

Πτυχιούχος Φυσικός ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, εργαζόμενος ως ερευνητής με κύριο αντικείμενο ενδιαφέροντος την ποιότητα αέρα στην Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΣΦ Φυσικού και του Ενιαίου Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Φυσικού.

 

ΚΑΤΣΑΡΕΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, συμμετέχει στην Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και στο Στέκι Μεταναστ(ρι)ών. Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Βιβλίου-Χάρτου. Συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους εργαζομένους της ΒΙΟΜΕ και στον Συντονισμό Δράσης Ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα Απελευθερωμένα Ωράρια.

 

 

ΚΛΕΙΤΣΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Συμμετέχει στο κίνημα ενάντια στον σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση. Αρθρογραφεί και παίρνει μέρος σε πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤ* ανθρώπων. Συμμετέχει στην ομάδα γυναικών «Μαχητικές και Ελεύθερες» και είναι μέλος της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης – Ξεκίνημα.

 

 

ΚΛΟΚΙΔΟΥ ΓΙΟΥΛΗ

Γεννήθηκε το 1970 στη Βέροια. Από τη δεκαετία του ’90 είναι μόνιμα εγκατεστημένη στη Θεσσαλονίκη. Μόνιμη εκπαιδευτικός στα ΕΠΑΛ σχεδόν 20 χρόνια στον Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας και ενεργό μέλος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στις εκλογές της οποίας συμμετέχει με το ψηφοδέλτιο των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών και πτυχίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ. Μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών πολιτικών μηχανικών, με ενεργή συνδικαλιστική δράση μέσα από το δίκτυο των σχημάτων ΕΑΑΚ και διαρκή συμμετοχή τόσο στα φοιτητικά κινήματα, όσο και στις κινητοποιήσεις του κλάδου των μηχανικών.

 

 

ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑ ΑΣΠΑΣΙΑ

Απόφοιτη τμήματος πολιτικών επιστημών του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου. Απόφοιτη ΙΕΚ διοίκησης επιχειρήσεων. Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος σε εταιρεία ειδών συσκευασίας. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και αποτελεί μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, καθώς και του Στεκιού Μεταναστ(ρ)ιών Θεσσαλονίκης.

 

 

ΚΡΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΑΛΕΚΑ)

Είναι εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε το 1963 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στην Δράμα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αφορούν τα δικαιώματα και τα δημόσια αγαθά (δικαιώματα των προσφύγων, δικαίωμα στο νερό και στην μετακίνηση μέσα από το SOSτε το νερό, καμπάνια για τον ΟΑΣΘ).

 

ΚΡΙΤΣΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Συνταξιούχος οικοδόμος. Μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Συνταξιούχων «Συσπείρωση». Συμμετέχει στο εργατικό κίνημα από παιδί που εργαζόταν ως οικοδόμος. Μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας και ιδρυτικό μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

ΚΥΡΙΛΛΙΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

Μεταφράστρια. Απόφοιτη Θεολογικής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Αρχαίας Ιστορίας του Università degli studi di Bologna και στο τμήμα Ιταλικής φιλολογίας του ΑΠΘ. Ενεργή συμμετοχή στο αντιφασιστικό και φεμινιστικό κίνημα. Μέλος της συλλογικότητας «Πόλεις». Μεταφράσεις και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

 

 

ΛΕΪΣΟΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Μεταπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ. Μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης.

 

ΛΙΓΑΣΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στον Άγιο Φανούριο, σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ. Είναι πατέρας δύο αγοριών 21 & 19 ετών, εργάζεται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου και εκλέγεται από το 2007 στο ΔΣ του Σωματείου. Είναι μέλος της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» (ΚΑΡ) και της Π.Ο. «Κόκκινο Νήμα».

 

 

ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Απόφοιτος Παν/μίου Πατρών. Εργάστηκε επί 16 χρόνια ως υπάλληλος στον δήμο Θεσ/νίκης και επί 12 χρόνια ως μαθηματικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου και υπήρξε μέλος των Παρεμβάσεων ΔΕ. Ως μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσ/νίκης δραστηριοποιείται σε αντικαπιταλιστικά, αντιφασιστικά και αντιπολεμικά κινήματα της πόλης, καθώς και στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, κυριακάτικη αργία κα. Ως συνταξιούχος, είναι αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ του σωματείου συνταξιούχων Θεσ/νίκης «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».

 

 

ΜΑΤΖΑΡΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Αποφοίτησε από το Γεν. Λύκειο Ν. Μουδανιών Χαλκιδικής το 1985. Τελείωσε την Σχολή Βρεφονηπιοκομίας. Εργάζεται ως υπάλληλος γραφείου στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος του σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή». Συμμετέχει στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

 

ΜΕΖΙΛΤΣΟΓΛΟΥ ΡΕΝΑ (Δ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ)

Γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη. Ιδρυτικό μέλος της Αντιφασιστικής Επιτροπής Τούμπας. Συμμετείχε στον Συντονισμό κατοίκων/συλλογικοτήτων Τούμπας ενάντια στις διακοπές ρεύματος/νερού και τους πλειστηριασμούς. Συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ νεολαίας Art Against Fascism. Κατοικεί στην ανατολική Θεσσαλονίκη και παλεύει με το τέρας της ανεργίας. Μέλος της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης – Ξεκίνημα.

 

 

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Απόφοιτη Νομικής Σχολής ΔΠΘ. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων ΕΑΠ. Εργαζόμενη στον κλάδο του πολιτισμού – τουρισμού. Μέλος του Δικτύου Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης.

 

 

ΜΠΑΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μάχιμος δικηγόρος (δικηγόρος ΒΙΟΜΕ, πρώην εργαζομένων στις εφημερίδες ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ). Μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μέχρι τον Δεκέμβριο του έτους 2017. Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στο δημοψήφισμα για τη (μη) ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη. Μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης.

 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Απόφοιτη του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας ΤΕΙΘ. Σήμερα είναι εκπαιδευτικός στη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση, όπου και δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά ως μέλος της Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Ενότητας. Έχει διατελέσει Γραμματέας και Πρόεδρος του Π.Τ. Θεσ/νίκης της Πανελλήνιας Ενωσης Αναπληρωτών Επαιδευτικών. Οργανωτική Γραμματέας και Ταμίας της Π.Ε.Α. Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΤΕΙ Αισθητικής Β. Ελλάδας. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Καθηγητών σε διαθεσιμότητα Θεσ/νίκης.

 

 

ΜΠΑΝΤΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

Φιλόλογος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια γλωσσολογίας και πρώην εργαζόμενη στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ. Από το 2011 μέχρι σήμερα δασκάλα της ομάδας μαθημάτων Εκτός Τάξης του Στεκιού Μεταναστών. Μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης.

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ

Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στον Βόλο, έχοντας ενεργή συμμετοχή στα τοπικά κοινωνικά κινήματα (φοιτητικό, περιβαλλοντικοί αγώνες, αντιφασιστική κίνηση κα.). Το 2016 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και στο 5ο διαμέρισμα όπου γεννήθηκε. Εργάζεται σε τεχνικό γραφείο, είναι μέλος της διαχειριστικής ομάδας του χώρου «ΤΑΚΙΜ» και ασχολείται με τα ζητήματα της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Μέλος της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης – Ξεκίνημα.

 

ΠΑΪΣΙΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ

Αρχιτέκτονας μηχανικός, μισθωτή εργαζόμενη σε τεχνικό γραφείο, απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας με ενεργή συνδικαλιστική δράση, μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

 

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε για πάνω από είκοσι χρόνια στον χώρο του βιβλίου ως βιβλιοπώλης και βιβλιοϋπάλληλος. Υπήρξε ενεργή συνδικαλίστρια. Μέλος και στέλεχος παλιότερα του Συνασπισμού της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε εθελοντικά σε διάφορες δράσεις στο προσφυγικό. Στο παρόν, εργάζεται σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και παραμένει ανένταχτη.

 

 

ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΙΛΙΑ)

Εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση, απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και ενεργή συμμετοχή στα φοιτητικά κινήματα. Μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και της Ομάδας Μαθημάτων «Εκτός Τάξης» του Στεκιού Μεταναστ(ρι)ών.

 

ΠΑΡΔΑΛΗ ΜΑΡΙΑ

Ιδιωτική υπάλληλος, λογίστρια, ιδρυτικό μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και του Στεκιού Μεταναστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

 

 

ΠΑΤΚΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ

Καθηγήτρια Πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σπούδασε Φυσική με μεταπτυχιακό στην Ηλεκτρονική Φυσική. Υπήρξε Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και μέλος Σχολικής Επιτροπής (2010-13). Παραμένει ως σήμερα μέλος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Μέλος του ΔΣ της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονικης (2013-2016). Συμμετείχε σε φεμινιστικές ομάδες και οργανώσεις (Γραμματεία Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΝ, Δίκτυο Γυναικών Θεσσαλονίκης και Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ). Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015.

 

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Εκπαιδευτικός

 

ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον καιρό της μεταπολίτευσης, σπούδασε ιατρική στην Περούτζια και πήρε την ειδικότητα Νεφρολογίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Γνώρισε το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης από την ίδρυσή του και έζησε την ανάπτυξη του πρωτοφανούς κινήματος για προσφορά φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους Έλληνες και ξένους. Εργάζεται ως επικουρική νεφρολόγος στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

 

 

ΣΑΚΑΛΗ ΟΛΓΑ

Εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως αρχαιολόγος-μουσειολόγος με ειδίκευση στον τομέα της μουσειακής εκπαίδευσης. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) (2014-2017) και αιρετό μέλος σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Τα τελευταία χρόνια, ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΑ, δραστηριοποιείται σε θέματα σχετικά με την προστασία και ανάδειξη των μνημείων απέναντι στις πολιτικές απαξίωσης και εκποίησής τους.

 

 

ΣΑΝΗ ΑΜΑΛΙΑ

Φοιτήτρια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σπουδάστρια στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως μουσικός. Ενεργή στο φοιτητικό κίνημα, το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενώ συμμετέχει σε αντιρατσιστικές και αντισεξιστικές δράσεις.

 

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΛΕΚΟΣ

Νοσηλευτής ΨΝΘ

 

 

ΣΤΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Εργαζόμενος καλλιτέχνης- μουσικός. Σπούδασε Οικονομικά στο ΔΕΟΠΣ ΠΑΜΑΚ, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Πολ. Επ. ΑΠΘ και συμμετέχει ενεργά στα κοινά της πόλης.

 

 

ΣΩΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Μάχιμος Δικηγόρος, μέλος της Traveling Light – Ομάδας Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστ(ρι)ών, της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και του Στεκιού Μεταναστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης.

 

ΤΙΚΤΑΠΑΝΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΛΙΖΑ)

Aρχιτέκτων, ελεύθερη επαγγελματίας, απόφοιτη του ΑΠΘ. Κατάγεται από τη Δράμα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Τα κύρια ενδιαφέροντά της σε σχέση με την πόλη είναι ο δημόσιος χώρος και η αρχιτεκτονική.

 

 

ΤΣΙΒΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Ηλεκτρολόγος μηχανικός, απόφοιτος ΤΕΙ, εργαζόμενος στον Δήμο Καλαμαριάς.Συμμετέχει σε τοπικά κινήματα για την διαφύλαξη των κοινών αγαθών και σε εργασιακά σωματεία στον χώρο δουλειάς του. Έχει εκλεγεί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.

 

 

ΤΣΙΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο Βασίλης Τσιράκης είναι απόφοιτος του Φυσικού τμήματος του ΑΠΘ και από το 1990 εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αρθρογραφεί για θέματα τέχνης και πολιτισμού στον περιοδικό τύπο και στο διαδίκτυο και είναι συγγραφέας πέντε μυθιστορημάτων, ενός θεατρικού έργου και δημιουργός τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους. Από τα ιδρυτικά μέλη του Κέντρου Ιστορικών Κοινωνικών Μελετών Θεσσαλονίκης «Βαρδάρης».

 

ΦΤΕΡΓΙΩΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Αποφοίτησε από το Μαθηματικό τμήμα του Α.Π.Θ. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μέλος της Συνάντησης για την Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά.

 

 

ΧΑΜΠΑΛΑΕΒΑ ΛΕΝΑ

Με καταγωγή από οικογένεια Ποντίων προσφύγων της Γεωργίας, ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος σε λογιστικό γραφείο. Ασχολείται με τα κοινά από το 2011 ως μέλος του Σχολείου Αλληλεγγύης «Οδυσσέας» και της θεατρικής του ομάδας. Είναι επίσης μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, καθώς και της Κουζίνας Αλληλεγγύης.

 

 

ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

Φοιτήτρια Κτηνιατρικής ΑΠΘ με έντονη συνδικαλιστική δράση στον ΣΦ Κτηνιατρικής και μέλος του ΔΣ. Συμμετέχει στη Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη.

 

ΨΑΛΤΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

Συνταξιούχος ΑμεΑ

 

 

ΨΑΛΤΟΥ ΝΙΚΟΣ

Διανομέας στον κλάδο του επισιτισμού, μέλος του συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων τουριστικών-επισιτιστικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής, απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ, με ενεργή συνδικαλιστική δράση και συμμετοχή στα φοιτητικά κινήματα.

 

 

ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Φοιτήτρια της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ με ενδιαφέρον στον τομέα της θρησκειολογίας. Ενταγμένη στο χώρο της αριστεράς και των κινημάτων από μαθήτρια. Έχει συμμετάσχει στην περιβαλλοντική οργάνωση «Κρουσίδα Γη».

 

 

  

 

Άξονες δράσης

Άμεσοι στόχοι μας είναι να στεκόμαστε, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, εμπόδιο στη χρήση του Δήμου ως όργανο του κεφαλαίου, να ανοίξουμε νέα πεδία δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων, καθώς και να επεξεργαστούμε, να προβάλλουμε μέσα από το Δήμο και όπου το καταφέρουμε να επιβάλλουμε μαζί με τα τοπικά κινήματα συγκεκριμένα αιτήματα και διεκδικήσεις. Με αυτή την προσέγγιση, το δημοτικό σχήμα θα ανασυντάσσει και θα προτείνει ένα διαρκώς ανοικτό και εξελισσόμενο μεταβατικό πρόγραμμα για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από την παρακάτω, προσωρινή, αφετηρία.

 

Με τους φτωχούς, για τους φτωχούς

Η κρίση και η ανεργία από τη μια, η νεοφιλελεύθερη διαχείρισή τους από την άλλη, απέκλεισαν χιλιάδες άνεργους κι εργαζόμενους της πόλης μας από την πρόσβαση στα στοιχειώδη: την εργασία, την υγεία, ακόμα και τη στέγη, το ρεύμα, την αξιοπρεπή τροφή. Πρώτο καθήκον μας λοιπόν, μέσα κι έξω από το Δήμο, παραμένει η αλληλεγγύη: κανένας συμπολίτης και καμία συμπολίτισσά μας, ντόπιος ή πρόσφυγας, να μείνει ούτε μια μέρα ακόμα χωρίς σπίτι, ρεύμα, νερό, φαγητό, περίθαλψη, αξιοπρέπεια. Δεν μπορείς όμως να είσαι με τους φτωχούς, αν δεν είσαι ενάντια στους πλούσιους: οι πόροι για την ανακούφιση των φτωχών πρέπει να έρθουν από τις επιχειρήσεις που κερδίζουν τόσο καιρό από τους μισθούς πείνας και την εκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης.

Άμεση αντιμετώπιση της αστεγίας και της έλλειψης βασικών αγαθών (πρόσβαση σε ρεύμα, νερό, διατροφή), με επιστράτευση όσων δημοτικών πόρων χρειάζονται, με ενεργοποίηση, συντονισμό & στήριξη των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης, με επίταξη αχρησιμοποίητων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.

Ανοιχτές δομές φιλοξενίας για όλους τους αστέγους, χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση (όπως π.χ. για τους «χωρίς χαρτιά»). Διατήρηση των υφιστάμενων χώρων και διαμερισμάτων φιλοξενίας.

Επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος σε κάθε λαϊκή κατοικία, με την υποστήριξη του Δήμου.

Αποκεντρωμένα δωρεάν εστιατόρια στις γειτονιές, με όρους ισότιμης συνύπαρξης, συμμετοχής και αξιοπρέπειας όσων τα χρειάζονται, ώστε να εξαφανιστεί η ανάγκη για φιλανθρωπικά συσσίτια.

Εγκατάσταση δημόσιων βρυσών σε όλη την πόλη, με την αξιοποίηση και των ιστορικών κρηνών.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη μέσω αποκεντρωμένων δημοτικών ιατρείων για τους αποκλεισμένους από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Υποστήριξη των ενοικιαστών/τριών της πόλης, ώστε να προστατεύονται από την κερδοσκοπία και να μπορούν να βρουν αξιοπρεπή σπίτια σε λογική τιμή. Πόλη φιλική και προσιτή στους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους ανέργους. Τουρισμός με προτεραιότητα και σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες.

Έλεγχος των ενοικίων και διεκδίκηση επιβολής ορίων (μέσω νομικών περιορισμών ή, όσο αυτό δεν γίνεται, εκστρατειών, καταγγελιών, αντικινήτρων, υποστήριξης των ενοικιαστών στην κατεύθυνση της αυτομείωσης ενοικίου).

Καταγραφή όλων των κενών οικημάτων και διεκδίκηση της υποχρεωτικής αξιοποίησης όσων βρίσκονται στην ιδιοκτησία τραπεζών, ασφαλιστικών ή δημόσιων οργανισμών για τις κοινωνικές ανάγκες. Να επιβληθεί η υποχρεωτική παραχώρηση σε όσους τους έχουν ανάγκη -ή αντίστοιχα να νομιμοποιηθεί η ελεύθερη χρήση- όλων των χώρων που διατηρούνται κενοί για λόγους κερδοσκοπίας, ανεβάσματος των τιμών, γραφειοκρατικών ή ιδιοκτησιακών κωλυμάτων κοκ. Να στηριχτούν οι καταλήψεις στέγης από αστέγους που χρησιμοποιούν τέτοιους χώρους για τις ανάγκες τους.

Έλεγχος και περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να μην λειτουργεί ως πεδίο κερδοσκοπίας του κεφαλαίου και κίνητρο αύξησης των ενοικίων. Απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης από νομικά πρόσωπα και περιορισμό μίας μίσθωσης ανά ΑΦΜ.

Απόρριψη ή ανασχεδιασμός των σχεδίων ανάπλασης συνοικιών (gentrification), όταν αυτά τείνουν να επιβάλλουν εμπορικές ή τουριστικές χρήσεις εις βάρος της οικιστικής.

Δημόσια, ποιοτικά, προσβάσιμα για όλους/ες μέσα μεταφοράς.

Αποκλειστικά δημόσιος φορέας για όλα τα μέσα μεταφοράς, με συμμετοχή του Δήμου και της κοινωνίας στη διαχείριση.

Ριζική ενίσχυση της λεωφορειοκίνησης, με πυκνά δρομολόγια, επέκταση ωραρίου τις νυχτερινές ώρες, νέα οχήματα και αποκλειστικές λεωφορειολωρίδες.

Επέκταση της δωρεάν μετακίνησης από τους ανέργους στους/ις εργαζόμενους/ες που αμείβονται με το βασικό και χρειάζονται λεωφορείο για τη δουλειά τους.

Ανασχεδιασμός του Δημοτικού Προϋπολογισμού στην κατεύθυνση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης

Άμεση κλιμάκωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών και φόρων στη μέγιστη επιτρεπόμενη κλίμακα 1 προς 10 και διεκδίκηση μεγαλύτερης κλίμακας, ώστε να επιβαρυνθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις, να ελαφρυνθούν οι λαϊκές κατοικίες και να απαλλαχθούν οι άνεργοι/ες και όσοι ζουν στο όριο της φτώχειας.

Διεκδίκηση της άμεσης επαναφοράς των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στα επίπεδα του 2008, πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Καμία δανειοδότηση του Δήμου από κερδοσκοπικά κεφάλαια. Ενίσχυση και αξιοποίηση του δημόσιου Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών των Δήμων.

Για μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά δίκαιη πόλη

Απέναντι στην περιβαλλοντική ευαισθησία αυτών που ανησυχούν για τα πλαστικά καλαμάκια αλλά προσκυνούν την Eldorado, εμείς αντιπροτείνουμε ένα ριζοσπαστικό οικολογικό πρόγραμμα, το οποίο θα εστιάζει όχι στην κατανάλωση, αλλά στην παραγωγή – και κατ’ επέκταση σε αυτούς που ελέγχουν την παραγωγή. Τα «σκουπίδια» για παράδειγμα, πριν καταλήξουν σε έναν παραγεμισμένο πράσινο ή μπλε κάδο, πριν καν τα αγοράσει ο καταναλωτής (ως εμπορεύματα μίας ή περιορισμένης χρήσης), κάποιος τα έχει σχεδιάσει και παράξει, με σκοπό πάντα το κέρδος. Μόνο παρεμβαίνοντας εκεί, στην παραγωγή των εμπορευμάτων, μπορούμε να περιορίσουμε ριζικά τον όγκο των αποβλήτων και μαζί το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος της διαχείρισής τους. Στον αντίποδα της οικολογίας των πλουσίων που ρίχνει την ευθύνη στην υπερκατανάλωση ή τον υπερπληθυσμό των φτωχών, ιχνηλατούμε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, επαναπροσδιορίζοντας την ίδια την έννοια του περιβάλλοντος, ώστε αυτή να περιλαμβάνει «το σύνολο των συνθηκών της ζωής στις κοινότητές μας – τον αέρα και το νερό, τις ασφαλείς δουλειές για όλους με δίκαιους μισθούς, την κατοικία, την εκπαίδευση, την υγεία, τις ανθρώπινες φυλακές, την ισότητα, τη δικαιοσύνη».

Προστασία και αύξηση των ελεύθερων, προσβάσιμων, πράσινων χώρων της πόλης.

Αυστηρός περιορισμός κάθε ανοικοδόμησης στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, ειδικά σε δημόσια οικόπεδα. Ανακατεύθυνση της οικοδομικής δραστηριότητας στην αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων.

Απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από το Δήμο, απελευθέρωση των αντίστοιχων δημόσιων χώρων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Διατήρηση του περιαστικού δάσους, των ανοιχτών ρεμάτων, των φυσικών οικότοπων και των χώρων πρασίνου εντός της πόλης, ενοποίηση και προστασία, χωρίς πολυδάπανα προγράμματα «ανάπλασης» και «ανάδειξης».

Συλλογικοποίηση των αστικών χώρων, με ελεύθερη πρόσβαση και ενθάρρυνση της χρήσης των ελεύθερων χώρων και του αστικού πράσινου, ενίσχυση αστικών και περιαστικών καλλιεργειών.

Ενάντια στο κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής, μετακίνησης, ανάπτυξης.

Αποφυγή έργων από-τα-πάνω ανάπλασης, gentrification και γενικά αλλοίωσης του αστικού ιστού.

Απόρριψη των φαραωνικών «αναπτυξιακών» έργων (όπως η μετεγκατάσταση του Α.Π.Θ., του Σταθμού, τα σχέδια για «πλωτό» Αξιό κ.α.), τα οποία υπηρετούν ανάγκες του κεφαλαίου, με δυσανάλογο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.

Περιορισμός της κυριαρχίας του ΙΧ, με απόδοση χώρου σε αποκλειστική κίνηση λεωφορείων, ποδηλάτων και πεζών.

Υποστήριξη της ανάπτυξης δικτύου τραμ, άμεση ενίσχυση των αστικών λεωφορείων και της θαλάσσιας συγκοινωνίας.

Δραστικός περιορισμός του όγκου των απορριμμάτων και ριζικός ανασχεδιασμός όλης της διαδικασίας συλλογής, ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση και την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κόστους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να στηριχτεί μόνο στην ενεργοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων, το δημόσιο έλεγχο όλης της αλυσίδας ανακύκλωσης και τη συνεργασία με μικρά συνεργατικά εγχειρήματα, ενάντια στο σημερινό μοντέλο που βασίζεται στην κυριαρχία μεγάλων ιδιωτικών εταιριών, την καθετοποίηση και το κέρδος. Μέσω μιας τέτοιας αλλαγής, ο Δήμος θα μπορεί να επιτύχει την αποκλιμάκωση της διαδικασίας συλλογής των απορριμμάτων, την ελάφρυνση του αστικού περιβάλλοντος και του οδικού δικτύου από το βάρος της κυκλοφορίας των απορριμματοφόρων, την ανακατεύθυνση της εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων σε πιο παραγωγικές κατευθύνσεις και τη μείωση της πίεσης στους χώρους απόθεσης.

Αυστηρός περιορισμός -στην κατεύθυνση της απαγόρευσης- των συσκευασιών μίας χρήσης και ιδιαίτερα των πλαστικών (ενδ. πλαστικές σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, ποτήρια, μη επιστρεφόμενες φιάλες). Ο περιορισμός αυτός θα γίνεται στην πηγή, δηλ. στις επιχειρήσεις που τις παράγουν ή τις διαθέτουν. Υποχρεωτική στροφή στις επαναχρησιμοποιούμενες και επιστρεφόμενες συσκευασίες μικρού κόστους.

Δίκαιη κλιμάκωση των τελών καθαριότητας με δραστική αύξηση στις επιχειρήσεις που παράγουν-προωθούν απορρίμματα.

Ριζική αλλαγή του μοντέλου ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή και πολλαπλούς κάδους, συλλογικές πρακτικές κομποστοποίησης, συλλογή λαδιών και άλλων αξιοποιήσιμων απορριμμάτων, προώθηση της επανάχρησης.

Μικρής κλίμακας αποκεντρωμένοι χώροι απόθεσης απορριμμάτων με συναίνεση και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Καμία σκέψη για δημιουργία εργοστασίου καύσης.

Το σχήμα μας και ο Δήμος στο πλευρό των πραγματικών οικολογικών κινημάτων, αυτών που υπερασπίζονται τη φύση, την υγεία, τους ελεύθερους χώρους, τα κοινά αγαθά από τη λεηλασία και την υπαγωγή τους στον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο κίνδυνο για το περιβάλλον όλης της περιοχής. Απαιτούμε την άμεση αθώωση όλων των αγωνιστών και αγωνιστριών που διώκονται.

Με τα κοινά αγαθά, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Τα μνημόνια δεν ήταν μόνο φόροι και μειώσεις μισθών. Πρώτα από όλα, ήταν η προσπάθεια του κεφαλαίου με στόχο να κλέψει ό,τι δημόσιο και κοινό αγαθό είχε απομείνει -τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους δρόμους, την ενέργεια, την παραλία, τους ελεύθερους χώρους, ακόμα και το νερό- για να σώσει την κερδοφορία του: αυτό δηλαδή που κομψά σήμερα ονομάζεται «ανάπτυξη». Η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου υποστήριξε με ζέση αυτή τη νέα διαδικασία πρωταρχικής συσσώρευσης, στεκόμενη με «ειλικρίνεια και θάρρος» με την πλευρά των πλούσιων και των αστών, στους οποίους άλλωστε ανήκει. Εμείς από την άλλη, ονειρευόμαστε ένα Δήμο που θα μπαίνει μπροστά -με τις αποφάσεις, τους ανθρώπους, ακόμα και τις μπουλντόζες του- στη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των βασικών υποδομών, του νερού, των συγκοινωνιών, της ενέργειας, των ελεύθερων χώρων.

Αγώνας για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων χώρων και υποδομών.

Απένταξη όλων των δημόσιων κτηρίων από το Υπερταμείο.

Ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της Αγοράς Μοδιάνο, της καρδιάς της ιστορικής αγοράς της πόλης. Διεκδίκηση της ιδιοκτησίας της από το Δήμο, διατήρηση της χρήσης της ως αγορά τροφίμων με μικρά καταστήματα, με προτεραιότητα στα συνεργατικά εγχειρήματα.

Πάλη για την ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων δικτύων ενέργειας, επικοινωνιών, μεταφορών, του αεροδρομίου και του λιμανιού της πόλης, τις οποίες ολοκλήρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διατήρηση και αποκατάσταση της ελεύθερης πρόσβασης και τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών του λιμανιού για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς, χωρίς ενοικίαση ή κερδοσκοπία.

Ανυποχώρητος αγώνας για το δημόσιο χαρακτήρα της ύδρευσης, με αποκλειστικά δημόσια ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ, συμμετοχή και έλεγχο από τους Δήμους και την κοινωνία.

Κατοχύρωση ή διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των ελεύθερων χώρων εντός της πόλης.

Αποτροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης και οικοδόμησης όποιου ελεύθερου χώρου έχει απομείνει στην πόλη, όπως η νέα παραλία, τα πάρκα, το δάσος, τα ρέματα, οι πλατείες, τα στρατόπεδα, τα αδόμητα οικόπεδα, μέσω πώλησης, ενοικίασης ή παραχώρησης.

Διασφάλιση της συντήρησης, της καθαριότητας και της ποιότητας των δημόσιων χώρων, εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης, ενθάρρυνση της συλλογικής χρήσης.

Υπεράσπιση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα όλου του παραλιακού μετώπου και της ελεύθερης πρόσβασης με ήπιες χρήσεις, χωρίς περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Αποτροπή κάθε έμμεσης, νόμιμης ή παράνομης, ιδιωτικοποίησης των ελεύθερων χώρων μέσω της κατάληψής τους από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων ή άλλες εμπορικές χρήσεις.

Επαναπροσδιορισμός, με ανοιχτή διαβούλευση, των όρων εμπορικής χρήσης των δημόσιων χώρων, με σεβασμό της προσβασιμότητας, του ιστορικού χαρακτήρα και της δημόσιας αισθητικής. Αυστηρή τήρηση του νέου πλαισίου, με άμεση αφαίρεση όλων των αυθαίρετων κατασκευών και μεγάλα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν εις βάρος του δημόσιου χώρου.

Να μην γίνει ο Δήμος ένα νέο όχημα ιδιωτικοποίησης μέσω του «Κλεισθένη».

Καμία συμμετοχή του Δήμου σε επιχειρηματικά σχήματα για την ηλεκτροπαραγωγή ή άλλη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία γύρω από τα κοινά αγαθά.

Όχι στη συμμετοχή κερδοσκόπων ιδιωτών της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επιστροφή της ανακύκλωσης σε δημόσια-δημοτική ιδιοκτησία και έλεγχο. Πρόσληψη των εργαζομένων σε αυτή με το καθεστώς του δημοτικού υπάλληλου, άμεση βελτίωση των φριχτών όρων εργασίας τους.

Δουλειά με αξιοπρέπεια, δουλειά για όλους

Όταν η κρίση περιόρισε τα κέρδη των επιχειρήσεων, αυτές δεν δίστασαν να μας πετάξουν στην ανεργία: και μάλιστα, ειδικά τις γυναίκες, ακόμα περισσότερο τους νέους και ακόμα χειρότερα στη Θεσσαλονίκη. Τώρα, η νέα φάση της γιαλαντζί «μεταμνημονιακής» ανάπτυξης -με σημείο αφετηρίας τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές σχέσεις, την απουσία δικαιωμάτων- απειλεί να μονιμοποιήσει τη φτώχεια των εργαζομένων, καταδικάζοντας τις επόμενες γενιές να ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες. Σε αυτή τη συνθήκη, χρειαζόμαστε ένα Δήμο που να στέκεται δίπλα στους ανέργους και τους εργαζόμενους (πρώτα φυσικά στους δικούς του εργαζόμενους), να στηρίζει τους αγώνες τους και διευρύνει με την πολιτική και τους πόρους τις δυνατότητες για νέες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Προάσπιση και επαναδιεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δήμο.

Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένων του Δήμου, κατάργηση επισφαλών σχέσεων εργασίας (εργολαβιών, συμβάσεων ορισμένου χρόνου κοκ).

Κοινή δράση με σωματεία και άλλες συλλογικότητες εργαζομένων για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, του ωραρίου, της κυριακάτικης αργίας, κόντρα σε απολύσεις, διώξεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Έμπρακτη υποστήριξη ανακτημένων επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει και περνούν στα χέρια των εργαζομένων, και των άλλων συνεργατικών εγχειρημάτων.

Προνομιακή αγορά των προϊόντων τους από το Δήμο και τις δομές του.

Παροχή κοινών πόρων -όπως κτίρια και άδειες- για παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους.

Περιορισμός δημοτικών τελών και φόρων.

Δεσμευτικό σύμφωνο ποιότητας, με την εγγύηση και τον έλεγχο του Δήμου, για τις τοπικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις τουριστικές επιχειρήσεις εστίασης και στέγασης, το οποίο θα τις κατευθύνει (μεταξύ άλλων):

στην απορρόφηση τοπικών, ποιοτικών προϊόντων μικρών και συνεργαζόμενων παραγωγών, με στόχο τη διάχυση του οφέλους από τον τουρισμό στις τοπικές κοινωνίες,

στην προστασία των εργατικών δικαιωμάτων,

στον αυστηρό περιορισμό του περιβαλλοντικού κόστους (κατανάλωση ενέργειας και νερού, παραγωγή απορριμμάτων).

Για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, ενάντια σε ιμπεριαλισμό, φασισμό και εθνικισμό

Το πρόγραμμα μας αντιπαρατίθεται με τον ιμπεριαλισμό, τους διεθνείς οργανισμούς του, την απειλή του πολέμου, το μιλιταρισμό, τον εθνικισμό -με έμφαση στον ελληνικό εθνικισμό-, το φασισμό. Συμμετέχουμε σε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε συντονισμό με μαχητικές/ριζοσπαστικές δυνάμεις της πόλης.

Θεσσαλονίκη ελεύθερη από τις ΝΑΤΟϊκές εγκαταστάσεις και τους κινδύνους που συνεπάγονται για τους λαούς της περιοχής.

Απομάκρυνση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου.

Καμία εγκατάσταση νατοϊκής ή άλλης βάσης στην ευρύτερη περιοχή και την χώρα.

Καμία παραχώρηση χώρων και υποδομών της πόλης, όπως το λιμάνι, στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς.

Πάλη ενάντια στις εξοπλιστικές δαπάνες και αξιοποίηση των πόρων στις κοινωνικές ανάγκες.

Αποκατάσταση και ανάδειξη του πολυεθνικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της ιστορίας της πόλης μας.

Ανάδειξη της παρουσίας και της μνήμης όλων των ιστορικών, εθνικών και θρησκευτικών ομάδων της πόλης (χριστιανών, μουσουλμάνων, εβραίων, Ελλήνων, Βουλγάρων, Σλαβομακεδόνων, Τούρκων, Ρομά, Αρμένιων κοκ), μέσω της διατήρησης ή της αποκατάστασης των μνημείων τους, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιστορικής έρευνας κα.

Ανάδειξη του Ολοκαυτώματος των Θεσσαλονικέων Εβραίων και γενικότερα των εγκλημάτων των ναζί και των Ελλήνων συνεργατών τους στην πόλη. Δημιουργία ζωντανών χώρων μνήμης, κατά προτεραιότητα στους χώρους όπου έζησε και μαρτύρησε η εβραϊκή κοινότητα, όπως είναι ο Παλιός Σταθμός, η Πλατεία Ελευθερίας, το Πανεπιστήμιο, οι χώροι των συναγωγών και των οικισμών-γκέτο. Όχι στην «τουριστοποίηση» της ιστορικής μνήμης και τα μουσεία-εμπορικά μεγαθήρια που δεν σέβονται το ιστορικό πλαίσιο και το περιβάλλον.

Συντονισμός με τις άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά, στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως ζώνης ελεύθερης από ναζιστές και φασίστες.

Απομάκρυνση των γραφείων των ναζιστικών συμμοριών.

Καμία νομιμοποίηση της παρουσίας ναζιστών εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άμεση υλική προστασία και ηθική υποστήριξη κάθε θύματος ή στόχου των φασιστών.

Αποχή του Δήμου από τη διοργάνωση και πολιτική καταδίκη των εθνικιστικών εκδηλώσεων, με ανιστορικό και μισαλλόδοξο περιεχόμενο, όπως τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και άλλες ακροδεξιές φιέστες.

Αποκατάσταση του διεθνή και διεθνιστικού προσανατολισμού της σημερινής Θεσσαλονίκης.

Ουσιαστική αδελφοποίηση με πόλεις από όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με πολιτιστικές και πολιτικές ανταλλαγές, δράσεις αλληλεγγύης κοκ.

Συντονισμός με προοδευτικούς δήμους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με στόχους την κοινή πάλη ενάντια στο ρατσισμό-εθνικισμό-φασισμό, τη λιτότητα και τη βαρβαρότητα που γεννά και αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα.

Ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμικού πλούτου που φέρνει στην πόλη η παρουσία νέων μεταναστών/τριων και προσφύγων.

Δημοκρατία στη βάση, με τη συμμετοχή των πολλών

Οι μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη και στη συνέχεια του Κλεισθένη, ακύρωσαν εν πολλοίς τη δυνατότητα αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας παρά φύση Δήμους-τέρατα, χωρίς αντιστοίχιση με τους τόπους που οι άνθρωποι ζουν κι εργάζονται. Απέναντι σε ένα Δήμο-όργανο ή καρικατούρα του αστικού κράτους, παλεύουμε να ανοίξουμε χώρους ελευθερίας, δημοκρατίας, συμμετοχής των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε θεσμοθετημένη διαδικασία και διεκδικώντας νέα πεδία παρέμβασης.

Συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, κοινωνικός έλεγχος του Δήμου.

Πραγματοποίηση συνελεύσεων σε επίπεδο κοινότητας (ή χαμηλότερο, όπου αυτό είναι πιο πρακτικό και εξασφαλίζει την άμεση συμμετοχή) και σεβασμό των αποφάσεών τους από τα Δημοτικά όργανα.

Διαβούλευση για όλα τα βασικά θέματα του Δήμου σε επίπεδο κοινοτήτων και τοπικών συνελεύσεων.

Συμμετοχικός προϋπολογισμός, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα αποφασίζουν για το σύνολο των εσόδων του Δήμου που προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη και φόρους και για το σύνολο των εξόδων εκτός λειτουργικών δαπανών.

Πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων, με πρόταση πολιτών.

Καμία συμμετοχή, συνδιαλλαγή ή κάλυψη στη διαχείριση του Δήμου από παρατάξεις που εκλέχθηκαν και πολιτεύονται με αντιθετικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι και το δικό μας σχήμα δεν θα στηρίξει καμία υποψήφια διοίκηση από τον αστικό κόσμο.

Ισότητα και ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς

Οι σύγχρονες πόλεις, οι δρόμοι, οι πλατείες κι οι δημόσιοι χώροι, οι γειτονιές και τα σπίτια μας, μπορεί να λειτουργούν ως πεδία πολλαπλών αποκλεισμών με βάση την τάξη, το φύλο, τη φυλή. Μπορούν όμως να λειτουργήσουν ως πεδία αγώνα για την ισότητα και την ελευθερία, ως χώροι συνάντησης και συμπερίληψης. Σε αυτούς τους δρόμους, σε αυτές τις γειτονιές, οι άνθρωποι που συναντιόμαστε στο δημοτικό σχήμα, αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών/τριών, συμμετέχουμε σε κινηματικές/ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες του γυναικείου και του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και το νέο σχήμα: θέλουμε να είναι η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή.

Καμία διάκριση με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ελεύθερη δήλωση φύλου και κατάργηση αποκλεισμών, εμποδίων και διακρίσεων στις διοικητικές διαδικασίες του δήμου με βάση το δηλωμένο φύλο.

Ισότιμη πρόσβαση των ομοφυλόφιλων σε όλες τις διαδικασίες που είναι αρμοδιότητα των Δήμων, όπως ο πολιτικός γάμος.

Ενεργή υποστήριξη από το Δήμο των Pride, με πλήρη όμως σεβασμό των κινηματικών, δημοκρατικών διαδικασιών του ίδιου του lgbtqi+ χώρου και των συλλογικοτήτων του. Όχι στην εμπορευματικοποίηση και την ενσωμάτωση των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων.

Υλική και ηθική υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας και της πατριαρχίας. Εξασφαλισμένη και ποιοτική φιλοξενία σε δημοτικούς ξενώνες.

Κοινωνική και πολιτική εξίσωση προσφύγων και μεταναστών/τριών.

Δημιουργία και λειτουργία δημοτικών δομών φιλοξενίας και υποστήριξης των προσφύγων εντός του αστικού ιστού, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στην κοινωνική και πολιτική ζωή, ανοιχτές στην κοινωνία και θα προσφέρουν όχι μόνο στέγη, αλλά και δυνατότητα για δουλειά και αυτονομία.

Ενθάρρυνση της συμμετοχής των μεταναστών/τριών στην πολιτική ζωή.

Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες/τριες, με πρώτο τη συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, τις τοπικές συνελεύσεις και όλες τις πολιτικές διαδικασίες των δήμων στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν κι εργάζονται στην πόλη μας.

Προστασία των τοξικοεξαρτημένων από το στιγματισμό και την καταστολή, υποστήριξη των προγραμμάτων απεξάρτησης, μέτωπο με τους ναρκέμπορους και τους προστάτες τους.

Αποκατάσταση της πρόσβασης των ΑμεΑ σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και τις διαδικασίες, με την ενεργή εμπλοκή των συλλογικοτήτων τους.

Για το δικαίωμα των πολλών στην εκπαίδευση, την επιστήμη, την τέχνη

Η παρουσία των πανεπιστημίων στην καρδιά της πόλης, η δράση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, η κινηματογραφική παράδοση και η μουσική σκηνή της πόλης, τα θέατρα και οι δεκάδες αυτόνομες πολιτιστικές ομάδες, χώροι και στέκια, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλλαγής που οραματιζόμαστε. Ταυτόχρονα, ο Δήμος οφείλει και μπορεί να στηρίξει τη δημόσια εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών, στηρίζοντας έτσι και τις οικογένειες των εργαζομένων.

Υποστήριξη της πολιτιστικής παραγωγής.

Παραχώρηση άδειων κτιρίων για τη στέγαση πολιτιστικών/καλλιτεχνικών ομάδων.

Ανασυγκρότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και των υποδομών του Δήμου με στόχο την υλικοτεχνική υποστήριξη πολιτιστικών ομάδων και εκδηλώσεων.

Ελεύθερη δράση των μουσικών και όλων των καλλιτεχνών στους δρόμους της πόλης.

Προστασία όλων των χώρων πολιτισμού από κάθε απειλούμενη αλλαγή χρήσης (θέατρα, κινηματογράφοι, εκθεσιακοί χώροι, μουσεία).

Αξιοποίηση των πόρων και των εκδηλώσεων του Δήμου (όπως τα «Δημήτρεια») για την υποστήριξη αυτόνομων παραγωγών, με αμιγώς καλλιτεχνικά κριτήρια. Συνδιοργάνωση και αυτοδιαχείριση των εκδηλώσεων και των φεστιβάλ με τις ίδιους τους πολιτιστικούς χώρους και ομάδες.

Ελεύθερη πρόσβαση, με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου, σε θέατρα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου και άλλες εκδηλώσεις για μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, ανέργους/ες και άλλες ομάδες που δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν.

Υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και εμβάθυνση της σχέσης της πόλης και του Δήμου με τα πανεπιστήμια.

Αξιοποίηση, μέσω των πολιτικών και των παρεμβάσεων του Δήμου, της επιστημονικής έρευνας για τις ανάγκες των εργαζομένων και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Όχι στη μετεγκατάσταση του Α.Π.Θ. εκτός πολεοδομικού ιστού, για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Υποστήριξη του Δήμου στη στέγαση των σπουδαστών/τριών.

Υλική υποστήριξη των πρωτοβουλιών για σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά, ως τοπικά κέντρα πολιτισμού και λαϊκής παιδείας.

 

Αποτελεσματική υποστήριξη των κοινωνικών – εκπαιδευτικών υπηρεσιών του Δήμου.

Στελέχωση των Παιδικών Σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων με μόνιμο προσωπικό και κατάργηση των προσλήψεων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω ΕΣΠΑ ή αναπληρωτών και ωρομίσθιων.

Διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών με την ανέγερση νέων Παιδικών Σταθμών και σχολείων, όπου χρειάζονται, που θα εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες των παιδιών, των μαθητών, αλλά και των χειμαζόμενων οικογενειών από την οικονομική κρίση, την ανεργία και το κυνήγι για το μεροκάματο.

Κατάργηση των τροφείων και παροχή δωρεάν σίτισης για όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και διαμόρφωση όλων των προϋποθέσεων ούτως ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς, να προετοιμάζονται από εκπαιδευτικούς τα παιδιά για την επόμενη μέρα και να γίνονται οι λεγόμενες «εξωσχολικές» δραστηριότητες δωρεάν μέσα στα σχολεία, για να μπορούν τα παιδιά να έχουν ίδιες προϋποθέσεις για την εξέλιξή τους, αλλά και να χαίρονται στο σπίτι την οικογενειακή ζωή και το παιχνίδι.

Ικανοποίηση όλων των αιτήσεων με την ένταξη όλων των παιδιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς και η υποχρεωτική ένταξη όλων των νηπίων, από 4 έως 6 χρόνων στα δημόσια Νηπιαγωγεία.

Δεν τα έχουμε όλα λυμένα και ξέρουμε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να φτάσει η κοινωνία να διεκδικήσει ξανά έναν άλλο δρόμο, όπως το έκανε με τόσο θάρρος τον Ιούλη του 2015. Ξέρουμε όμως πια ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για την κοινωνική πλειοψηφία, για τους φτωχούς και τους εργαζόμενους όλων των χωρών, μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, που παράγει απίστευτη χλιδή για την ελίτ και ανείπωτη φτώχεια και δυστυχία για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη, απαιτητική αλλά και με δυνατότητες ανατροπών. Σε μια εποχή όπου το παλιό πεθαίνει και το νέο δυσκολεύεται να γεννηθεί. Εμείς με τις δυνάμεις μας θα επιχειρήσουμε να συμβάλλουμε σ’ αυτή τη «γέννα». Όλα τα παραπάνω θα τα παλέψουμε εντός του δημοτικού συμβουλίου, αλλά κι εκτός: στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, στις γειτονιές, μαζί με τα κινήματα, τις κινήσεις πολιτών και όλες τις μαχητικές συλλογικότητες της πόλης. Σε καλούμε να δώσεις αυτόν τον αγώνα μαζί μας.

 

 

Προτεραιότητες Προγράμματος

Σύμφωνα με την απόφαση της δεύτερης συνέλευσής μας (02/03), αυτές είναι οι 10 προτεραιότητες που προκύπτουν μέσα από το πρόγραμμά μας, τα 10 σημεία για τα οποία θα αγωνιστούμε, πριν και μετά τις Δημοτικές Εκλογές, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, πάντα μαζί με τα κινήματα της πόλης μας:

1. Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας με δημόσιες επενδύσεις και έμπρακτη ενίσχυση των συνεργατικών εγχειρημάτων από τον Δήμο (παραχώρηση χώρου, μείωση τελών, απορρόφηση προϊόντων). Σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον Δήμο, διαφύλαξη της Κυριακάτικης αργίας, βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλες τις εργατικές οικογένειες. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

2. Δικαίωμα στη στέγη. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Έλεγχος των ενοικίων, αξιοποίηση των άδειων κτιρίων, περιορισμός της κερδοσκοπικής βραχυχρόνιας μίσθωσης. Κανένας χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό.

3. Δημόσια, φθηνά, ποιοτικά μέσα μεταφοράς. Αύξηση των λεωφορείων και των δρομολογίων, αποκλειστικές λεωφορειολωρίδες και ποδηλατόδρομοι. Δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, χαμηλόμισθους (στο δρόμο για τη δουλειά), φοιτητές/τριες, συνταξιούχους. Αποκλειστικά δημόσιος φορέας συγκοινωνιών. Λειτουργία του υπό καθεστώς κοινωνικού ελέγχου.

4. Καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων, υποδομών και αγαθών. Επιστροφή του λιμανιού, της Στοάς Μοδιάνο, του αεροδρομίου σε δημόσια ιδιοκτησία και αξιοποίηση τους για τις κοινωνικές ανάγκες. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Νέας Παραλίας, όχι στην πώληση της ΕΥΑΘ.

5. Προστασία και αύξηση των ελεύθερων & πράσινων χώρων της πόλης. Περιορισμός της ανοικοδόμησης στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους. Απόδοση των πρώην και νυν στρατοπέδων στους πολίτες.. Έλεγχος των τραπεζοκαθισμάτων και των άλλων εμπορικών χρήσεων. Καθολική προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Δραστική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όχι στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

6. Περιβαλλοντικά δίκαιη διαχείριση απορριμμάτων. Περιορισμός της παραγωγής και χρήσης συσκευασιών μιας χρήσης. Καμία σκέψη για εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. Συμμετοχική ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή. Δημόσια διαχείριση της συγκομιδής και της απόθεσης, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

7. Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών. Πόλη ελεύθερη από τις στρατιές των δολοφόνων. Απομάκρυνση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου. Καμία εγκατάσταση νατοϊκής ή άλλης βάσης, καμία παραχώρηση χώρων και υποδομών της πόλης στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς.

8. Καμία ανοχή στο φασισμό, το ρατσισμό, το σεξισμό, τον εθνικισμό. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αδελφοσύνη με τους γειτονικούς λαούς. Όχι στις διακρίσεις με βάση το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Υλική και ηθική υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας.

9. Πολιτισμός για τους πολλούς. Ενίσχυση της πολιτιστικής παραγωγής. Παραχώρηση χώρων και υποδομών σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, δωρεάν παρακολούθηση θεάτρων, συναυλιών και προβολών για μαθητές/τριες, άνεργους/ες και άλλους, με κάλυψη του εισιτηρίου από το Δήμο.

10. Δημόσιος έλεγχος και λαϊκή συμμετοχή. Πραγματική εμπλοκή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη στο σχεδιασμό και τον έλεγχο του προϋπολογισμού. Ενθάρρυνση τοπικών πρωτοβουλιών – συνελεύσεων κατοίκων, διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού.

 

https://ipolianapoda.gr/

https://antikapitalistiki.blogspot.com/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 12:19
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.