Γράφοντας από μια Ρωσική φυλακή, ο κοινωνιολόγος Boris Kagarlitsky έγραψε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή για να υποστηρίξει μια πλατιά εκστρατεία αλληλεγγύης με τους αριστερούς Ρώσους πολιτικούς κρατούμενους. Ο ίδιος ο Kagarlitsky φυλακίστηκε για πέντε χρόνια στις 13 Φεβρουαρίου με την κατασκευασμένη κατηγορία της "δικαιολόγησης της τρομοκρατίας". Στην πραγματικότητα, το μόνο του έγκλημα ήταν ότι μίλησε ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επιστολή μεταφράστηκε από τον Ρένφρι Κλαρκ από την πρωτότυπη ρωσική έκδοση.
Hanna Perekhoda Όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμες δημόσιες δηλώσεις Ρώσων κρατικών αξιωματούχων, η Ουκρανία κατέχει δυσανάλογα σημαντικό ρόλο στην κοσμοθεωρία τους. Το αφήγημά τους είναι το εξής: Η ξεχωριστή εθνική ταυτότητα των Ουκρανών είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε από τους δυτικούς εχθρούς (Πολωνούς, Αυστριακούς, Γερμανούς, Ναζί, Αμερικανούς) και τους πράκτορές τους (Λένιν και Μπολσεβίκους).
Ilya Matveev Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου για τον Στάλιν (και τον Τσόρτσιλ και τον Ρούσβελτ) στη Γιάλτα είναι ένα γεγονός εξωφρενικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό. Είναι σαφές γιατί είναι εξωφρενικό, αλλά είναι αποκαλυπτικό για τους ακόλουθους λόγους.
από τη Leyla LATYPOVA «Στην αρχή του ακτιβισμού μου, η ‘αποαποικιοποίηση’ για μένα ήταν απλώς να μάθω την ιστορία του λαού μου και να φέρω πίσω τους στρατιώτες [από τα μέτωπα στην Ουκρανία]. Τώρα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό», λέει η ακτιβίστρια από την Μπουριάτια Βικτόρια Μαλαντάεβα. «Τώρα έχει να κάνει με το να δώσουμε φωνή στους αυτόχθονες λαούς, να τους δώσουμε περισσότερη αυτονομία για να τους επιτρέψουμε να είναι οι κύριοι της μοίρας τους και οι υπερασπιστές της αξιοπρέπειάς τους. Δεν θέλω ο λαός μας να αισθάνεται πια ως ο ‘μικρός αδελφός’ των Ρώσων».
Ilya Budraitskis Όταν Τσετσένοι μαχητές κατέλαβαν ένα σχολείο στο Μπεσλάν και πήραν περισσότερους από 1.100 ομήρους, ο Πούτιν επιτέθηκε απερίσκεπτα στο σχολείο, προκαλώντας στο θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, τερμάτισε τις δημοκρατικές εκλογές των περιφερειακών διοικητών και κλιμάκωσε δραματικά τον πόλεμο στην Τσετσενία. Προβλέπω ότι ο Πούτιν θα ακολουθήσει αυτό το σενάριο σήμερα. Θα περάσει περισσότερα κατασταλτικά μέτρα, όχι μόνο κατά των φερόμενων τρομοκρατών, αλλά και κατά οποιασδήποτε διαφωνίας εναντίον της εξουσίας του στη Ρωσία. Ήδη, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει προτείνει την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν είναι η πρώτη του είδους της: μπορούμε να θυμηθούμε τις βομβιστικές επιθέσεις σε πολυκατοικίες το 1999 ή την σφαγή στο σχολείο Μπεσλάν το 2004 . Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: ο πρωτοφανής βαθμός βίας στον οποίο έχει βυθιστεί η ρωσική κοινωνία με τον πόλεμο στην Ουκρανία… Μπορεί το ρωσικό καθεστώς, το οποίο άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας με πρωτοφανή βία όταν εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, να το κρατήσει υπό έλεγχο; Δεδομένης της ανικανότητας των υπηρεσιών ασφαλείας να αποτρέψουν την τρομοκρατική επίθεση, υπάρχει σοβαρός λόγος να αμφιβάλλουμε γι' αυτό.
Σελίδα 1 από 70