Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 21:49

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα: Γιατί είναι σημαντικό να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Μπόρις Καγκαρλίτσκι;

 

 

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα

Российское социалистическое движение

 

Γιατί είναι σημαντικό να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Μπόρις Καγκαρλίτσκι;

 

 

Μετά τη σύλληψη του Μπόρις Καγκαρλίτσκι, ακολούθησε συζήτηση για το αν αξίζει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς αυτόν. Θα θέλαμε να μοιραστούμε τη γνώμη των συντρόφων μας από το Posle Media που εξηγούν τη σημασία της διεθνούς εκστρατείας για την υποστήριξη του Καγκαρλίτσκι παρά την αμφιλεγόμενη πολιτική του κληρονομιά.

Στις 26 Ιουλίου, η FSB συνέλαβε τον Μπόρις Καγκαρλίτσκι, γνωστό θεωρητικό της αριστεράς, ακτιβιστή και σχολιαστή. Ο Μπόρις μεταφέρθηκε από τη Μόσχα, τη γενέτειρά του, σε κέντρο προδικαστικής κράτησης στο Σικτιβκάρ της Δημοκρατίας Κόμι, όπου θα κρατηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Καγκαρλίτσκι κατηγορείται για «αιτιολόγηση της τρομοκρατίας» και μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 7 ετών. Οι συνάδελφοι του Καγκαρλίτσκι από το κανάλι Rabkor στο YouTube ερευνήθηκαν και ανακρίθηκαν επίσης στη Μόσχα, το Γιεκατερίνμπουργκ και την Πένζα. Για εμάς, είναι σαφές ότι η σύλληψη του Καγκαρλίτσκι αποτελεί μέρος μιας νέας μεγάλης κλίμακας κατασταλτικής εκστρατείας που ξεκίνησε το Κρεμλίνο για την εκκαθάριση κάθε επικριτή του πολέμου από το πολιτικό σκηνικό. Από τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μπόρις καταδίκασε ρητά τη ρωσική επιθετικότητα και είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ήταν ο μόνος πραγματικός λόγος για τη σύλληψή του.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Καγκαρλίτσκι ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια και δεν ήταν καθόλου άψογη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Καγκαρλίτσκι ήταν μέλος της παράνομης ομάδας των "νέων σοσιαλιστών" και υπέστη την καταστολή της KGB. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην αριστερή αντιπολίτευση, αρχικά στο καθεστώς του Γέλτσιν και στη συνέχεια στο καθεστώς του Πούτιν. Τα πολυάριθμα βιβλία του και οι δημόσιες δηλώσεις του έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αρκετές γενιές Ρώσων αριστερών, γι’ αυτό και ο Καγκαρλίτσκι πρέπει να φέρει μεγάλη ευθύνη για τις εκτιμήσεις του. Το 2014, ο Καγκαρλίτσκι υποστήριξε ενεργά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη δημιουργία των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία. Δυστυχώς, η θέση του συνέβαλε στον αποπροσανατολισμό ενός μέρους της ρωσικής αριστεράς. Αυτά, καθώς και πολλά άλλα επεισόδια στην πορεία του Καγκαρλίτσκι, θεωρούνται εντελώς απαράδεκτα για τη συλλογικότητα Posle. Οι θεμελιώδεις διαφωνίες μας παραμένουν άλυτες και είμαστε πρόθυμοι να τις συζητήσουμε με τον Μπόρις. Ωστόσο, μόνο μετά την απελευθέρωσή του.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας, ο Καγκαρλίτσκι ήταν ένας από τους λίγους Ρώσους αριστερούς που, παραμένοντας στη χώρα, καταδίκασε δημόσια τον πόλεμο από την πλευρά της Ρωσίας. Πιθανώς, μέχρι τώρα, μόνο το δημόσιο κύρος του Καγκαρλίτσκι εμπόδιζε τις αρχές να του ασκήσουν διώξεις. Η σύλληψή του δείχνει ότι το Κρεμλίνο έχει επεκτείνει το πεδίο της καταστολής και ότι ακόμη περισσότεροι αγωνιστές κινδυνεύουν σήμερα. Γι’ αυτό καλούμε σε μια διεθνή καμπάνια για την υποστήριξη του Καγκαρλίτσκι και όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία.

 

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Russia: Why is it important to express solidarity with Boris Kagarlitsky”, Europe Solidaire Sans Frontières, 31 Ιουλίου 2023, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article67350 από Facebook, “Российское социалистическое движение”, https://www.facebook.com/russocmovement/posts/pfbid0T5ySa79YprpfZwSDifn62giFhJWSWn89tU2YnobuqmgsHscHBVr7ch3omRb6UHLol.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 22:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.