Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 15:57

Η Ρωσία τους ανάγκασε να πολεμήσουν. Η Ουκρανία τους δίκασε για προδοσία

Εικονογράφηση: Olya Diatlova

 

 

Kateryna Semchuk

 

Η Ρωσία τους ανάγκασε να πολεμήσουν. Η Ουκρανία τους δίκασε για προδοσία

 

 

Η Ρωσία επιστράτευσε με τη βία δεκάδες χιλιάδες στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για να πολεμήσουν.

 

 

Η Ουκρανία διώκει τους ίδιους τους πολίτες της που επιστρατεύτηκαν με τη βία για να πολεμήσουν υπέρ της Ρωσίας – παρά τις αρχικές υποσχέσεις αμνηστίας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας.

Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, χιλιάδες άνδρες στα κατεχόμενα από τη Ρωσία τμήματα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία έχουν πιαστεί στους δρόμους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στους τόπους εργασίας τους και έχουν σταλεί για να πολεμήσουν στις γραμμές του μετώπου εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.

Η Ουκρανία θεωρεί την αναγκαστική επιστράτευση στα εδάφη που κατέχει η Ρωσία ως έγκλημα πολέμου[1].

Από την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, η ουκρανική κυβέρνηση έχει διεξάγει δημόσια εκστρατεία που απευθύνεται στους κατοίκους των κατεχομένων εδαφών, υποσχόμενη στους επιστρατευμένους άνδρες ότι θα απαλλαγούν από τη φυλάκιση στην Ουκρανία εάν δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, οι δικηγόροι που ασχολούνται με τις υποθέσεις των ανδρών που έχουν επιστρατευτεί με τη βία δήλωσαν στο openDemocracy ότι η Ουκρανία δεν διερευνά σωστά τις συνθήκες υπό τις οποίες οι πολίτες της εντάχθηκαν σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες.

Ως αποτέλεσμα, λένε οι δικηγόροι, οι άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν να πολεμήσουν διώκονται εσφαλμένα για προδοσία.

 

Θάνατοι στο μέτωπο

Η αναγκαστική επιστράτευση είναι «μέρος της γενοκτονικής φύσης του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας – άλλος ένας τρόπος με τον οποίο η Ρωσία σκοτώνει Ουκρανούς», λέει η Ολένα Λούνοβα, δικηγόρος και διευθύντρια υπεράσπισης της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ZMINA με έδρα το Κίεβο.

Εάν οι Ουκρανοί που στέλνει η Ρωσία στα μέτωπα επιβιώσουν, συχνά συλλαμβάνονται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μόλις βρεθούν σε αιχμαλωσία, λέει η Λούνοβα, οι άνδρες αντιμετωπίζονται εξ ορισμού σαν να έχουν ενταχθεί οικειοθελώς στον ρωσικό στρατό – στην πραγματικότητα, ως προδότες. Σε ορισμένους έχει ασκηθεί δίωξη και έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 15 ετών.

Πρόκειται για σημαντική μετατόπιση από την αρχική πολιτική της αμνηστίας. Επιπλέον, το νομικό καθεστώς αυτών των κρατουμένων είναι διφορούμενο.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά όσο βρίσκονται σε εχθρική αιχμαλωσία. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διώκει τους πολίτες της για συμμετοχή σε παράνομους ένοπλους σχηματισμούς.

Οι αιχμάλωτοι κρατούνται σε στρατόπεδα ή κέντρα κράτησης, όπου η κατάστασή τους είναι αβέβαιη: θα σταλούν πίσω στο έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία, ενδεχομένως παρά τη θέλησή τους, στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων; Ή θα αφεθούν τελικά ελεύθεροι και θα τους επιτραπεί να πάρουν το δρόμο για την πατρίδα τους;

Η ZMINA, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Λούνοβα, πιστεύει ότι εάν ένας Ουκρανός πολίτης που ζει σε κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος δεν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, τότε οι ουκρανικοί κρατικοί θεσμοί πρέπει να «θεωρήσουν» ότι πολεμάει για τις ρωσικές δυνάμεις «χωρίς τη θέλησή του».

«Εναπόκειται στο κράτος να αποδείξει το αντίθετο», δήλωσε η Λούνοβα.

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας θεωρεί ότι η την αναγκαστική στρατολόγηση και την αναγκαστική επιστράτευση σε εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία είναι έγκλημα πολέμου και έχει διεξάγει στο παρελθόν ποινικές έρευνες σχετικά με αυτό[2]. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία υπέβαλε αιτήσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με την υποχρεωτική επιστράτευση σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία[3].

«Δεν μπορεί να είναι έτσι, το [ουκρανικό] κράτος πρέπει να αποφασίσει για τη θέση του κάποια στιγμή», λέει η Λούνοβα.

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας δεν απάντησε στο αίτημα του openDemocracy για σχολιασμό.

 

 

 1 Olya Diatlova

 

 

Υποθέσεις που εκδικάζονται σε μία μόνο ημέρα

Ο Πάβελ Λισιάνσκιι, επίσης δικηγόρος και ιδρυτής της Ανατολικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία παρακολουθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, εκπροσώπησε πρόσφατα έναν άνδρα που επιστρατεύτηκε με τη βία και διώκεται από την Ουκρανία.

Ο Λισιάνσκιι μιλάει για τον Σερχίι, έναν καθηγητή πληροφορικής στα τριάντα του, τον οποίο συνέλαβαν στρατιώτες της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» ενώ βρισκόταν στη δουλειά του στις 23 Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν η Ρωσία εξαπολύσει την εισβολή πλήρους κλίμακας.

Συνοδευόμενος υπό ένοπλη φρουρά, ο Σερχίι ενημερώθηκε ότι τον πήγαιναν σε μια «συγκέντρωση στρατιωτών», μια προπαρασκευαστική εκδήλωση για τον έλεγχο των εγγράφων και των αριθμών των ανδρών στρατιωτικής ηλικίας.

Στην πραγματικότητα, η συγκέντρωση ήταν ένα πρόσχημα για να σταλεί ο Σερχίι και άλλοι στη Ρωσία και στη συνέχεια στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας. Εκεί, με τον ρωσικό στρατό πίσω τους και τους Ουκρανούς μπροστά τους, διατάχθηκαν να σκάψουν χαρακώματα.

Αφού ο Σερχίι και η μονάδα του αιχμαλωτίστηκαν από την Ουκρανία, η αδελφή του, που ζει στο Κίεβο, ζήτησε από τον Λισιάνσκιι να εκπροσωπήσει τον αδελφό της. Ο Σερχίι κατηγορήθηκε για τρία αδικήματα: προδοσία, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομο ένοπλο σχηματισμό.

«Επιλέξαμε μια στρατηγική [υπεράσπισης] να αποδείξουμε ότι αρχικά [ο Σερχίι] δεν είχε κίνητρο να ενταχθεί στον στρατό», λέει ο Λισιάνσκιι.

«Πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν πει πολλές φορές ότι “αν έχεις στρατολογηθεί με τη βία, είσαι θύμα”. Ήθελα να το αποδείξω αυτό στο δικαστήριο», λέει.

Στο δικαστήριο, ο Σερχίι δεν αρνήθηκε ότι είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά επανειλημμένα δήλωσε ότι δεν είχε ενταχθεί στον ρωσικό στρατό με δική του θέληση.

Σύμφωνα με τον Λισιάνσκιι, οι Ουκρανοί εισαγγελείς δεν διερεύνησαν πώς ο Σερχίι κατέληξε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αντιθέτως, ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν εναντίον του στο δικαστήριο ήταν ένα στιγμιότυπο οθόνης από το Myrotvorets, έναν ιστότοπο που συλλέγει πληροφορίες για τους υποτιθέμενους «εχθρούς» της Ουκρανίας.

Το Myrotvorets φέρεται να διευθύνεται από εθελοντές που βρίσκονται κοντά στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Μετά τη σύλληψη του Σερχίι, εμφανίστηκε ένα προφίλ του στην ιστοσελίδα.

Παρά τις προσπάθειες του Λισιάνσκιι, ο Σερχίι καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης.

Η υπόθεση του Σερχίι χρειάστηκε πέντε ακροάσεις, αλλά οι περισσότερες υποθέσεις που αφορούν αιχμαλώτους πολέμου από το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ διεκπεραιώνονται σε μία μόνο ημέρα, σύμφωνα με τον Λισιάνσκιι. Ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας δικαστής μπορεί να λάβει αποφάσεις για έως και τέσσερις υποθέσεις σε μία μόνο ημέρα[4].

Η Ολένα Λούνοβα δήλωσε επίσης στο openDemocracy ότι τα ουκρανικά δικαστήρια δεν ερευνούν τις συνθήκες που οδηγούν τους πολίτες να ενταχθούν στις τάξεις των ρωσικών ή υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων, ούτε στο στάδιο της έρευνας ούτε στο στάδιο της προανάκρισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το εθνικό μητρώο δικαστηρίων, λέει ο Λούνοβα, η Ουκρανία διώκει τους κατοίκους του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ για προδοσία, αλλά –και αυτό είναι ενδεικτικό– δεν τους διώκει για εγκλήματα πολέμου.

«Δικάζονται για το γεγονός ότι πιάστηκαν με στολή με διακριτικά [των «λαϊκών δημοκρατιών«]. Αυτές οι υποθέσεις δεν έχουν καμία βάση αποδείξεων ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Αυτό θέτει αυτές τις υποθέσεις υπό αμφισβήτηση», λέει.

Η Λούνοβα πιστεύει ότι «πρέπει να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη μελέτη των γεγονότων» όταν πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου ένας Ουκρανός υπήκοος έχει στρατολογηθεί βίαια από τη Ρωσία.

«Η προδοσία είναι μια πράξη με πρόθεση. Όταν πρόκειται για το θύμα ενός εγκλήματος πολέμου, δεν μπορεί να υπάρχει πρόθεση», λέει.

 

Η Ουκρανία αλλάζει άποψη

Κατά τη διάρκεια του χρόνου μέχρι τον Ιούλιο του 2022, η Ρωσία επιστράτευσε με τη βία περισσότερους από 100.000 άνδρες στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, λέει ο Λισιάνσκιι. Διενήργησε οκτώ επιστρατεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος εφεδρείας του στρατού μάχης.

Τα σημάδια ότι η Ουκρανία παρακολουθούσε τις εξελίξεις ήρθαν αφού οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις ανακοίνωσαν γενική επιστράτευση στις 19 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους – πέντε ημέρες πριν από την εισβολή πλήρους κλίμακας. Τότε, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι βίαια επιστρατευμένοι Ουκρανοί πολίτες ήταν θύματα εγκλήματος πολέμου, ξεκινώντας έρευνα[5].

Η ουκρανική κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι κάλεσαν τους άνδρες στα κατεχόμενα εδάφη να αποφύγουν την επιστράτευση[6]. Όσοι επιστρατεύτηκαν, τους είπαν να παραδοθούν στις ουκρανικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατό. Οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι εφόσον ένα άτομο δεν διέπραττε εγκλήματα πολέμου, θα του επιτρεπόταν τελικά να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Έκτοτε, ωστόσο, τα τοπικά δικαστήρια στην Ουκρανία έχουν δικάσει και εκδώσει ποινές σε περισσότερες από 50 περιπτώσεις προδοσίας, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο δικαστηρίων.

Δεδομένου ότι οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων υποθέσεων είναι απόρρητες για το κοινό, το openDemocracy δεν μπορεί να εξακριβώσει ποιες από αυτές τις υποθέσεις αφορούν άτομα που επιστρατεύτηκαν με τη βία – σε αντίθεση με εκείνους που προσχώρησαν εθελοντικά στους Ρώσους.

Όμως η Λούνοβα, η οποία έχει εξετάσει τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο μητρώο, λέει ότι οι δικαστές έχουν ακούσει υποθέσεις όπου οι κατηγορούμενοι εξηγούν ότι εξαναγκάστηκαν να καταταγούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λέει, οι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί σε 13 έως 15 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο της Ουκρανίας, ένα άτομο θα μπορούσε δυνητικά να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για προδοσία.

 

 

 2 Olya Diatlova

 

 

Ζώντας με τον φόβο

Οι κάτοικοι των κατεχομένων εδαφών που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση ζουν μέσα στο φόβο.

Τους τελευταίους εννέα μήνες, ο Γιούριι κρύβεται στο Ντονέτσκ. Προσπαθεί να διασφαλίσει ότι κανείς δεν μπορεί να δει το διαμέρισμά του από το δρόμο. Κρατάει τις κουρτίνες κλειστές και τα φώτα σβηστά το βράδυ. Η μητέρα του, του φέρνει φαγητό και νερό, δεν πηγαίνει μόνος του στο μαγαζί.

«Το να κάθεσαι μόνος σε τέσσερις τοίχους είναι τρομερά καταθλιπτικό», δήλωσε ο Γιούρι στο openDemocracy μέσω μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

«Είχα τα δικά μου προβλήματα και πριν, αλλά τώρα φαίνεται ότι έχω περισσότερα. Άρχισα να πίνω περισσότερο, ο ύπνος μου επιδεινώθηκε και έχω πάρει βάρος. Όλα αυτά είναι δυσάρεστα.

Θέλω πραγματικά να βγω έξω, έστω για μια βόλτα, αλλά δεν το ρισκάρω ακόμα», έγραψε.

Τον Φεβρουάριο, ο Γιούριι λέει ότι ένα τοπικό πανεπιστήμιο έστειλε έναν από τους φίλους του στο στρατολογικό γραφείο υπό την απειλή της αποβολής. Από τότε, ο φίλος του Γιούριι έχει καταχωρηθεί ως αγνοούμενος. Ένας άλλος φίλος του, ένας συνάδελφός του στη δουλειά, πέθανε –πιθανότατα σκοτώθηκε– μετά την επιστράτευση.

Πριν από τη ρωσική εισβολή φέτος, ήταν δυνατό να δωροδοκήσεις για να γλιτώσεις την επιστράτευση στο Ντονέτσκ ή το Λουχάνσκ και να περάσεις τα σύνορα με τη Ρωσία.

Τώρα ο μόνος τρόπος είναι να κρυφτείς μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Η αποφυγή της επιστράτευσης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών από τις αρχές κατοχής.[7]

 

Ένα δύσκολο θέμα

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί στις τάξεις των Ρώσων προστατεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης εάν συλληφθούν και θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου.

Η Λούνοβα λέει ότι η Ουκρανία έχει ωστόσο το δικαίωμα να διώκει τους πολίτες της για συμπόρευση με τον εχθρό, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Το πρόβλημα είναι ότι αδυνατεί να κάνει διάκριση μεταξύ εγκληματιών και θυμάτων.

Ορισμένοι Ουκρανοί εντάχθηκαν εθελοντικά στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις. Και κάποιοι που επιστρατεύτηκαν με τη βία μπορεί να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Για τους λόγους αυτούς, η Ουκρανία δεν μπορεί να προσφέρει γενική αμνηστία σε όλους τους κρατούμενους. Αλλά η αρχικά γενναιόδωρη θέση της Ουκρανίας έχει μετατοπιστεί καθώς η επιστράτευση έχει διευρυνθεί, λέει η Λούνοβα.

«Η πολιτική θέση της Ουκρανίας έχει αλλάξει. Στην αρχή της εισβολής πλήρους κλίμακας, η κλίμακα της επιστράτευσης δεν ήταν ξεκάθαρη και δεν ήταν σαφές πώς θα φαινόταν [η επιστράτευση] στις γραμμές του μετώπου».

Η αλλαγή της επίσημης θέσης μπορεί επίσης να προήλθε απευθείας από τον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας, λέει η Λούνοβα.

Οι υποθέσεις που εξέτασε δείχνουν μια «ενιαία πρακτική» στη δίωξη των ατόμων που επιστρατεύτηκαν με τη βία, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπήρξε εντολή από την κορυφή.

«Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον [Γενικό Εισαγγελέα] Αντρίι Κοστίν σχετικά με το πρόβλημα ότι Ουκρανοί πολίτες αντιμετωπίζουν τρομερές ποινές στο πλαίσιο αμφισβητούμενων ερευνών. Αλλά έχω την αίσθηση ότι η Εισαγγελία αποφεύγει αυτό το θέμα επειδή είναι ένα δύσκολο θέμα», λέει η Λούνοβα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Ουκρανία μπορεί να έχει αλλάξει την πολιτική της για τους αιχμαλώτους πολέμου είναι η ανάγκη να αυξήσει τον αριθμό των αιχμαλώτων στρατιωτών που μπορεί να ανταλλάξει με τη Ρωσία, σύμφωνα με αναλυτή συγκρούσεων σε ουκρανική ΜΚΟ.

«Οι Ρώσοι είχαν πιθανότατα περισσότερους [αιχμαλώτους πολέμου] επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν σε άμυνα κατά το πρώτο μέρος της εισβολής», δήλωσε ο αναλυτής, ο οποίος μίλησε στο openDemocracy υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν δημοσιεύσει αριθμούς αιχμαλώτων πολέμου που βρίσκονται σε αιχμαλωσία από τον Φεβρουάριο.

Από τον Οκτώβριο, η Ουκρανία έχει επιστρέψει 104 Ουκρανούς πολίτες στα κατεχόμενα τμήματα των περιοχών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ σε ανταλλαγές αιχμαλώτων, σύμφωνα με τον Ντενίς Πουσίλιν, επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Τον περασμένο μήνα, λέει ο Πάβελ Λισιάνσκιι, ο πελάτης του, ο Σερχίι, ανταλλάχθηκε και επέστρεψε στα κατεχόμενα εδάφη, χωρίς να το γνωρίζει. Τα δημόσια αρχεία δείχνουν μια ανταλλαγή τον Σεπτέμβριο ενός άλλου αιχμαλώτου πολέμου που επιστρατεύτηκε με τη βία από την περιοχή του Ντονέτσκ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τα ίδια αδικήματα με τον Σερχίι.[8]

Το Υπουργείο Επανένταξης Κατεχόμενων Περιοχών της Ουκρανίας συνεχίζει να καλεί τους κατοίκους του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να ενημερώνουν την Ουκρανία για περιπτώσεις βίαιης επιστράτευσης και να παραδίδονται στις ουκρανικές δυνάμεις σε περίπτωση επιστράτευσης.[9]

«Η δίκη για προδοσία στις περιπτώσεις βίαιης επιστράτευσης είναι προφανώς λάθος. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Το πώς ακριβώς είναι προς συζήτηση», λέει η Λούνοβα.

 

Τα ονόματα έχουν αλλάξει

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Kateryna Semchuk, “Russia forced them to fight. Ukraine tried them for treason”, openDemocracy, 16 Νοεμβρίου 2022, https://www.opendemocracy.net/en/odr/russia-forced-mobilisation-donetsk-luhansk-ukraine/.

 

 

Σημειώσεις

[1] Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, «МІЖНАРОДНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВИВЧАЄ ІНФОРМАЦІЙНІ ПОВІДОМЛЕННЯ ЩОДО ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ В КРИМУ», 6 Δεκεμβρίου 2018, https://www.facebook.com/prok.arkrym/posts/937604829766309/.

[2] «Примусова мобілізація громадян України на тимчасово окупованій території Луганщини – прокуратура розпочала кримінальне провадження», Луганська обласна прокуратура, 20 Νοεμβρίου 2022, https://lug.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=282191&s=print.

[3] Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Facebook, https://m.facebook.com/prok.arkrym/posts/937604829766309/.

[4] «Конвеєрне правосуддя для полонених із ‘‘ЛНР’’/‘‘ДНР’’», Судовий репортер, 30 Ιουνίου 2022, https://sudreporter.org/konveyerne-pravosuddya-dlya-polonenyh-iz-lnr-dnr/.

[5] «Незаконна депортація та примусова мобілізація мешканців тимчасово окупованих територій Сходу України – розпочато кримінальні провадження», Офіс Генерального прокурора, 21 Φεβρουαρίου 2022, https://gp.gov.ua/ua/posts/nezakonna-deportaciya-ta-primusova-mobilizaciya-meskanciv-timcasovo-okupovanix-teritorii-sxodu-ukrayini-rozpocato-kriminalni-provadzennya.

[6] «‘‘Призов’’ під дулом автомату: що робити, коли вас мобілізують до окупаційної армії», Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, https://minre.gov.ua/page/pryzov-pid-dulom-avtomatu-shcho-robyty-koly-vas-mobilizuyut-do-okupaciynoyi-armiyi. «Данілов радить примусово мобілізованим в ОРДЛО чоловікам відразу здаватися в полон», Укрінформ, 18 Απριλίου 2022, https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3461013-danilov-radit-primusovo-mobilizovanim-v-ordlo-colovikam-vidrazu-zdavatisa-v-polon.html.

[7] «Від 15 років до довічного: Рада посилила покарання за держзраду та диверсію під час війни», Укрінформ, 3 Μαρτίου 2022, https://www.ukrinform.ua/amp/rubric-ato/3419182-vid-15-rokiv-do-dovicnogo-rada-posilila-pokaranna-za-derzzradu-ta-diversiu-pid-cas-vijni.html.

[8] «На Вінниччині СІЗО повідомило, що засудженого «ДНРівця» віддали для обміну», Судовий репортер, 20 Σεπτεμβρίου 2022, https://sudreporter.org/na-vinnychchyni-sizo-povidomylo-shho-zasudzhenogo-dnrivczya-viddaly-dlya-obminu/.

[9] «Стали відомі факти про примусову мобілізацію на ТОТ? Повідомляйте про це Мінреінтеграції та НІБ», Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, 26 Αυγούστου 2022, https://minre.gov.ua/news/staly-vidomi-fakty-pro-prymusovu-mobilizaciyu-na-tot-povidomlyayte-pro-ce-minreintegraciyi-ta.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 16:05

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.