Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 11:50

Για τις βίαιες ταραχές στην περιοχή Καρακαλπακστάν του Ουζμπεκιστάν

Διαδήλωση στη Νουκούς, την πρωτεύουσα του Καρακαλπακιστάν, την 1η Ιουλίου \ Telegram

 

 

 

Darina Solod

 

Για τις βίαιες ταραχές στην περιοχή Καρακαλπακστάν του Ουζμπεκιστάν

 

 

Την 1η Ιουλίου ξέσπασαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στο Ουζμπεκιστάν μετά το 2005, με 21 νεκρούς και 243 τραυματίες, σύμφωνα με επίσημες πηγές.1

Οι ταραχές σημειώθηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Καρακαλπακστάν, η οποία αποτελεί το 40% της επικράτειας του Ουζμπεκιστάν. Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν ισχυρίστηκαν ότι «δυνάμεις από το εξωτερικό» βρίσκονταν πίσω από τις συγκρούσεις, οι οποίες προέκυψαν ως αντίδραση στις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας που θα μείωναν την αυτονομία του Καρακαλπακστάν. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες υποδεικνύουν την κακή κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής ως την κινητήρια δύναμη πίσω από τις διαμαρτυρίες.

Η βία στο Καρακαλπακστάν, και τα επακόλουθά της, καλύφθηκαν από μυστικότητα χάρη στο κλείσιμο του διαδικτύου. Οι αναταραχές έρχονται σε μια εποχή που το Ουζμπεκιστάν λέει στους πολίτες του –και στη διεθνή κοινότητα– ότι η κυβέρνηση ξεφορτώνεται το αυταρχικό παρελθόν της. Πράγματι, η συνταγματική μεταρρύθμιση παρουσιάστηκε στο κοινό του Ουζμπεκιστάν ως μέρος αυτής της κίνησης προς τον εκσυγχρονισμό.

Πώς ξεκίνησαν οι ταραχές; Έχουν δίκιο οι αρχές του Ουζμπεκιστάν να ισχυρίζονται ότι οι διαδηλώσεις σχεδιάστηκαν με τη βοήθεια εξωτερικών δυνάμεων; Θέλει πράγματι το Καρακαλπακστάν να αποσχιστεί από το Ουζμπεκιστάν, τον σιτοβολώνα της Κεντρικής Ασίας; Παραθέτουμε αυτά που πρέπει να γνωρίζετε.

 

 uzbekistan administrative map

 

Τι είναι και πού βρίσκεται το Καρακαλπακστάν;

Το Καρακαλπακστάν είναι μια αυτόνομη περιοχή στο βορειοδυτικό Ουζμπεκιστάν, η οποία έχει πληθυσμό λίγο λιγότερο από δύο εκατομμύρια κατοίκους. Οι Καρακαλπάκοι είναι διαφορετικής εθνικότητας από τους Ουζμπέκους και μιλούν μια γλώσσα πιο κοντά στα καζακικά, αν και στην επαρχία μιλιούνται επίσης τα ουζμπεκικά.

Κατά τη διάρκεια της εποχής στην πρώην Σοβιετική Ένωση, το Καρακαλπακστάν αποτελούσε μέρος διαφόρων συστατικών αυτόνομων δημοκρατιών, πρώτα του Σοβιετικού Κιργιστάν και στη συνέχεια του Καζακστάν. Από το 1936, έγινε μέρος του Σοβιετικού Ουζμπεκιστάν, αλλά ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 1990, πριν από άλλες σοβιετικές περιοχές. Έγινε μέρος του Ουζμπεκιστάν το 1993, αλλά αυτό έγινε για μια προγραμματισμένη 20ετή περίοδο, μετά την οποία το Καρακαλπακστάν θα είχε το δικαίωμα να διεξάγει δημοψήφισμα για την απόσχιση από το Ουζμπεκιστάν. Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώθηκε στο σύνταγμα του Ουζμπεκιστάν.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο Καρακαλπακστάν ως «Καρακαλπακία», όρος που έχει αποικιοκρατικές προεκτάσεις, καθώς υποδηλώνει έδαφος και όχι χώρα. Σήμερα, η περιοχή είναι ίσως περισσότερο γνωστή για το μουσείο Σαβίτσκι στο Νουκούς, την πρωτεύουσα του Καρακαλπακστάν, το οποίο διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή ρωσικής πρωτοποριακής τέχνης στον κόσμο.

Το Καρακαλπακστάν αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα από άλλα μέρη του Ουζμπεκιστάν. Η περιοχή έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στη χώρα, 16,4%.2 Σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία του Ουζμπεκιστάν, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι μικρότερος από 400 δολάρια3 – το μισό του μισθού στο γειτονικό Καζακστάν. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 20% των κατοίκων του Καρακαλπακστάν εξαρτάται από τους μισθούς των μελών της οικογένειας που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να εργαστούν, στο Καζακστάν ή στη Ρωσία.

Η πρόσβαση στο νερό είναι ένα άλλο οξύ πρόβλημα. Συχνά, οι πηγές νερού βρίσκονται μακριά από τα σπίτια ή οι αγωγοί ύδρευσης είναι φθαρμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι είτε δεν έχουν νερό είτε έχουν νερό κακής ποιότητας. Συνολικά, λιγότερο από το 60% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο σπίτι4 και μόνο το 15% των σπιτιών των Καρακαλπάκ είναι συνδεδεμένα με το δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης.

Η περιοχή έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στο Ουζμπεκιστάν, καθώς και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, το υψηλότερο ποσοστό αναπνευστικών ασθενειών και μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από καρκίνο.

 

Πώς ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις;

Προφανώς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη δυσαρέσκεια του λαού του Καρακαλπακστάν. Όμως, παρά τις αναφορές ορισμένων ξένων μέσων ενημέρωσης5 σχετικά με τη δημοτικότητα των αυτονομιστικών αισθημάτων, η δημόσια συζήτηση στην περιοχή επικεντρώθηκε συχνότερα στην ανάγκη βελτίωσης των άθλιων συνθηκών διαβίωσης παρά στην επιθυμία για ανεξαρτησία από το Ουζμπεκιστάν.

Ωστόσο, τον Ιούνιο αυτού του έτους, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ πρότεινε τροποποιήσεις στο σύνταγμα, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφαιρούσαν το δικαίωμα των Καρακαλπάκ να αποσχιστούν. Η περιγραφή του Καρακαλπακστάν ως «κυρίαρχου» αφαιρέθηκε επίσης από το προσχέδιο. Ο σχεδιασμός προέβλεπε να τεθούν αυτές οι αλλαγές σε δημόσια ψηφοφορία μέσω δημοψηφίσματος.

Ένας δημοφιλής ειδησεογραφικός ιστότοπος του Ουζμπεκιστάν6 επέστησε την προσοχή στις προτάσεις, με τον αρθρογράφο Κομίλ Τζαλίλοφ να γράφει κριτικά για τις πιθανές επιπτώσεις.7 Το άρθρο αυτό, το οποίο αργότερα αφαιρέθηκε, αποτέλεσε την αφετηρία για μαζικές αναταραχές. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου του Ουζμπεκιστάν –ο οποίος τελεί υπό αυστηρό έλεγχο– αγνόησε το θέμα, το θέμα της στήλης απασχόλησε μερικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η ουζμπεκική υπηρεσία του BBC και το Hook.report.8

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι Καρακαλπάκοι είχαν εμπλακεί σε ζωηρή συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές, με δύο τοπικούς δημοσιογράφους –τη Λαλαγκούλ Καλλιχάνοβα και τον Νταουλετμουράτ Ταζιμουράτοφ– να καλούν δημοσίως σε «όχι» στο δημοψήφισμα.

Σε μια ηχητική καταγραφή που κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ταζιμουράτοφ δήλωσε ότι αν οι τροπολογίες εγκριθούν, θα «πήγαινε προσωπικά σε μια ειρηνική και νόμιμη συγκέντρωση» για να απαιτήσει δημοψήφισμα για την απόσχιση από το Ουζμπεκιστάν.

Προς τα τέλη Ιουνίου, η συνδεσιμότητα του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας άρχισε να υποβαθμίζεται στο Καρακαλπακστάν και υπήρχαν αισθητά περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας απέδωσαν την ευθύνη για την αποσπασματική κάλυψη του δικτύου στην ασυνήθιστη ζέστη.9

Το έναυσμα για τις διαδηλώσεις ήταν η σύλληψη του Ταζιμουράτοφ την 1η Ιουλίου, αφού κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει σε ειρηνική συγκέντρωση στο Νουκούς στις 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υπήρχαν σημάδια παραβίασης και ίχνη αίματος έξω από το σπίτι του Ταζιμουράτοφ.

Αργότερα το ίδιο βράδυ, μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στο παζάρι της πόλης απαιτώντας την απελευθέρωση του δημοσιογράφου. Το Υπουργείο Εσωτερικών των Καρακαλπάκ έστειλε μονάδες ταχείας αντίδρασης στην πόλη, αλλά δεν χρησιμοποίησαν –αρχικά– βία κατά των διαδηλωτών. Ο Ταζιμουράτοφ αφέθηκε ελεύθερος την ίδια ημέρα (1η Ιουλίου), αφού ο Μουράτ Καμάλοφ, πρόεδρος του νομοθετικού συμβουλίου του Καρακαλπακστάν, του Τζοκάργκι Κενές, έφτασε στη συγκέντρωση.

Φάνηκε ότι το πλήθος θα διαλυόταν, αλλά όταν αυτό δεν συνέβη, οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να χρησιμοποιούν σφαίρες από καουτσούκ, κανόνια νερού και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών. Το διαδίκτυο έκλεισε περίπου την ίδια στιγμή. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν τελικά, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Ιουλίου, ο Ταζιμουράτοφ συνελήφθη και πάλι και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία.

Λίγο αργότερα, το πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται και πάλι, αυτή τη φορά κοντά στην αγορά. Οι μονάδες ταχείας αντίδρασης χρησιμοποίησαν γκλομπ, κανόνια νερού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης κατά των διαδηλωτών. Ο κόσμος παρατάχθηκε και μπήκε σε φορτηγάκια της αστυνομίας. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Γύρω από το Νουκούς εγκαταστάθηκαν σημεία ελέγχου και τα σύνορα του Καρακαλπακστάν με το Καζακστάν έκλεισαν επ’ αόριστον.

Μέχρι τις 5 το απόγευμα,10 άνθρωποι από όλο το Καρακαλπακστάν είχαν συρρεύσει στο Νουκούς για να ενωθούν με τους διαδηλωτές, ενώ τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός του Ουζμπεκιστάν είχαν φτάσει στην πόλη. Ο πρόεδρος Μιρζιγιόγεφ απευθύνθηκε άμεσα στους Καρακαλπάκ, λέγοντας ότι θα αποσύρει τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις. Όμως, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στο διαδίκτυο, πολλοί άνθρωποι δεν έμαθαν αρχικά για την υπόσχεση του προέδρου του Ουζμπεκιστάν και οι συγκεντρώσεις δεν έληξαν παρά την επόμενη ημέρα.11 Στη συνέχεια τέθηκε σε ισχύ κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις αρχές,12 κατά τη διάρκεια των τριών ημερών των διαδηλώσεων, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν στρατιωτικοί. Περίπου 243 τραυματίστηκαν και 516 συνελήφθησαν. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι άλλοι 58 συνελήφθησαν κατά την περίοδο μετά τη λήξη των διαδηλώσεων, όταν η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθούσε να ισχύει, 28 από τους οποίους διώχθηκαν για παραβίαση των περιορισμών της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

 

Ποιος ευθύνεται για τις διαδηλώσεις;

Υιοθετώντας μια στρατηγική που έχει χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, οι αξιωματούχοι του Ουζμπεκιστάν κατηγόρησαν «δυνάμεις από το εξωτερικό» για τις ταραχές, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια υπονόμευσης της συνταγματικής τάξης στο Ουζμπεκιστάν. Ο πρόεδρος Μιρζιγιόγεφ δήλωσε ότι η αναταραχή είχε σχεδιαστεί εδώ και χρόνια από «εχθρικές δυνάμεις», αλλά δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις. Οι αρχές κατηγόρησαν επίσης τους διαδηλωτές ότι βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ.13

Στον Ταζιμουράτοφ απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά το κατηγορητήριο δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Η Καλλιχάνοβα, η άλλη ντόπια δημοσιογράφος, λέγεται ότι συνελήφθη επίσης την 1η Ιουλίου για «έκθεση σε κίνδυνο της συνταγματικής τάξης». Η τύχη των δημοσιογράφων παραμένει άγνωστη και οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις υποθέσεις τους.

Ήταν, λοιπόν, ο αυτονομισμός η κύρια αιτία των ταραχών στο Καρακαλπακστάν;

Ο ειδικός στις διεθνείς σχέσεις Γιούρι Σαρουχανιάν πιστεύει ότι η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν, λόγω των προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών.14 Λέει ότι οι μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν εξαιτίας της έλλειψης διαλόγου του Ουζμπεκιστάν με τους κατοίκους του Καρακαλπακστάν και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «δημιούργησε προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν».

Ο Ουζμπέκος πολιτικός επιστήμονας Ραφαέλ Σαττάροφ λέει ότι οι αναταραχές αντανακλούσαν τρία από τα πιο πιεστικά προβλήματα του Καρακαλπακστάν: την ανεργία, την έλλειψη νερού και την αύξηση των τιμών. Ακόμη και αν οι αποσχιστικές φιλοδοξίες δεν είναι ισχυρές αυτή τη στιγμή, θα αυξηθούν μόνο αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, είπε.

«Ο σεβασμός [για την κυβέρνηση] πρέπει να κερδηθεί, όχι να επιβληθεί», ανέφερε ο Σαττάροφ. «Μπορείς να κάνεις τα πάντα με τη βία, αλλά ποιο είναι το νόημα;»

Και πρόσθεσε: «Οι φόβοι ότι οι Καρακαλπάκοι μπορεί να αποσχιστούν από το Ουζμπεκιστάν είναι τουλάχιστον υπερβολικοί. Αν το καλοσκεφτείτε, οι ανανεωμένες εκκλήσεις για απόσχιση ήρθαν μόνο σε μια εποχή που οι άνθρωποι ήταν εντελώς αγανακτισμένοι με αυτό που συνέβαινε στη δημοκρατία τους και δεν φάνηκε καμία κατανόηση από το κοινοβούλιο [του Ουζμπεκιστάν].

«Αντί να ακούσουν τα αιτήματά τους, και οι δύο κυβερνήσεις διακήρυξαν ότι η κατάσταση δημιουργήθηκε από το εξωτερικό, ότι οι διαδηλωτές [ήταν] τοξικομανείς και ότι για όλα φταίνε οι αυτονομιστές», είπε ο Σαττάροφ.

 

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Στις 20 Ιουλίου, το νομοθετικό σώμα των Καρακαλπάκ ζήτησε από τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επαρχία. Οι Gazeta.uz και Repost.uz σημείωσαν επίσης ότι το νομοθετικό σώμα ζήτησε χάρη για «αθώους» νέους που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στις διαδηλώσεις.15 Όμως αυτό το αίτημα επιείκειας εξαφανίστηκε αργότερα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης άρθηκαν τελικά στις 21 Ιουλίου. Η περίοδος διαβούλευσης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου.16 Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μιρζιγιόγεφ είχε δηλώσει ότι οι αλλαγές στο καθεστώς του Καρακαλπακστάν θα εξαλείφονταν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν παραδέχτηκε ότι το κράτος είχε περιορίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Καρακαλπακστάν,17 αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να αποτραπεί η διάδοση ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο παραμένει αποσπασματική στην επαρχία.18

Σύμφωνα με το Hook.report,19 οι μαζικές συλλήψεις συνεχίζονται στο Καρακαλπακστάν και το Υπουργείο Εσωτερικών χρησιμοποιεί υλικό από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την ταυτοποίηση όσων συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι οι κρατούμενοι κρατούνται σε χώρους προσωρινής κράτησης και στους περισσότερους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «παραβίαση της τάξης διεξαγωγής συγκεντρώσεων, συλλαλητηρίων, πορειών ή διαδηλώσεων». Ορισμένοι κρατούμενοι δήλωσαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και ταπεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών, τοπικές πηγές λένε ότι οι κάτοικοι του Νουκούς και άλλων πόλεων των Καρακαλπάκ εξακολουθούν να ζουν υπό το φόβο αντιποίνων.20

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Darina Solod, “A guide to the violent unrest in Uzbekistan’s Karakalpakstan region”, openDemocracy, 4 Αυγούστου 2022, https://www.opendemocracy.net/en/odr/protests-karakalpakstan-uzbekistan-former-soviet/.

 

 

Σημειώσεις

1 «Число погибших при волнениях в Нукусе выросло на 3 человека», Газета.uz, 18 Ιουλίου 2022, https://www.gazeta.uz/ru/2022/07/18/victims/.

2 «Сравнительная оценка уровня бедности в Узбекистане: бюджетное обследование домохозяйств и учет в “железной тетради” в махаллях», https://ifmr.uz/files/publications/ru/807554.pdf.

3 «Среднемесячная номинальная начисленная заработная плата работников предприятий, обладающих статусом юридических лиц (январь-декабрь 2021 года)», Государственный комитет Республики Узбекистан по статистике, 24 Ιανουαρίου 2022, https://stat.uz/ru/press-tsentr/novosti-goskomstata/17198-yuridik-shaxs-maqomiga-ega-bo-lgan-korxona-va-tashkilotlarda-ishlovchi-xodimlarning-o-rtacha-oylik-nominal-hisoblangan-ish-haqi-2021-yil-yanvar-dekabr-2.

4 «Окружающая среда», Государственный комитет Республики Узбекистан по статистике, https://stat.uz/ru/ofitsialnaya-statistika/environment.

5 Paul Goble, “Karakalpak Separatism Re-Emerging After Karimov’s Death With New Call For Integration With Kazakhstan – OpEd”, Eurasia Review, 16 Σεπτεμβρίου 2017, https://www.eurasiareview.com/16092017-karakalpak-separatism-re-emerging-after-karimovs-death-with-new-call-for-integration-with-kazakhstan-oped/.

6 Газета.uz, https://www.gazeta.uz/ru/.

7 Комил Джалилов, «Конституционная реформа: к чему нас готовят?», Mezon, 23 Ιουνίου 2022, https://mezon.io/uzbekistan/obnulenie/.

8 Hook.report, https://linktr.ee/hook.report.

9 «ХУК! — СМИ для Нового Узбекистана», Telegram, https://t.me/hook_report/961.

10 «Шавкат Мирзиёев вылетел в Нукус», Газета.uz, 2 Ιουλίου 2022, https://www.gazeta.uz/ru/2022/07/02/flight/.

11 «Протесты в Каракалпакстане: хронология событий», Hook.report, Io;yliow 2022, https://hook.report/2022/07/karakalpakstan-protesti/.

12 «Число погибших при волнениях в Нукусе выросло на 3 человека», Газета.uz, 18 Ιουλίου 2022, https://www.gazeta.uz/ru/2022/07/18/victims/.

13 «МИД объяснил ограничение интернета в Каракалпакстане», Газета.uz, 6 Ιουλίου 2022, https://www.gazeta.uz/ru/2022/07/06/response/.

14 Yuriy Sarukhanyan, “Reformed or Just Retouched? Uzbekistan’s New Regime”, Carnegie Endowment for International Peace, 1 Οκτωβρίου 2020, https://carnegiemoscow.org/commentary/82839.

15 «Депутаты Каракалпакстана просят президента смягчить режим ЧП», Газета.uz, 20 Ιουλίου 2022, https://www.gazeta.uz/ru/2022/07/20/jk/. Και «Каракалпакские депутаты попросили президента отменить режим ЧП», Repost.uz, 20 Ιουλίου 2022, https://repost.uz/plus-osvobodit-nevinovnix.

16 “Uzbekistan: Authorities close consultation on constitutional reform”, Eurasianet, 1 Αυγούστου 2022, https://eurasianet.org/uzbekistan-authorities-close-consultation-on-constitutional-reform.

17 «МИД объяснил ограничение интернета в Каракалпакстане», Газета.uz, 6 Ιουλίου 2022, https://www.gazeta.uz/ru/2022/07/06/response/.

18 «Ситуация в Каракалпакстане на 21 июля 2022», Hook.report, 21 Ιουλίου 2022, https://hook.report/2022/07/karakalpakstan-news-21-07/.

19 «Ситуация в Каракалпакстане на 21 июля 2022», ό.π.

20 «Ситуация в Каракалпакстане на 21 июля 2022», ό.π.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 12:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.