Σχέδιο: Kateryna Gritseva
Γράμμα αλληλεγγύης από την Ουκρανία προς τον Παλαιστινιακό λαό
ΠΗΓΗ: https://commons.com.ua
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr
українською | in English | en français | en español | auf Deutsch | in italiano | em português | στα ελληνικά
Εμείς, οι Ουκρανοί ερευνητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί και εργατικοί ακτιβιστές, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Παλαιστίνης, ο οποίος εδώ και 75 χρόνια υφίσταται και αντιστέκεται στην ισραηλινή στρατιωτική κατοχή, τον διαχωρισμό, την αποικιοκρατική βία των εποίκων [1], την εθνοκάθαρση [2], την απαλλοτρίωση της γης [3] και το απαρτχάιντ [4]. Γράφουμε αυτή την επιστολή ως άνθρωποι προς ανθρώπους. Ο κυρίαρχος λόγος σε κυβερνητικό επίπεδο και ακόμη και μεταξύ των ομάδων αλληλεγγύης που υποστηρίζουν τους αγώνες των Ουκρανών και των Παλαιστινίων συχνά δημιουργεί διαχωρισμό. Με αυτή την επιστολή απορρίπτουμε αυτούς τους διαχωρισμούς και επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσοι καταπιέζονται και αγωνίζονται για την ελευθερία.
Ως ακτιβιστές προσηλωμένοι στην ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, και αναγνωρίζοντας πλήρως τις διαφορές ισχύος, καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις εναντίον αμάχων - είτε πρόκειται για Ισραηλινούς που δέχονται επίθεση από τη Χαμάς είτε για Παλαιστίνιους που δέχονται επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και τις ένοπλες συμμορίες εποίκων. Η σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού [5], την ταύτιση όλων των κατοίκων της Γάζας με τη Χαμάς και την αδιάκριτη χρήση του όρου «τρομοκρατία» που εφαρμόζεται στο σύνολο της παλαιστινιακής αντίστασης [6]. Ούτε αποτελεί δικαιολογία για τη συνέχιση της συνεχιζόμενης κατοχής. Απηχώντας πολλαπλά ψηφίσματα του ΟΗΕ, γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει διαρκής ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό.
Στις 7 Οκτωβρίου γίναμε μάρτυρες της βίας της Χαμάς κατά των αμάχων στο Ισραήλ, ένα γεγονός το οποίο τώρα επιλέγεται από πολλούς για να δαιμονοποιήσει και να αποανθρωποποιήσει συνολικά την παλαιστινιακή αντίσταση. Η Χαμάς, μια αντιδραστική ισλαμιστική οργάνωση, πρέπει να ιδωθεί σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο και τις δεκαετίες που το Ισραήλ καταπατούσε παλαιστινιακά εδάφη, πολύ πριν από την ύπαρξη αυτής της οργάνωσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Κατά τη διάρκεια της Νάκμπα («καταστροφή») του 1948, περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν βάναυσα από τα σπίτια τους, με ολόκληρα χωριά να σφαγιάζονται και να καταστρέφονται [7]. Από την ίδρυσή του το Ισραήλ δεν σταμάτησε ποτέ να επιδιώκει την αποικιοκρατική του επέκταση [8]. Οι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εξοριστούν, κατακερματισμένοι και διοικούμενοι από διαφορετικά καθεστώτα. Ορισμένοι από αυτούς είναι Ισραηλινοί πολίτες που πλήττονται από δομικές διακρίσεις και ρατσισμό. Όσοι ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπόκεινται σε απαρτχάιντ υπό τον στρατιωτικό έλεγχο του Ισραήλ επί δεκαετίες. Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας υποφέρουν από τον αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ από το 2006, ο οποίος περιόρισε τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη φτώχεια και στερήσεις.
Από τις 7 Οκτωβρίου και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά τους 8.500 ανθρώπους [9]. Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν πάνω από το 62% των νεκρών [10], ενώ περισσότεροι από 21.048 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί [11]. Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ βομβάρδισε σχολεία, κατοικημένες περιοχές, την ελληνορθόδοξη εκκλησία και αρκετά νοσοκομεία. Το Ισραήλ έχει επίσης διακόψει κάθε παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, προκαλώντας πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης [12].
Τα περισσότερα δυτικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δικαιολογούν αυτούς τους θανάτους ως απλές παράπλευρες απώλειες για την καταπολέμηση της Χαμάς, αλλά σιωπούν όταν πρόκειται για Παλαιστίνιους αμάχους που στοχοποιούνται και σκοτώνονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μόνο από τις αρχές του 2023, και πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ο αριθμός των νεκρών από την παλαιστινιακή πλευρά είχε ήδη φτάσει τους 227 [13]. Από τις 7 Οκτωβρίου, 121 Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι κρατούνται σήμερα στις ισραηλινές φυλακές [14]. Η διαρκής ειρήνη και η δικαιοσύνη είναι δυνατές μόνο με τον τερματισμό της συνεχιζόμενης κατοχής. Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής, όπως ακριβώς οι Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή [15].
Η αλληλεγγύη μας πηγάζει από την οργή μας για την αδικία και από τον βαθύ πόνο που μας προκαλεί η γνώση των καταστροφικών συνεπειών της κατοχής, των βομβαρδισμών των πολιτικών υποδομών και του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις εμπειρίες μας στην πατρίδα μας. Τμήματα της Ουκρανίας βρίσκονται υπό κατοχή από το 2014, και η διεθνής κοινότητα απέτυχε να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα τότε, αγνοώντας την αυτοκρατορική και αποικιοκρατική φύση της ένοπλης βίας, η οποία ως συνέπεια κλιμακώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Οι άμαχοι στην Ουκρανία βομβαρδίζονται καθημερινά, στα σπίτια τους, στα νοσοκομεία, στις στάσεις των λεωφορείων, στις ουρές για ψωμί. Ως αποτέλεσμα της ρωσικής κατοχής, χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία ζουν χωρίς πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση και είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την καταστροφή κρίσιμων υποδομών. Κατά τους μήνες της πολιορκίας και των σφοδρών βομβαρδισμών της Μαριούπολης δεν υπήρχε ανθρωπιστικός διάδρομος. Παρακολουθώντας την ισραηλινή στοχοποίηση των πολιτικών υποδομών στη Γάζα, ο ισραηλινός αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας και η κατοχή γης έχει ιδιαίτερα οδυνηρή απήχηση σε εμάς. Από αυτή τη θέση της εμπειρίας του πόνου και της αλληλεγγύης, καλούμε τους συμπατριώτες μας Ουκρανούς σε όλο τον κόσμο και όλους τους ανθρώπους να υψώσουν τη φωνή τους για να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό και να καταδικάσουν τη συνεχιζόμενη μαζική εθνοκάθαρση του Ισραήλ.
Απορρίπτουμε τις δηλώσεις της ουκρανικής κυβέρνησης [16] που εκφράζουν την άνευ όρων υποστήριξη των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ και θεωρούμε καθυστερημένες και ανεπαρκείς τις εκκλήσεις του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων [17]. Η θέση αυτή αποτελεί υποχώρηση από την υποστήριξη των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και την καταδίκη της ισραηλινής κατοχής, την οποία η Ουκρανία ακολουθεί εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών στα Ηνωμένα Έθνη [18]. Έχοντας επίγνωση της ρεαλιστικής γεωπολιτικής λογικής πίσω από την απόφαση της Ουκρανίας να απηχεί τους δυτικούς συμμάχους, από τους οποίους εξαρτάται η επιβίωσή μας, βλέπουμε την τρέχουσα υποστήριξη του Ισραήλ και την απόρριψη του παλαιστινιακού δικαιώματος στην αυτοδιάθεση ως αντιφατική με τη δέσμευση της ίδιας της Ουκρανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αγώνα για τη γη και την ελευθερία μας. Εμείς ως Ουκρανοί πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι όχι στους καταπιεστές, αλλά σε εκείνους που βιώνουν και αντιστέκονται στην καταπίεση.
Διαφωνούμε έντονα με την εξίσωση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ από ορισμένους πολιτικούς. Η Ουκρανία δεν καταλαμβάνει εδάφη άλλων λαών, αντίθετα, αγωνίζεται κατά της ρωσικής κατοχής, και ως εκ τούτου η διεθνής βοήθεια εξυπηρετεί έναν δίκαιο σκοπό και την προστασία του διεθνούς δικαίου. Το Ισραήλ έχει καταλάβει και προσαρτήσει Παλαιστινιακά και Συριακά εδάφη, και η δυτική βοήθεια προς αυτό επιβεβαιώνει μια άδικη τάξη πραγμάτων και αποδεικνύει διπλά μέτρα και σταθμά σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.
Είμαστε αντίθετοι στο νέο κύμα ισλαμοφοβίας, όπως η βάναυση δολοφονία ενός 6χρονου Παλαιστίνιου Αμερικανού και η επίθεση στην οικογένειά του στο Ιλινόις των ΗΠΑ [19], καθώς και στην εξίσωση κάθε κριτικής στο Ισραήλ με τον αντισημιτισμό. Ταυτόχρονα, είμαστε επίσης αντίθετοι στο να θεωρούμε όλους τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο υπεύθυνους για την πολιτική του κράτους του Ισραήλ και καταδικάζουμε την αντισημιτική βία, όπως η επίθεση του όχλου στο αεροπλάνο στο Νταγκεστάν της Ρωσίας [20]. Απορρίπτουμε επίσης την αναβίωση της ρητορικής του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να δικαιολογήσει εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που έχουν υπονομεύσει το διεθνές σύστημα ασφαλείας, έχουν προκαλέσει αμέτρητους θανάτους και έχουν υιοθετηθεί από άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Τσετσενία και της Κίνας για τη γενοκτονία των Ουιγούρων. Τώρα το Ισραήλ το χρησιμοποιεί για να πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση.
Κάλεσμα σε δράση
Ζητούμε επιτακτικά την εφαρμογή της έκκλησης για κατάπαυση του πυρός, η οποία προτάθηκε με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ [21].
Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις κατά των αμάχων και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια. Επιμένουμε στην άμεση και επ’ αόριστον άρση της πολιορκίας της Γάζας και σε μια επείγουσα επιχείρηση αρωγής για την αποκατάσταση των πολιτικών υποδομών. Καλούμε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει την κατοχή και να αναγνωρίσει το δικαίωμα των εκτοπισμένων Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη τους.
Καλούμε την ουκρανική κυβέρνηση να καταδικάσει τη χρήση της κρατικά επιδοτούμενης τρομοκρατίας και του ανθρωπιστικού αποκλεισμού κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και να επαναβεβαιώσει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση. Καλούμε επίσης την ουκρανική κυβέρνηση να καταδικάσει τις εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Καλούμε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να φέρνουν αντιμέτωπους Παλαιστίνιους και Ουκρανούς, όπου η ιεράρχηση του πόνου διαιωνίζει τη ρατσιστική ρητορική και απανθρωποποιεί όσους δέχονται επίθεση.
Είδαμε τον κόσμο να ενώνεται σε αλληλεγγύη για το λαό της Ουκρανίας και καλούμε όλους να κάνουν το ίδιο για το λαό της Παλαιστίνης.
2 Νοεμβρίου 2023
Sign the letter (for Ukrainians)
نحن الموقعون أدناه، مجموعة من الباحثين/ات والفنانين/ات والنشطاء/ت السياسيون وأعضاء وعضوات المجتمع المدني الأوكراني، نعلن عن تضامننا الكامل مع شعب فلسطين الذي تعرض وقاوم على مدى أكثر من 75 عامًا الاحتلال العسكري الإسرائيلي، وسياسات التطهير العرقي، ومصادرة الأراضي، والفصل العنصري (الأبارتايد). هذه رسالة تضامن شعبي. حيث لاحظنا أن الخطاب السائد على المستوى الحكومي، وحتى بين بعض مجموعات التضامن التي تدعم نضالات الأوكرانيين والفلسطينيين، غالباً ما يؤدي إلى التباعد بين الجانبين. ونحن بتوقيعنا هذه الرسالة نعلن أيضا عن رفضنا لمثل هذه الانقسامات المصطنعة، ونؤكد تضامننا مع كل مظلوم ومناضل من أجل الحرية.
كناشطين/ات ملتزمين/ات بقيم الحرية وحقوق الإنسان والديمقراطية والعدالة الاجتماعية، ومع الاعتراف الكامل بالفوارق في السلطة، فإننا ندين بشدة الهجمات على السكان المدنيين – سواء أكانوا إسرائيليين هاجمتهم حركة حماس أو فلسطينيين هاجمتهم قوات الاحتلال الإسرائيلية وعصابات المستوطنين المسلحة. إن الاستهداف المتعمد للمدنيين يعد جريمة حرب. ومع ذلك، فإن هذه الإدانة ليست تبريراً لاستمرار سياسات العقاب الجماعي الذي تقوم به قوات الاحتلال الإسرائيلي بحق الشعب الفلسطيني، وربط جميع سكان غزة بحركة حماس، والاستخدام العشوائي لمصطلح "الإرهاب" ولصقه بالمقاومة الفلسطينية بأكملها. كذلك، فإن هذه الإدانة ليست تبريراً لاستمرار الاحتلال الإسرائيلي. وكما أكدت قرارات الأمم المتحدة المتعددة، فإننا أيضا نؤكد على أنه لن يكون هناك سلام دائم دون تحقيق العدالة للشعب الفلسطيني.
في السابع من أكتوبر 2023 شهدنا الهجوم العنيف الذي شنته حركة حماس ضد المدنيين الإسرائيليين، وهو الحدث الذي يشير إليه الكثيرون الآن ويستخدمونه لشيطنة المقاومة الفلسطينية وتجريدها من إنسانيتها تمامًا. إننا نؤكد على أنه يجب النظر إلى حركة حماس، وهي منظمة إسلامية أصولية، في سياق تاريخي أوسع، وفي ظل عقود من الاستيلاء الإسرائيلي على الأراضي الفلسطينية، وذاك قبل وقت طويل من ظهور هذه المنظمة في أواخر الثمانينيات. ففي خلال نكبة العام 1948، تم تهجير أكثر من 700 ألف فلسطيني بوحشية من منازلهم، كما تم ذبح وتدمير قرى فلسطينية بأكملها. ومنذ قيامها، لم تتوقف دولة إسرائيل أبدا عن مواصلة توسعها الاستعماري الاستيطاني. حيث أُجبر الفلسطينيون على العيش في المنافي، وتم تشتيتهم والتحكم بهم من قبل أنظمة مختلفة. حتى هؤلاء الذين حصلوا على المواطنة الإسرائيلية، مازالوا إلى حد كبير متأثرون وضحايا السياسات العنصرية والتمييز الهيكلي من قبل الحكومات الإسرائيلية. كما يتعرض أولئك الذين يعيشون في الضفة الغربية المحتلة لممارسات واسعة من الفصل العنصري في ظل عقود من السيطرة العسكرية الإسرائيلية. كذلك، يعاني سكان قطاع غزة من الحصار الذي تفرضه إسرائيل منذ عام 2006، والذي أدى إلى تقييد حركة الأشخاص والبضائع، مما أدى إلى ارتفاع معدلات الفقر والحرمان بصورة مهولة.
منذ اندلاع المواجهات في السابع أكتوبر (وحتى وقت كتابة هذه الرسالة)، تعدى عدد القتلى الفلسطينيين على أيدي القوات الإسرائيلية في قطاع غزة 8500 شخص. وشكلت النساء والأطفال أكثر من 62% من القتلى، في حين أصيب أكثر من 21048 شخصًا. وخلال الأيام الأخيرة، قصفت إسرائيل المدارس والمناطق السكنية والكنيسة الأرثوذكسية اليونانية والعديد من المستشفيات. كما قامت السلطات الإسرائيلية بقطع كافة إمدادات المياه والكهرباء والوقود والانترنت عن قطاع غزة. وهناك نقص حاد في الغذاء والدواء، مما تسبب في الانهيار الكامل لنظام الرعاية الصحية في القطاع.
وبينما تبرر معظم وسائل الإعلام الغربية والإسرائيلية هذه الوفيات باعتبارها مجرد "أضرار جانبية" لجهود محاربة حركة حماس، إلا أنها تلتزم الصمت بالكامل عندما يتعلق الأمر بالمدنيين الفلسطينيين المستهدفين والقتلى العزل في الضفة الغربية المحتلة. فمنذ بداية العام الجاري 2023 وحده، وقبل 7 أكتوبر، بلغ عدد القتلى في الجانب الفلسطيني 227 قتيلا. ومنذ السابع من أكتوبر استشهد 121 مدنيا فلسطينيا في الضفة الغربية المحتلة. كما يوجد حاليا أكثر من 10 آلاف أسير سياسي فلسطيني في السجون الإسرائيلية. إن السلام الدائم والعدالة لن يكون ممكنا إلا بإنهاء الاحتلال الإسرائيلي المستمر للأراضي الفلسطينية. وكما يحق للأوكرانيين مقاومة الغزو الروسي لبلادهم، فإن للفلسطينيين كذلك كل الحق في تقرير مصيرهم ومقاومة الاحتلال الإسرائيلي لبلادهم.
إن تضامننا مع الشعب الفلسطيني وأهل غزة يأتي من غضبنا ورفضنا لكافة أشكال الظلم، ومن تجربتنا الأليمة في أوكرانيا وإحساسنا ومعرفتنا بالألم العميق جراء الآثار المدمرة التي تسببها سياسات الاحتلال وقصف البنية التحتية المدنية والحصار الإنساني. فمنذ العام 2014 تخضع أجزاء من أوكرانيا للاحتلال الروسي. كما فشلت جهود المجتمع الدولي في وقف العدوان الروسي آنذاك، وغض الطرف عن الطبيعة الامبريالية والاستعمارية للعنف المسلح الروسي تجاه أوكرانيا، الذي تصاعد نتيجة لذلك في 24 فبراير/شباط 2022. حيث يتعرض المدنيون في أوكرانيا للقصف الشديد يومياً، في منازلهم، وفي المستشفيات، وفي محطات الحافلات، وفي طوابير الخبز، الخ. وبسبب الاحتلال الروسي، يعاني آلاف الأشخاص في أوكرانيا من صعوبات جمة للحصول على المياه أو الكهرباء أو التدفئة. والفئات الأكثر ضعفا هي التي تتأثر في الغالب بتدمير البنية التحتية الحيوية. حيث عانت مناطق مثل ماريوبول طوال أشهر من الحصار والقصف العنيف، ولم يكن هناك ممر إنساني لتوفير المساعدات الإنسانية لسكانها المنكوبين. إن مشاهدة القوات الإسرائيلية وهي تستهدف وتقصف البنية التحتية المدنية في قطاع غزة، والحصار الإنساني واحتلالها للأراضي الفلسطينية، يتردد صداها بشكل مؤلم لدينا كمواطنين ومواطنات أوكرانيين بشكل خاص. ومن هذا المكان المليء بالتجربة والمعاناة والتضامن، ندعو زملاءنا ورفاقنا الأوكرانيين على مستوى العالم، وكافة مواطني العالم، إلى رفع أصواتهم دعما للشعب الفلسطيني وإدانة سياسات التطهير العرقي الجماعي الإسرائيلي المستمر ضد الشعب الفلسطيني.
إننا نعلن عن رفضنا لتصريحات الحكومة الأوكرانية التي تعرب عن دعمها غير المشروط للأعمال العسكرية الإسرائيلية. ونعتبر الدعوات التي أطلقتها وزارة الخارجية الأوكرانية لتجنب سقوط ضحايا من المدنيين متأخرة وغير كافية. كما نرى في موقف الحكومة الأوكرانية هذا تراجعا عن سجل دعم الحقوق الفلسطينية وإدانة الاحتلال الإسرائيلي وسياساته، الذي اتبعته أوكرانيا منذ عقود، وهو ما يؤكده سجل التصويت في الأمم المتحدة. ومع إدراكاً لمتطلبات المنطق الجيوسياسي العملي وراء القرار الذي اتخذته أوكرانيا باتباع سياسات حلفائها الغربيين، الذين نعتمد عليهم في بقائنا، إلا إننا نرى أن الدعم الحالي لإسرائيل ورفض حقوق الفلسطينيين في تقرير المصير يتناقض مع التزام أوكرانيا بقيم ومبادئ حقوق الإنسان العالمية، والنضال من أجل أرضنا وحريتنا. ونحن كأوكرانيين، يتعين علينا في المقام الأول أن نعلن صراحة تضامنا ليس مع المحتلين والقامعين، بل مع الذين يعانون من الاضطهاد ويقاومونه.
كما إننا نعترض بشدة على تصريحات بعض السياسيين الأوكرانيين التي تساوي بين المساعدات العسكرية التي تقدمها الدول الغربية لأوكرانيا وتلك التي تقدمها لإسرائيل. إن أوكرانيا لا تحتل أراضي شعب آخر، بل إنها تحارب الاحتلال الروسي، وبالتالي فإن المساعدة الدولية لبلدنا تخدم قضية عادلة وتعزز قيم القانون الدولي. بينما دولة إسرائيل مازالت تقوم باحتلال الأراضي الفلسطينية ومرتفعات الجولان السورية. والمعونات والمساعدات الغربية لها تقوي وتساند نظاماً ظالماً، وتعكس ازدواجية المعايير في التعامل مع القانون الدولي.
كذلك فإننا نعارض الموجة المتصاعدة من الاسلاموفوبيا، مثل حادثة القتل الوحشية لطفل أمريكي فلسطيني يبلغ من العمر 6 سنوات، والاعتداء على عائلته في ولاية إلينوي الأمريكية. وفي الوقت نفسه، فإننا نعارض الربط بين الانتقادات الموجهة لدولة إسرائيل بمشاعر معاداة السامية. ونرفض أيضًا تحميل المواطنين اليهود حول العالم المسؤولية عن السياسات الإجرامية لدولة إسرائيل. كما أننا ندين تماما كافة حوادث العنف المعادي للسامية، مثل هجوم الغوغاء في مطار داغستان، روسيا على الطائرة القادمة من إسرائيل. كما نرفض مساعي إحياء خطاب "الحرب على الإرهاب" الذي تستخدمه كلا من الولايات المتحدة والاتحاد الأوروبي لتبرير جرائم الحرب وانتهاكات القانون الدولي، والتي قوضت نظام الأمن الدولي وتسببت في وفيات لا حصر لها. وهي المحاولات التي استعارتها دول أخرى، بما في ذلك روسيا لتبرير وشرعنة حروبها في الشيشان، والصين من أجل تبرير الإبادة الجماعية ضد شعب الأويغور ـ والآن تستخدمه دولة إسرائيل لتنفيذ التطهير العرقي بحق الفلسطينيين.
توصيات ودعوة للعمل
- إننا نحث على تنفيذ الدعوة إلى وقف إطلاق النار العاجل التي طرحها قرار الجمعية العامة للأمم المتحدة.
- إننا ندعو الحكومة الإسرائيلية إلى الوقف الفوري للهجمات على المدنيين الفلسطينيين، وتقديم المساعدات الإنسانية العاجلة لهم. ونحن نصر على ضرورة الرفع الفوري وغير المشروط للحصار عن قطاع غزة وإجراء عملية إغاثة عاجلة لاستعادة البنية التحتية المدنية. كما ندعو الحكومة الإسرائيلية إلى إنهاء الاحتلال والاعتراف بحق النازحين الفلسطينيين في العودة إلى أراضيهم.
- إننا ندعو الحكومة الأوكرانية إلى إدانة استخدام الإرهاب والحصار الإنساني الذي تفرضه الدولة الإسرائيلية ضد السكان المدنيين في غزة وإعادة التأكيد على حق الشعب الفلسطيني في تقرير المصير. كما ندعو الحكومة الأوكرانية إلى إدانة الاعتداءات الإسرائيلية المتعمدة على الفلسطينيين في الضفة الغربية المحتلة.
- ندعو وسائل الإعلام الدولية إلى التوقف عن تأليب الفلسطينيين والاوكرانيين ضد بعضهم البعض. ويجب أن تتوقف وسائل الإعلام عن خطابها في "لوم الضحايا"، حيث تعمل التسلسلات الهرمية للمعاناة على إدامة الخطاب العنصري وتجريد أولئك الذين يتعرضون للهجوم من إنسانيتهم.
لقد شهدنا كيف اتحد العالم تضامنا من أجل شعب أوكرانيا وحقوقه، والان فإننا ندعو الجميع إلى أن يفعلوا الشيء نفسه من أجل شعب فلسطين وحقوقهم المشروعة.
Signatures (as of 2023/11/02)
1. Volodymyr Artiukh, researcher
2. Levon Azizian, human rights lawyer
3. Diana Azzuz, artist, musician
4. Taras Bilous, editor
5. Oksana Briukhovetska, artist, researcher, University of Michigan
6. Artem Chapeye, writer
7. Valentyn Dolhochub, researcher, soldier
8. John-Paul Himka, professor emeritus, University of Alberta
9. Karina Al Khmuz, biomedical engineer programmer
10. Yuliia Kishchuk, researcher
11. Amina Ktefan, fashion influencer, digital creator
12. Svitlana Matviyenko, media scholar, SFU; Associate Director of Digital Democracies Institute
13. Maria Mayerchyk, scholar
14. Vitalii Pavliuk, writer, translator
15. Sashko Protyah, filmmaker, volunteer
16. Oleksiy Radynski, filmmaker
17. Mykola Ridnyi, artist and filmmaker
18. Daria Saburova, researcher, activist
19. Alexander Skyba, labour activist
20. Darya Tsymbalyuk, researcher
21. Nelia Vakhovska, translator
22. Yuliya Yurchenko, researcher, translator, activist
23. Iryna Zamuruieva, ecofeminist researcher, artist, climate & land policy project manager
24. Alisha Andani, history of art student
25. Daša Anosova, curator, researcher, UCL SSEES
26. Lilya Badekha, activist, culturologist, social media manager of the Spilne journal
27. Anastasia Bobrova, researcher
28. Anastasiia Bobrovska, dj, activist, digital strategy consultant
29. Mariana Bodnaruk, researcher
30. Yuriy Boyko, researcher, scientific assistant
31. Vladislava Chepurko
32. Daria Demia, artist
33. Olena Dmytryk, researcher
34. Olha Dobrovolska, teacher, culture researcher
35. Svitlana Dolbysheva, artist, filmmaker
36. Hanna Dosenko, anthropologist
37. Vitalii Dudin, activist of NGO ‘Sotsialnyi Rukh’
38. Oksana Dutchak, sociologist
39. Nastya Dzyuban, choreographer and performer
40. Kateryna Farbar, journalist
41. Taras Gembik, culture worker, co-organizer of SDK Slonecznik at Musuem of Modern Art in Warsaw
42. Anna Greszta researcher, co-founder of Collect4Ukraine
43. Nataliya Gumenyuk, journalist
44. Olenka Gu, sociologist
45. Tetiana Hanzha, documentary film director
46. Andrii Hulianytskyi, researcher
47. Serhii Ishchenko, journalist
48. Hanna Karpishena
49. Milena Khomchenko, curator and writer, chief editor of SONIAKH digest
50. Daria Khrystych, researcher, activist
51. Amira Khussein, fashion business manager
52. Kyrylo Klymenko, historian
53. Lyuba Knorozok, producer, documentary filmmaker
54. Oleksandra Kokhan, researcher
55. Vladyslav Kononok, project manager
56. Mariia Kosenko, translator
57. Olga Kostyrko, independent researcher, activist, editor
58. Iaroslav Kovalchuk, PhD Candidate, historian
59. Anna Kovtoniuk, software developer
60. Dmytro Kozak, PhD candidate, anthropologist
61. Ruslana Koziienko, PhD candidate, social anthropologist
62. Yustyna Kravchuk, cultural worker, translator
63. Yulia Krivich, artist, co-organizer of SDK Slonecznik at Museum of Modern Art in Warsaw, PhD fellow at Academy of Arts in Krakow, Poland
64. Amir Ktefan, personal translator and voice over artist
65. Olexii Kuchanskyi, researcher, film programmer
66. Veronika Kulak, student of business economics
67. Yuliia Kulish, researcher
68. Kateryna Lysovenko, artist
69. Kostiantyn Maleoniuk, activist
70. Daryna Mamaisur, filmmaker, visual artist, researcher
71. Daniil Marchenko, bike messenger, cook
72. Anastasia Marusii, art historian
73. Mykyta Mikhalkov, student, volunteer
74. Andrii Myroshnychenko, cultural manager and translator
75. Pavlo Molochko, signaller in the AFoU
76. Andriy Movchan, publicist
77. Serhii Movchan, left activist, volunteer
78. Zarina Netovkina
79. Zhanna Ohanesian, researcher, humanitarian worker
80. Kateryna Olieshko, artist, activist, creative producer
81. Olga Papash, researcher, producer, volunteer
82. Anton Parambul, soldier
83. Mariia Pastukh, activist, head of Ukraine solidarity collective “Vsesvit”
84. Valerii Petrov, game maker
85. Julie Poly, artist
86. Mariia Ponomarova, film director, creative producer
87. Zakhar Popovych, activist
88. Nina Potarska, researcher
89. Dariia Puhach, computer linguist
90. Olha Pylypenko, art manager
91. Anna Rebrii, journalist, PhD student, activist
92. Maksym Romanenko, doctor
93. Marta Romankiv, artist, researcher, PhD fellow at Academy of Fine Arts in Gdansk
94. Betya Roytburd, artist, organizer, curator
95. Kseniia Rybak, researcher
96. Bohdana Rybenchuk
97. Mariia Salan, artist
98. Abdula Sarkhan, digital artist
99. Yulia Serdyukova, film producer
100. Mariia Shynkarenko, researcher
101. Maria Sonevytsky, professor, researcher
102. Veronika Stancheva, psychologist
103. Vladyslav Starodubtsev, historian
104. Oleksandr Svitych, researcher
105. Olena Syrbu, researcher, cultural worker
106. Nast’ey Teor, graphic artist and designer
107. Natasha Tseliuba, feminist, activist, artist, curator
108. Dr. Nataliya Tchermalykh, University of Geneva
109. Marharyta Tokarieva researcher, filmmaker
110. Leo Trotsenko, artist
111. Viacheslav Tsyba, philosopher, translator, editor
112. Elen Udud
113. Tetiana Usova, translator, filmmaker
114. Kateryna Volochniuk, researcher
115. Valeriia Voronova fashion influencer, digital creator, interior designer
116. Bogdana Yakovenko, photographer, activist, volunteer
117. Mariana Yaremchyshyna, culture worker, activist
118. Aisha Yusupova, psychologist, creator
119. Fattukh Zhalal, student of international economic relations
120. Roma Zimenko, humanitarian worker
121. Yevheniia Stepko, editor
122. Oksana Karpovych, filmmaker
123. Rita Adel, research analyst
124. Olena Martynchuk, cultural anthropologist
125. Kris Maslyuk, student
126. Oleksandra Hryhorenko, translator
127. Arsenii Kniazkov, film researcher
128. Olena Mykhaylova, researcher
129. Islam Dabank, poet and company manager
130. Diana Khalilova. An artist, a cultural manager
131. Sylvestr Kozurak, artist
132. Vitalii Zalozetskyi, philosopher
133. Denys Gorbach, social researcher
134. Mykhaylo Maliarenko, military
135. Alexandra Paul Zotov, Museum
136. Tasha Gnatenko
137. Ira Tantsiura, activist, researcher
138. Oleksandra Chernomashyntseva, volunteer, stage designer
139. Ostap Bohoslavets, researcher
140. Anton Karyuk, artist
141. Tania Banakh, historian
142. babych kateryna, activist
143. Stepan Bilousov, student
144. Iryna Tsiuk, proofreader
145. Mila Teshaieva, photographer, film director,
146. Oleksiy Godz, architect
147. Mariia Goubernik, psychotherapist, activist
148. xenia mil'ushkina, activist, online influencer
149. Anna Zakharchenko, student
150. Alyssa Naryzhny
151. Marta Iwanek, photographer, filmmaker
152. Anna Lykhohliad, researcher
153. elliott miskovicz
154. Diana Yehorova, researcher and artist
155. Polina Piddubna, director
156. Tetiana Sokolnykova, arts Mediator, coordinator and facilitator of socio-cultural projects
157. Mariia Kovtun, artist
158. Anna Nykytiuk, artist
159. Maria Panchenko, cultural worker
160. Julia Kosova, social activist
161. Daryna Miahka, activist
162. Madina Mahomedova, multimedia artist & graphic designer
163. Varvara Spilt, student, artist, director
164. Oleksandra Marushchak, animator
165. Roman Levin, activist
166. Katia Denysova, art historian and curator
167. Di Horban, artist
168. Sam Veremchuk, PhD student
169. Antonina Mambyk, public sector
170. Olena Lyubchenko
171. Bohdana Andrieieva, web-designer
172. Bogdana Yakovenko, photographer, activist, volunteer
173. Artem Remizovskyi, culturologist, trade union activist "Direct Action"
174. Khromyi Denys, anarchist, translator, student, essayist
175. Filyuk Kateryna, curator
176. Oleksii Popovych, student
177. Oksana Demidova, artist
178. Nataliya Gubenko, business consultant
179. Yelyzaveta Monastyrova, PhD candidate
180. Marty Horobiichenko, artist
181. Aldushchenkov Evgen, worker
182. Nina Sodin, animator
183. Daryna Prudnikova, student
184. Mohsen Timoor Raphatovich, student
185. Mosiychuk Andriy, web designer
186. Kyrylo Chehrynets
187. Michael Nikitiuk, cook
188. Yuliya Gwilym, illustrator and author
189. Aliona Sydorenko, clinical counsellor
190. Sakara Oleksandra, freelancer
191. Valeriia Bondarieva, climate justice activist
192. Kateryna Kasianenko, researcher
193. Iryna Kulinich, digital artist
194. Yevheniia Vasylenko, compliance specialist
195. Ivan Bychkov, student
196. Asia Tsisar, curator, researcher
197. Alice Zhuravel, social actor and entrepreneur
198. Karolina Gulshani, artist
199. Kachan Anna, QA engineer
200. Mariia Zadvorna
201. Ganna Zakharchenko, architect, artist
202. Leontyuk Yuliia, legal scholar
203. Viktoriia Markova, volunteer, graphic designer
204. Anastasia Orydoroha
205. Anya Tsaruk, photographer
206. Iuliia Kandaurova
207. Kate Zavertailo, translator
208. Maksym Shumakov, activist
209. Yuliia Palamarchuk, architect
210. Katya Gritseva, artist
211. Khrystyna Slobodianyk, doctor
212. Slobodianiuk Daryna, mama
213. Iryna Ullah, home wife
214. Alla Zhyvotova, artist
215. Rachitska Katerina
216. Iryna Krupenko, bartender
217. Larisa Sayej, doctor
218. Alisa Pogrebna-Raizman, PhD student at the University of Warsaw
219. Olena Mykhalska
220. Azarova Kateryna, IT programmer
221. Oksana Arkhypchuk, educator
222. Olena Haies, housewife
223. Viktoria Sergienko, director of educational centre
224. Balytska Yana
225. Maryna Shapovalova, housewife
226. Alieva Viktoriia, pedagogue
227. Asiya Umm Yahya, kids writer
228. Polina Skrynnikova, assistant, humanitarian NGO
229. Diana Bishtavi, dentist
230. Iryna Baraniuk, mother
231. Tetik Serafyma, teacher
232. Alina Volosiuk, engineer, in maternity leave
233. Olena Malakhova
234. Maria Dibrova, finance student
235. Orlova Anastasiia, owner of small business
236. Yevheniia Holovachova, beauty master
237. Nadiia Guzenko, teacher
238. Iryna Refahi, journalist
239. Guseynova Mate
240. Anastasiia Onufriv, climate activist
241. Alona Aljadaan, public figure
242. Yelyzaveta Riznychenko, student
243. Valentyna Chehlatonieva, dancer
244. Lozinska Yana
245. Dinara Abdo, UX/UI web designer
246. Victoriia Abuiaiia
247. Victoriia Bratushkina
248. Olha Chychko, pensioner
249. Alina Babaieva, mom is on maternity leave
250. Venzovska Victoria, lawyer
251. Vladyslav Taratutenko, logistics dispatcher
252. Diana Maksymenko, translator and book blogger
253. Strashynska Tetiana
254. Ivanna Kosteniuk, finance and operations manager
255. Valeriia Zurigat, psychologist
256. Yana Maletska, student
257. Gavrilitsia Hanna, doctor
258. Bogdana Kosmina, architect, artist, curator
259. Masha Vlasenko, mathematician
260. Ruslan Kulevets, author, cinephile
261. Biduliak Lilia, psychology
262. Polina Sobos
263. Ihnatiuk Valeriia, visual communication
264. Tsymbalyuk Victoria
265. Albina Bykova, housewife
266. Tatyana Gagina
267. Kukunina Kateryna, software developer
268. Ivanna Bykova, housewife
269. Fedir Horash, seafarer, activist of Inicjatywa Pracownicza trade union
270. Valeriia Ganicheva, designer
271. Sasha Zakrevska, musician
272. Alyona Kobel, manager International tourism
273. Anastasia Muntyan, Unemployed
274. Alina El Assadi, artist
275. Maritchka Ryniejska, researcher
276. Bohdan Diedushkin, teacher
277. Sofiya Taranenko, student
278. Nadiya Kachmar, student of political science
279. Oleksii Poliakov, software developer
280. Daria Pochepnia
281. Mameedova Natalia Igorivna
282. Aisha Zankidaeva
283. Daryna Kolesnyk, chambermaid
284. Svitlana Al-Azzawi, teacher
285. Derbin Serhiy, architect
286. Siver Iryna Rawilivna, orchestra artist
287. Anna Skrypnyk, pharmacist
288. Serhieieyva Kasia
289. Mstyslava Nesteruk, HR
290. Anna Matsuka, translator
291. Nastasya Yaremchuk, musician, Slavic Studies student
292. Natalka Gurba, activist
293. Obertynska Iryna
294. Anastasia Petriuk
295. Аsyenye Bulatova
296. Kutsenko Iuliia, teacher
297. Yermolayeva Kateryna, artist
298. Mahmuda Ruzieva
299. Kovalenko Daria, beauty therapist
300. Stanislava Ovchinnikova, interdisciplinary artist and curator
301. Mariya Bokhonko
302. Liubov Kuibida, programmer
303. Yusuf Baysangurov
304. Olena Mogylna, designer
305. Mehrabi Dariia, international relationship
306. Hanna Bodnarchuk, choreographer
307. Diana Romanenko, ingenieur assistant
308. Amaliia Mamedova, student
309. Vsevolod Kazarin, photographer
310. Hanna Horbasenko, interpreter
311. Hrodzitska Veronika, photographer & volonteer
312. Taras Fedirko, anthropologist, researcher
313. Daria Pysaruk, student
314. Anna Schlegel, employee
315. Polina Pysaruk, student
316. Victoria Levchenko, researcher, engineer, activist
317. Christina Cherniievska, artist
318. Sofiya Chotyrbok, artist
319. Tetiana Burlachenko
320. Vyacheslav Bondarenko, PhD student
321. Oksana Prokhorovych, PhD student, translator
322. Oksana Potapova, activist and feminist researcher
323. Alina Horodyska, photographer, psychology student
324. Fedir Khorkov, artist
325. Luke Ivanovich, activist, photographer
326. Zoriana Strockyj
327. Sonya Bilocerkowycz, writer
328. Paul Genyk-Berezowsky
329. Luca Iwasykiw
330. Maksym Khodak, artist
331. Petrenko Vlad, cultural studies, writer
332. Gromov
333. Yevhen Zaiats, director, video artist
334. Voitenko Arseniy, activist
335. Anastasiia Khomenko, student
336. Daria Lytvynenko, artist
337. Polina Godz, graphic designer
338. Artem Buriak, student
339. Yuliia Zhukovska entrepreneur
340. Baburkina Valentyna
341. Anna Prokopchuk, student
342. Anna Synya, student
343. Askold Melnyczuk
344. Nastia Biluta, translator
345. Abdul Karyna, trainer
346. Sevilâ Nariman-qizi, visual designer
347. Artur Yablunovskyi, sociologist
348. Kateryna Supranovych, designer
349. Liubov Gorobiuk, video artist
350. Kateryna Botanova, cultural critic
351. Isabeau Duma-Jaciw
352. Daria Getmanova, researcher
353. Mykhailo Buchmei, doctor
354. Valeria Levchenko, linguist and translator
355. Vira Sachenko, researcher
356. Tetiana Levenets, student
357. Kochaliieva Elvina, student
358. Iryna Arabiants, nutritionist
359. Litovchenko Maria, midwife
360. Olga Burlyuk, political scientist
361. Maarit Tymchyshyn, artist & activist
362. Yuliya Zabiyaka, software developer and activist
363. Alexey Bublik, social issues researcher
364. Lyudmyla Nevalenna
365. Olena Yaroshenko, systemic therapist
366. Anastasiia Martynenko, environmental activist
367. Timur Mingazirov, cameraman
368. Lesia Vasylchenko, artist, researcher
369. Yevgeniia Fedotova, beauty master
370. Mykhailo Samsonenko, student, activist of the independent student union "Priama Diia"
371. R. Konstantin Rechitsky, sociologist
372. Olena Yermakova, researcher
373. Olga Larina, artist
374. Anastasiia Omelianiuk, researcher
375. Iryna Dumina, artist
376. Daria Povkh, student
377. Vlada Melnychuk, graphic designer
278. Solomiia Kasiian, student
279. Aksiniya Sumina, sociology student, Polish language teacher
380. Marko Aleksandrov, artist
381. Olha Havrina, designer
382. Karolina Uskakovych, artist
383. Asia Fruman, musician, translator, and Yiddish teacher
The list of signatures will be updated gradually
https://commons.com.ua/en/ukrayinskij-list-solidarnosti/
“Ukrainian Letter of Solidarity with Palestinian people”, Commons, Αναδημοσίευση: International Viewpoint, 2 Νοεμβρίου 2023, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article8300
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] https://www.btselem.org/publications/202309_the_pogroms_are_working_the_transfer_is_already_happening
[2] https://www.reuters.com/article/uk-palestinian-israel-un-idUKBREA2K1JM20140321
[3] https://newlinesmag.com/argument/the-palestinian-dispossession-at-the-heart-of-the-gaza-conflict/
[4] https://www.washingtonpost.com/world/2023/08/11/israel-palestine-apartheid-israel-scholars/
[5] https://press.un.org/en/2023/sc15462.doc.htm
[6] https://twitter.com/CST_WG/status/1713924411214950840
[7] https://www.theguardian.com/world/2023/may/25/study-1948-israeli-massacre-tantura-palestinian-village-mass-graves-car-park
[8] https://www.haaretz.com/opinion/2016-09-13/ty-article/.premium/israel-is-a-settler-colonial-state-and-thats-ok/0000017f-ef06-d3be-ad7f-ff2f4f750000
[9] https://www.theguardian.com/world/2023/nov/01/israel-and-hamas-at-war-what-we-know-on-day-26
[10] https://news.un.org/en/story/2023/10/1142687
[11] https://www.unrwa.org/resources/reports/unrwa-situation-report-18-situation-gaza-strip-and-west-bank-including-east-Jerusalem
[12] https://www.aa.com.tr/en/middle-east/gaza-hospitals-in-total-collapse-says-health-ministry/3031086
[13] https://www.al-monitor.com/originals/2023/09/more-200-palestinians-killed-2023-israel-detains-lions-den-leader
[14] https://www.aljazeera.com/features/2023/10/21/number-of-palestinian-prisoners-in-israel-doubles-to-10000-in-two-weeks
[15] https://commons.com.ua/en/right-resist-feminist-manifesto/
[16] https://www.timesofisrael.com/zelensky-israel-has-indisputable-right-to-defend-itself-from-terror/
[17] https://mfa.gov.ua/en/news/comment-mfa-ukraine-adoption-united-nations-general-assembly-resolution-protection-civilians-and-upholding-legal-and-humanitarian-obligations
[18] https://unwatch.org/database/country/ukraine/
[19] https://www.reuters.com/world/us/funeral-be-held-chicago-area-muslim-boy-killed-attack-2023-10-16/
[20] https://www.theguardian.com/world/2023/oct/29/mob-storms-dagestan-airport-in-search-of-jewish-passengers-from-israel
[21] https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/LTD/N23/319/20/pdf/N2331920.pdf?OpenElement