Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 23:01

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που καταργεί εργατικά δικαιώματα και δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μάχη ενάντια στο αντιδραστικό δήθεν «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται να συντριβούν τα όποια εργατικά δικαιώματα και δίνει «γη και ύδωρ» στους επενδυτές, με διατάξει καταστροφικές για το περιβάλλον ακόμα και την δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα προχωράει σε πρωτόγνωρες διαδικασίες ηλεκτρονικού φακελώματος των συνδικάτων, χτύπημα των ζωντανών γενικών συνελεύσεων, επιβεβαιώνοντας ότι τα αντεργατικά μέτρα πάνε χέρι – χέρι με την καταστολή.

Ενδεικτικά με το προτεινόμενο πολυνομοσχέδιο

Σε ότι αφορά τα εργασιακά ζητήματα:

  • Επιχειρεί την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ καθιερώνοντας πλήθος εξαιρέσεων. Έτσι από τις κλαδικές ΣΣΕ εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν «σοβαρά οικονομικά προβλήματα», καθιερώνονται οι «τοπικές συμβάσεις» σε περιοχές με «οικονομικά προβλήματα» ενώ σε ότι αφορά τις πολύ περιορισμένες έτσι κι αλλιώς δυνατότητες επεκτασιμότητας προστίθεται ότι πρέπει να ελέγχονται οι «επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα»!!!

  • επανέρχονται οι περίφημες «ενώσεις προσώπων» που διασπούν και υπονομεύουν τον ρόλο των επιχειρησιακών σωματείων

  • προστίθενται νέοι περιορισμοί για την προσφυγή των εργαζόμενων στον ΟΜΕΔ καθώς εξαλείφεται ουσιαστικά η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής καθώς για την προσφυγή του το σωματείο θα πρέπει να αποδεικνύει «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος συνδεόμενο με την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας»!!! (άρθρο 53)

  • αφήνει ορθάνοιχτη την δυνατότητα ηλεκτρονικού φακελώματος των εργαζόμενων καθιερώνοντας τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ακόμα και για τις αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας. Και όλοι ξέρουμε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι μυστική!!

  • ενισχύει την μερική απασχόληση, καθώς εργοδότης και μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, οποιοδήποτε χρόνο εργασίας ο οποίος θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση). Η προσαύξηση κατά 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας, είναι ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που ορίζεται ως προσαύξηση για την υπερωρία στην πλήρη απασχόληση και απλά διευκολύνει την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας!.

«Γη και ύδωρ» στους «επενδυτές»

  • Με το πολυνομοσχέδιο ορίζονται «παρεκκλίσεις» για «στρατηγικούς επενδυτές» από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης για λόγους «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την πραγματοποίηση της επένδυσης.»

- «Εκ των υστέρων» οι έλεγχοι.. Πρώτα θα γίνεται η μισή επένδυση  και μετά θα «ελέγχεται» και μάλιστα από… ιδιώτες.. Μετά από αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, δύναται να πιστοποιηθεί η υλοποίηση του 50% αυτού και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης, χωρίς εξέταση του αιτήματος από την υπηρεσία, κατ’ επιλογή του φορέα.

- Ιδιώτες στον έλεγχο και την πιστοποίηση επενδύσεων. Στο εξής, η πιστοποίηση και ο έλεγχος θα γίνεται όχι μόνο από δημοσίους αλλά και από ιδιωτικούς φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) εγκεκριμένους από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.α. θα μπορούν να δημιουργούν τις δικές τους εταιρείες πιστοποίησης και να ελέγχουν στη συνέχεια ακόμα και τις… δικές τους επενδύσεις!

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να κάνει πράξη τις διακηρύξεις του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ «σαρώστε τα αντικίνητρα για τις επενδύσεις». Τα «αντικίνητρα» είναι τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και η προστασία του περιβάλλοντος. Οι εξαγγελίες της ΝΔ ότι θα φέρει τις επενδύσεις και θα μειώσει τα πλεονάσματα που απαιτεί η ΕΕ μέσα από την «ανάπτυξη» πάνε περίπατο. Με τον καπιταλισμό παγκόσμια να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου κραχ, η κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο τρόπο που έχει για να κρατήσει ψηλά τα κέρδη του κεφαλαίου είναι να τσακίσει ακόμη περισσότερο τους μισθούς, τα ωράρια και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, να πολλαπλασιάσει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει «υπεύθυνα» και «εποικοδομητικά» στη ρότα των ευρωμνημονιακών δεσμεύσεων, του προγράμματος μεταμνημονιακής επιτροπείας» και των αντεργατικών επιθέσεων που εφάρμοσε ως κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση σφιχταγκαλιάστηκε με τραπεζίτες, Λάτσηδες, Μπόμπολες και COSCO, ξεκίνησε επιθέσεις ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία όπως η περίφημη διάταξη για το 50%+1 για να παρθεί απόφαση.

Η εργατική τάξη και ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική. Να διεκδικήσουν πλήρη επαναφορά των ΣΣΕ, ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος! Να διεκδικήσουν την διαγραφή του χιλιοπληρωμένου χρέους, κατάργηση των ματωμένων πλεονασμάτων, και συνολικά του προγράμματος της επιτροπείας. Να ακυρώσουν με τον αγώνα τους το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, από τη ΔΕΗ και την ενέργεια μέχρι το νερό που είναι «απαράδεκτα φθηνό», να επιβάλλουν σταμάτημα των απολύσεων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις.

Η προκήρυξη της απεργίας από δεκάδες ΕΚ, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και την ΑΔΕΔΥ και ο εκ των υστέρων διασπαστικός και απεργοσπαστικός ρόλος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και συνολικά του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού δείχνει ότι μόνο ο δρόμος της από τα κάτω οργάνωσης των αγώνων μας, κόντρα στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τον άθλιο ρόλο της μπορεί ν ανοίξει προοπτικές για το εργατικό κίνημα!

Η απεργία της 24 Σεπτέμβρη είναι η πρώτη μεγάλη πανεργατική απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Η επιτυχία της να γίνει βήμα για την κλιμάκωση των απεργιών και των αγώνων μας μέχρι τη νίκη!

Όλοι / όλες στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις των ταξικών σωματείων

  

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 19:57

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.