Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 21:59

Ανακοίνωση της Γαλλικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης στην Ουκρανία (RESU)

 

 

Ανακοίνωση της Γαλλικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης στην Ουκρανία (RESU)

 

 

Στη Γενική Συνέλευση της 30ης Σεπτεμβρίου 2023, η Γαλλική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης στην Ουκρανία (RESU/ Réseau européen de solidarité avec l’Ukraine) επαναβεβαίωσε ότι ο δρόμος για την ειρήνη βρίσκεται στον αγώνα και τη νίκη της ουκρανικής λαϊκής αντίστασης κατά των στρατευμάτων εισβολής του ρωσικού ιμπεριαλισμού.

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα από τις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τη Γάζα και οι κίνδυνοι που ενέχουν, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου να εργαλειοποιηθούν από τον Πούτιν με την ελπίδα να αποκρύψουν τον ρωσικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ενισχύουν κατά την άποψή μας αυτή τη θέση. Η υποστήριξή μας στους αγώνες των καταπιεσμένων λαών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού λαού, και η απόρριψη κάθε πράξης βίας εναντίον οποιουδήποτε άμαχου πληθυσμού, μας οδηγεί στο να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας στην αντίσταση, τόσο τη στρατιωτική όσο και τη λαϊκή, του ουκρανικού λαού.

Η πίεση για κατάπαυση του πυρός και για επιβράδυνση ή ακόμη και διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σε συνδυασμό de facto με την ιδέα περί παγώματος των προσαρτημένων εδαφών, δεν θα οδηγήσει σε ειρήνη: οι ένοπλες συγκρούσεις θα συνεχιστούν με άλλες μορφές, η καταπίεση, τα βασανιστήρια, οι βιασμοί και οι απελάσεις ανθρώπων και παιδιών θα συνεχιστούν, χωρίς καμία σταθερότητα στις κατεχόμενες ζώνες ή στις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Όπως μόλις δήλωσε η ρωσική ομάδα «Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση» (FAS) κατά την παραλαβή του Βραβείου Ειρήνης του Άαχεν, το οποίο απευθύνεται σε «γυναίκες, άνδρες και ομάδες που, από τα κάτω, συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση των ανθρώπων και των λαών μεταξύ τους»:

«Αυτοαποκαλούμαστε Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι “αντιπολεμική” δεν είναι ένας προνομιακός ειρηνισμός αλλά η αναγνώριση του δικαιώματος του θύματος στην αυτοάμυνα. Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πουν “όχι στον πόλεμο”, σε έναν πόλεμο που είναι ήδη μαζί τους. Δεν μπορούν να πουν “αυτός δεν είναι ο δικός μας πόλεμος”. Αναγκάζονται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, τα σπίτια τους και τους αγαπημένους τους, συχνά με κόστος τη ζωή τους (…)

Θέλουμε ειρήνη, αλλά θέλουμε μια δίκαιη ειρήνη, χωρίς κατεχόμενα εδάφη, χωρίς σκλαβιά και βασανιστήρια, χωρίς φυλακές και εκμετάλλευση, χωρίς δικτατορίες, χωρίς σιωπηλή βία σε οποιαδήποτε μορφή».

Υποστηρίζουμε τον αυξανόμενο ρόλο που διαδραματίζουν τα κοινωνικά και φεμινιστικά κινήματα, όπως το κίνημα για τη δημιουργία συνδικάτων μεταξύ των εργαζομένων στην υγεία, το «Γίνε σαν τη Νίνα» [1], κινήματα και πρωτοβουλίες που επιδιώκουν την απελευθέρωση ολόκληρης της χώρας και αντιτίθενται στην ενδημική διαφθορά, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες αποδυναμώνουν τη λαϊκή αντίσταση και την αναγνώριση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων που διεκδικεί.

Όμως, πρέπει να κρατήσουμε ακόμα γερά κάτω από τους πυραυλικούς βομβαρδισμούς που θα ενταθούν κατά των ουκρανικών υποδομών το χειμώνα. Μέχρι τώρα, η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις περιορίζουν τη στρατιωτική βοήθεια, ιδιαίτερα την αεροπορική, αναγκάζοντας τον ουκρανικό στρατό να προχωράει βήμα-βήμα απέναντι στην πιο πυκνή γραμμή φραγμάτων και τα μεγαλύτερα ναρκοπέδια στον κόσμο, στερώντας του σκόπιμα τα μέσα για γρήγορη διάσπαση, σαν να θέλουν να εξασφαλίσουν την επιβίωση του ρωσικού καθεστώτος γλιτώνοντάς το από μια μετωπική ήττα.

Ειδικότερα, καταδικάζουμε τις αποφάσεις και τις δηλώσεις της γαλλικής κυβέρνησης, οι οποίες τείνουν να δημιουργήσουν προηγούμενο, να μην παραδώσουν στην Ουκρανία τα υπάρχοντα όπλα από τα αποθέματα των μεγάλων δυνάμεων και να αποκομίσουν κέρδη από την παραγωγή όπλων, οργανώνοντας τη μεταπολεμική υπερχρέωση και εκμετάλλευση της χώρας και παρασύροντας την Ουκρανία στην κούρσα των εξοπλισμών.

Για τον Σεμπαστιάν Λεκορνύ, τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της γαλλικής κυβέρνησης, δεν πρόκειται για βοήθεια στην απελευθέρωση του ουκρανικού λαού, αλλά για την παροχή «ευκαιριών για τις γαλλικές βιομηχανίες». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει «να βάλουμε την Ουκρανία στη θέση του πελάτη».

Όχι: για τους καταπιεσμένους και όλους τους ειρηνιστές του κόσμου, τα όπλα δεν πρέπει να είναι εμπορεύματα!

Και απέναντι σε έναν τρομερό επιτιθέμενο, τα όπλα που παρέχονται πρέπει να προστατεύουν και να αποτρέπουν περαιτέρω εγκλήματα. Γι' αυτό το λόγο η Γαλλική Επιτροπή του RESU ζητά να προμηθευτεί η Ουκρανία αεροσκάφη, κανόνια και τανκς, όσα χρειάζονται και χωρίς καθυστέρηση! Με κόστος; Φυσικά! Με κόστος, αν χρειαστεί, και με απόλυτη διαφάνεια των δημοσιονομικών επιλογών, και χωρίς να επιδεινωθεί το χρέος της Ουκρανίας, την άμεση διαγραφή του οποίου πρέπει να απαιτήσουμε, όπως ζητούν οι σύντροφοι της ουκρανικής αριστεράς και οι οργανώσεις του κοινωνικού κινήματος.

Ο ουκρανικός λαός θέλει να απελευθερώσει τη χώρα του και να βάλει τέλος στους ολιγάρχες και την κοινωνική αδικία.

Είμαστε υπέρ της αύξησης των πόρων για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά δικαιώματα, ενάντια στην έκρηξη των στρατιωτικών προϋπολογισμών∙ υπέρ της στοχευμένης βοήθειας για την υπεράσπιση των λαών που δέχονται επιθέσεις και ενάντια στα όπλα που πωλούνται σε δικτατορίες∙ υπέρ του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση και ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση: τα υπάρχοντα όπλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατό για την απελευθέρωση της Ουκρανίας, συμβάλλοντας στην ήττα του Πούτιν και στον τερματισμό του πολέμου, βοηθώντας έτσι τις δημοκρατικές δυνάμεις στη Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο, η συνέχιση της διεθνούς κούρσας των εξοπλισμών και η ύπαρξη στρατιωτικών μπλοκ θα είναι ακόμα πιο πιθανό να αμφισβητηθεί και να σταματήσει.

Η αλληλεγγύη προς την ουκρανική κοινωνία, η οποία αντιστέκεται για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά της, αντιστοιχεί στον αγώνα μας για ισότιμες διεθνείς σχέσεις. Αυτή η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι απαραίτητη για την Ουκρανία, απαραίτητη για όλους τους καταπιεσμένους, απαραίτητη για τα κοινωνικά κινήματα: αυτή είναι η μάχη για την ειρήνη!

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

« Déclaration du Comité français du Réseau européen de solidarité avec l’Ukraine (RESU) », Europe Solidaire Sans Frontières, 13 Οκτωβρίου 2023, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article68254.

“Statement by the French Committee of the European Solidarity Network with Ukraine (ENSU)”, Europe Solidaire Sans Frontières, 13 Οκτωβρίου 2023, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article68252.

 

Σημειώσεις

[1] «РУХ #БудьякНіна», Facebook, https://www.facebook.com/groups/2486280374918717. Hanna Sokolova, “‘Be like Nina’: how a Ukrainian nurse organised a protest movement”, OpenDemocracy, 15 Δεκεμβρίου 2020, https://www.opendemocracy.net/en/odr/be-like-nina-how-a-ukrainian-nurse-organised-a-protest-movement/?source=in-article-related-story.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 22:02

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.