Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 13:26

2η μέρα συνομιλιών με Ουκρανούς ριζοσπάστες (ανταπόκριση από το Λβιβ – 2ο μέρος)

2η μέρα συνομιλιών με Ουκρανούς ριζοσπάστες (ανταπόκριση από το Λβιβ – 2ο μέρος)

Κείμενο του κοινωνικού οικολόγου Davide Grasso. 

Αναδημοσίευση από το https://www.aftoleksi.gr/

Ακολουθεί το 2ο μέρος της ανταπόκρισης για όσους-ες θέλουν να καταλάβουν πώς βλέπουν την τρέχουσα κατάσταση τα κοινωνικά και φεμινιστικά κινήματα στην Ουκρανία. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ

Δεύτερη ημέρα συνομιλιών στο Λβιβ με την ουκρανική νεολαία που υποστηρίζει την αντίσταση παίρνοντας θέση ενάντια ή πέρα από την κυβερνητική γραμμή. Πρώτα, συναντάμε τον Ihor, έναν φοιτητή πανεπιστημίου από τη συλλογικότητα Άμεση Δράση. Πρόκειται για μια ιστορική φοιτητική ομάδα, η οποία μεταξύ 2008 και 2014 είχε ηγηθεί αρκετών κινητοποιήσεων, όπου πολλοί Ουκρανοί ακτιβιστές και αγωνιστές του παρόντος εκπαιδεύτηκαν πολιτικά. Στη συνέχεια, μετά το Euromaidan, ολόκληρη η ουκρανική ριζοσπαστική αριστερά διασπάστηκε εξαιτίας των πολύ διαφορετικών ερμηνειών των όσων συνέβαιναν. Η Άμεση Δράση διαλύθηκε. Πριν από λίγους μήνες στο Λβιβ κάποιοι φοιτητές οργάνωσαν ένα συνέδριο για τον αντιφασισμό, αλλά το πανεπιστήμιο το κατέστησε αδύνατο μέσω γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας. Ο Ihor πιστεύει ότι δεν ήταν το θέμα που ενοχλούσε, αλλά το γεγονός από μόνο του ότι οι φοιτητές ανακτούσαν την αυτονομία τους, σε μια εποχή που η πολιτική ελευθερία συχνά τους αποστερείται στη χώρα, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Οι φοιτητές αποφάσισαν να απαντήσουν με την επανίδρυση της Άμεσης Δράσης έπειτα από εννέα χρόνια απουσίας και τώρα ασχολούνται με τη συσπείρωση νέων ακτιβιστών στις σχολές. Ο Ihor λέει ότι η δημιουργία φοιτητικής πολιτικής συλλογικότητας είναι ένας στόχος που από μόνος του είναι στρατηγικός στην Ουκρανία.

Γνωρίζουμε την Αναστασία, από το Φεμινιστικό Εργαστήρι, μια οργάνωση που προσπαθεί να δράσει στα σχολεία (παρά το μποϊκοτάζ των τοπικών πολιτικών που θεωρούν τον όρο φεμινίστρια “επικίνδυνο”) και λειτουργεί ένα καταφύγιο για γυναίκες που έχουν εκτοπιστεί από περιοχές που έχουν καταληφθεί ή έχουν πληγεί από στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μαζί της συζητάμε για το πώς η Ουκρανία μπορεί να ξεπεράσει τις συγκρούσεις του παρελθόντος και του παρόντος και να αποφύγει την εσωτερική ή εξωτερική εργαλειοποίηση των περιφερειακών της διαφορών.

Κατά τη γνώμη της, ο μόνος τρόπος είναι να επενδύσουμε στις κοινότητες σε μικρό και τοπικό επίπεδο, να δημιουργήσουμε μια μη γραφειοκρατική ενεργοποίηση του κόσμου και μια αίσθηση του ανήκειν και της αλληλεγγύης επί του συγκεκριμένου, όπως συνέβη τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, όταν, όπως λέει, αναπτύχθηκε μια ευρεία αυτοοργάνωση από τη μία πολυκατοικία στην άλλη. Οι οικογένειες οργανώθηκαν για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της περιφρούρησης από πιθανή διείσδυση του εχθρού, πρώτα στο Κίεβο όταν αυτό περικυκλώθηκε. Αυτή η εμπειρία θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης, ειδικά επειδή η αντίσταση στην εισβολή είναι το σημείο εκκίνησης της νέας Ουκρανίας.

Η ενδυνάμωση της συγκεκριμένης κοινωνικής ταυτότητας σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσε, λέει, να αντιταχθεί στις ενδιαφερόμενες και τεχνητές αφηγήσεις. Αυτές προσπαθούν να υποδηλώσουν μια αίσθηση ταυτότητας από παραληρηματικές αναφορές σε αιματοβαμμένες κοινότητες ενός μακρινού, ίσως μεσαιωνικού παρελθόντος, όπως κάνουν τόσο η ρωσική κυβέρνηση όσο και η ουκρανική ακροδεξιά. Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο για την Ουκρανία να γίνει ο γενικότερος χώρος του ανήκειν, δίχως εθνοτικές αναφορές, αλλά κατανοητός ως ένας πολιτικός χώρος.

Σε αυτόν τον χώρο, εξηγεί, το Φεμινιστικό Εργαστήρι προσπαθεί να προωθήσει τον φεμινισμό και αυτό δεν είναι εύκολο, ειδικά με ηλικιωμένους άνδρες σε θέσεις εξουσίας, ενώ είναι ευκολότερο, αν και όχι πάντα, με τις γυναίκες. Η σοβιετική κληρονομιά παίρνει τη μορφή πολλών γυναικείων οργανώσεων, παράλληλα η κυρίαρχη επιθυμία για ένταξη στην ΕΕ δημιουργεί προσδοκίες όσον αφορά τα δικαιώματα των φύλων. Είναι σημαντικό, λέει, να δράσουμε έτσι ώστε αυτή η εικόνα της ΕΕ να γίνει πιο ρεαλιστική: πολλοί στην Ουκρανία ταυτίζουν την ΕΕ με τη γερμανική κουλτούρα των κανόνων και τη φαντάζονται ως έναν ενιαίο χώρο. Η Αναστασία, όμως, και πολλοί άλλοι που έχουν ταξιδέψει γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πολύ πιο διαφορετική και αντιφατική πραγματικότητα, αν την αντιληφθούμε ως έναν πραγματικό ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό χώρο, όπως συνειδητοποιούν και οι Ουκρανοί πρόσφυγες. Επιπλέον, ο νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός της ΕΕ θα δημιουργήσει μια σειρά από απογοητεύσεις και ματαιώσεις, μας λέει, στον ουκρανικό πληθυσμό. Πιστεύει ότι θα πρέπει να αγωνιστούν για μια προσχώρηση που θα προστατεύει τα (λίγα) εναπομείναντα κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα. Σε γενικές γραμμές, λέει, η αναφορά στην ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις αντιδραστικές και ακροδεξιές ιδεολογίες στη χώρα σήμερα.

Υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη πατριαρχική κουλτούρα, επισημαίνει η ίδια, απέναντι στην οποία ο πόλεμος έχει αμφίσημες επιπτώσεις. Από τη μία πλευρά, έχει εκδηλωθεί μαζική αγανάκτηση για τους βιασμούς που διαπράττουν οι Ρώσοι στρατιώτες, για παράδειγμα στο Χάρκοβο, που είναι η πόλη της. Από την άλλη πλευρά, αυτή η αγανάκτηση έχει εθνοποιηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όταν ένα 14χρονο κορίτσι βιάστηκε από συμμαθητές του στα Καρπάθια (δυτική Ουκρανία), πολλοί άρχισαν να θέτουν τα συνήθη ερωτήματα: Γιατί ήταν μόνη της μαζί τους; Γιατί ήταν ντυμένη έτσι; Η οργάνωση της Αναστασίας παρεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνοντας με το δάχτυλο την υποκρισία αυτής της στάσης, η οποία αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως άυλη εθνική “ιδιοκτησία” για τον ξένο, αλλά δυνητικά διαθέσιμη για τη βία των ντόπιων.

Οι φεμινίστριες απευθύνονται στον δημόσιο διάλογο και ρωτούν: γιατί πρέπει να κατηγορείται κρυφά το θύμα όταν οι βιαστές είναι Ουκρανοί φοιτητές, εφόσον αντιλαμβανόμαστε ότι ο βιασμός είναι αδικαιολόγητος όταν διαπράττεται από Ρώσους στρατιώτες; Συνολικά, αναφέρει ότι αυτή η δημόσια συζήτηση άνοιξε χώρους για την προώθηση της κοινωνικής συνείδησης σχετικά με τη βία λόγω φύλου.

Ένα στοιχείο που αποκαλύπτει την οπισθοδρόμηση του κράτους σε θέματα φύλου, εξηγεί, είναι ακριβώς η στρατιωτική διαχείριση της αντίστασης. Στις γυναίκες δίνεται στην πραγματικότητα πολύ λίγος χώρος στον στρατό, και συχνά υποβιβάζονται σε συγκεκριμένους ρόλους, όπως ως νοσοκόμες, ή στις κουζίνες. Εκπλήσσεται όταν της λέμε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να διαδώσουν την ιδέα ότι ο ουκρανικός στρατός είναι πράγματι ανοιχτός στις γυναίκες. Λέει ότι συμβαίνει το αντίθετο. Πολλές Ουκρανές γυναίκες θα ήθελαν να πολεμήσουν, αλλά εμποδίζονται ή υποβιβάζονται σε μη στρατιωτικούς ρόλους, μερικές φορές μάλιστα χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα και με δυσκολίες όταν επιστρέφουν στην κοινωνία των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο, δημιουργήθηκε ένα “Κίνημα Βετεράνων Γυναικών” για την υποστήριξη των γυναικών που βρίσκονται (ή έχουν βρεθεί) στις ένοπλες δυνάμεις.

Κατά την άποψή της, η υποχρεωτική στράτευση, την οποία η κυβέρνηση εντείνει, πρέπει να καταργηθεί. Αφορά μόνο τους άνδρες, δημιουργεί πόνο και ταπείνωση σε πολλούς άνδρες που δεν θέλουν να πολεμήσουν, ενώ δεν διευκολύνει τη συμμετοχή των γυναικών στη στρατιωτική αντίσταση, κυρώνοντας γι’ αυτές έναν ρόλο φύλου που θα ήταν ασύμβατος ή λιγότερο κατάλληλος για αυτού του είδους την ευθύνη. Κατά τη γνώμη της, ένας εθελοντικός στρατός είναι επίσης πιο κινητοποιημένος και επομένως πιο αποτελεσματικός.

Η Αναστασία ανησυχεί για την κατάσταση εξάρτησης που συσσωρεύει η χώρα της από τις ξένες δυνάμεις, τις ΗΠΑ κατά κύριο λόγο. Σήμερα η Ουκρανία δεν έχει τα χρήματα για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο, επισημαίνει, γι’ αυτό και αναγκάζεται να συσσωρεύσει ένα χρέος που μπορεί να στραφεί εναντίον της αύριο. Αυτό που λένε σήμερα οι ξένοι πολιτικοί, λέει, δεν είναι αυτό που θα πουν αύριο. Πάντοτε ενεργούν με αυτόν τον τρόπο. Η πρόκληση για την Ουκρανία είναι λοιπόν να μετατοπίσει την πολιτική της προς τα αριστερά, να παράγει κοινωνικά οφέλη και να αμφισβητήσει τη λογική της εξαθλίωσης που θα ακολουθήσει τον πόλεμο. Η λογική της υπερχρέωσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ανεργία για χιλιάδες βετεράνους εκπαιδευμένους στα όπλα, οι οποίοι θα αποτελέσουν ανεξέλεγκτο παράγοντα για τη μελλοντική κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, η ανησυχία της για την αμερικανική πίεση στην Ουκρανία είναι πιο άμεση: φοβάται ότι οι ΗΠΑ μπορεί σύντομα να επιβάλουν στην Ουκρανία μια ειρήνη που να αμφισβητεί τα ιστορικά της σύνορα, κάτι που θα ήθελε να δει να αποκλείεται κατηγορηματικά.

Στη συνέχεια συναντούμε τον Valery από το Κοινωνικό Κίνημα. Εξηγεί τον αντίκτυπο του πολέμου στις εργασιακές σχέσεις. Πρώτα απ’ όλα, υπενθυμίζει, ο πόλεμος καθιστά αναγκαίο τον στρατιωτικό νόμο, ο οποίος αναστέλλει το δικαίωμα στην απεργία. Ωστόσο, η ομάδα του συνεργάζεται με διάφορα συνδικάτα, για παράδειγμα ισχυρά μεταξύ των νοσοκόμων ή των σιδηροδρομικών, και η δύναμη που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια των απεργιών πριν από την εισβολή σημαίνει ότι έχουν κοινωνική δύναμη ακόμη και τώρα. Ωστόσο, επισημαίνει, οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Ζελένσκι, αντί να προστατεύσουν τους κοινωνικούς δεσμούς σε μια εποχή που η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη, εκμεταλλεύτηκαν τον πόλεμο για να επιτεθούν κατά μέτωπο στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτά περιέχονται σε έναν εργατικό κώδικα που αποτελεί μέρος της σοβιετικής κληρονομιάς και αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον αγαπημένο στόχο των ολιγαρχών και των επιχειρηματιών. Πριν από τον πόλεμο, η σημερινή κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να προτείνει μια μεταρρύθμιση με την έννοια της μεγαλύτερης συμβατικής ευελιξίας, αλλά χωρίς επιτυχία. Με τη ρωσική εισβολή, εξέδωσε μια σειρά από έκτακτα διατάγματα που αποδυνάμωσαν τη θέση των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών. Στη συνέχεια παρουσίασε ένα σχέδιο για την ουσιαστική κατεδάφιση του εργατικού κώδικα, το οποίο θα καθιστούσε τις αλλαγές αυτές μόνιμες. Το σχέδιο αυτό ευτυχώς δεν βρήκε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, η επισφάλεια λόγω των ρυθμίσεων έκτακτης ανάγκης παραμένει, στην οποία οι ακτιβιστές βλέπουν την προδοσία της κυβέρνησης απέναντι στην αντίσταση, την οποία πραγματοποιεί η ουκρανική εργατική τάξη.

Για το λόγο αυτό, παρά την εμπόλεμη κατάσταση, το Κοινωνικό Κίνημα εργάζεται για τη συνεχή συνδικαλιστική συσπείρωση, ξεκινώντας εκστρατείες για την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, επιτυγχάνοντας καλά αποτελέσματα σε ορισμένες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Λβιβ. Εδώ, οι εργαζόμενοι έχουν υψηλότερους μισθούς κατά μέσο όρο, γεγονός που προκαλεί εσωτερική μετανάστευση από άλλες πόλεις ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να εργαστούν για λιγότερα χρήματα. Το Κοινωνικό Κίνημα και η Ουκρανική Ένωση Εργαζομένων στο Λβιβ άνοιξαν γραφεία για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους και να αγωνιστούν για μια συνολική αύξηση των μισθών και στο Λβιβ. Όλα αυτά πηγάζουν από τη σοσιαλιστική πεποίθηση του Valery και της οργάνωσής του.

Ωστόσο, πιστεύει ότι το σοβιετικό μοντέλο σοσιαλισμού όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά και δεν πρέπει να αναβιώσει.

Λέει ότι δέχεται τον ορισμό του σοβιετικού συστήματος ως “κρατικού καπιταλισμού”: αποτέλεσε, κατά τη γνώμη του, ένα ριζοσπαστικό κομμουνιστικό κίνημα που κανονικοποιήθηκε με την πάροδο του χρόνου, και αποτέλεσε μια μορφή συσσώρευσης και απαλλοτρίωσης παρόμοια με τη φιλελεύθερη. Δεν αποτελεί έκπληξη, λέει, ότι το τελευταίο δεν είναι καθόλου απαλλαγμένο από τον καταπιεστικό σχεδιασμό, ακόμη και στην εσωτερική γραφειοκρατική δομή των επιχειρήσεων. Αυτές, άλλωστε, αντανακλούν στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ίδιο, μορφές καταπίεσης και εκμετάλλευσης που ήταν σε χρήση και στον πραγματικό σοσιαλισμό.

Πιστεύει ότι η ανάπτυξη του γραφειοκρατικού-κρατικού μηχανισμού είναι αυτό που έχει διαταράξει περισσότερο την πραγματική ανάπτυξη του σοσιαλισμού στην Ουκρανία και την ΕΣΣΔ στο παρελθόν. Ως επισφαλής εργαζόμενος στην πληροφορική, δίνει το παράδειγμα ενός σχεδίου για την αυτοματοποίηση του σοσιαλιστικού συστήματος μέσω υπολογιστή, το οποίο ένας ευφυής Ουκρανός μηχανικός πληροφορικής είχε προωθήσει στη δεκαετία του 1970 στην ΕΣΣΔ. Αντ’ αυτού, εμποδίστηκε από τις ελίτ, από φόβο ότι θα άφηνε τη γραφειοκρατική τάξη να χάσει την εξουσία.

Η συζήτηση συνεχίζεται και συνεχίζεται. Γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Εν πάση περιπτώσει, επισήμανα ότι, στην Ιταλία, πολλοί παρανοϊκοί και μονόπλευροι αντίπαλοι της τεχνολογίας, οι οποίοι παρουσιάζονται (ποιος ξέρει γιατί) ως “υπερασπιστές της ελευθερίας”, έχουν δημιουργήσει τελευταία μικρά αλλά θορυβώδη κοινωνικά κινήματα. Οι τελευταίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν περάσει απρόσκοπτα από την αντίθεση στις εκστρατείες εμβολιασμού στη συμπάθεια προς τη ρωσική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εισβολής σε αυτή τη χώρα – και στον βομβαρδισμό αυτής της πόλης…

https://www.aftoleksi.gr/2023/08/22/2i-mera-synomilion-oykranoys-rizospastes-antapokrisi-to-lviv-2o-meros/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 13:31

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.