Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 10:52

Ένα νέο αριστερό κόμμα, το Lëvizja BASHKË (Κίνημα ΜΑΖΙ), ιδρύθηκε στην Αλβανία

 

 

Redi Muçi

Ένα νέο αριστερό κόμμα, το Lëvizja BASHKË (Κίνημα ΜΑΖΙ), ιδρύθηκε στην Αλβανία

Στις 18 Δεκεμβρίου 2022, εμείς –οι ακτιβιστές της Organizata Politike– αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, ιδρύοντας ένα νέο πολιτικό κόμμα, το οποίο ονομάσαμε Lëvizja BASHKË[1] (Κίνημα ΜΑΖΙ).

Η απόφαση αυτή προετοιμαζόταν για 12 ολόκληρα χρόνια. Στην καρδιά και στο μυαλό μας, ο ακτιβισμός δεν είχε να κάνει ποτέ με μια πολιτική καριέρα∙ ήταν ένας συλλογικός αγώνας για την οργάνωση και την ενδυνάμωση του λαού – στη δουλειά, στις πανεπιστημιακές αίθουσες, στην κοινότητα. Γι’ αυτό το λόγο το 2013 ιδρύσαμε το Κίνημα για το Πανεπιστήμιο (LPU – Për Universitetin[2]για να οργανώσουμε τους φοιτητές γύρω από την ιδέα ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι δωρεάν και δημόσια και να αντιταχθούμε σε μια μεταρρύθμιση ιδιωτικοποίησης που είχε ως στόχο να φορτώσει στους φοιτητές αβάσταχτα χρέη. Τον Φεβρουάριο του 2019, βοηθήσαμε στη δημιουργία του πρώτου ελεύθερου και ανεξάρτητου συνδικάτου στην Αλβανία για τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα, με την ονομασία Solidariteti [3]και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους βοηθήσαμε τους μεταλλωρύχους χρωμίου να ιδρύσουν το συνδικάτο τους (SMBB – Sindikata e Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës[4].

Τον Σεπτέμβριο του 2000, εν μέσω της πανδημίας, βοηθήσαμε να ιδρυθεί το συνδικάτο των εργαζομένων στα διυλιστήρια πετρελαίου (SNB – Sindikata e Naftëtarëve të Bashkuar)[5].

Σε όλους αυτούς τους αγώνες, ανεξάρτητα από το πόσο αφοσιωμένοι και ενθουσιώδεις ήταν οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές που συμμετείχαν, ερχόμασταν αντιμέτωποι με τον ίδιο τοίχο της παγιωμένης εξουσίας: την πλήρη απροθυμία του κράτους να παρέμβει όταν η δική μας πλευρά διώκεται, την απόλυτη σιωπή των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και την περιστασιακή αστυνομική βία. Αυτή η συνειδητοποίηση μας οδήγησε στο να αναλάβουμε την πρόκληση να σχηματίσουμε την οργανωτική δομή που εκφράζει καλύτερα την πολιτική βούληση των μαζών: ένα πολιτικό κόμμα.

Μετά από αυτή τη σημαντική απόφαση, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, για να το θέσω ήπια. Μετά το ιδρυτικό συνέδριο, απευθυνθήκαμε στο δικαστήριο των Τιράνων για τη νομική αναγνώριση του κόμματός μας. Ο αρμόδιος δικαστής της υπόθεσης, ο κ. Agron Zhukri, παραβιάζοντας κατάφωρα την προθεσμία των 30 ημερών που ορίζει ο νόμος, όρισε την εκδίκαση της υπόθεσης ακριβώς μία ημέρα μετά την προθεσμία που ορίζει ο εκλογικός κώδικας για την εγγραφή των πολιτικών κομμάτων στις επερχόμενες [δημοτικές] εκλογές στις 14 Μαΐου. Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στα 32 χρόνια πολιτικού πλουραλισμού στην Αλβανία, ένα νεοσύστατο πολιτικό κόμμα αποκλείστηκε από τη συμμετοχή στις εκλογές προκάλεσε τέτοια δημόσια κατακραυγή που το δικαστήριο αντικατέστησε τον κ. Zhukri με άλλον δικαστή που αναγνώρισε νομικά το Lëvizja BASHKË.

Παρόλο που καταφέραμε να υποβάλουμε εγκαίρως τα νομικά δικαιολογητικά, ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Αλβανίας, κ. Ilirjan Celibashi, αποφάσισε να μην θεωρήσει έγκυρη την απόφαση του δικαστηρίου, επειδή δεν είχε εκπληρωθεί η προθεσμία των 15 ημερών για την άσκηση έφεσης. Αυτή γι’ αυτή την καινοτόμο ερμηνεία του νόμου την ευθύνη έχει ο κ. Celibashi, καθώς δεν αναφέρεται σε καμία διάταξη ότι η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να είναι τελεσίδικη για να αναγνωρίσει η ΚΕΕ τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές.

Αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο ενδεχόμενο να μην μπορούμε να κατέβουμε ως κόμμα, η μόνη μας επιλογή ήταν να συγκεντρώσουμε, σε χρόνο ρεκόρ, 7000 υπογραφές από τους πολίτες των Τιράνων για να κατέβουμε ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Το έργο αυτό απαιτούσε την πλήρη κινητοποίηση των ακτιβιστών μας για να στήσουν σκηνές συλλογής υπογραφών σε 4 διαφορετικά σημεία της πόλης, δουλεύοντας σε 3 βάρδιες επί 12 ώρες κάθε μέρα. Κανονικά για μια τέτοια δραστηριότητα ενημερώνουμε εκ των προτέρων τις τοπικές αρχές, πράγμα που φυσικά κάναμε, αλλά στα μισά της διαδικασίας ο Δήμος Τιράνων μας ενημέρωσε ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε. Η δικαιολογία φάνηκε να επινοήθηκε επί τόπου: θα έπρεπε να είχαμε ειδοποιήσει τις αρχές 20 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Φυσικά, τους αγνοήσαμε και συνεχίσαμε τη συλλογή υπογραφών.

Μόλις καταθέσαμε έφεση κατά της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στην Επιτροπή Εφέσεων, η απόφαση να μην αναγνωριστεί το κόμμα μας επικυρώθηκε και πάλι. Αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι τα μέλη της επιτροπής επιλέγονται από τα παλαιά πολιτικά κόμματα μέσω του κοινοβουλίου. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη, ωστόσο, ήταν ότι ένας από τους επιτρόπους μας πλησίασε μετά την ακρόαση για να μας ομολογήσει κατ’ ιδίαν ότι αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση.

Τελικά, μετά την αγανάκτηση που προκάλεσαν στο ευρύ κοινό αυτά τα επανειλημμένα θεσμικά εμπόδια στο κίνημά μας, με σχεδόν 7000 υπογραφές να έχουν ήδη συγκεντρωθεί, το Εκλογοδικείο της Αλβανίας ήταν αυτό που ανέτρεψε την απόφαση της ΚΕΕ και επέτρεψε στο Κίνημα ΜΑΖΙ να εγγραφεί για τις εκλογές της 14ης Μαΐου [6]. Εκτός από την υποψηφιότητα του Arlind Qori για δήμαρχος, η λίστα για το δημοτικό συμβούλιο των Τιράνων περιλαμβάνει καθηγητές, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους εργαζομένων από διάφορους τομείς, εκπροσώπους κοινωνικών κοινοτήτων, συνταξιούχους, φοιτητές κ.λπ.

Ως ακτιβιστές του Κινήματος ΜΑΖΙ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη σε καθημερινή βάση, εκτός από τις περιοδικές πολιτικές εκστρατείες. Τοποθετούμαστε με υπερηφάνεια στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, σε μια χώρα όπου μια γνήσια αριστερή πολιτική δύναμη απουσιάζει εδώ και 30 χρόνια. Θέλουμε να είμαστε η φωνή των χωρίς φωνή εργαζομένων που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την πείνα, η φωνή των ανέργων που ζητιανεύουν για δουλειά στην άκρη του πεζοδρομίου, η φωνή των απογοητευμένων νέων που θα μείνουν και θα αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την πολιτική ελίτ αντί να εγκαταλείψουν τη χώρα, η φωνή του μικρού αρτοποιού που καταπίνεται από τον ολιγαρχικό όμιλο, η φωνή των νοσηλευτών και των γιατρών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας.

Μετάφραση: elaliberta.gr

Redi Muçi, “New left party Lëvizja BASHKË (Movement TOGETHER) launched in Albania”, Transform! Europe, 20 Απριλίου 2023, Αναδημοσίευση: https://www.transform-network.net/blog/article/levizja-bashke-movement-together-towards-social-change/, 28 Απριλίου 2023, https://links.org.au/new-left-party-levizja-bashke-movement-together-launched-albania. Europe Solidaire Sans Frontières, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article66438.

 

 

Σημειώσεις

[1] Lëvizja BASHKË, https://www.facebook.com/levizbashke.

[2] Për Universitetin, https://www.facebook.com/PerUniversitetin.

[3] Sindikata Solidariteti, https://www.facebook.com/sindikatasolidariteti1.

[4] Sindikata e Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës, https://www.facebook.com/MinatoretSMBB.

[5] Sindikata e Naftëtarëve të Bashkuar, https://www.facebook.com/NaftetaretSNB.

[6] “Lëvizja BASHKË në Zgjedhjet e 14 Majit”, Lëvizja BASHKË, https://levizjabashke.al/2023/03/levizja1-bashke-ne-zgjedhjet-e-14-majit/.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 22:18

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.