Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 23:18

Καλλιθέα «Μια Πόλη στο Δρόμο»: Απολογισμός της συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές και εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Κατηγορία Ανακοινώσεις

Απολογισμός της συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές και εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Στην συνέλευσή της, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση «Μια Πόλη στο Δρόμο» συζήτησε και ενέκρινε την πρόταση του Συντονιστικού για τον απολογισμό του εκλογικού κατεβάσματος και την εκτίμηση της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται στην Καλλιθέα μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

(Στη σελίδα «Τα Υλικά» μας μπορείτε να βρείτε, και να κατεβάσετε σε αρχείο PDF, το έγγραφο του Πρωτοδικείου με τα οριστικά συνολικά αποτελέσματα και τους σταυρούς)

Εισαγωγή

Η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση “Μια Πόλη στο Δρόμο”, με 768 ψήφους και ποσοστό 1,96%, κερδίζει μια έδρα και θα εκπροσωπείται στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επί συνόλου 76.607 εγγεγραμμένων ψήφισαν στον πρώτο γύρο 41.281 (53,89%) ενώ στον δεύτερο γύρο ψήφισαν μόλις 29.826 (38,93%). Αντίστοιχα, στις Ευρωεκλογές επί 79.509 εγγεγραμμένων ψήφισαν 43.288 (54,37%). Συγκριτικά, το 2014 επί 76.429 εγγεγραμμένων είχαν ψηφίσει 42.488 (55,59%) και 44.056 (57,64%) αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι το 2014 ο δεύτερος γύρος συνέπιπτε με τις Ευρωεκλογές.

 

Εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου διεξήχθησαν σε μια φάση διαφαινόμενης ανάκαμψης της δεξιάς, όχι μόνο σε εκλογικό αλλά και σε κοινωνικό / ιδεολογικό επίπεδο.

Όσον αφορά στην Καλλιθέα, το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την ανάκαμψη και σταθεροποίηση των παλιών συντηρητικών δυνάμεων, με τις παρατάξεις Κάρναβου και Ασκούνη να περνούν στον δεύτερο γύρο με ποσοστό περίπου 72%, όταν το 2014 οι δύο πρώτοι είχαν συγκεντρώσει μόλις το 41% των ψήφων.

Μέσα στο γενικότερο πολιτικό κλίμα αλλά και λόγω της επαναφοράς Ασκούνη, οι προερχόμενοι από την παλιά παράταξη Ασκούνη συνδυασμοί συρρικνώνονται, με την σύμπραξη των παρατάξεων του Θ. Ψαλιδόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει μόλις στο 7% (28% αθροιστικά το 2014), ενώ η πάλαι ποτέ πανίσχυρη αντιδήμαρχος Β. Μαργαρίτη να βρίσκεται στο οριακό 4% (19,26% το 2014).

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταφέρνει να αυξήσει – λόγω απλής αναλογικής – τις έδρες της από δύο σε τρεις, όμως το 7,21% που συγκεντρώνει υπολείπεται κατά 3,5% του ποσοστού της το 2014.

 

Η παρουσία της Ελληνικής Αυγής

Με 1.243 ψήφους και ποσοστό 3,16%, η δημοτική παράταξη του ναζιστικού μορφώματος θα εκπροσωπείται με δύο έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτό, από μόνο του, αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη και μια πολύ σοβαρή απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του Καλλιθιώτικου λαού. Με εθνικισμό, ρατσιστικό λόγο και υστερικές κραυγές για την «ασφάλεια», η Χρυσή Αυγή θα εκπροσωπήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα πιο σκληρά συμφέροντα του κεφαλαίου, θα προωθήσει το μίσος και τον διαχωρισμό ανάμεσα στις λαϊκές μάζες.

Το ποσοστό της Ελληνικής / Χρυσής Αυγής απέχει κατά πολύ από τις δυσοίωνες προβλέψεις του περασμένου φθινοπώρου. Ακόμα και η αδυναμία τους να κατεβάσουν υποψηφιότητες για τα κοινοτικά συμβούλια – παρά τις πάνω από τριάντα εκλογικές μεταδημοτεύσεις – μαρτυρεί ότι δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν στην πόλη μας μια κρίσιμη μάζα και μια διείσδυση στην κοινωνία.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό αποτελεί επιτυχία του αντιφασιστικού κινήματος. Με τη δράση του και την άμεση απάντηση στις προκλήσεις, το κίνημα εμπόδισε την φασιστική παρουσία στους δρόμους της Καλλιθέας και δεν επέτρεψε στους φασίστες να εμφανιστούν σαν κανονικό κόμμα / παράταξη στις επίσημες εκδηλώσεις και επετείους. Καθοριστική υπήρξε η μαζική και αποφασιστική παρουσία του κινήματος στις φετινές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Αποφασιστικής σημασίας υπήρξε επίσης η ομόφωνη – αποτέλεσμα της πίεσης του αντιφασιστικού κινήματος και του δημοκρατικού λαού της πόλης μας – εδώ και τρία χρόνια, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην επιτρέψει συμμετοχή των φασιστών στις επίσημες εκδηλώσεις του Δήμου, καθώς και ο αποκλεισμός τους από την διακομματική / διαπαραταξιακή επιτροπή των εκλογών.

Τα παραπάνω δεν πρέπει να μας κάνουν να εφησυχάζουμε. Η διαφορά ανάμεσα στο 3,16% των δημοτικών από το 4,94% των ευρωεκλογών δείχνει ότι ένα σεβαστό ποσοστό ψηφοφόρων της ΧΑ απορροφήθηκε από τις δύο μεγάλες παρατάξεις των Κάρναβου – Ασκούνη. Στις Ευρωεκλογές τα φασιστικά και ακροδεξιά σχήματα (ΧΑ, Βελόπουλος, ΛΑΟΣ κλπ) αθροίζουν στην Καλλιθέα πάνω από 10,6%.

 

Όπως έχουμε δεσμευτεί σαν “Μια Πόλη στο Δρόμο”, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο – και κυρίως – στον δρόμο, οι νεοναζί θα μας βρίσκουν πάντοτε μπροστά τους! Θα απαιτήσουμε από το καινούργιο ΔΣ και τις παρατάξεις να μην αλλάξουν την μέχρι τώρα στάση και να αποκλείσουν την παροχή οποιουδήποτε χώρου ή διευκόλυνσης στο ναζιστικό μόρφωμα.

 

Η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση “Μια Πόλη στο Δρόμο”

Χωρίς να μας επιτρέπονται πανηγυρισμοί, θεωρούμε το αποτέλεσμα για την Κίνησή μας θετικό.

Φτάσαμε στις εκλογές μόλις πεντέμισι μήνες από την συνέλευση της 7ης Δεκεμβρίου, διάστημα από το οποίο το μεγαλύτερο μέρος αναλώθηκε στις διαδικασίες συγκρότησης. Στην ουσία είχαμε στη διάθεσή μας λιγότερο από ενάμιση μήνα για να εμφανιστούμε προς τα έξω.

Ακόμα και τότε, εμφανιστήκαμε μόνο με τον γενικό πολιτικό λόγο μας, χωρίς να καταφέρουμε να συγκροτήσουμε – αξιοποιήσουμε τις ομάδες δουλειάς και να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας πάνω στα επί μέρους ζητήματα τα οποία απασχολούν την τοπική κοινωνία και τα οποία είχαμε εντοπίσει στην εκλογική μας διακήρυξη.

 

Το σχήμα της συλλογικής εκπροσώπησης, μια πολύ σημαντική απόφαση και κατάκτηση, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει στον βαθμό που έπρεπε και ατόνησε σχεδόν ολοκληρωτικά όσο αυξανόταν το τρέξιμο των τελευταίων ημερών.

Τεράστια δυσκολία αποτέλεσε το οικονομικό ζήτημα. Πηγή συνεχούς αγωνίας η εξεύρεση πόρων για τα παράβολα, το τύπωμα των ψηφοδελτίων, τα μόλις 10.000 φυλλάδια, τις 1.000 αφίσες, το εκλογικό περίπτερο και τα λίγα ακόμα απαραίτητα έξοδα. Τα χρήματα αυτά καταφέραμε να τα συγκεντρώσουμε από το γλέντι μας, τα κουπόνια που πουλήθηκαν και από την οικονομική συνεισφορά συντρόφων και συντροφισσών.

Παρ όλες τις δυσκολίες, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συγκροτήσαμε την Κίνηση, καθώς και φίλοι / φίλες που βρέθηκαν δίπλα μας, δώσαμε τον αγώνα με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Δείξαμε παρουσία σε όλες τις γειτονιές της Καλλιθέας, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε με κόσμο έξω από τον περίγυρό μας, βάλαμε το θεμέλιο για μια μόνιμη παρουσία.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι, ειδικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενεργοποιήθηκαν δίπλα μας αγωνίστριες και αγωνιστές που εδώ και καιρό δεν είχαν ενεργή πολιτική παρουσία. Ειδικά τις τελευταίες μέρες, το εκλογικό μας περίπτερο έγινε πόλος συνάντησης και συζητήσεων για πολύ κόσμο.

 

Το επόμενο διάστημα

Το διάστημα που ακολουθεί θα επικαθοριστεί από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σχεδόν το σύνολο των συντρόφων και των συντροφισσών θα χρειαστεί να ασχοληθούν με τον προεκλογικό αγώνα, ενώ σίγουρα και η προσοχή της κοινωνίας θα είναι στραμμένη στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε μια προεκλογική περίοδο που θα διαπεραστεί από έντονη πολιτική και ιδεολογική πόλωση. Θα ακολουθήσει η καλοκαιρινή περίοδος του Αυγούστου και η συνεπακόλουθη αδράνεια.

Έχουμε όμως δεσμευτεί, από την ίδρυσή μας, ότι η έδρα μας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αποτελεί πάντοτε βήμα για τα κινήματα της Καλλιθέας, τα «μάτια και τα αυτιά» των εργαζομένων μέσα στο τοπικό κράτος. Έχοντας πετύχει την εκπροσώπηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, παράλληλα με την παρουσία μας σ’ αυτό, η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση «Μια Πόλη στον Δρόμο» θα συνεχίσει τη δράση της στα κινήματα και στους εργατικούς αγώνες.

Έτσι, και μέχρι την έναρξη της δημοτικής περιόδου την 1η Σεπτεμβρίου, πρέπει να καταφέρουμε να εντάξουμε ενεργά τους φίλους / φίλες με τους οποίους συναντηθήκαμε προεκλογικά. Να συγκροτήσουμε εκείνες τις ομάδες δουλειάς που θα μας επιτρέψουν να έχουμε στο ΔΣ συλλογική παρουσία. Να επιλέξουμε εκείνους τους θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε και τους οποίους θα αναδείξουμε από το πρώτο ακόμα διάστημα της δημοτικής περιόδου (ρεαλιστικά από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του έτους). Άξονες, που θα εστιάζουν:

Στην οργάνωση των αντιστάσεων των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Στην επιφυλακή ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που θα επιχειρηθεί να περάσουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Στην αντιφασιστική δουλειά.

 

https://miapolistodromo.wordpress.com/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 23:27
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.