Organizata Politike Ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο του ανθρακωρύχου και κορυφαίου συνδικαλιστή Έλτον Ντεμπρέσι αργά το βράδυ, αποτελεί δυσοίωνο γεγονός για τη δημοκρατία και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία.
Ο Έλτον Ντεμπρέσι, ο συνδικαλιστής μεταλλωρύχος που έθεσε και ανεξάρτητη υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας για να αναδείξει τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης στη γειτονική χώρα, δέχτηκε δολοφονική επίθεση με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο του. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 27/8 ο μηχανισμός εξερράγη διαλύοντας το αυτοκίνητο του, ευτυχώς σε μια στιγμή που ήταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του σε χωριό της κεντρικής Αλβανίας. Η δημιουργία σωματείου στο μεγάλο ορυχείο χρωμίου στην Μπουλκίζα ήταν μια από τις σημαντικότερες στιγμές στον αγώνα που δίνει η εργατική τάξη στην Αλβανία
Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα Οι εκλογές της ρωσικής Κρατικής Δούμας στις 19 Σεπτεμβρίου θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες. Από τη μία πλευρά, θα διεξαχθούν με φόντο τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας και την εξαιρετικά αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες εδραίωσαν την ισόβια κυριαρχία του Βλαντιμίρ Πούτιν και μετατόπισαν σοβαρά το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας προς την κατεύθυνση του ανοιχτού αυταρχισμού.
Συντακτική επιτροπή του L’Anticapitaliste hebdo Έτσι χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση την πράξη της Λευκορωσίας να υποχρεώσει το αεροπλάνο της Ryanair να προσγειωθεί στο έδαφός της για να συλλάβει το δημοσιογράφο και αντιπολιτευόμενο Roman Protassevitch… Υπάρχει ωστόσο μια πλεονάζουσα έκφραση στη διατύπωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είναι αυτό το «πρωτοφανές». Γιατί υπάρχει τουλάχιστον ένα προηγούμενο και είναι μάλιστα γαλλικό.
Οι κύκλοι της «νέας αντιπολίτευσης» στη Λευκορωσία είχαν αναγγείλει την επανέναρξη των διαδηλώσεων στους δρόμους για τις 25 και 27 Μαρτίου. Οι ημέρες αυτές θα ήταν ένα είδος δείκτη για το επίπεδο της κινητοποίησης μέσω των διαμαρτυριών και θα έδειχναν εάν ο λαός είναι έτοιμος να συνεχίσει τον αγώνα του κατά του βοναπαρτιστικού καθεστώτος του Λουκατσένκο. Το ερώτημα ήταν πραγματικό για όλους τους αντίπαλους του καθεστώτος καθώς οι μαζικές αυτές δράσεις θα έδειχναν με μεγαλύτερη σαφήνεια εάν τα κατασταλτικά μέτρα του καθεστώτος είχαν πράγματι λειτουργήσει ή αν, αντίστροφα, η πολιτική επανάσταση θα μπορούσε να περάσει σε ένα παρατεταμένο στάδιο.
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ξοπλίδη / Μετάφραση Έρη Μάρρα-εφημ.ΠΡΙΝ. Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Απρίλη στην Αλβανία υπάρχει και μια διαφορετική υποψηφιότητα: πρόκειται για τον πρόεδρο του σωματείου μεταλλωρύχων της Μπουλκίζα, Έλτον Ντεμπρέσι, που απολύθηκε λόγω του απεργιακού αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Ο Έλτον Ντεμπρέσι κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στη φτωχή περιοχή της Δίβρης (Dibra), με την ενθάρρυνση πολλών συναδέλφων του και την υποστήριξη της Πολιτικής Οργάνωσης, για να εκφράσει και στο πολιτικό επίπεδο τα αιτήματα των μεταλλωρύχων και γενικότερα της εργατικής τάξης, κόντρα στα κόμματα που είναι υποταγμένα στο κεφάλαιο.
Σελίδα 1 από 16