Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019 21:09

Our Balkans: Αγώνες που δίνουν ελπίδα

Our Balkans: Αγώνες που δίνουν ελπίδα

Αυτή την εβδομάδα σε δύο διαφορετικές περιοχές του Κοσσόβου, Σέρβοι και Αλβανοί κάτοικοι ενώθηκαν σε έναν κοινό αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής τους ενώ στα Τίρανα, Ρομά, Αιγυπτιώτες και Αλβανοί αλληλέγγυοι διαδήλωσαν για τα αυτονόητα, την πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Η κωμόπολη Στρπτσε και το χωριό Ντόνα Μπιτίνια στο νότιο Κόσσοβο είναι εθνικά μικτές περιοχές, μοιρασμένες πληθυσμιακά ανάμεσα στο σερβικό και το αλβανικό στοιχείο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας διαρκής αγώνας για να αποτραπεί η δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών που θα στερέψουν ουσιαστικά το ποτάμι με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να ποτίσουν τα ζώα τους και τις καλλιέργειές τους.

Τον Μάιο οι ντόπιοι κάτοικοι προσπάθησαν από κοινού να εμποδίσουν τις μπουλντόζες της ιδιωτικής εταιρείας που θα προετοίμαζαν τη δημιουργία ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, μπλοκάροντας το οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να επέμβουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσόβου και να υπάρξουν είκοσι τραυματίες, αρκετοί με σπασμένα χέρια και κεφάλια. Μάλιστα, Σέρβοι και Αλβανοί κάτοικοι βρέθηκαν μαζί στα κελιά των φυλακών και όπως καταγγέλλει ένας Αλβανός, οι δυνάμεις ασφαλείας απειλούσαν ότι θα απελάσουν τους Σέρβους και καλούσαν τους Αλβανούς να μην μπλέκονται.

Αντιθέτως, όμως το μέτωπο των κατοίκων δε φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην εθνική καταγωγή αλλά στο κοινό συμφέρον. Έτσι, ενώ η κωμόπολη Στρπτσε έχει Σέρβο δήμαρχο, το σερβικό στοιχείο δηλώνει θυμωμένο μαζί του καθώς όπως λένε, αν και είχε επίσημη στήριξη από το Βελιγράδι, εδώ και τέσσερα χρόνια αρνείται να ακούσει τους κατοίκους και αντιθέτως συνεργάζεται ανοιχτά με την κυβέρνηση Θάτσι του Κοσσόβου υλοποιώντας τα συγκεκριμένα μέτρα: "Αυτοί οι μαφιόζοι δουλεύουν μαζί" λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι και επιμένουν αν και οι αρχές τους δηλώνουν με θράσος: "Και 8.000 να έρθετε, το έργο θα γίνει" όπως καταγγέλλει Αλβανός κάτοικος.

Πρέπει να αναφερθεί ότι στο Κόσσοβο τα τελευταία χρόνια σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν δεκάδες υδροηλεκτρικοί σταθμοί ενώ προγραμματίζονται ακόμα περισσότεροι. Μερικές δεκάδες από αυτούς χτίζονται μέσα σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές.

Στην άλλη πλευρά του Κοσσόβου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Πετς, κάτοικοι των εθνικά μικτών χωριών Γκοράζντεβατς και Ποτσέστσε προέβησαν σε κοινές κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο για εναπόθεση τοξικών ουσιών σε περιοχή ανάμεσα στα δυο χωριά. Μέχρι στιγμής η μικτή επιτροπή των κατοίκων, αποτελούμενη από πέντε Αλβανούς και δύο Σέρβους, έχει μαζέψει 600 υπογραφές κι έχει οργανώσει εννιά κινητοποιήσεις απαιτώντας να μην απορρίπτονται τοξικά απόβλητα δίπλα στα χωριά όπου κατοικούν και τις περιοχές όπου καλλιεργούν. Ο Αλβανός κοινοτάρχης του Γκοράζντεβατς δηλώνει ότι υποστηρίζει τον αγώνα των κατοίκων αλλά αποτελεί μειοψηφία εντός των τοπικών διοικητικών οργάνων. Μάλιστα έχει κατηγορηθεί από Αλβανούς εθνικιστές ως "σερβόφιλος" επειδή αδελφοποίησε το χωριό Γκοράζντεβατς με την πόλη Σάμπατς της Σερβίας. Γι' αυτή του την πράξη στοχοποιήθηκε και απειλήθηκε από βετεράνους του UCK. Αντίστοιχη επίθεση από τον "κίτρινο Τύπο" δέχτηκε και ο Σέρβος δήμαρχος της πόλης Σάμπατς.

 

Τέλος, χθες στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, μέλη της Ρομά και Αιγυπτιώτικης κοινότητας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης σε μια ειρηνική διαδήλωση απαιτώντας τη σύνδεση των οικισμών τους με το ηλεκτρικό ρεύμα. Μαζί τους συνέπραξαν και Αριστεροί διαδηλωτές της Organizata Politike με κεντρικό σύνθημα: "Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δικαίωμα, όχι πολυτέλεια!".

 

Οι ντόπιες κυβερνήσεις και διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι προορίζουν τα Βαλκάνια για αποθήκη τοξικών ουσιών και πεδίο λεηλάτησης του περιβάλλοντος χάριν της κερδοφορίας τους. Ταυτόχρονα με την πραγματοποίηση τέτοιων μεγα-επενδύσεων βλέπουμε ότι η πρόσβαση σε βασικά αγαθά (νερό, ρεύμα) γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τμήματα του πληθυσμού ενώ παύει να θεωρείται αυτονόητο δικαίωμα για όλους και όλες. 
Η υποβάθμιση των ζωών μας δεν έχει εθνικό χρώμα κι η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν έχει σύνορα. Έχουμε τις ίδιες θάλασσες, τα ίδια ποτάμια, κοινές λίμνες και τα ίδια βουνά και δάση. Τις ίδιες ανθρώπινες ανάγκες.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις.

 

kossovo1

Τη ζωή μου τη δίνω
Το ποτάμι δεν το δίνω
(σύνθημα στα σερβικά)

 

kossovo3

 

Χωρίς νερό η ζωή δεν μπορεί να συνεχιστεί, κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών
 
 
 

kossovo4

 

 Σέρβοι και Αλβανοί κάτοικοι ενάντια στα ΜΑΤ

 

tyranna0

Το παιδί μου πέρασε το εξάμηνο στο σκοτάδι
 
 
tyranna1
 

 Ρομά και Αιγυπτιώτες διεκδικούν τα αυτονόητα

 

alvania2

 

 

 

 

alvania3

 

https://www.facebook.com/ourbalkans/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:18

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.