Σάββατο, 08 Ιουνίου 2024 15:34

Το δικαστήριο απορρίπτει την έφεση του Kagarlitsky: Η καμπάνια δεσμεύεται να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του

Φωτ: O Boris κατά τη διάρκεια της ακρόασης της έφεσης.  Πηγή: Rabkor

Το δικαστήριο απορρίπτει την έφεση του Kagarlitsky:

Η καμπάνια δεσμεύεται να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του

Διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης για τον Boris Kagarlitsky

Ιουν 6, 2024

Δελτίο τύπου της Διεθνούς Καμπάνιας Αλληλεγγύης για τον Boris Kagarlitsky

"Άδικη αλλά όχι απροσδόκητη": έτσι χαρακτήρισε η Σούζι Βάισμαν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Καμπάνιας Αλληλεγγύης για τον Boris Kagarlitsky, την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου της 5ης Ιουνίου να απορρίψει την έφεση του Boris Kagarlitsky κατά της πενταετούς φυλάκισης για "δικαιολόγηση της τρομοκρατίας".

Το δικαστήριο διατήρησε επίσης την απαγόρευση που εμποδίζει τον γνωστό μαρξιστή κοινωνιολόγο και αντιπολεμικό ακτιβιστή να διαχειρίζεται διαδικτυακούς ιστότοπους και κανάλια επικοινωνίας για δύο χρόνια από το τέλος της ποινής φυλάκισής του.

Η Βάισμαν δήλωσε: "Η δρακόντεια απόφαση των δικαστών δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι όλες οι πρόσφατες εφέσεις κατά των ποινών που επιβλήθηκαν βάσει της συνολικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της Ρωσίας απορρίφθηκαν".

Η κατηγορία της "δικαιολόγησης της τρομοκρατίας", η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως εναντίον αντιπολεμικών ακτιβιστών στη Ρωσική Ομοσπονδία, απαγγέλθηκε στον Kagarlitsky στις 25 Ιουλίου του περασμένου έτους, αφού έκανε κάποια ειρωνικά σχόλια με αφορμή την επίθεση του ουκρανικού ναυτικού στις 17 Ιουλίου στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Η άρνηση του οργάνου που εξέτασε την έφεση του Kagarlitsky (το δικαστικό σώμα για το στρατιωτικό προσωπικό του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας) σημαίνει ότι θα παραμείνει πλέον έγκλειστος σε σωφρονιστικό καταυλισμό στο Τόρζοκ (περιοχή Τβερ).

Ο δικηγόρος του Kagarlitsky, Σεργκέι Erokhov, έχει ήδη δηλώσει στο κανάλι του στο Telegram (5 Ιουνίου) ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία έφεσης, μεταφέροντας την υπόθεση σε ανώτερες βαθμίδες του ρωσικού νομικού συστήματος, ξεκινώντας από το Προεδρείο του Ανώτατου Δικαστηρίου και φτάνοντας μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η διεθνής έκκληση αγνοήθηκε

Οι δικαστές του εφετείου αρνήθηκαν να κάνουν πίσω όσον αφορά την ποινή του Καγκαρλίτσκι παρά την επίσημη έκκληση 37 διεθνώς διακεκριμένων προοδευτικών πολιτικών προσώπων και διανοουμένων, μεταξύ των οποίων ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, καθώς και υπουργών της ισπανικής κυβέρνησης και βουλευτών από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και τη Βραζιλία.

Οι υπογράφοντες τόνισαν ότι ο Καγκαρλίτσκι δεν είχε ποτέ υποστηρίξει τρομοκρατικές μεθόδους για την επίτευξη πολιτικών στόχων και ότι η παραμονή του στη φυλακή θα αμαύρωνε τη διεθνή φήμη της Ρωσίας.

Μετά τη φυλάκισή του, ο Καγκαρλίτσκι έχει επίσης λάβει προσφορές για πανεπιστημιακές θέσεις στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ το συνεχιζόμενο ψήφισμα που απαιτεί την απελευθέρωσή του έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 18.000 υπογραφές.

Αυξανόμενη καταστολή

Το δικαστήριο απέρριψε τα δύο κύρια επιχειρήματα της υπεράσπισης του Kagarlitsky που διατύπωσε ο δικηγόρος Ερεχόφ, δηλαδή: "(1) είναι αδύνατο να δικαστεί ένας κοινωνικός επιστήμονας ... για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και (2) η τιμωρία πρέπει να είναι δίκαιη, δηλαδή να ανταποκρίνεται στη φύση του εγκλήματος, στο βαθμό επικινδυνότητας που συνεπάγεται για το κοινό και στις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράττεται".

Για τη Σούζι Βάισμαν, η "βάρβαρη" απόφαση των δικαστών να αγνοήσουν τέτοια βασικά νομικά κριτήρια αντανακλά την αποφασιστικότητα του καθεστώτος Πούτιν να συντρίψει την εγχώρια αντιπολίτευση στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας.

"Σε αυτό το πλαίσιο, τα βασικά δημοκρατικά και νομικά δικαιώματα των αντιπολεμικών ακτιβιστών όπως ο Μπόρις Καγκαρλίτσκι και χιλιάδες άλλοι μετράνε πολύ λίγο.

"Η αποδοχή της προσφυγής του Boris θα δημιουργούσε ένα πολύ κακό προηγούμενο για το Κρεμλίνο: αν είχε γίνει δεκτό το επιχείρημά του, γιατί όχι και όλων των άλλων που καταδικάστηκαν για "δικαιολόγηση της τρομοκρατίας";".

Η Βάισμαν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Boris Kagarlitsky έχει γίνει ένας "θαρραλέος υπέρμαχος της ειρήνης και σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, ο οποίος έπεσε θύμα μιας χονδροειδούς αλλά εντελώς σκόπιμης κακοδικίας".

Η Διεθνής Καμπάνια Αλληλεγγύης για τον Boris Kagarlitsky θα διπλασιάσει τώρα τις προσπάθειές της για την απελευθέρωσή του. Λεπτομέρειες για ένα νέο γύρο πρωτοβουλιών θα ανακοινωθούν σύντομα.

https://www.change.org/p/free-boris-kagarlitsky-and-all-russian-anti-war-political-prisoners/

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Ιουνίου 2024 15:40

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.