Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 14:47

Ανακοίνωση της Ένωσης Αράβων Δημοσιογράφων και Δημοσιογράφων της Μέσης Ανατολής για την Ουκρανία

Κόσμος που περιμένει να επιβιβαστεί σε τρένο εκκένωσης από το Κίεβο προς το Λβιβ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, Ουκρανία, 25 Φεβρουαρίου 2022. Umit Bektas/Reuters

 

 

Arab and Middle Eastern Journalists Association (AMEJA)

 

Ανακοίνωση της Ένωσης Αράβων Δημοσιογράφων και Δημοσιογράφων της Μέσης Ανατολής για την Ουκρανία

 

Δήλωση της Ένωσης Αράβων και Δημοσιογράφων της Μέσης Ανατολής (AMEJA) ως απάντηση στη δημοσιογραφική κάλυψη των εξελίξεων στην Ουκρανία

Η Ένωση Αράβων Δημοσιογράφων και Δημοσιογράφων της Μέσης Ανατολής (AMEJA) καλεί όλους τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να λάβουν υπόψη τους την έμμεση και ρητή προκατάληψη στην κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία. Μόνο τις τελευταίες ημέρες, εντοπίσαμε παραδείγματα ρατσιστικής ειδησεογραφικής κάλυψης που αποδίδει μεγαλύτερη σημασία σε ορισμένα θύματα του πολέμου έναντι άλλων.

Στις 26 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια ενός τμήματος του CBS News, ο ανταποκριτής Charlie D’Agata σχολίασε: «Αλλά αυτό δεν είναι ένα μέρος, με όλο το σεβασμό, όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια σχετικά πολιτισμένη, σχετικά ευρωπαϊκή –πρέπει επίσης να επιλέξω προσεκτικά αυτές τις λέξεις– πόλη, μια πόλη όπου δεν θα το περίμενε κανείς αυτό, ούτε θα ήλπιζε ότι θα συμβεί».

Ο Daniel Hannan, από την Telegraph έγραψε: «Μοιάζουν τόσο πολύ με εμάς. Αυτό είναι που το κάνει τόσο σοκαριστικό. Ο πόλεμος δεν είναι πλέον κάτι που επισκέπτεται φτωχούς και απομακρυσμένους πληθυσμούς. Μπορεί να συμβεί στον καθένα».

Ο παρουσιαστής του Al Jazeera English, Peter Dobbie, δήλωσε: «Αυτό που είναι συγκλονιστικό είναι ότι, κοιτάζοντάς τους και μόνο, ο τρόπος που είναι ντυμένοι, πρόκειται για ευκατάστατους... δεν μου αρέσει να χρησιμοποιήσω την έκφραση... ανθρώπους της μεσαίας τάξης. Αυτοί δεν είναι προφανώς πρόσφυγες που ψάχνουν να ξεφύγουν από περιοχές της Μέσης Ανατολής που εξακολουθούν να βρίσκονται σε σοβαρή εμπόλεμη κατάσταση. Δεν είναι άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Μοιάζουν με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή οικογένεια με την οποία θα ζούσατε δίπλα».

«Δεν μιλάμε εδώ για Σύριους που φεύγουν από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζεται από τον Πούτιν, μιλάμε για Ευρωπαίους που φεύγουν με αυτοκίνητα που μοιάζουν με τα δικά μας για να σώσουν τη ζωή τους». ανέφερε ο Philippe Corbé, από το BFM TV.

Η AMEJA καταδικάζει και αποκρούει κατηγορηματικά τα οριενταλιστικά και ρατσιστικά υπονοούμενα ότι οποιοσδήποτε πληθυσμός ή χώρα είναι «απολίτιστη» ή ενέχει οικονομικούς παράγοντες που την καθιστούν αντικείμενο σύγκρουσης. Αυτού του είδους τα σχόλια αντικατοπτρίζουν τη διάχυτη νοοτροπία στη δυτική δημοσιογραφία της κανονικοποίησης της τραγωδίας σε μέρη του κόσμου, όπως η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Νότια Ασία και η Λατινική Αμερική. Αποανθρωποποιεί και καθιστά την εμπειρία τους με τον πόλεμο κατά κάποιο τρόπο φυσιολογική και αναμενόμενη.

Οι αίθουσες ειδήσεων δεν πρέπει να κάνουν συγκρίσεις που σταθμίζουν τη σημασία ή υπονοούν τη δικαιολόγηση μιας σύγκρουσης έναντι μιας άλλης – οι απώλειες αμάχων και ο εκτοπισμός σε άλλες χώρες είναι εξίσου αποτρόπαιες όπως και στην Ουκρανία.

Η AMEJA στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με όλους τους αμάχους που δέχονται στρατιωτική επίθεση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, και αποδοκιμάζουμε τη διαφορά στην ειδησεογραφική κάλυψη των ανθρώπων σε μια χώρα σε σχέση με μια άλλη. Μια τέτοια κάλυψη όχι μόνο μπορεί να αποενοχοποιήσει τις συγκρούσεις, αλλά συμβάλλει και στην εξάλειψη των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο που συνεχίζουν να βιώνουν βίαιη κατοχή και επίθεση.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια ρητή προκατάληψη, καλούμε τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς να εκπαιδεύουν τους ανταποκριτές στις πολιτιστικές και πολιτικές αποχρώσεις των περιοχών στις οποίες αναφέρονται και να μην βασίζονται σε αμερικανο- ή ευρωκεντρικές προκαταλήψεις. Οι ανακριβείς και ψευδείς συγκρίσεις το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν τα στερεότυπα και να παραπλανούν τους τηλεθεατές, και τελικά διαιωνίζουν τις προκατήψεις στην αντιμετώπιση πολιτικών και ανθρωπιστικών κρίσεων.

Φεβρουάριος 2022

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Statement from Arab and Middle Eastern Journalists Association on Ukraine”, New Politics, 24 Φεβρουαρίου 2022, https://newpol.org/6072-2/.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 14:50

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.