Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 20:37

Μαρξισμός 2019: Η πρώτη συνάντηση μετά τις εκλογές. Νομική, 11-14 Ιουλίου

Μαρξισμός 2019: Η πρώτη συνάντηση μετά τις εκλογές

Ξεκινάει στη Νομική στις 11 Ιουλίου, τέσσερις μόλις μέρες μετά τις εκλογές, το τετραήμερο Μαρξισμός 2019, σε μια στιγμή που η ανάγκη για συζήτηση και απαντήσεις είναι μεγάλη. Σαράντα συζητήσεις, δέκα θεματικοί κύκλοι, δεκάδες ομιλητές από την Ελλάδα, αλλά και από τη Βρετανία, την Γαλλία και την Κύπρο, καθώς και εκατοντάδες αγωνιστές-τριες από όλα τα μέτωπα της αντίστασης υπόσχονται ένα τετραήμερο πλούσιο σε απαντήσεις και εφαλτήριο δράσης μπροστά στη νέα περίοδο. Το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των συζητήσεων μπορείτε να δείτε εδώ: http://sekonline.gr/article.php?id=834

 

Η «Aριστερά μετά τις εκλογές» είναι το θέμα που θα απασχολήσει την κεντρική εκδήλωση που θα ανοίξει τον Μαρξισμό, την Πέμπτη το απόγευμα στο Αμφιθέατρο 1 της Νομικής.

 

Εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, πώς απαντάει η Αριστερά στην πρόκληση της αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ, τι είδους Αριστερά χρειάζεται το εργατικό κίνημα μετά την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δώσει ελπίδα και προοπτική στο εργατικό κίνημα και τον κόσμο της αντίστασης; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τη συζήτηση που θα ανοίξουν οι Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης, Κώστας Παπαδάκης, από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α, Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας και Μάκης Καβουριάρης, πανεπιστημιακός, παλαίμαχος αγωνιστής της γενιάς του ’68.

 

Η συνδικαλίστρια Μαρί Περέν θα μας μεταφέρει τις εικόνες και τα προχωρήματα της αντίστασης από την Γαλλία στη συζήτηση “Γαλλία-Τα κίτρινα γιλέκα” ενώ ο κύκλος για την Αριστερά περιλαμβάνει επίσης: Τη συζήτηση «Η αρνητική κληρονομιά της συγκυβέρνησης του 1989» με ομιλητές τον Κώστα Πίττα (Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο) και τον Νίκο Στραβελάκη, πανεπιστημιακό ΕΚΠΑ. Τη συζήτηση «Συνεχίζουμε την Ανταρσία στις γειτονιές» με ομιλητές δημοτικούς συμβούλους και υποψήφιους της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Και τη συζήτηση “Βλαβερές συνέπειες του ρεφορμισμού” που θα εισηγηθεί η Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

 

Η εργατική τάξη και οι αγώνες μας

Αγωνιστές-τριες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στα μέτωπα της εργατικής και νεολαιίστικης αντίστασης θα είναι ομιλητές στις συζητήσεις με θέματα “Συντονισμός, για να τα πάρουμε όλα πίσω”, “Η εργατική απάντηση στην κρίση της ΓΣΕΕ, “Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες” που περιλαμβάνονται στον κύκλο “Η εργατική τάξη και οι αγώνες μας”.

 

Στην συζήτηση “Υπάρχει εργατική απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση;” ομιλητές θα είναι η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής ΕΜΠ από το κίνημα υπεράσπισης περιβάλλοντος και ελεύθερων χώρων, ο Λέανδρος Μπόλαρης και ο Ορέστης Ηλίας από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στα Βριλήσσια. Τον κύκλο συμπληρώνουν οι συζητήσεις “Το Πολυτεχνείο και η Μεταπολίτευση” και “Υπάρχει ο «ιστορικός νεκροθάφτης» σήμερα;”

 

Ακριβώς τριάντα χρόνια πριν ο κόσμος συγκλονιζόταν από τις μεγάλες εξεγέρσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που κατέληξαν στην κατάρρευση των καθεστώτων του κρατικού καπιταλισμού.

Απέναντι στις απόψεις που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να εξηγούν τις καταρρεύσεις σαν “πραξικοπήματα” της δύσης, οι συζητήσεις “30 χρόνια από την Τιεν αν Μεν” και “Κατάρρευση του υπαρκτού” αναλύουν τον καπιταλιστικό χαρακτήρα και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των καθεστώτων που κατ’ όνομα -ακόμη και σήμερα στην περίπτωση της Κίνας- ονομάζονταν “σοσιαλιστικά”, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δράση των από τα κάτω σαν τον βασικό καταλύτη των μεγάλων ανατροπών.

 

Στη συζήτηση “Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση” παρουσιάζονται οι αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή των κατακτήσεων της Οκτωβριανής επανάστασης την δεκαετία του '30, με την επικράτηση του Στάλιν και την μετατροπή της κομματικής γραφειοκρατίας που αυτός εξέφραζε, σε κυρίαρχη τάξη.

 

Η συζήτηση με θέμα “Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής” έρχεται ακριβώς μετά τη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος να την πετάξει έξω από τη Βουλή και ενώ η ηγεσία και τα μέλη της ναζιστικής συμμορίας έχουν ξεκινήσει να απολογούνται στο δικαστήριο.

Ομιλητές θα είναι οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος Θανάσης Καμπαγιάννης και Τάκης Ζώτος καθώς και η Ελευθερία Κουμάντου δημοσιογράφος (Golden Dawn Watch).

 

Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν κάθε χρόνο να χάνουν τη ζωή τους χάρη στη ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων - και το αντιρατσιστικό κίνημα απαντάει δυναμικά, από την Ιταλία που ανάγκασε τον Σαλβίνι να δεχθεί τα πλοία με τους μετανάστες μέχρι τα μεγάλα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια που έγιναν σε δεκάδες πόλεις της Γερμανίας. Εισηγητές στη συζήτηση με θέμα “Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες” θα είναι ο Κώστας Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός και δραστήριο μέλος του κινήματος αλληλεγγύης, ο Πέτρος Κωνσταντίνου (ΚΕΕΡΦΑ) και η Άννα Στάμου από την Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος. Στον ίδιο κύκλο που αφορά το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα περιλαμβάνονται και οι συζητήσεις: “Ρίζες του ρατσισμού” και “Πάλη ενάντια στην ακροδεξιά στην Ευρώπη”.

 

 

Τρεις συζητήσεις περιλαμβάνει ο κύκλος «Καταπίεση και απελευθέρωση»: Την συζήτηση με θέμα «Πάλη για την απελευθέρωση των Γυναικών» θα ανοίξουν η Μαρία Στύλλου, συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου και η Χριστίνα Καρακιουλάφη, καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο οποίο διδάσκει πάνω στις εργασιακές σχέσεις. Η συζήτηση που έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία φέτος σε δεκάδες χώρους εργασίας συνεχίζεται και στο Μαρξισμό!

 

Στη συζήτηση «50 χρόνια από το Stonewall» η Αφροδίτη Φράγκου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ LGBTQ και ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου ακτιβιστής ΛΟΑΤΚΙ και μέλος των Proud Seniors θα μιλήσουν για την μεγάλη εξέγερση και τα επαναστατικά μηνύματα που έστειλε τότε σε όλο τον κόσμο - μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα. Την συζήτηση «Ταυτότητες και κοινωνικές τάξεις» θα παρουσιάσει ο Κώστας Τορπουζίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση», πάνω στις ταξικές ρίζες της καταπίεσης και ποια είναι η δύναμη που μπορεί να τις ανατρέψει.

 

Ιμπεριαλισμός και αντίσταση

Σε μια περίοδο όξυνσης των παγκόσμιων ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και με τα σύννεφα του πολέμου να απλώνονται ανησυχητικά στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές του πλανήτη, οι έξι συζητήσεις του κύκλου “Ιμπεριαλισμός και αντίσταση” έρχονται να καλύψουν μια σειρά από κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα.

 

Τον κύκλο θα ανοίξει ο Άλεξ Καλίνικος (συγγραφέας των βιβλίων “Marxism and the New Imperialism” και “Ιmperialism and global political economy”) που θα είναι ομιλητής στην συζήτηση “Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σήμερα”.

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι συζητήσεις που θα παρουσιάσει ο Νίκος Λούντος. Η συζήτηση με θέμα “Μια νέα Αραβική Άνοιξη;” έρχεται σε μια περίοδο που από την Τυνησία μέχρι την εξέγερση και τη γενική απεργία στο Σουδάν, μοιάζει να ανοίγει ένας νέος κύκλος αγώνων. Η συζήτηση με θέμα “Βενεζουέλα, Βραζιλία, Αργεντινή - Οι μάχες στη Λατινική Αμερική” μεταφέρει την εικόνα της αντίστασης στους Τραμπ, τους Μπολσονάρο και το ΔΝΤ, στην άλλη άκρη του πλανήτη.

 

Σε μια στιγμή που στην Ανατολική Μεσόγειο φουντώνουν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό καπιταλισμό με αφορμή τις γεωτρήσεις και τις ΑΟΖ, ο Ντίνος Αγιομαμίτης από την Εργατική Δημοκρατία στην Κύπρο μαζί με την Αργυρή Ερωτοκρίτου, θα είναι ομιλητές στην συζήτηση με θέμα “Η Κύπρος – αντίσταση στο ρατσισμό και τον άξονα Ελλάδα-Ισραήλ”. Ο ερευνητής Νίκος Σακελλάριος και ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου θα είναι ομιλητές στη συζήτηση με θέμα “Το Μακεδονικό – όχι άλλα ψέματα” ενώ στον αγώνα των Παλαιστινίων αλλά και όσους προσπαθούν να δώσουν άφεση αμαρτιών στα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ αναφέρεται η συζήτηση με θέμα “Η αντίθεση στο Ισραήλ δεν είναι αντισημιτισμός”.

 

Στον κύκλο συζητήσεων με θέμα “Από το κραχ του 29 στην κρίση σήμερα”, ο Άλεξ Καλλίνικος (πανεπιστημιακός και συγγραφέας του βιβλίου “Η Αποκρυπτογράφηση του Κεφαλαίου” και μιας σειράς βιβλίων που αναλύουν τον καπιταλισμό και την ιμπεριαλισμό από την μαρξιστική σκοπιά) θα αναλύσει τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του καπιταλισμού του 21ου αιώνα στην συζήτηση “Ο καπιταλισμός σήμερα”.

 

Στον ίδιο κύκλο, ο Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος που παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και ο Σωτήρης Κοντογιάννης δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη θα εισηγηθούν τη συζήτηση με θέμα “Η κρίση την δεκαετία του '30” ενώ οι άλλες δύο συζητήσεις που συμπληρώνουν αυτόν τον κύκλο είναι οι: “Εκμετάλλευση και υπεραξία, από που βγαίνει το κέρδος” και “Ο Μαρξ και οι κρίσεις του καπιταλισμού”.

 

 

Eπαναστατική παράδοση

Επτά συζητήσεις είναι αφιερωμένες στην “Επαναστατική παράδοση” του Μαρξ, του Λένιν, του Τρότσκι, του Γκράμσι, της Λούξεμπουργκ, του Πουλιόπουλου. Ο κύκλος θα ανοίξει με τις “επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ που θα εισηγηθεί ο ιστορικός Κώστας Βλασόπουλος.

 

Ακολουθούν οι συζητήσεις “Κομμουνιστικό Μανιφέστο”, “Ρόζα: Μεταρρύθμιση ή επανάσταση”, “Τρότσκι, η διαρκής επανάσταση”, “Γκράμσι, από την Κόκκινη διετία στις Θέσεις της Λυών” και ο “Παντελής Πουλιόπουλος και η επαναστατική εναλλακτική”.

 

Η συζήτηση “Εκατό χρόνια Τρίτη Διεθνής” βασισμένη πάνω στα μεγάλα προχωρήματα που συντελέστηκαν την επαύριο της Οκτωβριανής Επανάστασης -σε μια περίοδο που η επανάσταση και η ελπίδα για μια άλλη κοινωνία απλωνόταν σε όλο τον κόσμο- είναι ένα σχολείο για ζητήματα στρατηγικής, όπως ο εργατικός διεθνισμός αλλά και τακτικής, όπως το ενιαίο μέτωπο, εξαιρετικά χρήσιμο για το σήμερα.

 

 

Μαρξισμός-θεωρία και πράξη

Στον κύκλο Μαρξισμός – θεωρία και πράξη περιλαμβάνονται οι συζητήσεις “Ιστορία και Διαλεκτική – από τον Χέγκελ στον Μαρξ”, “Καπιταλισμός και αλλοτρίωση”, “Κράτος και επανάσταση – από την Κομμούνα στον Λένιν” και “Είναι η ανθρώπινη φύση εμπόδιο στην πάλη για το Σοσιαλισμό;”.

 

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος (περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ), ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός Τέχνης και ο Γιάννης Σηφακάκης θα είναι εισηγητές στην συζήτηση με θέμα “Τέχνη και Επανάσταση”.

 

 

1939-49 Πόλεμος, κατοχή, αντίσταση

Στο θεματικό κύκλο “1939-1949, πόλεμος, κατοχή, αντίσταση” θα αναζητηθούν ιστορικά και πολιτικά οι απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα, που αφορούν μια από τις πιο σημαντικές περιόδους που ανέδειξε ο εικοστός αιώνας στην Ελλάδα.

 

Τη συζήτηση “Αντίσταση, η χαμένη επανάσταση” θα εισηγηθεί ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων, άρθρων και πονημάτων πάνω στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Τη συζήτηση με θέμα “Η Αριστερά μετά τον εμφύλιο” θα ανοίξουν ο εκπαιδευτικός, ιστορικός Μιχάλης Λυμπεράτος (συγγραφέας των βιβλίων “Μετά τον Εμφύλιο”, “Από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ”) και ο ιστορικός Λέανδρος Μπόλαρης (“Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε”, “Επανάσταση και αντεπανάσταση στην Ελλάδα”).

 

 

Προβολή ταινίας

Παρουσιάζει ο Ξ. Βαρδαρός

 

Το βράδυ της Παρασκευής (9.30μμ) θα γίνει η προβολή της ταινίας “Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή” του Λεωνίδα Βαρδαρού που θα παρουσιάσει ο Ξενοφών Βαρδαρός, από τους συντελεστές της ταινίας. Το Σάββατο το απόγευμα στο προαύλιο της Νομικής θα υπάρχει μουσική και φαγητό.

 

Ένα φάντασμα πλανιέται

Το τετραήμερο του Μαρξισμού 2019 θα κλείσει το απόγευμα της Κυριακής με την πανηγυρική εκδήλωση “Ένα φάντασμα πλανιέται” με ομιλητές τη Μαρία Στύλλου, την Κατερίνα Αβραμίδου, τον Βαγγέλη Χατζηνικολάου, τον Τζεμαλή Μηλιαζήμ και την Μαρί Περέν.

 

Πανηγυρικό κλείσιμο την Κυριακή

18.30-20.00 / Αμφιθέατρο 1 Νομικής

Ένα φάντασμα πλανιέται

Ομιλητές:

Μαρία Στύλλου, Μαρί Περέν, Κατερίνα Αβραμίδου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Τζεμαλή Μηλιαζήμ

 

http://ergatiki.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 20:22

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.