Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 22:06

Πρόταση Προοπτικής-Nα μην επιτρέψουμε στην Εθνική Τράπεζα να διαλύσει τις ζωές και τα δικαιώματά μας!

Κατηγορία Ανακοινώσεις

 

Πρόταση Προοπτικής-Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

Nα μην επιτρέψουμε στην Εθνική Τράπεζα να διαλύσει τις ζωές και τα δικαιώματά μας!

Σε λιγότερο από ένα μήνα (30/6) λήγει η 3μηνη μετενέργεια της επιχειρησιακής σύμβασης του 2016 και η κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική και στα συλλογικά μας όργανα είναι η χειρότερη που θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτούς τους δύο μήνες, έχει γίνει μόλις 1 συνάντηση του ΣΥΕΤΕ με τη Διοίκηση στις 5/5, από όπου φάνηκε ότι το επιθετικό σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας περνάει μέσα από την πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών μας σχέσεων..

Η Εθνική Τράπεζα εκβιάζει ανοιχτά: για να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση, θέλει αλλαγή του κανονισμού εργασίας με πλήρη αντιδραστική αναδιαμόρφωσή του: α. αλλαγή των δελτίων αξιολόγησης με σύνδεση με ατομικούς στόχους, β. τοποθετήσεις και προαγωγές που να συνδέονται με τα νέα δελτία, γ. αλλαγή του συστήματος αμοιβών με επίσημη σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας με bonus, και δ. αλλαγή τρόπου προσλήψεων, δηλ. να μη γίνονται με δημόσιο διαγωνισμό.

Ήδη εκατοντάδες συνάδελφοι βιώνουν τι θα πει μετασχηματισμός με πολύ οδυνηρό τρόπο. Τα δεκάδες καταστήματα που κλείνουν κάθε μέρα οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους σε απώλεια μισθού και βλαπτική μεταβολή αφού χάνουν την οργανική τους θέση και αντίστοιχα επιδόματα με το περίφημο πελατοκεντρικό μοντέλο, πολλοί συνάδελφοι μετατίθενται χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, ενώ άλλοι με τη βία απομακρύνονται από τη θέση ταμία και χάνουν 200 ευρώ το μήνα.

Η εργασιακή κόλαση που ζούμε καθημερινά στο δίκτυο αλλά και σε πολλές διευθύνσεις σε συνδυασμό με την εργοδοτική τρομοκρατία ότι έρχονται απολύσεις είναι η αιτία που σπρώχνει νέους συναδέλφους σε εθελούσια, όπως επιδιώκει η Τράπεζα.Όταν λένε κόστος, εννοούν το εργατικό και όχι τις δικές τους σπατάλες

Για άλλη μια φορά, ενώ η Εθνική δημόσια κάνει λόγο για επιστροφή στην κερδοφορία και βγαίνει προς τα έξω με προφίλ ανάπτυξης και καλύτερης πορείας, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι θέλει να περικόψει το λειτουργικό κόστος, αναφέροντας όμως τελικά μόνο τις δαπάνες για ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Για την ΕΤΕ, κόστος δεν είναι:

  • οι συνεχιζόμενες προσλήψεις χρυσοπληρωμένων «αλεξιπτωτιστών» - στελεχών από την αγορά, που τοποθετούνται σε υψηλές θέσεις, πχ Γενικών Διευθυντών, και τα προκλητικά τους προνόμια (πολυτελή αυτοκίνητα, κάρτες, γραφεία με οικοσκευή κλπ), αλλά και οι αθρόες προσλήψεις ειδικών συνεργατών, που φέρνει ο Δ/νων Σύμβουλος με πλήρη αξιοκρατία και πλαισιώνει διάφορες υπηρεσίες

  • οι κοστοβόρες συμβάσεις εκατομμυρίων με γνωστές εταιρείες που απασχολούν εργαζόμενους-σκλάβους 300- 700 ευρώ για μερική ή πλήρη απασχόληση αντίστοιχα, κάνοντας «πάρτι» και παρέχοντας υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας για έργα και που θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει το τακτικό προσωπικό της ΕΤΕ (πληροφορική, τεχνικές υπηρεσίες, εταιρείες ενοικιαζόμενων κλπ)

  • τα εκατομμύρια για ενοίκια που δίνουν στην Πανγαία για ακίνητα που ήταν πριν της Τράπεζας και μεταξύ των οποίων υπάρχουν και κλειστά, στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών

  • τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δίνονται για ανακαινίσεις καταστημάτων και διευθύνσεων που δεν χρειάζονται (πχ κτίριο Σόλωνος, Εμπορικού Κέντρου, Αγγελοπούλου κλπ), κάποιων μάλιστα που μετά από λίγο κλείνουν αφού πρώτα τα ανακαινίζουν (πχ κατ/μα Οδ. Κλεισθένους Γέρακα, κάποια πρώην Probank κλπ)

  • τα 3,5 εκ ευρώ που έδωσαν το πρώτο τρίμηνο για διαφημίσεις σε καναλάρχες και μεγιστάνες των ΜΜΕ και χορηγίες.

Φυσικά, περιττό να αναφερθούμε στη χασούρα εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια που έδωσαν σε επιχειρηματίες που δεν τα γύρισαν ποτέ, και είτε τα διέγραψαν είτε τα δίνουν σήμερα στα κοράκια των funds σε τιμή εξευτελιστική. Αυτά όλα είναι ΟΚ για την τράπεζα, μόνο τα εργασιακά μας δικαιώματα τους φαίνονται «ακριβά» όπως αναφέρει ο Δ/νων Σύμβουλος..

Τελικά, η «κοινωνική πολιτική» της Τράπεζας σημαίνει ότι δίνει λεφτά για να διώξει εργαζόμενους αντί για να προσλάβει.

Αντί να δώσει χρήματα στα πλαίσια της επιχειρησιακής σύμβασης, προτιμά να δώσει 95 εκ για πακέτα εθελούσιας, ενώ μόλις τα μισά χρήματα χρειάζονται για να πάρουμε πίσω το «κουτάκι» της μείωσης.

Αντί να κάνει προσλήψεις, μειώνει τις θέσεις εργασίας και αυξάνει τους άνεργους, φορτώνοντας βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία. Κατά τα άλλα κλίνουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη σε όλες τις πτώσεις.Ο εργοδοτικός, κομματικός και κρατικός συνδικαλισμός είναι επικίνδυνος για τους εργαζόμενους

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν και κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς επιχειρησιακή σύμβαση και χωρίς κανονισμό εργασίας, η ξεφτίλα του εργοδοτικού και κρατικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ είναι περισσότερη από ποτέ. Φανερώθηκαν προεκλογικά οι ανεξάρτητοι συνδικαλιστές και παρατάξεις που μας ενημέρωναν για τις δράσεις των υποψηφίων της κυβέρνησης αλλά και του κ. Μητσοτάκη...

Ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ στην ομιλία που εκφώνησε στην ετήσια συνάντηση διευθυντών Δικτύου στις 18/5/19 στο Μέγαρο Μουσικής έκανε αναφορά σε 2 σημεία στην Εθνική ως «Τράπεζά μας», όταν μιλούσε για την ταυτότητα, την κουλτούρα και την προοπτική της. Ας τα πάρουμε με τη σειρά για να δούμε πόσο «όλοι μαζί» μπορούμε να είμαστε με την Εθνική στο παρά πέντε της λήξης της σύμβασης.

Ταυτότητα: πιστωτικό ίδρυμα που διασώθηκε στις πλάτες όλων μας με τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις και επανέρχεται στην κερδοφορία με την πώληση κόκκινων δανείων στα κοράκια, τους πλειστηριασμούς σπιτιών ανέργων και συνταξιούχων, αλλά και τη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας, τη συρρίκνωση του Δικτύου, την πλήρη διακοπή των υποχρεώσεών του έναντι του ΛΕΠΕΤΕ, τη μείωση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία (που θα πλήξει τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους), την κατάρρευση του ΤΥΠΕΤ που οδηγείται σταδιακά στη χρεοκοπία.

Κουλτούρα: η Εθνική Τράπεζα σχεδίασε και υλοποιεί εδώ και χρόνια την αντικατάσταση τακτικού και μόνιμου προσωπικού από φθηνούς και ελαστικά εργαζόμενους. Σχεδόν 1 στους 3 εργάζεται στην Εθνική μέσω τρίτων εταιρειών. Παράλληλα, προσλαμβάνει μεγαλοστελέχη και μεγαλοσυμβούλους σε οργανικές θέσεις ενάντια στον Κανονισμό Εργασίας, αλλά και σε υψηλόβαθμες θέσεις επιλέγει πρόσωπα με διαπιστευτήρια σε απολύσεις και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν. Στην καθημερινότητά μας, τον τόνο δίνουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα, επίτευξη στόχων, μηνύματα από Περιφερειακούς για επιθετικές πωλήσεις, συστάσεις για υπερεργασία/υπερωρία μέχρι «να βγει η δουλειά». Η προσωπική ζωή πολλών συναδέλφων μας θυσιάζεται στο βωμό των αναγκών της Τράπεζας, πχ με συνεχείς αποσπάσεις για να καλύπτονται τα κενά ή με κρούσματα περικοπής αδειών, ενώ ακόμα παραβιάζεται το ωράριο σε χώρους όπου συνεχίζονται τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας σε κάθε έλεγχο. Άλλοι ευνοούνται, αφού η Τράπεζα κάνει ρουσφετάκια σε κόμματα και διευθυντές, ενώ άλλους τους τηλεφωνούν κάθε μέρα σχεδόν να φύγουν με εθελούσια και δεν διστάζουν να βασανίζουν συναδέλφους με προβλήματα υγείας. Τελευταίο κρούσμα πραγματικής «κουλτούρας» είναι η απαίτηση από όσους συναδέλφους πρ. Probank δηλώσουν να αποχωρήσουν με εθελούσιο πρόγραμμα, να καταβάλουν και το μετοχοδάνειο τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και δικαστική διένεξη!

Προοπτική: η Τράπεζα συνεχίζει να υλοποιεί προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τονίζει με κάθε τρόπο σε όσους απομένουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν, ενώ επιδιώκει να κάνει αντιδραστικές αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας για να νομιμοποιήσει και να επεκτείνει τις αυθαιρεσίες της και τα προνόμια των γιάπηδων. Οραματίζεται εργαζόμενους-λάστιχο και εκτός συλλογικών συμβάσεων (ΙΚΥ, πρακτικάριοι, προγράμματα i-work κα). Ακόμα και το διαγωνισμό των 45 συναδέλφων που τον διεξήγαγε, τον ακυρώνει προσλαμβάνοντας μόνο 25 για τα νησιά, όταν συνάδελφοι εξακολουθούν να φεύγουν κατά εκατοντάδες! Διευθυντές σε κέντρα χορηγήσεων διαμηνύουν ότι από 01/01/2020 θα μπουν ατομικοί στόχοι. ΛΕΠΕΤΕ, ΤΥΠΕΤ, Αυτασφάλειας, μαθηματικά οδηγούνται στην κατάρρευση αφού χωρίς εργαζόμενους δεν στέκονται και ασφαλιστικά ταμεία...

Πιστοί στο δόγμα ότι «πρέπει πάνω από όλα να ναι καλά το αφεντικό μας», ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ στηρίζουν την τράπεζα απόλυτα στις προσπάθειες να μην υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση που μπορούμε πια να πάρουμε πίσω κάτι που χάσαμε. Στο ΔΣ της 5-6, ενώ ο κόσμος στενάζει και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, μας παρουσίαζαν ως θετικά στοιχεία ότι οσα καταστήματα είναι να κλείσουν θα είναι ως τις 5/7 (!) κι ας είναι συνολικά 70, ότι τοποθετήθηκε Γενικός Δ/ντής Δικτύου «από τα σπλάχνα της Τράπεζας», κι ας έχουν τοποθετηθεί άλλοι 10 άρτι αφιχθέντες από τη Eurobank. Τους βλέπουμε τους «Εθνικάριους» περιφερειακούς διευθυντές.

Κι αφού πέρασε ένας μήνας ακριβώς από την προηγούμενη συνάντηση όπου ο Σύλλογος δεν έκανε απολύτως τίποτα και περίμενε πότε θα μπορούσε ο Δ/νων Σύμβουλος να τους συναντήσει ανάμεσα στα ταξίδια στο εξωτερικό, η φοβερή πρόταση ήταν να εξουσιοδοτηθεί το προεδρείο να προκηρύξει μια απεργία όταν και αν χρειαστεί, γιατί μπορεί η Τράπεζα στη συνάντηση να είναι θετική στις προτάσεις του Συλλόγου! Λίγο πολύ, μας είπαν ότι μπορεί να παρθεί πίσω η απεργία όπως έκαναν στην ΟΤΟΕ με την κλαδική και την περίφημη «επιτυχία» τους. Η Ανοιχτή Γραμμή – ΔΑΚΕ ήταν πιο αποκαλυπτική, αφού δήλωσε ότι ευχαρίστως να πάμε σε διάλογο για τον κανονισμό εργασίας, αλλά μετά την επιχειρησιακή. Για άλλη μια φορά, το έργο να φτάνουμε λίγες μέρες πριν την εκπνοή και με τεράστια πίεση θα το ζήσουμε από ό, τι φαίνεται με ακόμη χειρότερους όρους. Η δε ΔΑΣ συνέχιζε να υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική, και ιδιαίτερα τις πρωτοβουλίες Πετρόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ...

Στη Γ. Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ προτείναμε ειδικό θέμα και απόφαση για την επιχειρησιακή, αρνήθηκαν. Από τα μέσα Απρίλη προτείναμε ένα ολοκληρωμένο δίμηνο σχέδιο δράσης για τον Απρίλιο - Μάιο, στην πρόταση για πλαίσιο που είχαμε καταθέσει, με συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, απεργία στις 9 Μάη και συντονισμό με τους συνταξιούχους, κλιμάκωση, αρνήθηκαν. Προχθές, προτείναμε κινητοποίηση την ώρα της συνάντησης μετά τη λήξη του ωραρίου στις 4.00, νέο έκτακτο ΔΣ και συνελεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα, και σχέδιο με συντονισμό με τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και τους συνταξιούχους, διαπαραταξιακή επιτροπή στις διαπραγματεύσεις αφού μας αποκλείουν, κλιμάκωση του αγώνα, αρνήθηκαν. Απορία προκαλεί και η ψήφιση από ΔΑΣ και ΕΝΙΑΙΑ της πρότασης των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, αντί για κοινό αγωνιστικό μέτωπο στη βάση της πρότασης που καταθέσαμε για σχέδιο δράσης και με ένα πλαίσιο για σύμβαση αξιοπρεπή κι όχι το ελάχιστο της πλειοψηφίας. Μήπως σχετίζεται με το ότι δεν πήραν καθόλου θέση στο ζήτημα που θέσαμε με επιστολή μας για αναλογικό μοίρασμα των συνδικαλιστικών αποσπάσεων και της μίας απόσπασης που δικαιούμαστε και μας κλέβουν, στα πλαίσια της ομοψυχίας των 4 παρατάξεων στο Προεδρείο ;

Για τις δε κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, ψηφίσαμε μαζί με την Ενιαία πρόταση για στάση εργασίας συμπαράστασης και συντονισμού με τα 5 πρωτοβάθμια σωματεία , καθώς πρόκειται για ζήτημα που είναι κλαδικό και αφορά όλους μας. Η Ανοιχτή Γραμμή – ΔΑΚΕ διαστρέβλωνε μέχρι και το μεγάλο αγώνα των εργαζομένων λέγοντας ότι η απεργία είχε συμμετοχή μόνο 7%, δηλαδή ότι υποστήριζε η Τράπεζα , ενώ η ΠΑΣΚΕ αρνήθηκε στη βάση ότι υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΟΤΟΕ.. Πάντως οι συνάδελφοι της Τράπεζας Πειραιώς μάλλον έχουν αντίθετη άποψη για την Ομοσπονδία μας..

Να δώσουμε τη μάχη συλλογικά και δυναμικά!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. μην ξεχνάμε το κλίμα που επικρατεί και στον υπόλοιπο κλάδο, με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς όπου ήδη ανακοινώθηκαν οι απολύσεις μέσω απόσχισης, με τους τραπεζίτες να αποδεικνύεται πως βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό, από την τιμολόγηση των προϊόντων μέχρι τις συνεννοήσεις με την Κυβέρνηση για να διευκολύνει το ξεφόρτωμα από τις πλάτες τους των κόκκινων δανείων και την εκχώρησή τους σε funds, δουλειά στην οποία πρωτοστατούν φίλια στο κυβερνών κόμμα στελέχη που γνωρίζουν μέχρι και την επίπλωση στα σαλόνια των επιχειρηματιών...

Σε συνέχεια του πλαισίου διεκδίκησης που καταθέσαμε τον Απρίλιο και με συναίσθηση ότι η εργασιακή ειρήνη που επιδιώκει η Τράπεζα μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με την εκχώρηση των δικαιωμάτων μας όσον αφορά τη σταθερή εργασία, τις αποδοχές, την αξιολόγηση, με την ανοχή στο δουλεμπορικό καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας, καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να δώσουν μαζί μας τον αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Ένας αγώνας που δεν δίνεται πίσω από κλειστές πόρτες συνεδριάσεων αλλά με τον κόσμο της δουλειάς συμμέτοχο στις εξελίξεις και μαχητικό.

Ας μην αφήσουμε τις παρατάξεις του κοινωνικού εταιρισμού να εκφυλίσουν, όπως έκαναν με την κλαδική σύμβαση, το όπλο της απεργίας! Αποφασίζουμε μέσα από Γενικές Συνελεύσεις τη διεκδίκηση επιχειρησιακής σύμβασης σύμφωνα με τις ανάγκες μας, για τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας. Δίνουμε τον τόνο ώστε να μπει ανάχωμα στις ορέξεις των τραπεζιτών με συλλογικούς αγώνες μέχρι τη νίκη!

Η κίνησή μας κάλεσε σε αυτά τα πλαίσια κινητοποίηση στη συνάντηση της Δευτέρας 10/6, στην οποία δεν μας επέτρεψε η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ να συμμετέχουμε, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους συναδέλφους. Επιμένουμε ότι μόνος δρόμος είναι η κινητοποίηση και η συλλογική δράση, και σε αυτόν το δρόμο καλούμε. Όχι στη μοιρολατρία, τον ατομικό δρόμο, την ανάθεση σε άλλους.

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

10-6-2019

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051, 18767, 23218, 83913, 19923, 34507

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 22:10
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.