Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 20:56

Ρωσία: ο αντιπολεμικός ακτιβισμός μετά την Κυριακή της Καταστολής της 6/3/2022

                                   Ρωσία: ο αντιπολεμικός ακτιβισμός μετά την Κυριακή της Καταστολής

 11 Μαρτίου 2022

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Μετά τη βίαιη καταστολή των πανεθνικών αντιπολεμικών διαδηλώσεων από τη ρωσική κυβέρνηση την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022, τίθεται το ερώτημα τι συμπεράσματα βγάζουν από την κατάσταση οι ακτιβιστές που βρίσκονται εκεί. Η πρόσφατη σύλληψη του ακτιβιστή Aleksey Dmitriev δείχνει ότι η κρατική καταστολή δεν έχει μειωθεί τις ημέρες μετά την 6η Μαρτίου. Ο Vladislav Siiutkin, ακτιβιστής του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, δίνει την εκτίμησή του για την τρέχουσα κατάσταση σε συνέντευξή του στο Κίνημα για τον Σοσιαλισμό.

Συνέντευξη με τον Vladislav Siiutkin (RSD) από τον João Woyzeck (BFS Ζυρίχης)

Το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν εντείνει την καταστολή

Στις 4 Μαρτίου, το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ρώσων πολιτών κατά της εισβολής στην Ουκρανία με την ενίσχυση και θεσμοθέτηση της καταστολής κατά των αντιτιθέμενων στον πόλεμο. Με συνοπτικές διαδικασίες και τα δύο σώματα της Δούμας πέρασαν νόμο που τιμωρεί τις επικριτικές αναφορές σχετικά με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως ψευδείς ειδήσεις, με φυλάκιση έως και 3 ετών και χρηματική ποινή έως και 2.500 φράγκα. Εάν η επικριτική αναφορά προξενεί σοβαρές επιπτώσεις, μπορεί να επιβληθεί ακόμη και μέγιστη ποινή έως και 15 ετών.

Η νομική επέκταση του κατασταλτικού πλαισίου δράσης του καθεστώτος Πούτιν, αυτή η μαζική παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, συνδυάζεται απόλυτα με τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου. Ήδη την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας των μέσων ενημέρωσης Roskomandsor έκλεισε τις σελίδες στο διαδίκτυο του ραδιοφωνικού σταθμού Ekho Moskvy και του τηλεοπτικού σταθμού Doshd, κατόπιν εντολής της Γενικής Εισαγγελίας, επειδή οι σταθμοί αρνήθηκαν να μεταδώσουν την κρατική προπαγάνδα για τον πόλεμο. Τέτοιες πράξεις σαμποτάζ και εκφοβισμού ανάγκασαν τελικά και τους δύο σταθμούς να κλείσουν. Σημαντικά διεθνή κοινωνικά δίκτυα έχουν μπλοκαριστεί και είναι πλέον προσβάσιμα μόνο μέσω VPN, καθιστώντας τα ουσιαστικά απρόσιτα σε όλους τους πολίτες.

Η κλιμάκωση της κρατικής καταστολής οδήγησε σε πανεθνικές διαδηλώσεις την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022. Οι Ρώσοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους κατά του πολέμου σε 69 ρωσικές πόλεις. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ανελέητη. Σύμφωνα με το OVD-Info, μόνο εκείνη την Κυριακή συνελήφθησαν 5.045 διαδηλωτές! Σύμφωνα με την OVD-Info, μια οργάνωση που ασχολείται με την παρακολούθηση των πολιτικών συλλήψεων και διώξεων, η καταστολή της Κυριακής αύξησε σε 13.502 τον αριθμό των αντιπολεμικών διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί από την αρχή του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, η κρατική καταστολή συνεχίζεται αμείωτη. Στις 9 Μαρτίου, ο αντιπολεμικός ακτιβιστής Aleksey Dmitriev υπέστη έρευνα στο σπίτι του και συνελήφθη. Η επίσημη πλευρά δεν ανέφερε τους λόγους. Πιθανώς λόγω των αντιπολεμικών του κειμένων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Aleksey ξυλοκοπήθηκε άγρια από την αστυνομία πριν του απαγγείλουν κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και τον κρατούσαν όλη τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα του Khimki (προάστιο της Μόσχας). Φτάσαμε στη χθεσινή ημέρα, 10 Μαρτίου, όταν προγραμματίστηκε η δίκη. Η δίκη έπρεπε να αναβληθεί επειδή η υγεία του Aleksey επιδεινώθηκε. Οι νοσοκόμοι τον πλησίασαν, αλλά έφυγαν χωρίς να τον βοηθήσουν. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Aleksey χρειάστηκε να υποβληθεί σε ανάνηψη αργότερα δείχνει πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση. Σήμερα ο Aleksey παραπέμφθηκε σε υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία. Η κατάχρηση των ιατρικών και ψυχιατρικών ιδρυμάτων για να καταστήσουν αβλαβή τα ενοχλητικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης είναι καθεστώς στη ρωσική δικαιοσύνη και λειτουργεί ως κρυφή ποινή φυλάκισης.

Το θάρρος που συγκέντρωσε και συνεχίζει να συγκεντρώνει ο ρωσικός λαός είναι εντυπωσιακό. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θεσμοθετημένη καταστολή από το κράτος και οι αδιαφανείς διαδικασίες που εφαρμόζει η τοπική αστυνομία και οι τοπικές αρχές στοχεύουν στον ουσιαστικό εκφοβισμό και τη φίμωση.

Μεταξύ των αντιπάλων του πολέμου είναι το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (RSD). Υποστηρίζει την επανάσταση - σοσιαλισμό - δημοκρατία και υποστηρίζει τους εργατικούς αγώνες σε όλες τις μορφές και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αυτοοργάνωση του πληθυσμού. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πώς θα προχωρήσουμε μετά τις 6 Μαρτίου. Αν και είναι ακόμα νωρίς, είναι ενδιαφέρον να γνωρίσουμε τους ακτιβιστές που βρίσκονται εκεί, μέσα στο κίνημα. Η συνέντευξη του ακτιβιστή του RSD Valdislav Siiutkin μας δίνει μια εικόνα των νωπών εντυπώσεων και σκέψεων των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων στη Ρωσία.

Συνέντευξη με τον Valdislav Siiutkin (RSD)

Διάφοροι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο εκφράζονται σήμερα στη Ρωσία.

Πώς μοιάζει αυτό το κίνημα και από ποιες ομάδες αποτελείται;

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να διαμαρτυρηθεί κανείς ενάντια σε αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση". Οι πιο δημοφιλείς είναι οι υπογραφές, οι συγκεντρώσεις και οι προσωπικές δηλώσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές εκατοντάδων και χιλιάδων εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών, παραγωγών, μουσικών, ακόμη και ιερέων της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η πρώην ομάδα του φυλακισμένου πλέον Nawalny, καθώς και ο ίδιος, αλλά και οι σύντροφοί μας από τη Socialist Alternative έχουν καλέσει σε συγκεντρώσεις. Όπως προκύπτει από τις αναφορές της OVD-Info - μιας οργάνωσης που βοηθάει τους πολιτικούς κρατούμενους [i] - στις συγκεντρώσεις αυτές συμμετέχουν κυρίως νέοι ενήλικες. Συλλαμβάνονται και μπορεί να αποβληθούν από τα πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει στην Αγία Πετρούπολη. Πράγματι, η κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τους φοιτητές που αντιστέκονται αυτή τη στιγμή - εγώ ο ίδιος κλήθηκα στον επικεφαλής του τμήματος νεολαίας του πανεπιστημίου μου επειδή δημοσίευσα μια έρευνα σχετικά με τη στάση των φοιτητών του Τιούμεν [ii] απέναντι στη "στρατιωτική επιχείρηση".

Και τέλος, υπάρχουν προσωπικές δηλώσεις από σχεδόν κάθε άτομο που έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Γνωρίζουμε ότι ακόμη και ο Oleg Deripaska  [iii], φίλος του Πούτιν και ολιγάρχης, έχει ζητήσει να σταματήσει ο πόλεμος. Βλέπουμε επίσης τις ίδιες εκκλήσεις από διάσημους καλλιτέχνες και αθλητές, καθώς και από απλούς πολίτες όλων των ηλικιών. Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το κίνημα έχει ευρεία βάση, αλλά οι πιο ενεργοί συμμετέχοντες είναι οι νέοι ενήλικες.

Ποια στρατηγικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από την 6η Μαρτίου;

Ακόμη και πριν από τις διαδηλώσεις, ήταν γενικά αναμενόμενο ότι θα υπήρχε σοβαρή καταστολή. Γι' αυτό και ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους πολίτες να συγκεντρωθούν σε ομάδες μακριά από το κέντρο της πόλης, τουλάχιστον για να αποφύγουν την άμεση επιτόπου σύλληψη. Νομίζω ότι αυτή η τάση προς την αποκέντρωση θα αυξηθεί, και θα πρέπει να αυξηθεί.

Το ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα εργάζεται επί του παρόντος για να επανεξετάσει τη στρατηγική του και να περάσει από τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην αυτοοργάνωση στους εργασιακούς χώρους και στους χώρους εργασίας, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε απεργίες και στην αναδάταξη της εξουσίας. Καθώς η οικονομική κρίση θα οδηγήσει στην ανεργία λόγω του πολέμου και η πολιτική καταστολής θέτει τους φοιτητές σε κίνδυνο να στρατολογηθούν, θα συνεργαστούμε πιο εντατικά από ποτέ με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές.

Ποια προοπτική βλέπετε στην επικρατούσα δυσαρέσκεια κατά των πολεμικών σχεδίων της κυβέρνησης;

Σε τι άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει αυτό;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει ένα φασιστικό κράτος, ενώ άλλοι αναμένουν το τέλος του καθεστώτος σύντομα και τον επακόλουθο εκδημοκρατισμό. Προσωπικά, τείνω περισσότερο προς τη δεύτερη επιλογή. Φυσικά, θα υπάρξει μια σκληρή αντιπαράθεση, μια αιματηρή αντίδραση από το καθεστώς, το οποίο θα συνειδητοποιήσει το τέλος του - υπάρχει ήδη. Αλλά θα τελειώσει σύντομα, επειδή το καθεστώς θα χάσει και το τελευταίο ίχνος της νομιμοποίησής του φυλακίζοντας τους ακτιβιστές, ιδίως τους αντιπολεμικούς ακτιβιστές. Βλέπω τι συμβαίνει στη γενιά των γονέων μου, που ήταν εξαιρετικά πιστή στο καθεστώς και μάλιστα αποτελούσε την οικονομική και πολιτική του βάση. Όμως το κοινωνικό συμβόλαιο που σύναψαν με το κράτος το 2000, με το οποίο δεσμεύτηκαν για την αφοσίωσή τους με αντάλλαγμα την οικονομική ανάπτυξη, έληξε το 2014 μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία. Τώρα βλέπουν τα παιδιά τους να συλλαμβάνονται και να επιστρατεύονται στο στρατό επειδή διαμαρτύρονται για τον πόλεμο. Δεν βλέπω πλέον κανένα λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν πιστοί, και δεν βλέπω καμία δύναμη στο καθεστώς να εξαγοράσει την πίστη για τον εαυτό του ή να την εξαναγκάσει.

Αλληλεγγύη με τους Ρώσους πολίτες και τον Aleksey Dimitriev!

Το Κίνημα για το Σοσιαλισμό και όλοι όσοι παρακολουθούν στενά την επικαιρότητα στη χώρα μας είναι βαθιά εντυπωσιασμένοι από την πολιτική ανυπακοή του ρωσικού λαού, ο οποίος δεν πτοείται από το γεγονός ότι νομοθετήθηκε η σκληρότερη καταστολή κατά των απόψεων που επικρίνουν την κυβέρνηση, ούτε από το γεγονός ότι το καθεστώς κατάφερε να συμμορφώσει σε κάποιο βαθμό τα μέσα ενημέρωσης. Αντιθέτως, τμήματα του ρωσικού λαού δεν θέλουν να παραδώσουν τις λίγες δημοκρατικές ελευθερίες χωρίς μάχη. Με βαθύτατη αλληλεγγύη, το Κίνημα για το Σοσιαλισμό εκφράζει την αλληλεγγύη του στην αντίσταση των πολιτών ενάντια στην ομηρία του πληθυσμού από την κυβέρνηση Πούτιν και εύχεται στον ρωσικό πληθυσμό, σε απόλυτη σύμπνοια με το RSD, έγκαιρη δημοκρατική χειραφέτηση!

Αυτή τη στιγμή, η αλληλεγγύη μας απευθύνεται ιδιαίτερα στον ακτιβιστή Alexey Dmitriev. Η περίπτωσή του καταδεικνύει την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ρώσοι ακτιβιστές που αντιτίθενται στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αλλά δείχνει επίσης το πάθος του ρωσικού λαού για δημοκρατική χειραφέτηση! Η Ελβετία και η Δυτική Ευρώπη δεν πρέπει να κοιτάζουν αλλού και να σιωπούν όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται για δικαιώματα που εδώ φαίνονται αυτονόητα: ελευθερία του συνέρχεσθαι - ελευθερία του Τύπου - νομική προστασία!

 

 https://sozialismus.ch/

[i]  Το OVD-Info ξεκίνησε το 2011 από εθελοντές για την ταχεία παρακολούθηση των συλλήψεων σε μαζικές διαδηλώσεις. Ωστόσο, έκτοτε έχει εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο φορέα ανάλυσης που ασχολείται με θέματα που αφορούν την επιβολή του νόμου στη Ρωσία.

[ii]   Η Τιούμεν είναι μια ρωσική πόλη στη Δυτική Σιβηρία

[iii]   Ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ομίλου Basic Element και ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ρωσικού ομίλου παραγωγής αλουμινίου RUSAL.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 21:17

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.