Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 22:24

Καταστολή στην Κίνα: συλλήψεις, ανακρίσεις, εξαφανίσεις

 

Ralf Ruckus

Καταστολή στην Κίνα: συλλήψεις, ανακρίσεις, εξαφανίσεις

 

Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ξανά πώς αντιμετωπίζει το κινεζικό κράτος τη διαφωνία: από τον Μάιο [του 2019], οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν καμιά δεκαριά μέλη αριστερών δικτύων. Συνολικά, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή απλά «εξαφανιστεί» από τα μέσα του 2018.

Το σημείο εκκίνησης για το πρόσφατο κύμα καταστολής ήταν μια διαδήλωση στο εργοστάσιο κατασκευής μηχανών συγκόλλησης Jasic Technology στο Σενζέν της Νότιας Κίνας πριν από ένα χρόνο. Οι διαδηλωτές ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους 1.000 εργαζόμενους και να σταματήσουν οι αυθαίρετες απολύσεις. Όταν προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα εργατικό σωματείο και υποστηρίχτηκαν από το δέκα τοις εκατό των εργαζομένων, η διεύθυνση της εταιρείας αντέδρασε με περισσότερες απολύσεις ενώ η αστυνομία άρχισε να κάνει συλλήψεις. Μετά από αρκετές διαδηλώσεις μπροστά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, συνελήφθησαν ακόμα τριάντα άνθρωποι.

Στις αριστερές πλατφόρμες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η υπόθεση συζητήθηκε εκτεταμένα και πυροδότησε ένα κύμα υποστήριξης – κυρίως από μαοϊκές φοιτητικές ομάδες. Πολλοί ακτιβιστές πήγαν στο Σενζέν και διοργάνωσαν περισσότερες διαμαρτυρίες και συνελήφθησαν δεκάδες από αυτούς.

Ανανέωση του ενδιαφέροντος για τους εργατικούς αγώνες

Οι αγώνες εναντίον των κακών συνθηκών εργασίας δεν είναι ασυνήθιστοι στην Κίνα, ούτε οι απολύσεις ακτιβιστών. Ωστόσο, η περίπτωση του Jasic είναι ασυνήθιστη επειδή πολλοί φοιτητές υποστήριξαν τις διαμαρτυρίες και το κράτος αντέδρασε με εξαιρετικά σκληρή καταστολή.

Από τότε που η απεργία των εσωτερικών μεταναστών εργατών στο εργοστάσιο της Honda στο Φοσάν της Νότιας Κίνας το 2010 κέρδισε μεγάλες παραχωρήσεις σε μισθούς και προκάλεσε κύμα άλλων απεργιών, οι αριστεροί φοιτητές ενδιαφέρονται περισσότερο για τους αγώνες των εργαζομένων. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός φοιτητών έχει συμμετάσχει σε μαοϊκούς κύκλους φοιτητών και ομάδων υποστήριξης. Κάποιοι έχουν εργαστεί ακόμη και στα εργοστάσια για να προωθήσουν τους αγώνες. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για το Jasic, ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν την οργανωτική τους δύναμη.

Μέχρι πρόσφατα, το κινεζικό κράτος έπερνε σκληρά μέτρα εναντίον των φιλελεύθερων, των δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ανθρώπων τους οποίους υποψιάζονταν ότι συμμετείχαν στην αντίσταση στο Θιβέτ ή στην περιοχή Σιντσιάνγκ των Ουιγούρων. Ωστόσο, οι αριστεροί ακτιβιστές γίνονταν ως επί το πλείστον ανεκτοί, εφόσον δεν επέκριναν άμεσα το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). Η κατάσταση αυτή εν τω μεταξύ έχει αλλάξει. Τον Μάρτιο του 2015, η αστυνομία συνέλαβε αρκετές φεμινίστριες που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για σεξουαλική παρενόχληση και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, συνελήφθησαν αρκετοί ακτιβιστές που υποστήριξαν απεργίες στη Νότια Κίνα.

Το σημερινό κύμα καταστολής προχωράει ακόμη περισσότερο: τους τελευταίους δώδεκα μήνες, πολλοί αριστεροί ακτιβιστές κρατήθηκαν προσωρινά, ανακριθήκαν ή απειλήθηκαν και πάνω από 100 συνελήφθησαν – όχι μόνο όσοι συμμετείχαν στην καμπάνια για το Jasic αλλά και άλλες ομάδες υποστηρικτών, ΜΚΟ και αριστερά μέσα ενημέρωσης. Περίπου πενήντα βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση, πολλοί σε άγνωστες τοποθεσίες. Αρκετοί απήχθησαν από το δρόμο ή τέθηκαν κάτω από τη λεγόμενη Κατ’ Οίκον Επιτήρηση σε Καθορισμένη Τοποθεσία (RSDL) – ένα είδος μυστικού συστήματος φυλακών όπου άνθρωποι μπορούν να κρατηθούν για διάστημα έως και έξι μηνών. Ορισμένοι αναγκάστηκαν να κάνουν δημόσιες ομολογίες που θυμίζουν τις εικονικές δίκες της εποχής του Μάο. Όσοι έχουν απελευθερωθεί βρίσκονται ακόμα υπό παρακολούθηση και δεν μπορούν να μιλούν ανοιχτά για τις εμπειρίες τους.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται ακόμα σε κράτηση είναι οι εργαζόμενοι του Jasic, ο Γιου Τζουνκόνγκ και ο πρώην φοιτητής Σεν Μενγκιού. Ο Γιου Τζουνκόνγκ απολύθηκε επειδή προσπάθησε να δημιουργήσει ένα εργατικό σωματείο, και στη συνέχεια συνελήφθη. Ο Σεν Μενγκιού, ο οποίος εργάστηκε στο εργοστάσιο αυτόματων εξαρτημάτων πριν απολυθεί, υποστήριξε την καμπάνια για το Jasic στη συνέχεια – και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υποχρεώθηκε να μπεί σε ένα αυτοκίνητο από άγνωστους πράκτορες. Επίσης, σε κράτηση βρίσκεται ο ακτιβιστής Ζανγκ Ζιρού ο οποίος υποστηρίζει τους εργαζόμενους στη Νότια Κίνα εδώ και χρόνια.

Αριστερές ομάδες και ΜΚΟ, όπως το China Labour Bulletin στο Χονγκ Κονγκ, υποστήριξαν τους συλληφθέντες δημοσίως και ξένα μέσα όπως οι Financial Times ή το Reuters έχουν δημοσιεύσει εκθέσεις. Στην Κίνα, ο χώρος για τέτοια υποστήριξη έχει περιοριστεί, όπως δείχνει η περίπτωση του Ουέι Ζιλί, συνδιαχειριστή του blog iLabour (新生代). Συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019 όταν υποστήριξε δημοσίως τους μετανάστες εργάτες που είχαν προσβληθεί από θανατηφόρα πυριτίαση ύστερα από εργασία σε εργοτάξια και ζήτησαν αποζημίωση. Η συνεργάτιδα του Ουέι Ζιλί, η Ζενγκ Τσουράν, μια από τις φεμινίστριες που συνελήφθησαν το 2015, ήθελε να οργανώσει μια εκστρατεία για την απελευθέρωσή του, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της και οι κινεζικοί λογαριασμοί της στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πάγωσαν. Προκειμένου να ξεφύγει από τη λογοκρισία και να οργανώσει την υποστήριξή της, χρησιμοποιεί τώρα το Facebook και το Twitter, τα οποία έχουν μπλοκαριστεί στην Κίνα.

Διαρθρωτικά Οικονομικά Προβλήματα

Οι αιτίες της σκληρής καταπίεσης συνδέονται με την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση που αντιμετωπίζει το καθεστώς. Η οικονομία αλλάζει ταχύτατα, εν μέρει επειδή η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την εξάρτηση από τις εξαγωγές και τη μεταποίηση χαμηλής αξίας. Στην πραγματικότητα, οι εξαγωγές δεν είναι τόσο σημαντικές όσο πριν, ενώ η σημασία της εγχώριας κατανάλωσης έχει αυξηθεί. Ωστόσο, τα σχέδια οικονομικής ώθησης του κράτους απειλούν να παρατείνουν τα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα.

Οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται συχνά από κρατικές τράπεζες και πραγματοποιούνται από κρατικές εταιρείες. Είναι ακόμα η πιο σημαντική οικονομική κινητήρια δύναμη. Χωρίς τα κρατικά κίνητρα, η κινεζική οικονομία θα ήταν δύσκολο να αναπτυχθεί και αυτό θα αποτελούσε και πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία. Το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά μόλις 6,2% – ο χαμηλότερος αριθμός από δεκαετίες. Πέρυσι, τα συνολικά χρέη ανήλθαν στο 300% του ΑΕΠ (μετά το 180% το 2007). Επομένως, η ικανότητα της κυβέρνησης να αντιδρά σε κρίσεις με προγράμματα οικονομικών κινήτρων είναι σήμερα περιορισμένη. Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ βαθαίνει περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα και ασκεί πιέσεις ιδίως στην κινεζική βιομηχανία.

Την περασμένη δεκαετία, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων οδήγησαν σε υψηλότερους μισθούς – γεγονός που έθεσε όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της Κίνας ως «οικονομίας της φθηνής εργασίας». Ο αριθμός των απεργιών έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά ορισμένοι από τους αγώνες παρουσίασαν πρόσφατα σημάδια διαπεριφερειακού συντονισμού. Πολλοί εργαζόμενοι πλήττονται από υποαπασχόληση, καθώς και από το κλείσιμο εργοστασίων και τις μετεγκαταστάσεις που έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγώνων εναντίον των καθυστερήσεων των μισθών και των αποζημιώσεων. Μια μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κοινωνικές διεκδικήσεις και αγώνες εάν το κράτος δεν είναι σε θέση να τις εμποδίσει ή να τις απορροφήσει.

Από τότε που ο Σι Τζιπίνγκ ανέβηκε στην εξουσία το 2012, η ηγεσία του ΚΚΚ προσπάθησε να καταστείλει τις διαμαρτυρίες και την αντίσταση, να βελτιώσει την ικανότητά της για διαχείριση των κρίσεων και να καταστήσει αποτελεσματικότερο τον κρατικό μηχανισμό. Στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς στα κομματικά και κρατικά όργανα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο στελέχη έχουν δεχτεί επίπληξη, υποβαθμιστεί ή συλληφθεί. Στους χώρους εργασίας έχουν δημιουργηθεί περισσότεροι πυρήνες του ΚΚΚ, η συμμόρφωση με την κομματική γραμμή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στα μέσα ενημέρωσης εφαρμόζεται αυστηρότερα και έχει επεκταθεί η χρήση τεχνολογιών επιτήρησης και κρατικής λογοκρισίας. Η καταστολή των μουσουλμάνων Ουιγούρων που θεωρούνται «αυτονομιστική» και «τρομοκρατική» απειλή φαίνεται να χρησιμεύει ως ένα είδος εργαστηρίου για την αύξηση της επιτήρησης και της καταστολής που μπορεί να αντιμετωπίσει ολόκληρος ο πληθυσμός.

Εναντίον των κρατικών μηχανισμών

Σε αυτήν την κατάσταση, η ηγεσία του ΚΚΚ θέλει να αποφύγει δυνητικά εκρηκτικά γεγονότα. Μια κινητοποίηση όπως αυτή γύρω από το εργοστάσιο του Jasic θεωρείται απειλητική, η μαχητικότητα και οι προκλητικές ενέργειες των αριστερών ακτιβιστών ανησυχούν ακόμη περισσότερο το καθεστώς.

Το πρόσφατο κύμα καταστολής έχει προκαλέσει μια ζωντανή συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική εντός της κινεζικής αριστεράς. Στα online blog, οι μαοϊκοί που ήταν πίσω από την εκστρατεία έχουν επικριθεί από άλλα ρεύματα γιατί προσπάθησαν να επιβάλουν το στήσιμο ενός εργατικού σωματείου παρά την αδύναμη υποστήριξη των εργαζομένων και έτσι επέτρεψαν την κλιμάκωση του αγώνα γύρω από αυτό το εργοστάσιο συγκόλλησης. Οι διαδηλώσεις μπροστά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα περιγράφονται από μερικούς ως άσκοπες προκλήσεις εναντίον των κρατικών δυνάμεων. Και υποτίθεται ότι τον τόνο κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών έδιναν οι άνθρωποι από έξω, όχι οι εργάτες.

Παρόλα αυτά, υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ακτιβιστών ότι το ΚΚΚ αποτελεί το κέντρο ενός ακροδεξιού κρατικού μηχανισμού που καταστέλλει τους αγώνες εναντίον της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και επιτίθεται σε εκείνους που υποστηρίζουν αυτούς τους αγώνες. Είναι απίθανο ότι το καθεστώς θα εγκαταλείψει τη σκληρή πορεία του – ειδικά αφού οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ αύξησαν ακόμη περισσότερο τη νευρικότητα του καθεστώτος.

 

Μετάφραση: e la libertà

Στα γερμανικά: Ralf Ruckus, «Repression in China Verhaftet, verhört, verschwunden», WOZ, 8 Αυγούστου 2019.

Μετάφραση στα αγγλικά: Ralf Ruckus, «Repression in China: Arrested, Interrogated, Disappeared», 闹清楚, 8 Αυγούστου 2019  και αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, 8 Αυγούστου 2019. 

 

 

Παράρτημα

Οι μαοϊκές ομάδες που υποστηρίζουν τους εργατικούς αγώνες στην Κίνα

 

(Απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσαν δύο Κινέζοι αγωνιστές ανώνυμα στο κινεζικό περιοδικό Reignite [懷火] και μεταφράστηκε στα αγγλικά στην ιστοσελίδα Chuang.  Η συνέντευξη αφορά στην απεργία στο Jasic και τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης που οργανώθηκαν από αλληλέγγυους. Ο αγωνιστής ο οποίος παρουσιάζεται με το ψευδώνυμο «Red-haired Monster» [‘紅毛怪’], μιλάει για τις αντιπολιτευτικές μαοϊκές ομάδες που δρουν στην Κίνα)

 

«Red-haired Monster» (‘紅毛怪’) […] Πρέπει να εξηγήσουμε ποια είναι τα διάφορα είδη των μαοϊκών που εμφανίστηκαν στην υπόθεση Jasic, καθώς και οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι που επηρεάστηκαν από αυτούς. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διακίνηση των ιδεών τους, τις σχέσεις τους μεταξύ τους και τους ρόλους που έπαιξαν στην υπόθεση. Με αυτή τη διευκρίνιση, μπορούμε να κατανοήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεθόδων οργάνωσής τους και τα προβλήματα με τη στρατηγική τους σε αυτόν τον αγώνα.

Από πηγές που είναι ήδη διαθέσιμες στο διαδίκτυο, καταλαβαίνουμε ότι οι ομάδες μπορούν να χωριστούν κατά προσέγγιση ως εξής:

(1) Οι μαοϊκοί διοργανωτές: Εμπλέκονται πρωτίστως με τους σπουδαστές, αναπτύσσουν πυρήνες στα πανεπιστήμια και κερδίζουν την υποστήριξη των εργαζόμενων μαζών μέσω πρακτικής εργασίας σε παράκτιες περιοχές. Αυτοί οι διοργανωτές έρχονται σε επαφή με όλους τους τύπους αριστερών και κάνουν μακροχρόνια δουλειά στην πανεπιστημιούπολη με φοιτητές, αναπτύσσοντας οργανώσεις σε μεγάλες πόλεις σε πανεθνικό επίπεδο. Στην ηγεσία βρίσκονται φοιτητές των σπουδών κλασικών θεωριών μαρξιστικής-λενινιστικής-μαοϊκής σκέψης και επιδίδονται στη μελέτη της ιστορίας του ΚΚΚ και της ιστορίας των διεθνών φοιτητικών κινημάτων, αναθεωρούν την Πολιτιστική Επανάσταση και την περίοδο της Οικονομικής Μεταρρύθμισης μέσα από ένα μαοϊκό πρίσμα. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουν τους φοιτητές να συμμετέχουν σε πρακτικές εργασίες για τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα και έξω από την πανεπιστημιούπολη. Στην υπόθεση Jasic, αυτή η ομάδα διαδραμάτισε βασικό οργανωτικό και ηγετικό ρόλο.

(2) Μέλη των παράνομων μαοϊκών κομμάτων: Αυτά είναι σχετικά λίγα. Μαζί με ορισμένους μαοϊκούς διοργανωτές, διατύπωσαν ένα σύνολο μοντέλων για την εκπαίδευση των εργαζομένων και την ακτιβιστικές δράσεις στο Δέλτα του ποταμού Περλ.

(3) Ακτιβιστές φοιτητές: Αναπτύχθηκαν και εκπαιδεύτηκαν σε διάφορα πανεπιστήμια από τους μαοϊκούς διοργανωτές. Ήταν επίσης η κύρια δύναμη πίσω από την μεταγενέστερη ανάπτυξη της ομάδας υποστήριξης του Jasic (声援团) σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις και στο ίδιο το εργοστάσιο.

(4) Μαοϊκοί εργάτες: Πολλοί εργάτες-ακτιβιστές που επηρεάστηκαν από μαοϊκούς διοργανωτές.

(5) Μαοϊκοί κοινωνικοί ακτιβιστές: Αυτοί οι ακτιβιστές διακρίνονται για τη μακροχρόνια αφοσίωσή τους στους εργάτες των κρατικών επιχειρήσεων της ενδοχώρας (SOE). Έχουν ευρεία δίκτυα, μέσω των οποίων οι μαοϊκοί διοργανωτές δημιουργούν ένα πανεθνικό δίκτυο, ενώ παράλληλα δημιουργούν επαφές με εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχουν συνταξιοδοτηθεί και με άλλα κοινωνικά στρώματα.

 

Μετάφραση: e la libertà

«Seeing through Muddied Waters, Part 2: An Interview on Jasic & Maoist Labor Activism», Chuang, 2 Ιουλίου 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 00:06