Τα δεινά των μαροκινών εργαζομένων αυξήθηκαν από έναν ισχυρότατο σεισμό, η έκταση των ζημιών του οποίου δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί. Ο σεισμός έπληξε τα βουνά του Άτλαντα και οδήγησε στην εξαφάνιση χωριών ολόκληρων στα περίχωρα και στην ύπαιθρο του Μαρακές, της Ταρουντάν και της Ουαρζαζάτε. Οι απώλειες στις πόλεις είναι πιο περιορισμένες, ενώ η καταστροφή έπληξε ιδιαίτερα τα χωριά και το σύνολό τους θα φανεί με τον καιρό…Ασφαλώς, αυτό πηγάζει από ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά οι επιπτώσεις του συνδέονται κυρίως με τον τύπο κοινωνίας στην οποία εμφανίζεται…
Ενώ οι πραξικοπηματίες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εναλλακτική λύση για τον Νίγηρα, οι οικονομικές κυρώσεις και οι απειλές στρατιωτικής επέμβασης από την ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών), που υποστηρίζεται από τον Μακρόν, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τον πληθυσμό. Ο στρατηγός Αμπντουλραχμάν Τιανί [Abdourahamane Tiani], επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει το πραξικόπημά του στο όνομα της προστασίας της πατρίδας. Οι υπόλοιποι ανώτεροι αξιωματικοί των διαφόρων σωμάτων στρατού ακολούθησαν το παράδειγμά του για να αποφύγουν ένα λουτρό αίματος, όπως λένε.
Wilson Honório da Silva Στα τέλη Ιουλίου, ο Νίγηρας, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Δυτικής Αφρικής και μία από τις φτωχότερες στον κόσμο, συγκλονίστηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο το 2021 Μοχάμεντ Μπαζούμ. Ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τσιάνι, γνωστός ως Ομάρ Τσιάνι, ανέλαβε την εξουσία με την υποστήριξη της προεδρικής φρουράς, της οποίας ηγείτο από το 2011. Ενώ ο Τσιάνι είχε αναλάβει την προστασία του Μπαζούμ, ο πρώην πρόεδρος κρατείται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Τρίτη, 18 Απριλίου 2023 15:51

Ομοφοβικό μίσος στην Ουγκάντα

Paul Martial Το 2014, οι βουλευτές της Ουγκάντα ψήφισαν νόμο που τιμωρεί την ομοφυλοφιλία με ποινές που φτάνουν μέχρι και τη θανατική ποινή. Ο νόμος αυτός απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Οι βουλευτές της Ουγκάντας το κάνουν τώρα ξανά. Η αλληλεγγύη προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ είναι αναγκαία!
Paul Martial Τις τελευταίες εβδομάδες, το Μάλι έκανε δύο σημαντικά βήματα: αποχώρησε από το G5 Sahel και ακύρωσε τις αμυντικές συμφωνίες του με τη Γαλλία. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η επιρροή του Παρισιού μειώνεται στο αφρικανικό φέουδό του, συνέπεια ιδίως της αδυναμίας του να νικήσει τους τζιχαντιστές στην περιοχή.
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 11:49

Επισιτιστική κρίση στην Αφρική

Paul Martial Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επισιτιστική κρίση. Οι ανθρωπιστικές ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της OXFAM, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι πρόκειται για «τη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας» και ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κάνει λόγο για «τυφώνα λιμών». Σε αυτή την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η Αφρική παραμένει η πιο ευάλωτη ήπειρος. Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για την κρίση αυτή, όλοι έχουν ένα κοινό: πολιτικές επιλογές που είναι αντίθετες με τις ανάγκες των πληθυσμών.
Σελίδα 1 από 2