Από τον Απρίλιο του 2022 η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ασκεί συστηματική καταστολή κατά των ανεξάρτητων συνδικάτων στη Λευκορωσία. Μέχρι τώρα έχουν καταδικαστεί τριάντα συνδικαλιστές σε 64 χρόνια φυλάκισης και 12,5 χρόνια περιορισμού της ελευθερίας τους. Οι αρχές της Λευκορωσίας αποκαλούν συνεχώς τα ανεξάρτητα συνδικάτα "εξτρεμιστές" και "πράκτορες της Δύσης" και διεξάγουν εκστρατείες συκοφάντησης, καθιστώντας σαφές ότι οποιοσδήποτε συνδέεται με το Λευκορωσικό Κογκρέσο Δημοκρατικών Συνδικάτων (BKDP) και τις οργανώσεις του, διατρέχει τον κίνδυνο να διωχθεί ποινικά. Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν έχουν μέχρι στιγμής παραχωρήσει πρόσβαση για επίσκεψη σε φυλακισμένους συνδικαλιστές ακτιβιστές, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες σύλληψης και κράτησής τους.
Michael Karadjis Ξανά και ξανά, μας έχουν πει ότι ο «Παγκόσμιος Νότος» –δηλαδή ο αναπτυσσόμενος κόσμος που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πρώην αποικίες– δεν υποστηρίζει την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στη βάρβαρη αποικιοκρατική εισβολή της Ρωσίας, ή ακόμη και ότι υποστηρίζει τη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτή την απόδοση της πραγματικότητας, η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι εξ ολοκλήρου ένα σχέδιο της αυτοκρατορικής Δύσης, και αυτό ακριβώς το γεγονός είναι ένας ακόμη λόγος που οι πρώην αποικίες των δυτικών ιμπεριαλιστικών κρατών δεν θέλουν να βρίσκονται στο πλευρό των πρώην αποικιοκρατών αφεντικών τους.
Θα μιλήσουν: Η Frieda Afary, είναι Ιρανοαμερικανίδα, συγγραφέας και παραγωγός των ιστοσελίδων, Iranian Progressives in Translation και του https://socialistfeminism.org. Η Oksana Dutchak (Ουκρανία), κοινωνιολόγος ερευνήτρια στους τομείς των εργασιακών ζητημάτων και της ανισότητας των φύλων, συντάκτρια στο Commons. Η Vica Kravtsova (Ρωσική Ομοσπονδία) είναι φεμινίστρια ακτιβίστρια. Εργάζεται πάνω στα θέματα του φεμινισμού και της αποαποικιοποίησης στην πρώην ΕΣΣΔ. Η Dorota Spyrka, (κόμμα Razem, Πολωνία), μία από τις συντονίστριες της υποστήριξης του νόμου για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων στην Πολωνία, φεμινίστρια, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των προσφύγων. Η Dóra Kata Kiss (Ουγγαρία), κοινωνική επιστήμονας, ερευνήτρια που επικεντρώνεται σε μειονοτικές ομάδες που…
Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου είναι ένας χρόνος από την εισβολή του ρώσικου στρατού στην Ουκρανία κατά διαταγή του Πούτιν και του καθεστώτος του... Οργανώσεις και άτομα από όλο τον κόσμο, καλούμε να γίνει η εβδομάδα της 24ης Φεβρουαρίου μια παγκόσμια εβδομάδα δράσης κατά της ρωσικής εισβολής και αλληλεγγύης με την Ουκρανία. Ειρήνη για την Ουκρανία, όχι στο ρωσικό πόλεμο! Άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών του ρωσικού στρατού και απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Η πλατύτερη δυνατή στήριξη και αλληλεγγύη με τον ουκρανικό λαό στη δικαιολογημένη του αντίσταση απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Για πάνω από μια δεκαετία, οι Ρώσοι/ιδες αντιφασίστες/ριες τιμούν την 19η Ιανουαρίου σαν την δική τους ημέρα αλληλεγγύης. Αυτή είναι η ημερομηνία που το 2009, στο κέντρο της Μόσχας, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αριστεράς Stanislav Markelov και η δημοσιογράφος και αναρχική Anastasia Baburova πυροβολήθηκαν από νεοναζί. Η δολοφονία του Markelov και της Baburova αποτέλεσε το αποκορύφωμα της ακροδεξιάς τρομοκρατίας της δεκαετίας του 2000, κατά την οποία δολοφονήθηκαν εκατοντάδες μετανάστες/ριες και δεκάδες αντιφασίστες/ριες. Για πολλά χρόνια, όσο ήταν ακόμα δυνατό, οι Ρώσοι/ιδες ακτιβιστές/ριες διοργάνωναν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στις 19 Ιανουαρίου με το σύνθημα “Το να θυμάσαι σημαίνει…
Richard Fidler Η αριστερά δεν έχει αντιδράσει με συνεκτικό τρόπο στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η σοσιαλδημοκρατική αριστερά αντιμετωπίζει με συμπάθεια την αντίσταση της Ουκρανίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό αδυνατεί να διαχωρίσει τη θέση της από την πολιτική υποστήριξη της κυβέρνησης προς το νεοφιλελεύθερο καθεστώς Ζελένσκι ή τα δυτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Πιο αριστερά, υπάρχει ένα εύρος θέσεων. Στο ένα άκρο (ευτυχώς, ελάχιστης επιρροής), υπάρχει μια αριστερά που υποστηρίζει ανοιχτά τη Ρωσία, αναπαράγοντας την αφήγηση του Κρεμλίνου για τον πόλεμο.
Σελίδα 1 από 52