Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2023 08:24

Αλληλεγγύη στο λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

 

Αναδημοσίευση από Περιοδικό «Τέσσερα»

 

 

Αλληλεγγύη στο λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

 

Ανακοίνωση του NPA (Γαλλία):

 

 

Ο αιφνιδιαστικός πόλεμος του αζέρικου στρατού ανάγκασε τους Αρμένιους να εγκαταλείψουν μαζικά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ στα αρμενικά). Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σχεδόν ο μισός πληθυσμός (περίπου 60.000 άτομα) έχει εγκαταλείψει αυτόν τον θύλακα όπου ζουν κατά πλειοψηφία Αρμένιοι. Η επίθεση αυτή έρχεται μετά από 9 μήνες αποκλεισμού που οδήγησε σε ανθρωπιστική καταστροφή. Αποτελεί το αποκορύφωμα μιας επίθεσης υπό την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν το 2020, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η σταδιακή ανάκτηση του ελέγχου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με στόχο την εκδίωξη του αρμενικού πληθυσμού. Βλέπουμε τώρα τις λογικές συνέπειες αυτής της πολιτικής της εθνοκάθαρσης.

Και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει εκεί, καθώς το καθεστώς αμφισβητεί ανοιχτά τη νομιμότητα του ίδιου του αρμενικού κράτους. Στα επίσημα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, εντός ακόμα και των σημερινών της αναγνωρισμένων συνόρων, αναφέρεται ως «Δυτικό Αζερμπαϊτζάν» και ακόμα και η ίδια η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 αμφιβητείται.

Η φασιστική δικτατορία της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν συμπορεύεται με την υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες αγοράζουν το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από τη χώρα προκειμένου να παρακάμψουν τις δικές τους κυρώσεις. Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο του σε αυτόν τον πόλεμο, επωφελούμενο τόσο από τα όπλα που του παρέχει το σύμμαχό του Ισραήλ όσο και από τη διπλωματική και πιθανώς στρατιωτική ισχύ του ιστορικού εταίρου του στην περιοχή, της Τουρκίας… Παγιδευμένο σε μια γεωγραφική μέγγενη μεταξύ της τουρκικής και της αζερικής δικτατορίας, το ζήτημα της επιβίωσης της Αρμενίας και των Αρμενίων είναι αυτό που διακυβεύεται τώρα για άλλη μια φορά.

Το NPA στέκεται αλληλέγγυo στους καταπιεσμένους λαούς και στηρίζει όσους εκτοπίζονται βίαια. Καταδικάζει τη συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση. Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα το δικαίωμα των Αρμενίων να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, καθώς και τον αγώνα των Αζέρων ακτιβιστών που πολεμούν τη δική τους δικτατορία για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA)

Μοντρέιγ, Γαλλία, 30 Σεπτεμβρίου 2023

 

 

Μετάφραση ΤΠΤ – «4»

Περιοδικό «Τέσσερα», 5 Οκτωβρίου 2023, https://tpt4.org/2023/10/05/%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8d%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%b1%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%bd%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc/.

Nouveau Parti anticapitaliste (NPA) «Solidarité avec les populations du Haut-Karabagh», NPA, 30 Σεπτεμβρίου 2023, https://nouveaupartianticapitaliste.org/communique/solidarite-avec-les-populations-du-haut-karabagh.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2023 11:28

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.