Τρουντόβα Χαλιτσίνα, η φωνή των εργαζομένων της Γαλικίας
Η Τρουντόβα Χαλιτσίνα (Трудова Галичина / Εργατική Γαλικία) θέτει ως στόχο «να ρίξει φως σε ένα θέμα που σήμερα δεν λαμβάνεται υπόψη από τους Ουκρανούς: την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση των εργαζομένων της Γαλικίας. Έτσι πρέπει να δούμε τους εργάτες σε εργοστάσια και βιοτεχνίες, κατασκευαστικές εταιρείες, κοινοτικές επιχειρήσεις, αγροκτήματα, αγορές και σούπερ μάρκετ, καφετέριες και κυλικεία, γκαλερί και μουσεία». Μετά την αναστολή των εκδόσεών του τον Απρίλιο του 2022, αυτό το όργανο κοινωνικής πληροφόρησης ξανάρχισε πρόσφατα τις δραστηριότητές του. Συγκεκριμένα, δημοσίευσε μια συνέντευξη με το συνδικάτο χειριστών γερανών του Λβιβ, μια μελέτη σχετικά με τις ανισότητες στους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Η ομάδα επικοινωνίας είχε την καλοσύνη να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
Συνέντευξη στον Patrick Le Tréhondat
Μπορείτε να μας παρουσιάσετε την Τρουντόβα Χαλιτσίνα, την ιστορία της, τις δραστηριότητές της από την ίδρυσή της;
Η Τρουντόβα Χαλιτσίνα είναι μια ενημερωτική πλατφόρμα, η οποία ιδρύθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2019 από τους ακτιβιστές του «Σοτσιάλνιι Ρουχ» (Κοινωνικό Κίνημα). Στόχος της είναι η ανάδειξη θεμάτων σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις κ.λπ. με επίκεντρο κυρίως την περιοχή της Γαλικίας της Ουκρανίας (περιοχές Λβιβ, Τέρνοπιλ και Ιβάνο-Φρανκίφσκ). Από τότε που ιδρύθηκε αυτό το κανάλι, δημοσίευσε εκατοντάδες ειδήσεις και έφερε στο φως πολλά ζητήματα των εργαζομένων της δυτικής Ουκρανίας.
Μετά την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας, ή οι προτεραιότητες άλλαξαν και πολλοί από τους ακτιβιστές μας είτε πήγαν στο στρατό, είτε μετακόμισαν στο εξωτερικό είτε διασκορπίστηκαν σε όλη την Ουκρανία. Η δραστηριότητα του καναλιού τέθηκε σε αναστολή. Αλλά ο πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν άλλαξε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην Ουκρανία υποφέρουν κάτω από τον καπιταλισμό. Παρόλο που ο πόλεμος τράβηξε το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής από τα ζητήματα που σχετίζονται με την εργασία, αυτά δεν εξαφανίστηκαν, και με πολλούς τρόπους έγιναν μόνο χειρότερα. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, αποφασίσαμε να ανανεώσουμε τη δραστηριότητα του καναλιού και να συνεχίσουμε τις δημοσιεύσεις.
Πώς αξιολογείτε την κατάσταση των εργαζομένων στη Γαλικία μετά την έναρξη του πολέμου;
Η κατάσταση των εργαζομένων στη δυτική Ουκρανία μετά την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας αντικατοπτρίζει από πολλές απόψεις τη γενική κατάσταση των εργαζομένων στη χώρα μας. Παρόλο που οι δυτικοί Ουκρανοί επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα και τις επιθετικές πολεμικές ενέργειες, υπόκεινται ωστόσο στους νέους έκτακτους εργασιακούς νόμους, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την ουκρανική κυβέρνηση. Οι νόμοι αυτοί υιοθετήθηκαν τον πρώτο μήνα μετά την εισβολή και επικεντρώνονται κυρίως στην παροχή μεγαλύτερης ελευθερίας στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να απολύουν τους εργαζόμενους ή να τους στέλνουν σε απλήρωτη αργία, στον περιορισμό της εξουσίας των επιθεωρητών εργασίας και των συνδικάτων κ.λπ. Αυτοί οι νόμοι θεωρούνται προσωρινοί και θα είναι ενεργοί μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά υπήρχαν ήδη κάποιες ενδείξεις ότι οι βουλευτές δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί και θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να μονιμοποιήσουν αυτές τις αλλαγές.
Τεράστιο ρόλο στην κατάσταση αυτή έπαιξε η επίσημη απαγόρευση κάθε απεργίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πριν από τον πόλεμο, οι απεργίες ήταν εξαιρετικά σημαντικές στον αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εδώ στη Γαλικία. Για παράδειγμα, μόνο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών πριν από την εισβολή πλήρους κλίμακας υπήρξαν επιτυχημένες απεργίες ανθρακωρύχων, χειριστών γερανών και ιατρικών υπαλλήλων στην περιοχή του Λβιβ.
Μπορείτε να περιγράψετε το συνδικαλιστικό κίνημα στη Γαλικία, τις δραστηριότητές του από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και τις δυσκολίες του;
Οι εργαζόμενοι στη δυτική Ουκρανία πλήττονται πολύ λιγότερο από τις άμεσες συνέπειες του πολέμου και έχουν περισσότερες δυνατότητες οργανωμένης αντίστασης. Από την αρχή της εισβολής πολλοί εργαζόμενοι από τις νότιες και ανατολικές περιοχές μετακινήθηκαν προς τα δυτικά, αυξάνοντας έτσι την προσφορά στην αγορά εργασίας και δημιουργώντας ευκαιρίες για τους εργοδότες να επιδιώξουν τη μείωση των μισθών. Αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η Ένωση Εργαζομένων στους Γερανούς του Λβιβ: ενώ προσπαθούν να πιέσουν για αύξηση του ωρομισθίου στα 5,4 δολάρια, πολλοί νέοι εργαζόμενοι, που έχουν μετακομίσει στο Λβιβ από άλλες περιοχές, είναι πρόθυμοι να εργαστούν για λιγότερα από 3,5 δολάρια, μόνο και μόνο για να πάρουν τη δουλειά. Φυσικά, πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση. Έτσι, η προσέγγιση των μη συνδικαλισμένων εργαζομένων και η παρακίνησή τους να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς από τα αφεντικά τους έγινε προτεραιότητα.
Μετά την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας πολλοί από τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές, είτε επιστρατεύτηκαν στο στρατό είτε εντάχθηκαν στο στρατό ως εθελοντές. Έτσι, σημαντικό μέρος της εργασίας των συνδικάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι η παροχή υλικής υποστήριξης στους συντρόφους τους στο στρατό: αγορά εξοπλισμού, ρούχων, οχημάτων κ.λπ. Πραγματοποιούνται τακτικά έρανοι, με τα μέλη του συνδικάτου και τους μη συνδικαλισμένους εργαζόμενους να προσφέρουν με ενθουσιασμό χιλιάδες χρίβνιες.
Ποιες είναι οι δραστηριότητές σας;
Τους τελευταίους μήνες έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές συνεντεύξεις με εργαζόμενους ακτιβιστές. Η πρώτη από αυτές ήταν με τη Μάρτα Μπερναγκέβιτς, μια γιατρό από το Βελίκιι Λιουμπίν, στην περιοχή Λβιβ, η οποία ήταν μία από τους εργαζόμενους υγείας σε τοπικό νοσοκομείο που προχώρησαν σε διαμαρτυρία για να απομακρυνθεί ο επικεφαλής της ιατρικής τους μονάδας, ο οποίος εμπλέκεται σε διαφθορά. Η διαμαρτυρία τους ήταν επιτυχής και τη ρωτήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διαδικασία οργάνωσης της διαμαρτυρίας. Η δεύτερη συνέντευξη ήταν με τον Λουμπομίρ από την Ένωση Εργαζομένων στους Γερανούς του Λβιβ. Μας μίλησε για την ιστορία του συνδικάτου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Άλλες δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν την έρευνα για τους εργαζόμενους μεταξύ των χειριστών γερανών στην περιοχή του Λβιβ, συνέντευξη με έναν επιστρατευμένο στρατιώτη σχετικά με τις συνθήκες στον ουκρανικό στρατό, καθώς και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που αποσκοπεί στη βοήθεια των γυναικών, οι οποίες έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Σήμερα, δημοσιεύετε για τη Γαλικία, πιστεύετε ότι μια μέρα θα καλύψετε ολόκληρη την Ουκρανία;
Στην πραγματικότητα, σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τοπικές υποθέσεις στην περιοχή της Γαλικίας, καθώς η κάλυψη ολόκληρης της Ουκρανίας θα αμβλύνει αναπόφευκτα την εστίασή μας και θα απαιτήσει πολύ περισσότερους πόρους από την ομάδα μας. Είμαστε το μέρος του Σοτσιάλνιι Ρουχ, το οποίο είναι μια πανουκρανική οργάνωση, και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους συντρόφους μας από διάφορες πόλεις : Κίεβο, Χάρκοβο, Ντνίπρο, Κρίβιι Ριχ, να οργανώσουν παρόμοιες πλατφόρμες που θα επικεντρώνονται στις αντίστοιχες περιοχές τους. Ενώ η επίσημη πλατφόρμα ολόκληρης της οργάνωσης θα μπορούσε να προβάλλει τις σημαντικότερες ειδήσεις από κάθε περιοχή και να εστιάζει στην κάλυψη ευρύτερων και πιο βασικών θεμάτων.
Μετάφραση: elaliberta.gr
“Ukraine: Trudova Halychyna, the voice of the workers of Galicia”, International Labour Network, 31 Αυγούστου 2023, https://laboursolidarity.org/en/europe/n/2809/trudova-halychyna-the-voice-of-the-workers-of-galicia. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, 1 Σεπτεμβρίου 2023, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article67694.
« Trudova Halychyna, la voix des travailleurs de Galicie », Réseau Syndical International de Solidarité et de Luttes, 31 Αυγούστου 2023, https://laboursolidarity.org/fr/n/2808/trudova-halychyna-la-voix-des-travailleurs-de-galicie.
«Trudova Halychyna, la voz de los trabajadores de Galicia», Red Sindical Internacional de Solidaridad y de Luchas, 31 Αυγούστου 2023, https://laboursolidarity.org/n/2814/trudova-halychyna-la-voz-de-los-trabajadores-de-galicia.
«Trudova Halychyna, a voz dos trabalhadores da Galícia», 31 Αυγούστου 2023, https://laboursolidarity.org/pt/n/2813/trudova-halychyna-a-voz-dos-trabalhadores-da-galicia.