Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 22:44

Ουκρανία: Ο θρίαμβος της αντίστασης στην περιοχή του Χάρκοβο

 

 

International Socialist League

 

Ουκρανία: Ο θρίαμβος της αντίστασης στην περιοχή του Χάρκοβο

 

 

«Στον πόλεμο κατά της ρωσικής ιμπεριαλιστικής εισβολής, η ανάκτηση των ουκρανικών εδαφών αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Ο Πούτιν προσπαθεί να ξεπεράσει τις αποτυχίες του με νέες πολιτικές και πολεμικές αποφάσεις. Η αντίστασή μας χρειάζεται την υποστήριξη των εργαζομένων και των λαών του κόσμου

Όλεγκ Βέρνικ – Ηγέτης του Ανεξάρτητου Συνδικάτου της Ουκρανίας «Zakhist Pratsi».

 

Η επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε το πρωί της 6ης Σεπτεμβρίου με στόχο τα νοτιοανατολικά του Χάρκοβο, είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων του εδάφους που κατείχε ο ρωσικός στρατός και περίπου 400 οικισμών στις περιοχές του Χάρκοβο και του Λουγκάνσκ μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Στρατιωτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο ουκρανικός στρατός εφάρμοσε επιτυχείς τακτικές κινήσεις για να πραγματοποιήσει μια επίθεση με ευρεία κάλυψη των οικισμών και ανάγκασε τις ρωσικές φρουρές να αποσυρθούν υπό τον φόβο της περικύκλωσης. Οι απώλειες του ρωσικού στρατού είναι τεράστιες και πρωτοφανείς. Για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό χρόνο εχθροπραξιών, ο ρωσικός στρατός χάνει εκατοντάδες άρματα μάχης και οχήματα πεζικού, καθώς και συστήματα πυροβολικού που εγκαταλείφθηκαν. Πολλές δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί, καθώς και μαχητές των φιλορωσικών μονάδων της λεγόμενης DPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και LPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ) αιχμαλωτίστηκαν. Αυτές είναι οι πρώτες νίκες της αντεπίθεσης, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεχιστεί.

 

Στοιχεία της αντεπίθεσης

Η ανάκτηση ορισμένων εδαφών δεν οφείλεται μόνο στην προμήθεια όπλων. Οφείλεται σε έναν επιτυχημένο τακτικό σχεδιασμό και, βασικά, στη συνέχεια της αυτοοργάνωσης, στην ισχυρή θέληση αντίστασης του ουκρανικού εργαζόμενου λαού, με την ηθική δύναμη που του παρέχει η διεξαγωγή ενός δίκαιου πολέμου. Στο ρωσικό στρατό αποκαλύφθηκαν ισχυρά στοιχεία αποδιοργάνωσης, αποθάρρυνσης, ελλείψεων και αναποτελεσματικότητας, τόσο όσον αφορά τα στρατεύματα όσο και τις πληροφορίες τους.

Είναι απολύτως προφανές ότι η επιτυχία αυτή ανέβασε το γενικό πνεύμα της ουκρανικής αντίστασης και αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη του ουκρανικού λαού και της εργατικής του τάξης για επόμενη απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών.

 

Ουκρανία, ένα διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο στην Ουκρανία έχει επίσης αλλάξει σημαντικά. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν μπορούσε να αποδώσει όλη την επιτυχία αυτής της νίκης αποκλειστικά στην ομάδα του. Οι εσωτερικές αντιθέσεις του αστικού χώρου της ουκρανικής πολιτικής επιδεινώθηκαν εξαιρετικά. Πριν από λίγους μήνες ο Ζελένσκι κατάργησε τις εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών αντίπαλων ολιγαρχών που δεν βρίσκονταν υπό τον έλεγχό του.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2022, τα τηλεοπτικά κανάλια «Pryamyi», «5 Kanal» (ο ιδιοκτήτης είναι ο ολιγάρχης και πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο) στερήθηκαν της τηλεοπτικές τους άδειες. Παρόμοια τύχη είχαν και τα τηλεοπτικά κανάλια του ολιγάρχη Ρινάτ Αχμέτοφ, «Ukraina» και «Ukraina-24», τα οποία μάλιστα αναγκάστηκαν να σταματήσουν να εκπέμπουν στο Διαδίκτυο. Παρά αυτό το φιλτράρισμα του πεδίου πληροφόρησης στην τηλεόραση, τα αστικά ΜΜΕ της αντιπολίτευσης κατάφεραν να ενημερώσουν σε μεγάλο βαθμό για τα προβλήματα και τις προφανείς αδυναμίες της σημερινής κυβέρνησης στο διαδίκτυο. Το ζήτημα της μαζικής λεηλασίας των κονδυλίων που διατέθηκαν από τους διεθνείς χρηματοδότες στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και οι σκόπιμα διογκωμένες τιμές από την πλευρά των ουκρανικών αρχών όσον αφορά τις αγορές όπλων στις ξένες αγορές έγιναν αντικείμενο σκληρής κριτικής.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό για εμάς να σημειώσουμε ότι τα αστικά μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης πρακτικά δεν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Ζελένσκι σχετικά με την επίθεση που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα των Ουκρανών πολιτών. Υπάρχει μια ενότητα όλων των αστικών «Ρεάλπολιτικ», τόσο των κυβερνώντων όσο και της αντιπολίτευσης, στη στάση τους απέναντι στην κοινωνική πολιτική των σημερινών αρχών.

 

Αλλαγές ετοιμάζονται στη Ρωσία

Πολύ πιο σημαντική για την ανάλυσή μας είναι η πτυχή της εξωτερικής πολιτικής της νίκης του ουκρανικού στρατού στην επαρχία του Χάρκοβο. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για το λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την εργατική της τάξη. Αυτή τη στιγμή, μπροστά στα μάτια μας, στη Ρωσική Ομοσπονδία καταρρέει η μαζική συναίνεση υπέρ της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Το καθεστώς Πούτιν απέτυχε να πλασάρει την ήττα του ρωσικού στρατού κοντά στο Χάρκοβο με τη συνήθη εξήγηση της «ανασύνταξης των δυνάμεων». Η ωμή αλήθεια για αυτή την ήττα αποδείχθηκε ο ισχυρότερος παράγοντας για τη μεταμόρφωση της μαζικής στάσης στη Ρωσία. Η ατζέντα των διαδηλώσεων ενάντια στον πόλεμο τις οποίες το καθεστώς Πούτιν οδήγησε στην παρανομία τον Μάρτιο του 2022 μέσω μαζικών συλλήψεων και αντιποίνων τόσο κατά της αριστεράς όσο και κατά της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης ενισχύθηκε σημαντικά.

Πριν από λίγες ημέρες, η Άλλα Πουγκάτσεβα, η εμβληματική και πιο δημοφιλής τραγουδίστρια της Ρωσίας, έγραψε ανοιχτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αντιτίθεται στον πόλεμο και ότι δεν κατανοεί τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Η θέση αυτής της πολιτικά αμερόληπτης Ρωσίδας ποπ σταρ αποδείχθηκε εκρηκτική βόμβα για τη ρωσική κοινωνία, η οποία ως επί το πλείστον εμπιστεύεται τη γνώμη της Πουγκάτσεβα. Και αυτή η διαδικασία μόλις αρχίζει, δημιουργώντας σοβαρές προοπτικές για την άνοδο του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, τόσο στη Ρωσία όσο και στη Λευκορωσία.

 

Ο λαός της Λευκορωσίας είναι εναντίον του Λουκασένκο

Ο Λευκορώσος δικτάτορας Λουκασένκο, από την αρχή της ρωσικής ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, έδωσε πλήρη υποστήριξη στον Πούτιν. Οι βομβαρδισμοί ειρηνικών ουκρανικών πόλεων γίνονται τακτικά από το έδαφος της Λευκορωσίας, από όπου απογειώνονται ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη για να εκτοξεύσουν πυραύλους στο ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, ο λαός της Λευκορωσίας, παρ' όλα τα αντίποινα, αντιτίθεται ανυποχώρητα στη ρωσική κατοχή του ουκρανικού εδάφους. Οι παράνομες ομάδες της Λευκορωσίας οργάνωσαν έναν «σιδηροδρομικό πόλεμο", όταν ανατίναξαν αρκετές σιδηροδρομικές γραμμές για να εμποδίσουν τη μεταφορά του ρωσικού στρατού μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας. Η ήττα του ρωσικού στρατού κοντά στο Χάρκοβο προκαλεί ήδη ένα νέο κύμα λαϊκής αντίστασης στο καθεστώς του φιλοπουτινικού προέδρου Λουκασένκο.

 

Πιο αδύναμος CSTO

Λόγω της ήττας του ρωσικού στρατού κοντά στο Χάρκοβο, η δύναμη του ιμπεριαλιστικού φιλορωσικού μπλοκ «Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (CSTO) έχει επίσης αποδυναμωθεί σημαντικά. Εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι ολόκληρο το μάχιμο τμήμα του ρωσικού στρατού πολεμά τώρα στην Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τη νέα του επίθεση εναντίον του αρμενικού θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ). Η Αρμενία είναι μέλος της CSTO, αλλά δεν έχει λάβει καμία υποστήριξη ούτε από τη Ρωσία ούτε από τις χώρες της CSTO. Είναι προφανές ότι ο Πούτιν έχει επιλέξει να ενισχύσει τις φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν. Μετά την προφανή δυσαρέσκεια των αρμενικών αρχών για την προδοσία της Ρωσίας, η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου Νάνσι Πελόσι επισκέφθηκε την Αρμενία και προσπάθησε να ενισχύσει την επιρροή της στη χώρα αυτή με παραδοσιακά φιλορώσους πολιτικούς εκπροσώπους.

Οι εκπρόσωποι των αριστερών δυνάμεων που ποντάρουν στη νίκη του ρωσικού ιμπεριαλισμού ως το «μικρότερο κακό» έχουν εντελώς λανθασμένη αντίληψη της δυναμικής της εξέλιξης της κατάστασης στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ. Είναι ήδη αρκετά προφανές ότι η εργατική τάξη στη Ρωσία και τη Λευκορωσία απαιτεί όλο και περισσότερο την επέκταση των ελάχιστων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στις χώρες αυτές. Το οποίο, με τη σειρά του, θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν μια δραστήρια σοσιαλιστική πτέρυγα της σημερινής πολιτικής και ενδεχομένως να ηγηθούν ενός ευρέος αντι-αυταρχικού κινήματος διαμαρτυρίας.

Η στρατιωτική νίκη της Ρωσίας μπορεί μόνο να διατηρήσει την κατάσταση ενίσχυσης των αυταρχικών γραφειοκρατικών καπιταλιστικών βοναπαρτιστικών καθεστώτων του Πούτιν και του Λουκασένκο. Σημαίνει απόγνωση για το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα αυτών των χωρών. Οποιαδήποτε διατήρηση και στασιμότητα της σημερινής κατάστασης είναι αδιέξοδο για εμάς.

 

Οι απαντήσεις του Πούτιν για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες.

Οι αποτυχίες της εισβολής προκαλούν στον Πούτιν στρατιωτικά και πολιτικά προβλήματα. Για να προσπαθήσουν να βγουν από το αδιέξοδο ο Ρώσος πρόεδρος και οι αυτοανακηρυγμένες LPR, DPR και οι φιλορωσικές αρχές των κατεχόμενων εδαφών στη Χερσώνα και τη Ζαπορία- έχουν ξεκινήσει να καλούν σε δημοψηφίσματα «εξπρές» από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Στόχος τους είναι να προσαρτήσουν γρήγορα τα κατεχόμενα εδάφη στη Ρωσία. Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης τη μερική κινητοποίηση 300.000 εφέδρων για την αντιμετώπιση της ουκρανικής προέλασης και, σε συντονισμό με τους πιο ακραίους κύκλους του καθεστώτος, προειδοποίησε ότι η Ρωσία διαθέτει το οπλοστάσιο για να απαντήσει στον «πυρηνικό εκβιασμό» της Δύσης.

 

Για τον θρίαμβο της ουκρανικής αντίστασης.

Αλλά η στρατιωτική ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία θα δώσει με τη σειρά της σημαντική ώθηση στην ανατροπή των καθεστώτων Πούτιν και Λουκασένκο από τις πλατιές εργαζόμενες μάζες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτός ο αέρας ελευθερίας για τους εργάτες αυτών των χωρών να μην εμποδιστεί από τον δυτικό ιμπεριαλισμό. Για το σκοπό αυτό, το σοσιαλιστικό και εργατικό κίνημα πρέπει να είναι ήδη έτοιμο να διαμορφώσει μια αξιόπιστη αριστερή πτέρυγα σε ένα ευρύ αντιαυταρχικόό απελευθερωτικό μέτωπο διαμαρτυρίας. Γι' αυτό χαιρετίζουμε για άλλη μια φορά τη νίκη του ουκρανικού στρατού και ολόκληρης της ουκρανικής αντίστασης στην περιοχή του Χάρκοβο. Και ευχόμαστε την άμεση απελευθέρωση ολόκληρης της ουκρανικής επικράτειας που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό ιμπεριαλισμό.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Ukraine: Triumphant resistance in the Kharkiv region”, International Socialist League, 21 Σεπτεμβρίου 2022, https://lis-isl.org/en/2022/09/21/ucrania-resistencia-triunfante-en-la-region-de-jarkiv/.

«Ucrania: resistencia triunfante en la región de Járkiv», Liga Internacional Socialista, 21 Σεπτεμβρίου 2022, https://lis-isl.org/2022/09/21/ucrania-resistencia-triunfante-en-la-region-de-jarkiv/.

«Ucrânia: resistência triunfante na região de Kharkiv», Liga Internacional Socialista, 21 Σεπτεμβρίου 2022, https://lis-isl.org/pt/2022/09/21/ucrania-resistencia-triunfante-en-la-region-de-jarkiv/.

Στα ρωσικά (χωρίς τίτλο): Международная Социалистческая лига, 21 Σεπτεμβρίου 2022, https://lis-isl.org/ru/2022/09/21/ucrania-resistencia-triunfante-en-la-region-de-jarkiv/.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 22:57

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.