Σάββατο, 30 Απριλίου 2022 15:44

Για την εισβολή στην Ουκρανία φταίνε... οι ομοφυλόφιλοι;

 

 

Cathy Young

 

Για την εισβολή στην Ουκρανία φταίνε... οι ομοφυλόφιλοι;

 

 

Πώς ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένας υποστηρικτής του Πούτιν, περιγράφει τον πόλεμο.

 

 

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν προσφερθεί πολλές εκλογικεύσεις για την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία – από το «η Ρωσία χρειάζεται ένα ενδιάμεσο κράτος για να κρατήσει το ΝΑΤΟ σε απόσταση» (σχεδόν όλοι οι απολογητές του Κρεμλίνου1) μέχρι το «η Ρωσία προσπαθεί να “αποναζιστικοποιήσει” την Ουκρανία» (σχεδόν κανείς εκτός από τον Πούτιν2 και τα τσιράκια του3). Αλλά σε ένα κυριακάτικο κήρυγμα, ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προσέφερε μια καταπληκτική καινούργια εξήγηση4 που είναι βέβαιο ότι θα έχει απήχηση στην πτέρυγα του Σοχράμπ Αχμάρι5 της σύγχρονης αμερικανικής δεξιάς: Έγινε για να σωθεί η Ανατολική Ουκρανία από τους ομοφυλόφιλους.

Ο πατριάρχης –ο οποίος, πρέπει να σημειωθεί, ξεκίνησε την ιερατική του καριέρα στη σοβιετική εποχή, όταν η εκκλησία ήταν πιστή υπηρέτρια του αθεϊστικού κράτους και ο οποίος φέρεται να ήταν πράκτορας της KGB6, όπως και η υπόλοιπη εκκλησιαστική ιεραρχία– συνόψισε την κατάσταση ως εξής:

«Εδώ και οκτώ χρόνια γίνονται προσπάθειες να καταστραφεί ό,τι υπάρχει στο Ντονμπάς. Αυτό που υπάρχει στο Ντονμπάς είναι μια απόρριψη, μια απόρριψη αρχών των λεγόμενων αξιών που προσφέρονται τώρα από εκείνους που διεκδικούν την παγκόσμια κυριαρχία. Σήμερα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο τεστ για την πίστη σε αυτή την εξουσία, ένα συγκεκριμένο πέρασμα σε αυτόν τον “ευτυχισμένο” κόσμο, τον κόσμο της υπερβολικής κατανάλωσης, τον κόσμο της ψευδαισθητικής ελευθερίας. Ξέρετε ποιο είναι αυτό το τεστ; Είναι πολύ απλό αλλά και τρομακτικό: είναι μια παρέλαση ομοφυλοφίλων. Η απαίτηση για την πραγματοποίηση μιας παρέλασης ομοφυλοφίλων είναι στην πραγματικότητα ένα τεστ πίστης σε αυτόν τον ισχυρό κόσμο, και γνωρίζουμε ότι αν οι άνθρωποι ή οι χώρες αντισταθούν σε αυτή την απαίτηση, αποκλείονται από αυτόν τον κόσμο και αντιμετωπίζονται ως ξένοι.»

Εναλλακτικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι «αυτό που υπάρχει στο Ντονμπάς» είναι ένας θύλακας που κυβερνάται από ένοπλες συμμορίες αυτονομιστών που ελέγχονται από ύποπτα άτομα με πιθανές διασυνδέσεις με την FSB, τη ρωσική κρατική υπηρεσία ασφαλείας. Η ελευθερία είναι ανύπαρκτη ακόμη και για τα δεδομένα της Ρωσίας του Πούτιν (το Freedom House δίνει στο ανατολικό Ντονμπάς «βαθμολογία ελευθερίας» 4 στα 100, μπροστά μόνο από τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία, το Θιβέτ, το Τουρκμενιστάν και το Νότιο Σουδάν7. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναφέρει ότι οι υποστηριζόμενες από τη Μόσχα «ένοπλες ομάδες» που κυβερνούν την περιοχή συχνά φυλακίζουν ανθρώπους8 με ψεύτικες κατηγορίες για κατασκοπεία ή προδοσία και ότι οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, «κρατούνται σε απομόνωση, σε φρικτές συνθήκες», τους αρνούνται την ιατρική περίθαλψη και σε ορισμένες περιπτώσεις βασανίζονται. Σίγουρα ακόμη και οι θρησκευόμενοι που αποδοκιμάζουν τις παρελάσεις υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι η απαγωγή και ο βασανισμός ανθρώπων είναι κάτι χειρότερο.

Κατά τη διάρκεια του δεκαπεντάλεπτου κηρύγματός του για την ανατολική ορθόδοξη γιορτή που είναι γνωστή ως Κυριακή της Συγχώρεσης (τελευταία ημέρα πριν από τη Σαρακοστή), ο πατριάρχης δεν είπε λέξη για τους χριστιανούς ομόθρησκούς του που δέχονται πυρά στην Ουκρανία, έξω από το ανατολικό Ντονμπάς. Επέστρεψε, ωστόσο, περισσότερες από μία φορές στο κακό των παρελάσεων των ομοφυλόφιλων9 και στον ισχυρισμό του ότι η πραγματοποίηση τέτοιων παρελάσεων είναι προϋπόθεση για την ένταξη στο «κλαμπ» των ισχυρών χωρών. Ο πατριάρχης υποστήριξε επίσης ότι η αντίσταση σε τέτοιες απαιτήσεις «καταστέλλεται με τη βία», κάτι που ισοδυναμεί με «βίαιη επιβολή μιας αμαρτίας που καταδικάζεται από τον θείο νόμο» και που σημαίνει ότι ο πόλεμος για την Ουκρανία δεν είναι «φυσικός αλλά μεταφυσικός αγώνας». (Κατά ειρωνικό τρόπο, ο πατριάρχης χρησιμοποίησε την απαγορευμένη λέξη «πόλεμος» αντί της προβλεπόμενης «ειδική επιχείρηση», αλλά, σε αντίθεση με τα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, δεν κινδυνεύει να λογοκριθεί από τη Roskomnadzor, τη ρωσική υπηρεσία εποπτείας των μέσων ενημέρωσης).

Η επιμονή του πατριάρχη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει να κάνει με τις παρελάσεις των ομοφυλοφίλων μου θύμισε ένα εξαιρετικό ποίημα στη ρωσική γλώσσα που μοιράστηκε κάποιος μαζί μου στο Twitter τις προάλλες, γραμμένο από τον ρωσο-ουκρανό ποιητή Αρτέμ Πολεζάκα στα τέλη του 2013 και με τίτλο «Ρεπορτάζ»10. Το ποίημα διακωμωδεί ξεκαρδιστικά το υστερικό ρεπορτάζ της κρατικής ρωσικής τηλεόρασης για τις διαδηλώσεις του Ευρωμαϊντάν στο Κίεβο: ο ρεπόρτερ αφηγείται με κομμένη την ανάσα τις όλο και πιο αλλόκοτες φρικαλεότητες που υποτίθεται ότι βλέπει –ένα μείγμα που περιλαμβάνει νεοναζί, τζιχαντιστές, πλιατσικολόγους, κανίβαλους και Εβραίους που «πίνουν το αίμα χριστιανικών μωρών με τον κουβά»– αλλά συνεχίζει να επιστρέφει στα γκέι όργια.

Με έκανε να σκεφτώ, επίσης, τους αρκετά συνηθισμένους ισχυρισμούς των συντηρητικών υπέρ του Κρεμλίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο πραγματικός λόγος που οι Φιλελεύθεροι μισούν τον Πούτιν και τη Ρωσία του Πούτιν είναι η ομοφοβία. Πιο πρόσφατα, αυτό το επιχείρημα επιστρατεύτηκε από τον πολιτικό σχολιαστή Ρίτσαρντ Χανάνια σε μια ανάρτηση στο Substack11, η οποία υποστήριζε ότι οι φιλελεύθερες ελίτ στην Αμερική έβλεπαν το καθεστώς Πούτιν με σχετική αδιαφορία μέχρι το 2013, όταν η Ρωσία «πέρασε νόμο που απαγόρευε την προπαγάνδα των ομοφυλοφίλων προς τους ανηλίκους»12 (στην πραγματικότητα, απαγορεύοντας οποιοδήποτε περιεχόμενο με θέμα τους ομοφυλόφιλους σε οποιοδήποτε μέρος όπου θα μπορούσαν να το δουν οι ανήλικοι, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων εκδηλώσεων που προωθούσαν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων), και ο Πούτιν άρχισε τη μεταμόρφωσή του σε έναν κακό του Χόλιγουντ.

Μήπως κάποιοι προοδευτικοί της Δύσης εξοργίστηκαν περισσότερο από τον νόμο της Ρωσίας για την «προπαγάνδα των ομοφυλοφίλων» παρά από τη βάναυση καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων, τη συντριβή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, τη νοθεία των εκλογών και την υπόλοιπη συστηματική επίθεση του καθεστώτος Πούτιν κατά των πολιτικών ελευθεριών; Χωρίς αμφιβολία. Αλλά οι «trads» [παραδοσιακοί] που αγαπούν τον Πούτιν, στη Ρωσία ή στην Αμερική –είτε πρόκειται για τον Πατριάρχη Κύριλλο, τον Πατ Μπιουκάναν13, τον Στιβ Μπάνον (ο οποίος πρόσφατα επαίνεσε τον Πούτιν στο podcast του επειδή δεν είναι «woke»14 και επισήμανε ότι «δεν έχουν τις σημαίες Pride» στη Ρωσία15), ή τον Χανάνια– είναι τουλάχιστον εξίσου παθιασμένοι με την ιδέα ότι το καθεστώς Πούτιν είναι η νέμεση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

Η πραγματική ειρωνεία, ίσως, είναι ότι η Ουκρανία μετά το Euromaidan δεν ήταν ακριβώς το Σαν Φρανσίσκο. Η χώρα εξακολουθεί να απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και μόνο περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους16 (παρόμοιος με τον αριθμό στη Ρωσία) πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία. Ωστόσο, παρ’ όλα τα προβλήματά της, η Ουκρανία είναι αρκετά φιλόξενη στην ελεύθερη έκφραση, ώστε χιλιάδες άνθρωποι να μπορούν να διαδηλώνουν17 με σημαίες ουράνιου τόξου χρόνο με το χρόνο – σε αντίθεση με τη Ρωσία, όπου οι απόπειρες πραγματοποίησης τέτοιων εκδηλώσεων κατέληξαν σε βία18 τόσο από την αστυνομία όσο και από αντι-ομοφυλόφιλους τιμωρούς.

Μπορεί κανείς να συζητήσει αν οι Αμερικανοί φιλελεύθεροι και προοδευτικοί που κέρδισαν αποφασιστικά τον πολιτισμικό πόλεμο για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων είναι πολύ ανεκτικοί απέναντι σε ανθρώπους που εξακολουθούν να ασπάζονται την παραδοσιακή σεξουαλική ηθική, όπως οι χριστιανοί αρτοποιοί και ανθοπώλες που αρνούνται να παρέχουν υπηρεσίες για γάμους ομοφυλοφίλων. Αλλά η προθυμία αρκετών παραδοσιακών να δουν τη βάναυση καταστολή κατά των ομοφυλοφίλων ως την ασημένια επένδυση ενός αυταρχικού καθεστώτος δείχνει μάλλον δραματικά την ασχήμια στην καρδιά της νοοτροπίας των «παραδοσιακών». Και το αισχρό κήρυγμα του Πατριάρχη Κύριλλου σε καιρό πολέμου μας δείχνει πού οδηγεί αυτό το μονοπάτι: στο σημείο όπου η φοβερή «παρέλαση των γκέι» είναι μεγαλύτερο κακό από έναν επιθετικό πόλεμο.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Cathy Young, “Blaming the Ukraine Invasion on … the Gays?”, The Bulwark, 9 Μαρτίου 2022, https://www.thebulwark.com/blaming-russias-ukraine-invasion-on-the-gays-putin-patriarch-kirill/. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article61610

 

 

Σημειώσεις

1 Cathy Young, “Putin’s Bogus Blame-NATO Excuse”, The Bulwark, 3 Μαρτίου 2022, https://www.thebulwark.com/putins-bogus-blame-nato-excuse/

2 Rachel Treisman, “Putin’s claim of fighting against Ukraine ‘neo-Nazis’ distorts history, scholars say”, npr, 1 Μαρτίου 2022, https://www.npr.org/2022/03/01/1083677765/putin-denazify-ukraine-russia-history?t=1651233319341

3 Ilya Lozovsky, twitter, 3 Μαρτίου 2022, https://twitter.com/ichbinilya/status/1499308474563534849

4 “Russian Church Leader Appears to Blame Gay Pride Parades for Ukraine War”, The Moscow Times, 7 Μαρτίου 2022, https://www.themoscowtimes.com/2022/03/07/russian-church-leader-appears-to-blame-gay-pride-parades-for-ukraine-war-a76803

5 [Σ.τ.Μ.:] Ο Σοχράμπ Αχμάρι είναι Αμερικανός δημοσιογράφος, ιρανικής καταγωγής. Αρθρογραφεί στο The Catholic Herald, το First Things, τη New York Post, τη Wall Street Journal, το Commentary κ.α. Είναι φανατικός υποστηρικτής του αμερικανικού συντηρητισμού και της επιβολής από το κράτος των αρχών του συντηρητισμού με τη βία. Επικρίνει με ιδιαίτερη σφοδρότητα άλλους συντηρητικούς, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την τακτική της «καταστροφής των θεσμών» των προοδευτικών. “Sohrab Ahmari”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Sohrab_Ahmari.

6 “Putin Runs The Russian State – And The Russian Church Too”, Forbes, 20 Φεβρουαρίου 2099, https://www.forbes.com/2009/02/20/putin-solzhenitsyn-kirill-russia-opinions-contributors_orthodox_church.html?sh=63d378aa3bf9

7 “Freedom in the World 2021. Eastern Donbas”, Freedom House, https://freedomhouse.org/country/eastern-donbas/freedom-world/2021. “Countries and Territories”, Freedom House, https://freedomhouse.org/countries/freedom-world/scores.

8 “Ukraine: Torture, Ill-Treatment by Armed Groups in East”, Human Rights Watch, 5 Ιουλίου 2021, https://www.hrw.org/news/2021/07/05/ukraine-torture-ill-treatment-armed-groups-east.

9 «Патриарх Кирилл ведет метафизическую борьбу сра ... онта _ Вера и общество _ Независимая газета», https://drive.google.com/file/d/1E61moudLu6cSLZXUvdhvW6fXaFl-AhLo/view.

10 Артем Полежака, “Репортаж”, v-n-zb.livejournal, 9 Δεκεμβρίου, 2013, https://v-n-zb.livejournal.com/6430684.html

11 Richard Hanania, “Russia as the ‘Great Satan’ in the Liberal Imagination”, Richard Hanania,s Newsletter / Substack, 26 Ιανουαρίου 2022, https://richardhanania.substack.com/p/russia-as-the-great-satan-in-the?s=r

12 “Russian gay propaganda law”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_gay_propaganda_law

13 Patrick J. Buchanan, “Whose Side Is God on Now?”, The Imaginative Conservative, 31 Αυγούστου, 2014, https://theimaginativeconservative.org/2014/08/whose-side-god-now-vladimir-putin-pat-buchanan.html.

14 [Σ.τ.Μ.:] Το κίνημα «woke» ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2010, για την «εγρήγορση εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων» και έχει εξελιχθεί σε ένα κίνημα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και διακρίσεων. “Woke”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Woke.

15 Andrew Naughtie, “‘Putin ain’t woke’: Steve Bannon and Erik Prince celebrate Russia for being anti-LGBT”, Yahoo, 24 Φεβρουαρίου 2022, https://www.yahoo.com/entertainment/putin-ain-t-woke-steve-204715035.html.

16 Jacob Poushter and Nicholas Kent, “The Global Divide on Homosexuality Persists”, Pew Research Center, 25 Ιουνίου 2020, https://www.pewresearch.org/global/2020/06/25/global-divide-on-homosexuality-persists/.

17 “Thousands march for LGBTQ+ rights in Ukraine despite some opposition”, Reuters, 19 Σεπτεμβρίου 2021, https://www.reuters.com/world/europe/thousands-march-lgbtq-rights-ukraine-despite-some-opposition-2021-09-19/.

18 Mitra Mobasherat, “Dozens arrested in Moscow gay rights parade clashes”, CNN, 28 Μαΐου 2011, http://edition.cnn.com/2011/WORLD/europe/05/28/russia.gay.rights.parade.clashes/.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Απριλίου 2022 15:53

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.