Το δεύτερο άρθρο της σειράς "Ανισότητες": για τις ιδιαιτερότητες του περιφερειακού χαρακτήρα στην Άπω Ανατολή και την εθνοτική σύνθεση της περιοχής. Όταν μιλάμε για την αποαποικιοποίηση της Ρωσίας, συχνά υποθέτουμε ότι οι "μικροί" λαοί έχουν ήδη κατανοήσει ότι δεν ανήκουν στη μεγάλη ρωσική κουλτούρα, πράγμα που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αναπόφευκτο πλαίσιο. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα των υποδομών, της φτώχειας και της επιβάρυνσης του πληθυσμού με χρέη, τα οποία δημιουργούν τους λόγους για τη στρατολόγηση στο στρατό… ισχύουν εξίσου για τις δημοκρατίες και για τις απομακρυσμένες "ρωσικές" περιφέρειες.
Ένας παλιός συνταξιούχος Ρώσος στρατιωτικός συζητούσε τα τρέχοντα γεγονότα μέσω τηλεφώνου με έναν πρώην συνάδελφό του που ζούσε στην Ουκρανία. Και οι δύο δυσανασχετούσαν με τον πόλεμο μεταξύ των δύο πρόσφατα αδελφών χωρών και εξέφραζαν την ελπίδα ότι αυτή η τρέλα θα τελείωνε σύντομα. Λίγες ημέρες αργότερα, εκπρόσωποι των ειδικών υπηρεσιών έκαναν έφοδο στον Ρώσο. Δεν έδωσε κανένα στρατιωτικό μυστικό και κανείς δεν τον κατηγόρησε γι' αυτό. Κατηγορήθηκε, ωστόσο, ότι δυσφήμισε δημοσίως τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με τη σειρά του, ο πρώην αξιωματικός, ο οποίος γνώριζε τους νόμους, διαμαρτυρήθηκε ότι η συζήτηση ήταν ιδιωτική…
Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, το σημερινό καθεστώς στη Ρωσία εισήλθε στο στάδιο της απροκάλυπτης δικτατορίας, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση κάθε νόμιμη πολιτική δραστηριότητα στη χώρα. Κατά συνέπεια, πολιτικές ομάδες και κινήματα που υπήρχαν μέχρι εκείνη την ημερομηνία διασπάστηκαν σε δύο μεγάλα στρατόπεδα: το ένα υποστηρίζει τη λεγόμενη "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία και το άλλο την καταδικάζει και διαμαρτύρεται γι' αυτήν. Το ίδιο είδος διχασμού συνέβη και με την πολιτική αριστερά στο σύνολό της …Η σημερινή Ρωσία έχει δύο διαφορετικά είδη αριστερών, και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για ποιο από αυτά τα δύο ανταγωνιστικά κινήματα μιλάμε.
Είναι πολύ δύσκολο για μένα να γράψω για την σύγχρονη Ρωσία. Όταν νιώθεις απελπισμένη, οι λέξεις σχηματίζονται σε προτάσεις πιο δύσκολα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούσα εαυτόν στην Τέχνη, εξίσου Ρωσίδα όσο και Ελληνίδα. Αυτή η χώρα μου χάρισε, πολλά χρόνια πριν, γνώση και όραμα, σπουδές και καλλιτεχνική ταυτότητα. Θα την ευγνωμονώ για πάντα, αν και πλέον όλα αυτά είναι μια ανάμνηση, γιατί η χώρα που αγάπησα και γνώρισα δεν υπάρχει πια. Στραγγαλίστηκε από το Πουτινικό καθεστώς, διαλύθηκε από τη διαφθορά, φυλακίστηκε και προπηλακίστηκε, εκδιώχθηκε στο εξωτερικό όπου και προσπαθεί να βγάλει καινούριες ρίζες.
  Χρειάζεται εδώ και τώρα η δημιουργία μιας αντίστασης και ψηφίσματα από Έλληνες και Αλβανούς, είτε εδώ είτε στην Αλβανία, ώστε να αποτρέψουμε τη διαμόρφωση, κάθε φορά, της εθνικιστικής έξαρσης σε μία κατάσταση που θα πληγώνει τις σχέσεις είτε εσωτερικά στην Ελλάδα, μεταξύ των Αλβανών μεταναστών και των Ελλήνων, είτε στην Αλβανία μεταξύ Αλβανών πολιτών και των ομογενών. Ο Έλληνας πολίτης, ο Αλβανός μετανάστης, οι πολίτες στην Αλβανία, είτε Αλβανοί, είτε ομογενείς, υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα που προκαλούνται από εσωτερικές πολιτικές και των δύο χωρών, από τις συγκρούσεις των συμφερόντων, τη διαπλοκή, και τη διαφθορά.
Elena Solovyova Τώρα που το καθεστώς Πούτιν διεξάγει πόλεμο με την Ουκρανία, δεν είναι εύκολο να μιλάμε για αντιαποικιακά αισθήματα στις διάφορες Ομόσπονδες Ενότητες της Ρωσίας. Οποιαδήποτε ανοιχτή κριτική θεωρείται αμέσως ως "βοήθεια προς τον εχθρό". Η ομίχλη του πολέμου, που περιγράφει ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς, έχει απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Η ομίχλη είναι τόσο πυκνή που ακόμη και ορισμένοι από τους επικριτές του καθεστώτος που έχουν φύγει από τη Ρωσία κοιτάζουν μέσα της και δεν μπορούν να δουν καμία αναλαμπή ελπίδας, γεγονός που τους κάνει να ερμηνεύουν την κατάσταση ως σιωπηρή ή και ρητή υποστήριξη του πολέμου από…
Σελίδα 1 από 57