Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 01:27

Ουκρανία: Οι Φοιτητές διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της Ακαδημίας Τυπογραφίας στο Λβιβ

 

 

Sotsialnyi Rukh

 

Ουκρανία: Οι Φοιτητές διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της Ακαδημίας Τυπογραφίας στο Λβιβ

 

 

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Λβιβ διαδήλωση φοιτητών κατά του κλεισίματος της Ακαδημίας Τυπογραφίας.

 

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας Το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας εξέδωσε μια αψυχολόγητη απόφαση σχετικά με την τύχη της Ουκρανικής Ακαδημίας Τυπογραφίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Ιβάν Φράνκο στο Λβιβ, χωρίς ενημέρωση ή συμφωνία με τους φοιτητές και το προσωπικό της Ακαδημίας. Η λήψη μιας τέτοιας απόφασης στη μέση του ακαδημαϊκού έτους δεν συμβάλλει στην ποιοτική εκπαίδευση του προσωπικού στους σχετικούς τομείς κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου και αναμφίβολα θα προκαλέσει την αντίδραση των φοιτητών και του προσωπικού της Ακαδημίας.

Πρόκειται για μια εσκεμμένη πολιτική για την καταστροφή της ουκρανικής εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2021, το διοικητικό συμβούλιο μιας από τις δομές της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε δάνειο 200 εκατομμυρίων δολαρίων για τον έλεγχο των ουκρανικών πανεπιστημίων με σκοπό τη συγχώνευση ή το κλείσιμό τους. Η μεταρρύθμιση αφορά τα 150 μεγαλύτερα κρατικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με το σχέδιο του ουκρανικού Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, δεν θα πρέπει να παραμείνουν περισσότερα από 80 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η Ακαδημία Τυπογραφίας του Λβιβ δεν είναι το πρώτο θύμα αυτής της μεταρρύθμισης. Τον περασμένο Δεκέμβριο αναφερθήκαμε σε διαδήλωση φοιτητών και καθηγητών του Εθνικού Πανεπιστημίου Κατασκευών και Αρχιτεκτονικής στο Χάρκοβο ενάντια στο κλείσιμο του πανεπιστημίου τους.

Όσον αφορά την κατάσταση στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Κατασκευών και Αρχιτεκτονικής στο Χάρκοβο, έχουμε έγκυρες πληροφορίες ότι ο εργολάβος πιέζει για το κλείσιμο του ιδρύματος προκειμένου να αγοράσει τη γη που ανήκει στην σχολή.

Ως εκ τούτου, το κλείσιμο του πανεπιστημίου δεν σχετίζεται με τον πόλεμο και θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Η καταστροφή της εκπαιδευτικής υποδομής θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ειδικευμένων επιστημόνων και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι το κράτος επιδίδεται σε μια μορφή αυτοκαταστροφής. Ωστόσο, κάνει καλά τη δουλειά του, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του διεθνούς και του τοπικού κεφαλαίου.

1. Η πρώτη επιδίωξη είναι η παραγωγή περισσότερων πρώτων υλών και όχι ανταγωνιστών σε επιστημονικά απαιτητικές βιομηχανίες.

2. Το δεύτερο κίνητρο, το άμεσο κέρδος. Οι αξιωματούχοι λαμβάνουν δωροδοκίες και υποστήριξη από τις επιχειρήσεις.

3. Τα συμφέροντα της κοινωνίας δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το όραμα.

Στο φοιτητικό συλλαλητήριο ακούστηκαν τα ακόλουθα συνθήματα: «Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να διαδηλώνουν κατά τη διάρκεια του πολέμου!» – «Αυτοί που “ ρίχνουν τη βάρκα στα βράχια”, δεν είναι όσοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, αλλά αυτοί που ακολουθούν αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές».

Μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί και να υποφέρουμε, χρόνο με το χρόνο, χάνοντας κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ή μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των φοιτητών του Λβιβ και να ξεκινήσουμε τον αγώνα εδώ και τώρα.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές όλων των ουκρανικών πανεπιστημίων πρέπει να υποστηρίξουν την καμπάνια, γιατί αύριο θα «βελτιστοποιήσουν» και τα δικά τους ιδρύματα.

Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα! Μόνο μέσω της δημοσιότητας και της αλληλεγγύης μπορεί να σταματήσει αυτή η επίθεση στην κοινωνία!

Ζήτω η Ακαδημία Τυπογραφίας του Λβιβ!

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Sotsialnyi Rukh, “Ukraine: Students protest against the closure of the Academy of Printing in Lviv”, Europe Solidaire Sans Frontières, 16 Νοεμβρίου 2022, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article64751.

« Ukraine : les étudiants protestent contre la fermeture de l’Académie de l’imprimerie à Lviv », Europe Solidaire Sans Frontières, 16 Νοεμβρίου 2022, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article64752.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 09:07

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.