Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2025 23:19

Μύθοι για την Ουκρανία - Μύθος 7: Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν έτοιμες να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία τον Απρίλιο του 2022, αλλά την απέτρεψε ο Μπόρις Τζόνσον

Μύθοι για την Ουκρανία - Μύθος 7: Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν έτοιμες να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία τον Απρίλιο του 2022, με την οποία η Ουκρανία δεν θα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ, αλλά τότε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε το Κίεβο και είπε στον Ζελένσκι να μην προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία, οπότε η Ουκρανία αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις, καταστρέφοντας αυτή την ευκαιρία για ειρήνη.

του Michael Karadjis

ΠΗΓΗ: https://theirantiimperialismandours.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Αυτός ο μύθος έχει αποκτήσει τέτοια αυτονομία που πιθανώς έχει αναδημοσιευτεί σχεδόν σε κάθε πιθανό αριστερό και alt-right δημοσίευμα, όχι μόνο στα αντι-ουκρανικά. Ο αιθέριος κόσμος των tankie και των συνωμοσιολόγων είναι γεμάτος από αυτό, για παράδειγμα ο προπαγανδιστής υπέρ του Πούτιν στο Jacobin, Μπράνκο Μάρκετιτς [1]. Ωστόσο, δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτό.

Θεωρείται φυσικό ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν καμιά δυνατότητα να αποφασίζουν, απλά ακολουθούν τις υποτιθέμενες εντολές κάποιου ξένου ηγέτη που εμφανίζεται. Ωστόσο, δεν ξέρουμε καν με βεβαιότητα τι είπε ο Τζόνσον- ήταν απλώς ένας ισχυρισμός μιας ουκρανικής εφημερίδας, που φέρεται να προέρχεται από κάποιες ανώνυμες πηγές κοντά στον Ζελένσκι [2]. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να πει οτιδήποτε.

Είναι ασφαλώς αλήθεια ότι υπήρχε μια ειρηνευτική πρόταση στο τραπέζι που περιελάμβανε την απόσυρση της Ουκρανίας από την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι γεγονός, η πρόταση αυτή είχε ήδη τεθεί στο τραπέζι πριν καν αρχίσει ο πόλεμος [3]. Η Ουκρανία αποδέχτηκε την πρόταση, αλλά ο Πούτιν την απέρριψε, επειδή, τελικά, ο Πούτιν ήθελε να κατακτήσει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία, καθώς δήλωσε ανοιχτά ότι η Ουκρανία δεν είχε δικαίωμα να υπάρχει ως ξεχωριστή οντότητα από τη Ρωσία. Tα περί ΝΑΤΟ ήταν απλώς ένα προπέτασμα καπνού, οπότε είδε την αποδοχή της Ουκρανίας να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως απειλή και όχι ως ευκαιρία.

Είναι επίσης αλήθεια ότι υπήρχε μια πιο λεπτομερής ειρηνευτική πρόταση στο τραπέζι στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου 2022, περίπου ένα μήνα μετά τον πόλεμο. Είναι σημαντικό ότι αυτή ήταν η ειρηνευτική πρόταση 10 σημείων της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, στις 29 Μαρτίου 2022 [4], δεν ήταν απλώς κάποια «πρόταση» που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, για την οποία μάλιστα κάποιοι κατηγορούν την Ουκρανία ότι απέρριψε (απορρίπτοντας τη δική της πρόταση!).

Τα 10 σημεία περιλάμβαναν ότι η Ουκρανία δεν θα επεδίωκε πλέον να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν θα εντασσόταν σε καμία στρατιωτική συμμαχία, ότι αντ' αυτού θα έπαιρνε εγγυήσεις κυριαρχίας από μια σειρά από έθνη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), τη δήλωση ότι δεν θα υπήρχε στρατιωτική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας και του 40% του Ντονμπάς (που ήδη κατέλαβε η Ρωσία πριν από τον Φεβρουάριο του 2022), και ως εκ τούτου η Ρωσία θα αποσυρόταν στις γραμμές πριν από τον Φεβρουάριο, οι εγγυήσεις κυριαρχίας δεν θα κάλυπταν καν αυτές τις περιοχές μέχρι να επιτευχθεί τελικά μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, και στην περίπτωση της Κριμαίας, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν 15 χρόνια!

Για το τι συνέβη στη συνέχεια, θα επικαλεστώ τον ηγέτη του κόμματος των Πρασίνων στις ΗΠΑ Χάουι Χόκινς, ο οποίος συνέταξε ένα πολύ σαφές περίγραμμα βασισμένο σε εύκολα διαθέσιμες πηγές. Κυρίως αυτό που δείχνει είναι ότι η Ρωσία είχε ήδη απορρίψει τις προτάσεις δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τζόνσον και ότι παρά τις φρικτές ρωσικές σφαγές στο μεταξύ, ο Ζελένσκι παρέμεινε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να μην ταιριάζουν με την αγαπημένη θεωρία συνωμοσίας πολλών ανθρώπων, αλλά είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένα, οπότε σας παρακαλώ να επιχειρηματολογήσετε εναντίον των γεγονότων, όχι εναντίον εμού ή του Χάουι Χόκινς. Εδώ λέει ο Χάουι:

 «Ο ειρηνευτικός διακανονισμός που τέθηκε στο τραπέζι στα τέλη Μαρτίου προέβλεπε ότι η Ρωσία θα επέστρεφε στα εδάφη που κατείχε πριν από την 24η Φεβρουαρίου στο Ντονμπάς και την Κριμαία, ότι η Ουκρανία θα ήταν μια ουδέτερη μη ΝΑΤΟϊκή χώρα χωρίς πυρηνικά όπλα ή ξένα στρατεύματα (οι δύο τελευταίες διατάξεις υπάρχουν ήδη στο ουκρανικό σύνταγμα) με αντάλλαγμα μια συνθήκη εγγυήσεων ασφαλείας που θα υπογραφόταν από τις μεγάλες δυνάμεις, και ότι το καθεστώς του Ντονμπάς και της Κριμαίας θα καθοριζόταν σε μια σειρά ετών διπλωματικά και όχι στρατιωτικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αυτή η βασική πρόταση ήταν στο τραπέζι τις ημέρες πριν και αμέσως μετά την εισβολή, αλλά ο Πούτιν την απέρριψε επειδή ήθελε να προσαρτήσει την Ουκρανία, όχι απλώς να την κάνει στρατιωτικά ουδέτερη [5].

Στις 7 Απριλίου, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τζόνσον στον Ζελένσκι στις 9 Απριλίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο προτεινόμενος διακανονισμός ήταν «απαράδεκτος» [6].

Το αν το μήνυμα του Τζόνσον στις 9 Απριλίου “όχι διαπραγματεύσεις”, το οποίο αποδόθηκε σε ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης Ζελένσκι μόνο από μία μόνο ουκρανική πηγή ειδήσεων [7], αντιπροσώπευε τη Συλλογική Δύση, όπως ισχυρίστηκε σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ από τις ΗΠΑ ή άλλες δυτικές χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, τρεις ημέρες αργότερα, στις 12 Απριλίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε «αδιέξοδο» [8].

Στις 27 Απριλίου, οι Financial Times ανέφεραν σε άρθρο τους με τίτλο «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαταλείπει τις ελπίδες για συμφωνία στην Ουκρανία και στρέφεται στη στρατηγική κατάληψης γης» ότι ο Πούτιν «έχασε το ενδιαφέρον του για τις διπλωματικές προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμός του», επικαλούμενοι πηγές που είχαν ενημερωθεί για τις συνομιλίες με τον Πούτιν [9].

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι παρέμεινε ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Σε συνέντευξη Τύπου στις 25 Απριλίου, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες και επιθυμεί να το κάνει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πούτιν [10].

Συνέχισε στις 12 Μαΐου, ζητώντας και πάλι διαπραγματεύσεις. «Και πάλι στις 8 Ιουνίου [11]. Ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες με τη Ρωσία, οι οποίες έχουν ανασταλεί από τα τέλη Μαρτίου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει αλλάξει τη θέση της. Είπε ότι διατηρεί την άποψη ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «κανείς άλλος για να μιλήσει» εκτός από τον Ρώσο πρόεδρο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Νομίζω ότι αυτές οι δηλώσεις του Πούτιν και του Λαβρόφ δείχνουν ότι η Ρωσία ήταν αυτή που δεν ήθελε μια ειρηνευτική συμφωνία τα τέλη Μαρτίου, η οποία θα την υποχρέωνε να υποχωρήσει στη γραμμή επαφής πριν από τις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία βρισκόταν στο μέγιστο των εδαφών που κατείχε, παρόλο που ηττήθηκε και ετοιμαζόταν να αποσυρθεί από το Κίεβο και άλλες βόρειες περιοχές».

            Θα ήθελα να προσθέσω και μια άλλη πτυχή: αν και από αυτό προκύπτει σαφώς ότι ο Ζελένσκι δεν εγκατέλειψε το σχέδιο που είχε προτείνει η ίδια η Ουκρανία, αλλά ο Λαβρόφ και ο Πούτιν το απέρριψαν, η Ουκρανία θα είχε το πλήρες δικαίωμά να το απορρίψει από τα μέσα Απριλίου, διότι η Ρωσία είχε δώσει τη δική της απάντηση στη γενναιόδωρη προσφορά της Ουκρανίας στην πράξη. Ογανώνοντας τη σφαγή στη Μπούτσα περίπου 400 Ουκρανών πολιτών καθώς αποχωρούσε από την περιοχή του Κιέβου και συνεχίζοντας να πολιορκεί και να ισοπεδώνει την πόλη της Μαριούπολης, από όπου στη συνέχεια απέλασε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό, οι πηγές εδώ δείχνουν ότι παρέμενε ακόμα ανοιχτή σε μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τους επόμενους μήνες, ο Ζελένσκι επέμενε συνεχώς ότι η Ουκρανία θα πολεμούσε μέχρι οι ρωσικές δυνάμεις να αναγκαστούν να επιστρέψουν στις προ του Φεβρουαρίου 2022 (δηλαδή πριν από την εισβολή) γραμμές και στη συνέχεια θα διαπραγματευόταν. Για παράδειγμα, εδώ τον Μάιο εξακολουθεί να λέει ότι μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, αν η Ρωσία αποσυρθεί «από τις περιοχές που κατέλαβε κατά τη διάρκεια της εισβολής», καθώς και ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί για την Κριμαία και το Ντονμπάς, ενώ σημειώνει ότι

«Με κάθε νέα Μπούτσα, με κάθε νέα Μαριούπολη, με κάθε νέα πόλη όπου υπάρχουν δεκάδες νεκροί, περιπτώσεις βιασμών, με κάθε νέα θηριωδία, η επιθυμία και η δυνατότητα διαπραγμάτευσης εξαφανίζεται, όπως και η δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος με διπλωματικό τρόπο» [12].

«Για να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το βήμα θα πρέπει να είναι η επαναφορά της κατάστασης της 23ης Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Ζελένσκι στο BBC στις 7 Μαΐου [13]

Εάν αργότερα, το 2022, οι δηλώσεις του Ζελένσκι σκληραίνουν - από τότε επιμένει ότι όλη η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, πρέπει να απελευθερωθεί πριν από την κατάπαυση του πυρός, τότε αυτό μου φαίνεται να είναι μια λογική διαπραγματευτική θέση μετά τη συνεχή ρωσική απόρριψη, τόσο στα χαρτιά όσο και, το σημαντικότερο, στην πράξη, όλων και κάθε ουκρανικής πρότασης μέχρι τότε, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μαρτίου-Απριλίου του 2022.

Όσο για τη Ρωσία, από τότε που προσάρτησε παράνομα τέσσερις ουκρανικές περιοχές (καθώς και την Κριμαία) αργότερα το 2022, συμπεριλαμβανομένων δύο όπου δεν υπήρξε ποτέ καμία υποστήριξη για την ένταξή της στη Ρωσία, η «διαπραγματευτική της θέση» είναι ότι η Ουκρανία πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει αυτή την κλοπή πέντε περιοχών, του ενός πέμπτου του εδάφους της!

Ένας ακόμη μύθος για την Ουκρανία που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια είναι το μεγάλο ζήτημα του ΝΑΤΟ, δηλαδή η ιδέα ότι η Ρωσία «προκλήθηκε» σε μια γενοκτονική εισβολή στη γείτονά της, ένα μη μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω της «προκλητικής» ανεκπλήρωτης επιθυμίας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ! Αλλά προς το παρόν, είναι προφανές από την απόρριψη από τη Ρωσία τόσο της προ της εισβολής πρότασης που έγινε από την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ, όσο και των πιο λεπτομερών προτάσεων της Ουκρανίας για το ίδιο και για περισσότερα ένα μήνα μετά τον πόλεμο, ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία όχι λόγω οποιουδήποτε φόβου για το ΝΑΤΟ, αλλά μάλλον, όπως μας λέει ο ίδιος ο Πούτιν, επειδή πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης.

Άλλωστε, ο ιμπεριαλισμός είναι υπαρκτό πράγμα- ο ρωσικός ιμπεριαλισμός θέλει τον στρατηγικό έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, των πόρων της και των θαλάσσιων οδών της. Το «ΝΑΤΟ» είναι απλώς μια καλή δικαιολογία (και χρήσιμη για να κοροϊδεύουν τους αφελείς δυτικούς αριστερούς), ενώ η αποκατάσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας είναι η ιδεολογία με την οποία κοροϊδεύουν τις ρωσικές μάζες και εδραιώνουν την άρχουσα τάξη.    

https://theirantiimperialismandours.com/2023/09/13/ukraine-myth-series-myth-7-russia-and-ukraine-were-ready-to-sign-a-peace-agreement-in-april-2022-whereby-ukraine-would-not-join-nato-but-then-british-prime-minister-boris-johnston-visited/

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 

[1]  https://x.com/BMarchetich/status/1564663210204172288?s=20&t=SpfDOSiQ1ABnoL42XLtEAg

[2]  https://www.pravda.com.ua/eng/news/2022/05/5/7344206/

Possibility of talks between Zelenskyy and Putin came to a halt after Johnson’s visit - UP sources

[3]  https://www.reuters.com/world/asia-pacific/exclusive-war-began-putin-rejected-ukraine-peace-deal-recommended-by-his-aide-2022-09-14/

Exclusive: As war began, Putin rejected a Ukraine peace deal recommended by aide

[4]  https://meduza.io/en/slides/ukraine-s-10-point-plan

Ukraine's 10-point plan Journalist Farida Rustamova obtained the full list of Kyiv's proposals to Moscow on March 29

[5]  https://www.reuters.com/world/asia-pacific/exclusive-war-began-putin-rejected-ukraine-peace-deal-recommended-by-his-aide-2022-09-14/

Exclusive: As war began, Putin rejected a Ukraine peace deal recommended by aide

[6]  https://www.reuters.com/world/europe/russia-says-ukraine-presented-unacceptable-draft-peace-deal-2022-04-07/

Russia says Ukraine presented 'unacceptable' draft peace deal

[7]  https://www.pravda.com.ua/eng/news/2022/05/5/7344206/

[8]  https://www.reuters.com/world/europe/putin-flies-into-russian-far-east-ukraine-talks-with-belarusian-leader-2022-04-12/

Putin says peace talks with Ukraine are at dead end, goads the West

[9]  https://www.ft.com/content/a16c4ecd-e835-4e71-a12d-c7bec9f34d7c

Vladimir Putin abandons hopes of Ukraine deal and shifts to land-grab strategy

[10]  https://www.newsweek.com/ukraines-zelensky-reveals-hard-line-ending-russia-putin-peace-talks-1700598

Ukraine's Zelensky Reveals Hard Line for Ending Russia-Putin Peace Talks

[11]  https://www.hindustantimes.com/world-news/ukraine-war-zelensky-wants-direct-talks-with-putin-amid-fierce-battle-in-east-top-points-101654659723392.html

[12]  https://eaworldview.com/2022/05/ukraine-war-zelenskiy-bucha-mairupol/

Ukraine War, Day 78: Zelenskiy — Possibility of Negotiations Recedes “With Each New Bucha, Each New Mariupol”

[13]  https://www.bbc.com/news/world-europe-61359228

Ukraine war: Russia must withdraw to pre-invasion position for a deal - Zelensky

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Μαρτίου 2025 19:32

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.