Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 11:53

Αντιπολεμική διαμαρτυρία δημοσιογράφου «στον αέρα» της ρωσικής τηλεόρασης 

Αντιπολεμική διαμαρτυρία δημοσιογράφου «στον αέρα» της ρωσικής τηλεόρασης 

Παρέμβαση ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πραγματοποίησε η Marina Ovysannikova δημοσιογράφος του ρωσικού κρατικού καναλιού, Channel One, χθες το βράδυ (14/3). Την ώρα της μετάδοσης των τηλεοπτικών ειδήσεων βγήκε στον αέρα φωνάζοντας «Σταματήστε τον πόλεμο. Όχι στον πόλεμο» και κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Εδώ σάς λένε ψέματα» και είχε την υπογραφή, στα αγγλικά, «Ρώσοι εναντίον του πολέμου».

Η παρουσιάστρια των ειδήσεων συνέχισε να λέει τις ειδήσεις πιο δυνατά σε μια προσπάθεια να μην ακουστεί η Ovsyannikova, αλλά η διαμαρτυρία ακούστηκε για αρκετά δευτερόλεπτα πριν το κανάλι περάσει σε άλλο ηχογραφημένο υλικό.

Επίσης, μέσω του ρωσικού δικτύου ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, η ίδια κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο λεει:

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι έγκλημα. Και η Ρωσία είναι, σε αυτή την περίπτωση, ο εισβολέας. Η ευθύνη αυτής της εισβολής βαραίνει τη συνείδηση ενός και μοναδικού άντρα: του Vladimir Putin. Ο πατέρας μου είναι Ουκρανός. Η μητέρα μου είναι Ρωσίδα. Και ποτέ δεν ήμασταν εχθροί. Και αυτό το κολιέ που φοράω στέλνει το μήνυμα ότι η Ρωσία πρέπει αμέσως να τερματίσει αυτό τον αδελφοκτόνο πόλεμο. Και τα αδέρφια μας ακόμα θα είναι σε θέση να συνάψουν ειρήνη. Δυστυχώς, έχω περάσει πάρα πολλά χρόνια δουλεύοντας για το Channel One, κάνοντας προπαγάνδα για το Κρεμλίνο, και ντρέπομαι βαθύτατα γι’ αυτό. Ντρέπομαι που επέτρεψα να βγουν ψέματα από την οθόνη της τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα την πλύση εγκεφάλου των Ρώσων. Το 2014, όταν όλο αυτό ξεκίνησε, δεν μιλήσαμε».

Στη συνέχεια παρακίνησε τους συμπατριώτες της να συμμετάσχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, προσθέτοντας: «Έχουμε παρακολουθήσει, σιωπηλά, αυτό το απάνθρωπο καθεστώς επί το έργον. Και τώρα ολόκληρος ο κόσμος μάς έχει γυρίσει την πλάτη. Δέκα γενιές δεν θα είναι αρκετές για να ξεπλύνουμε το στίγμα του αδελφοκτόνου πολέμου. Οι Ρώσοι είμαστε σκεπτόμενοι και έξυπνοι άνθρωποι. Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε όλη αυτή την τρέλα. Διαμαρτυρηθείτε. Μη φοβάστε τίποτα. Δεν μπορούν να μας βάλουν όλους φυλακή».

Η Marina Ovysannikova βρίσκεται από χθες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η δημοσιογράφος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φυλάκισης βάσει της νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό. Όσοι κριθούν ένοχοι βάσει του νόμου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Εκτιμάται ότι σχεδόν 15.000 Ρώσοι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής επειδή έκαναν το «έγκλημα» να διαδηλώσουν κατά του πολέμου, κάποιοι από αυτούς, απλά, κρατώντας δημοσίως ένα λευκό πλακάτ.

Δείτε το βίντεο με τη παρέμβαση της Marina Ovysannikova

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 12:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.