Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 10:00

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Μόσχα

Στις 19 Ιανουαρίου 2017, μια ομάδα ακτιβιστών και υποστηρικτών του ρωσικού τμήματος της IWA (International Workers’ Association / Διεθνής Ένωση Εργατών) έλαβαν μέρος στην καθιερωμένη πλέον πορεία στη Μόσχα στη μνήμη του Stanislav Markelov και της Anastasia Baburova -δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναρχικής δημοσιογράφου αντίστοιχα-, που δολοφονήθηκαν από νεοφασίστες το 2009. Περίπου 500 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση από διάφορες αντιφασιστικές ομάδες, συνδικάτα, και αριστερές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο κάλεσμά τους για τη στήριξη της διαδήλωσης, οι διοργανωτές επεσήμαιναν ότι φασιστική βία και ο τρόμος στους δρόμους είναι μόνο η κορυφή του αντικοινωνικού, εθνικιστικού-συντηρητικού παγόβουνου στη σύγχρονη Ρωσία.

Η κοινωνία μας σήμερα αντιμετωπίζει τρία μεγάλα προβλήματα, τα οποία σύντομα θα γίνουν οξύτερα, τραυματικά στην πραγματικότητα. Πρώτον, οι νεοφασίστες στους δρόμους μας και σε δημόσιους χώρους προέρχονται από εκείνα τα συντηρητικά κομμάτιαστα οποία η κυβέρνηση στηρίζεται για την καταστολή των κοινωνικών διαμαρτυριών και των διαφωνούντων. Δεύτερον, ο εθνικιστικός συντηρητισμός έχει γίνει η επίσημη ιδεολογία, νομιμοποιώντας τον αυταρχισμό στην εσωτερική πολιτική, και τον μιλιταρισμό στην εξωτερική πολιτική. Οι χθεσινοί φασίστες στους δρόμους βρίσκουν θέσεις εργασίας στον κρατικό μηχανισμό. Τρίτον, ο εθνικιστικός συντηρητισμός παρέχει κάλυψη για την εγκατάλειψη εκ μέρους της κυβέρνησης της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, και για την αποτυχία της να βελτιώσει την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία.”

Εμείς οι αναρχοσυνδικαλιστές, έχουμε αρνητική άποψη για τον ανούσιο, μη-ταξικό “αντιφασισμό”, ο οποίος αρνείται τη διασύνδεση φασισμού-καπιταλισμού και αντιπαραβάλει τον φασισμό με την καπιταλιστική δημοκρατία. Πολλοί όμως από τους διαδηλωτές ήταν κοντά στη δική μας αντικαπιταλιστική θέση, κατανοώντας ότι ο φασισμός είναι μια ακραία μορφή καπιταλιστικής αντίδρασης, και ότι δεν έχει νόημα να πολεμάς τον φασισμό χωρίς την ίδια στιγμή πολεμάς το κράτος, τον καπιταλισμό, τον εθνικισμό, τα εθνικά σύνορα, τον κληρικαλισμό, τη νεοφιλελεύθερη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, και την καταπίεση των γυναικών.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από την πλατεία Novopushkinsky έως το σπίτι κοντά στο σταθμό του μετρό Κροπότκιν, όπου δολοφονήθηκαν ο Stas και η Nastya. Αποφασίστηκε να κάνουμε πορεία χωρίς σημαίες, αλλά οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό και πλακάτ, και επίσης φώναζαν συνθήματα ενάντια στον φασισμό, τον καπιταλισμό, το κράτος, και τον εθνικισμό. Ήταν ενθαρρυντική η απουσία ουσιαστικά συνθημάτων που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί της “αντιπολίτευσης”, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι μόνο για το γεγονός ότι δεν τρέφονται από την ταΐστρα της εξουσίας, κι έτσι δεν μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της λεηλασίας των εργαζόμενων, τους οποίους προς το παρόν απολαμβάνουν οι κυβερνώντες ανταγωνιστές τους.

Δυστυχώς, η διαδήλωση αμαυρώθηκε από δύο συμβάντα. Το πρώτο ήταν η σύλληψη, με διάφορα προσχήματα, έξι συμμετεχόντων. Το δεύτερο ήταν η ντροπιαστική δήλωση ενός από τους ομιλητές από μια ντουντούκα κατά τη διάρκεια της πορείας, που ευχαρίστησε την αστυνομία για την προστασία των διαδηλωτών από φασιστικές επιθέσεις και προβοκάτσιες. Φυσικά, αυτή η δουλοπρέπεια ήταν σε έντονη αντίθεση με το σύνθημα: “Οι φασίστες σκοτώνουν και το κράτος τούς καλύπτει”.

Από το KRAS-AIT website (http://www.aitrus.info/node/4863)

http://libcom.org/news/antifascist-demonstration-moscow-19012017

Πηγή: Athens Indymedia, 24 Ιανουαρίου 2016. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:16

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.