Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 01:21

«Αυτός ο πόλεμος δείχνει ότι είναι πολύ εύθραυστο να βασίζεσαι στη βία». Γνωρίστε τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας

 

 

Sian Norris

 

«Αυτός ο πόλεμος δείχνει ότι είναι πολύ εύθραυστο να βασίζεσαι στη βία». Γνωρίστε τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας

 

 

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει θεατές της φρίκης των καταγγελλόμενων εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – συμπεριλαμβανομένων των μαζικών βιασμών και των σφαγών στην πόλη Μπούτσα.

Καθώς παρακολουθούμε τα γεγονότα να εξελίσσονται, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας αντιδρούν ενεργά στην καταστροφή της χώρας τους – συλλέγοντας με επιμέλεια αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα, προκειμένου μια μέρα οι ρωσικές δυνάμεις να λογοδοτήσουν.

Οι Byline Times μίλησαν με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία για να μάθουν τι είδους μέλλον ελπίζουν να χτίσουν για τη χώρα τους όταν τελειώσει ο πόλεμος και πώς μέσα από τις στάχτες της σύγκρουσης μπορεί να ανθίσει μια πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία.

 

Ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος

Από την πρώτη μικρή και απειληθείσα Πορεία Υπερηφάνειας του Κιέβου το 2012, το κίνημα για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ στην Ουκρανία μεγαλώνει διαρκώς, εξηγεί ο Έντουαρντ Ρις. Ο ακτιβιστής εγκατέλειψε την Ουκρανία όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

«Πέρυσι, είχαμε πορείες υπερηφάνειας στο Κίεβο, καθώς και στην Οδησσό και ακόμη και στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ», δήλωσε ο Ρις. «Προσπαθούμε να εμπλέξουμε ολόκληρη τη χώρα και να συνεργαστούμε με μια σειρά από ΛΟΑΤΚΙ και φεμινιστικές ομάδες».

Πριν από τη ρωσική εισβολή, το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα στην Ουκρανία επικεντρώθηκε στην θέσπιση ενός νόμου για τα εγκλήματα μίσους που θα παρείχε καλύτερη νομική προστασία για την κοινότητα.

«Υπάρχουν αρκετές τρανσφοβικές και ομοφοβικές ομάδες που συνδέονται με τη Ρωσία, την εκκλησία και την ακροδεξιά», είπε. «Και, από καιρό σε καιρό, ιδίως γύρω από τις εκλογές, γίνονται αρκετά δραστήριες. Ελπίζω να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ξανά τις εργασίες για τον νόμο αυτό μετά τη νίκη».

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ειδικά ζητήματα για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ στην Ουκρανία. Οι τρανς γυναίκες που δεν έχουν νομική αναγνώριση του φύλου τους προσπαθούν να φύγουν από μια χώρα όπου όλοι οι νέοι άνδρες αντιμετωπίζουν την επιστράτευση. Ο Ρις ανησυχεί επίσης για την ευημερία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που μπορεί να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και προκαταλήψεις στην πατρίδα τους, αλλά τώρα είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τις οικογένειές τους.

«Το Pride διοργανώνει δραστηριότητες για την υποστήριξή τους», ανέφερε. «Προσφέρουμε ψυχολογική υποστήριξη σε όσους αναγκάζονται να μείνουν σε δύσκολες καταστάσεις και οι οποίοι είναι χωρισμένοι από αυτούς που αγαπούν».

Ορισμένα ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν βιώσει βία από την έναρξη του πολέμου.

«Μια λεσβία ακτιβίστρια ονόματι Ολένα Σεβτσένκο δέχτηκε επίθεση όταν προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε στους Byline Times. «Το γεγονός εξυμνήθηκε στα ακροδεξιά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την ακροδεξιά κράτησαν διαφορετική στάση, καθώς έβλεπαν ότι βοηθούσε αυτούς που είχαν ανάγκη. Βλέπουν ότι το να γίνει μια τέτοια επίθεση πριν από τον πόλεμο ήταν τρελό. Το να γίνει κατά τη διάρκεια ενός πολέμου είναι ακόμη πιο τρελό».

Ωστόσο, ο Ρις πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον της κοινότητας, όχι μόνο επειδή η ομοφοβία και η τρανσφοβία είναι πλέον τόσο στενά συνδεδεμένες με τη Ρωσία και το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ξέρω ότι μεγάλο μέρος του μίσους θα εξαφανιστεί επειδή είναι ρωσικό, είναι ρωσική ναζιστική πολιτική, και οι άνθρωποι θα του γυρίσουν την πλάτη», είπε. «Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι στρατιώτες, αγωνιζόμαστε για τη χώρα μας και όταν έρθει η νίκη θα παρελάσουμε ξανά μαζί στο Pride».

 

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Ο Βιτάλι Ντούντιν είναι ένας αριστερός συνδικαλιστής ακτιβιστής μέλος της ηγεσίας του Σοτσιάλνι Ρουχ – ενός σοσιαλιστικού κινήματος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Πριν από τον πόλεμο βοηθήσαμε τους ανθρώπους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στην εργασία και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες από τους εργοδότες και την κυβέρνηση», δήλωσε.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ντούντιν έχει κάνει εκστρατεία κατά του αναπτυσσόμενου νεοφιλελευθερισμού στην Ουκρανία και της θέσπισης νόμων που ωφελούν τους εργοδότες και τους επενδυτές έναντι των εργαζομένων. Ανησυχεί ότι ο πόλεμος έχει δημιουργήσει συνθήκες για την αναστολή ή την αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων – και ο ίδιος και το κίνημά του είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η οικονομία της Ουκρανίας πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 46% φέτος. Ο Ντούντιν έχει μιλήσει με διάφορους εργαζόμενους που οι μισθοί τους μειώθηκαν ή ανεστάλησαν – αλλά όταν έρθει η ώρα να ανοικοδομηθούν οι υποδομές της Ουκρανίας, οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητοι.

«Πρόκειται για έναν τρόπο εμβάθυνσης της κοινωνικής κρίσης στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο Ντούντιν. «Νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα αν οι άνθρωποι έχουν αναστείλει την εργασία τους, τους μισθούς τους και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης. Οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τον μισθό τους, εξαρτώνται από την κρατική βοήθεια».

Πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται ο Ντούντιν βιώνουν έντονη δυστυχία ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας.

«Πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται από τις βόμβες και τις οβίδες των ρωσικών τανκς. Οι άνθρωποι υποφέρουν εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων, νερού κ.ο.κ.», ανέφερε. «Τα σπίτια καταστρέφονται».

Για το λόγο αυτό, είναι ξεκάθαρος ότι, όταν τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει να αρθούν οι έκτακτοι εργατικοί νόμοι. Αλλά υποστηρίζει επίσης ότι το διεθνές χρέος της Ουκρανίας θα πρέπει να διαγραφεί, προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα να ανοικοδομηθεί.

Ο Ντούντιν αντλεί δύναμη και αλληλεγγύη από την ενεργητικότητα και την αποφασιστικότητα του αριστερού εργατικού κινήματος της Ουκρανίας, ακόμη και όταν μαίνεται ο πόλεμος.

«Εμείς, ο λαός, δεν θα ηττηθούμε», δήλωσε στους Byline Times. «Θα νικήσουμε. Αλλά πρέπει να συνδεθούμε ως κίνημα και να αναγνωρίσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Μπορούμε να δείξουμε ότι ο καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός δεν λειτουργούν και ότι δεν θέλουμε να επωμιστούμε πρόσθετο κόστος που απειλεί να κάνει τη ζωή μας πιο τρομακτική».

 

Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ολεξάντρα Μάτβιτσουκ εργάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και δύο δεκαετίες. Υποστήριξε διαδηλωτές που διώχθηκαν και κακομεταχειρίστηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας του Ευρωμαϊντάν στην Ουκρανία και κατέγραψε καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία.

Τώρα, ανέφερε στους Byline Times, «εργαζόμαστε προς διάφορες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής εγκλημάτων πολέμου».

«Το κύριο μέλημά μου είναι πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε. «Το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο πώς μπορούμε να καταγράψουμε στοιχεία για εγκλήματα πολέμου, αλλά πώς μπορούμε να σταματήσουμε τα εγκλήματα πολέμου πριν εμφανιστούν νέα θύματα. Γιατί βλέπουμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τα εγκλήματα πολέμου ως μήνυμα. Η Ρωσία καταστρέφει σκόπιμα κρίσιμες πολιτικές υποδομές, επιτίθεται σκόπιμα στον άμαχο πληθυσμό, προκειμένου να προκαλέσει τεράστιες απώλειες και πόνο και να σταματήσει την αντίσταση του έθνους».

Η Μάτβιτσουκ είναι πολύ σαφής σχετικά με το τι χρειάζεται για να υποστηριχτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία και ζητά διεθνή αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένων «όπλων από τις δυτικές δημοκρατίες και πραγματικών, σκληρών κυρώσεων που μπορούν να παγώσουν τη ρωσική οικονομία αμέσως».

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, θα σταματήσει ο πόλεμος να είναι κερδοφόρος για τη Ρωσία. «Η κύρια πρόκληση για μένα δεν είναι μόνο το πώς θα καταγράψουμε τα εγκλήματα πολέμου για τη μελλοντική δικαιοσύνη», δήλωσε. «Αλλά πώς μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους να επιβιώσουν και να είναι ζωντανοί, έτοιμοι για τη στιγμή που θα εμφανιστεί αυτή η μελλοντική δικαιοσύνη».

Η Μάτβιτσουκ αναγνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι θα παλεύουν με το τραύμα από το γεγονός ότι είδαν αγαπημένα τους πρόσωπα να σκοτώνονται, επιβίωσαν από τη σεξουαλική βία, χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και έγιναν μάρτυρες θανατηφόρας βίας.

«Θα χρειαστούν προσπάθειες για την αποκατάσταση των ερειπίων στις πολιτικές υποδομές, για την επιστροφή των ανθρώπων στην πραγματική ζωή και για την προσαρμογή των στρατιωτών και των ανθρώπων που υφίστανται βιασμούς, βασανιστήρια και που πάσχουν από σύνδρομο μετατραυματικού τραύματος. Θα χρειαστεί να αποκαταστήσουμε την πίστη ότι ο νόμος υπάρχει».

Παρά τη φρίκη που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα, η Μάτβιτσουκ παραμένει αισιόδοξη. «Ατενίζω με αισιοδοξία το μέλλον. Αυτός ο πόλεμος δείχνει ότι είναι πολύ εύθραυστο να βασίζεσαι στη βία».

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Sian Norris, “Ukraine: ‘This War Shows It’s Very Fragile to Rely On Force’”, Byline Times, 27 Απριλίου 2022, https://bylinetimes.com/2022/04/27/this-war-shows-its-very-fragile-to-rely-on-force-meet-ukraines-human-rights-activists/. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article62283.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 02:29

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.