Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020 16:26

Λευκορωσία: Μια έκκληση από το πρόσφατα δημιουργημένο κανάλι του Telegram ZabastovkaBY (Απεργία Λευκορωσία)

Λευκορωσία: Μια έκκληση από το πρόσφατα δημιουργημένο κανάλι του Telegram ZabastovkaBY (Απεργία Λευκορωσία)

Η Λευκορωσία βρίσκεται μέσα στην δίνη ενός κινήματος διαμαρτυρίας… και τώρα πολλοί άνθρωποι απαιτούν να σταματήσουν τα εργοστάσια, προκειμένου να σταματήσει η αστυνομική βία. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή.
Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια εφάπαξ απεργία για ελεύθερες εκλογές. Χρειαζόμαστε μία οργάνωση, η οποία θα ξεσηκώνει τους εργαζόμενους κάθε φορά που ο μάνατζερ ή το αφεντικό παραφέρεται. Όλοι μας περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στους χώρους εργασίας μας, και από την κατάσταση εκεί, από τον φόβο της απώλειας των θέσεων εργασίας μας, αναπτύσσεται η πιο μεγάλη καταπίεση της ελευθερία μας.
Χρειαζόμαστε αποτελεσματικές οργανώσεις εργαζομένων, συνεχώς ενεργών και ανεξάρτητων από τις αρχές και τους ιδιοκτήτες εταιρειών.
Επιπλέον, τέτοιες οργανώσεις χρειάζονται όχι μόνο στις γιγαντιαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις που ελέγχονται από το κράτος. Σήμερα, η πλειονότητα των Λευκορώσων εργάζονται ήδη στον ιδιωτικό τομέα, και η κατάσταση εκεί συχνά δεν είναι καλύτερη από ό,τι στους κρατικούς χώρους εργασίας. Και αυτά τα ιδιωτικά αφεντικά, όχι λιγότερο από τις κρατικές επιχειρήσεις, είναι «χορηγοί του συστήματος».
Ακούμε λιγότερο συχνά αυτά τα ζητήματα, διότι δεν υπάρχει κανένας επιχειρηματίας που να θέλει μια οργάνωση στην επιχείρησή του που θα μπορούσε να τον σταματήσει από το να χορταίνει τις ορέξεις του. Αλλά χωρίς οργάνωση από τους εργαζόμενους και χωρίς αγώνα στον ιδιωτικό τομέα, αυτό το αίσθημα καταπίεσης της ελευθερίας που υφίστανται οι περισσότεροι Λευκορώσοι δεν θα εξαφανιστεί ποτέ.

Αγωνιζόμαστε για:

 • Εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος.
  • Άμεση απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί χωρίς λόγο σε διαδηλώσεις.
  • Απαγόρευση ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων.
  • Καμία απώλεια θέσεων εργασίας.
  • Κατάργηση του διατάγματος αρ. 3 «σχετικά με την πρόληψη του κοινωνικού παρασιτισμού» ·
  • Απαγόρευση των προστίμων και της κατάργησης των μπόνους [στους χώρους εργασίας].
  • Κατάργηση του συστήματος των συμβασιούχων έργου.
  • Επέκταση της παροχής κοινωνικής πρόνοιας.
  • Όχι στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
  • Για συνδικάτα που υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας.
  Τι να κάνουμε:
  Συναντηθείτε με τους συναδέλφους σας εκτός του ωραρίου εργασίας. Οργανώστε συζητήσεις σε κοινωνικά μέσα και δίκτυα ανταλλαγής μηνυμάτων. Εξετάστε ποια τμήματα θα μπορούσαν να σταματήσουν αποτελεσματικά την παραγωγή ή την παροχή υπηρεσιών με απεργία. Έλλάτε σε επαφή μαζί μας και, στη σωστή στιγμή, να είστε έτοιμοι να κάνετε απεργία

14 Αυγούστου 2020.

 

 http://www.europe-solidaire.org/

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020 16:31

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.